April 2Apr 2 Author Neocekivan sljed dogadjaja:https://www.politico.com/news/magazine/2025/04/02/trump-musk-leaving-political-liability-00265784?utm_source=firefox-newtab-en-usNot.
April 2Apr 2 6 minutes ago, Roger Sanchez said:We win 20%, you win 37%!Uuuuuuuu, Srbija evropski šampion...
April 2Apr 2 10 minutes ago, Ayatollah said:Uuuuuuuu, Srbija evropski šampion...Sad sam došao to da kažem, naš veliki prijatelj Tramp nam ga je šuknuo gore nego ostatku Evrope... i gore nego njihovim arhineprijateljima Kinezima.
April 2Apr 2 Pa tvrde da mi njima rokamo 74% (boga pitaj ko je i šta u to uračunao), koliko vidim njihove tarife su uglavnom oko 50% onoga što se naplaćuje na njihovu robu.Rusija inače nije na spisku za tarife Edited April 2Apr 2 by ducca
April 2Apr 2 sad gledam trampa na n1kakvo nepostovanje kongresa i senataisti vucic ... gorijadni amerikanci
April 2Apr 2 34 minutes ago, ducca said:Pa tvrde da mi njima rokamo 74% (boga pitaj ko je i šta u to uračunao), koliko vidim njihove tarife su uglavnom oko 50% onoga što se naplaćuje na njihovu robu.Rusija inače nije na spisku za tarife Prošlo je prilično vremena od kako sam se detaljnije bavio carinama, i svaki špediter zna carinsku materiju bolje od mene. No, svako ko je imao i malo kontakta sa tom materijom zna da ne postoji nešto što se može nazvati jedinstvenom carinskom tarifom za neku zemlju, već se više carine određene robe po određenim stopama, a onda u zavisnosti od zemlje porekla mogu dati neke olakšice ili ne.Posebno, ova stopa od 74% za Srbiju je teška umobolija. Da ona stvarno postoji, bila bi glavna tema razgovora među raznim privrednicima u Srbiji već godinama, a ja nikad ne čuh da se to uopšte i spominje. Kako su oni došli do ovog broja, sam Bog zna.
April 2Apr 2 16 minutes ago, Ayatollah said:Prošlo je prilično vremena od kako sam se detaljnije bavio carinama, i svaki špediter zna carinsku materiju bolje od mene. No, svako ko je imao i malo kontakta sa tom materijom zna da ne postoji nešto što se može nazvati jedinstvenom carinskom tarifom za neku zemlju, već se više carine određene robe po određenim stopama, a onda u zavisnosti od zemlje porekla mogu dati neke olakšice ili ne.Posebno, ova stopa od 74% za Srbiju je teška umobolija. Da ona stvarno postoji, bila bi glavna tema razgovora među raznim privrednicima u Srbiji već godinama, a ja nikad ne čuh da se to uopšte i spominje. Kako su oni došli do ovog broja, sam Bog zna.Tako sto su 37 pomnozili sa 2. Racunica moze da ide u i u obrnutom smeru. Hocu reci, meni se cini, oni su ovde odredili svoje tarife koje zele pa ih mnozili sa 2... I tako za sve zemlje, verovatno.
April 2Apr 2 Slušao sam Ezru Klaina i Džon Stjuarta u podlastu, pa rekoše da je zaposlio istoričare da kopaju po istorijskoj dokumentaciji i traže mere koje su korišćene u kriznim situacijama. I tačno liči na to, stvar iz 19-tog veka prepisuju u 21-vi bez ikakvog razumevanja konteksta.edit: evo ako nekog zanima Edited April 2Apr 2 by bios
April 3Apr 3 Koja budala. Pri tome, računali su samo deficite u robi, ne u uslugama - gde je Amerika globalno u suficitu.Znači, mi izvozimo nešto malo proizvoda u Ameriku, ali još manje izvozimo (mada mi i ovo teško da poverujemo - no dobro, neću da factcheckujem). Ali sve je to sića u odnosu na usluge koje uvozimo (Netlfix, Amazon, Google i apple storage I šta sve ne).Pri tome, ne znam ni da li je pošteno da se recimo iPhone smatra kineskim proizvodima, kad većina profita ide u USA i sl. Edited April 3Apr 3 by Spooky