Jump to content

Trump - drugi dio

Featured Replies

Stigla tabla i do DC-a:

We win 20%, you win 37%!

6 minutes ago, Roger Sanchez said:

We win 20%, you win 37%!

Uuuuuuuu, Srbija evropski šampion...

10 minutes ago, Ayatollah said:

Uuuuuuuu, Srbija evropski šampion...

Sad sam došao to da kažem, naš veliki prijatelj Tramp nam ga je šuknuo gore nego ostatku Evrope... i gore nego njihovim arhineprijateljima Kinezima.

Pa tvrde da mi njima rokamo 74% (boga pitaj ko je i šta u to uračunao), koliko vidim njihove tarife su uglavnom oko 50% onoga što se naplaćuje na njihovu robu.

Rusija inače nije na spisku za tarife laugh

Edited by ducca

sad gledam trampa na n1

kakvo nepostovanje kongresa i senata

isti vucic ... gori

jadni amerikanci

34 minutes ago, ducca said:

Pa tvrde da mi njima rokamo 74% (boga pitaj ko je i šta u to uračunao), koliko vidim njihove tarife su uglavnom oko 50% onoga što se naplaćuje na njihovu robu.

Rusija inače nije na spisku za tarife laugh

Prošlo je prilično vremena od kako sam se detaljnije bavio carinama, i svaki špediter zna carinsku materiju bolje od mene. No, svako ko je imao i malo kontakta sa tom materijom zna da ne postoji nešto što se može nazvati jedinstvenom carinskom tarifom za neku zemlju, već se više carine određene robe po određenim stopama, a onda u zavisnosti od zemlje porekla mogu dati neke olakšice ili ne.

Posebno, ova stopa od 74% za Srbiju je teška umobolija. Da ona stvarno postoji, bila bi glavna tema razgovora među raznim privrednicima u Srbiji već godinama, a ja nikad ne čuh da se to uopšte i spominje. Kako su oni došli do ovog broja, sam Bog zna.

16 minutes ago, Ayatollah said:

Prošlo je prilično vremena od kako sam se detaljnije bavio carinama, i svaki špediter zna carinsku materiju bolje od mene. No, svako ko je imao i malo kontakta sa tom materijom zna da ne postoji nešto što se može nazvati jedinstvenom carinskom tarifom za neku zemlju, već se više carine određene robe po određenim stopama, a onda u zavisnosti od zemlje porekla mogu dati neke olakšice ili ne.

Posebno, ova stopa od 74% za Srbiju je teška umobolija. Da ona stvarno postoji, bila bi glavna tema razgovora među raznim privrednicima u Srbiji već godinama, a ja nikad ne čuh da se to uopšte i spominje. Kako su oni došli do ovog broja, sam Bog zna.

Tako sto su 37 pomnozili sa 2. Racunica moze da ide u i u obrnutom smeru. Hocu reci, meni se cini, oni su ovde odredili svoje tarife koje zele pa ih mnozili sa 2... I tako za sve zemlje, verovatno.

Odgonetnuto

Možda nova adminstracija ne barata rečnikom, pa ne zna šta tariff?

Slušao sam Ezru Klaina i Džon Stjuarta u podlastu, pa rekoše da je zaposlio istoričare da kopaju po istorijskoj dokumentaciji i traže mere koje su korišćene u kriznim situacijama. I tačno liči na to, stvar iz 19-tog veka prepisuju u 21-vi bez ikakvog razumevanja konteksta.

edit: evo ako nekog zanima

Edited by bios

LOL

Koja budala. Pri tome, računali su samo deficite u robi, ne u uslugama - gde je Amerika globalno u suficitu.

Znači, mi izvozimo nešto malo proizvoda u Ameriku, ali još manje izvozimo (mada mi i ovo teško da poverujemo - no dobro, neću da factcheckujem). Ali sve je to sića u odnosu na usluge koje uvozimo (Netlfix, Amazon, Google i apple storage I šta sve ne).

Pri tome, ne znam ni da li je pošteno da se recimo iPhone smatra kineskim proizvodima, kad većina profita ide u USA i sl.

Edited by Spooky