mraki Posted Monday at 05:03 Posted Monday at 05:03 (edited) 1 hour ago, vememah said: Meni i dalje nadrealno kako su on i Mask uspešno vodili biznise… Edited Monday at 05:05 by mraki 1
vememah Posted Monday at 05:08 Posted Monday at 05:08 Tramp naročito uspešno - 6 puta bankrotirao. https://www.washingtonpost.com/politics/2016/live-updates/general-election/real-time-fact-checking-and-analysis-of-the-first-presidential-debate/fact-check-has-trump-declared-bankruptcy-four-or-six-times/ 6
mraki Posted Monday at 05:17 Posted Monday at 05:17 (edited) Znam to. Bankrot može biti dobar alat u odredjenim situacijama… a on se vraćao u priču. Prosto je sve što rade do te mere neverovatno da mi ostaje nejasno kako se sve što su ikada pipnuli nije nepovratno urušilo. Edited Monday at 05:21 by mraki
vememah Posted Monday at 05:48 Posted Monday at 05:48 (edited) Prema transkriptu objavljenom na sajtu Bele kuće, Tramp je izjavio da su ilegalni prelasci u SAD pali za mnogo više od 100%, dakle sad su negativni, što će reći da se Amerikanci ilegalno iseljavaju u Meksiko. Quote REMARKS BY PRESIDENT TRUMP BEFORE CABINET MEETING The White House, February 26, 2025 (...) THE PRESIDENT: Thank you very much. Great job. In just over one month, illegal border crossings have plummeted by numbers that nobody has actually ever seen before. It’s much more than 100 percent. https://www.whitehouse.gov/remarks/2025/02/remarks-by-president-trump-before-cabinet-meeting/ Naravno, ljudi se sprdaju s tim. Edited Monday at 05:52 by vememah 7
Gojko & Stojko Posted Monday at 08:00 Posted Monday at 08:00 (edited) On 7. 3. 2025. at 3:14, Peter Fan said: No, njegov politicki instinkt u vezi stetnog uticaja globalizacije na americko drustvo u cjelini je ispravan i ja sam se spreman kladiti u cenera da povratka na staro nema za nashih zivota. To sto bi neko pametniji i manje narcisoidan skrojio neki tariff / incentive mix (IRA, Chips Act) i to odradio sa vise digniteta prema drugima ne znaci da je cijela inicijativa budalastina RMRNLG (TM by Gojko & Stojko). Pa osnovni problem je u tome da Trump pokusava (barem retoricki) izbalansirati izmedju baze koja ga je izglasala i bogatasa koji mu daju medijsku i finansijsku podrsku, a to ce vrlo brzo postati nemoguce. Trickle down i tide that lifts all the boats tu ne radi posao. I tu je convicted evil genius (eto da i ja malo oponasam Gojka) Bannon u pravu: ili ce Trump izabrati populizam i zrtvovati bogatase ili ga nece biti. Iz tvog posta sam izbacio stvari sa kojima se načelno slažem, ostavio sam samo deo sa kojim se ne slažem. Meni je jasno koliko mediji devedesetpetogodišnjeg govnara u američkom izbornom sistemu gde glasanje nije obavezno truju i utiču na tamošnje izbore, ali mi nije jasno prihvatanje takvog izbora kao nešto što je sad normalno, ili kao riđokosog mizoginog rasističkog homofobičnog narcisoidnog lažljivog lopovskog govedatm kao nekog ko želi da na bilo koji način ugrozi bogataše. Globalizacija je jako pozitivno uticala na američke potrošače i na američke kompanije koje su proširile svoje tržište, jedini gubitnik globalizacije u američkom društvu je jedan deo radništva koji je prethodno živeo jako dobro usled jakih sindikata koji su za svoje članove izboksovali odlične plate i uslove rada, a usled gubitka udela na američkom tržištu (američki automobili se nikad nisu prodavali tako dobro u svetu kao nemački ili japanski jer nisu bili konkurentni) im je to nestalo. Ostatak američke radničke klase je uvek živeo gore od svojih kolega u ostatku razvijenog sveta, neverica ljudi koji iz ostatka anglosaksonskog sveta dođu u posetu SAD da je uopšte moguće da sistem dozvoljava vlasnicima da plaćanje zaposlenih u uslužnim delatnostima prebaci na korisnika usluga nije od juče. Ništa globalizacija nije falila Holivudu, Boingu, prehrambenoj industriji, naftnim i softverskim kompanijama i industriji naoružanja, nije ni rasistički i mizogini unuktm baš toliki parazit, njegove firme su izbacile nešto fundamentalno novo mada je rezultat svega toga na njegovo lično bogatstvo zbog špekulatibvne prirode tržišta preuveličan. Podsticaj da, ništa nije falilo CHIPS zakonu da dovuče investicije u SAD i da podstakne proizvodnju za energetsku tranziciju, uz pomoć za prekvalifikovanje radnika fabrika koje se zatvaraju to bi na duže pomoglo da proizvodnja ostane tu, umesto tarifa koje brane nekonkurentne kompanije (uz dodatno oporezivanje najviših prihoda, ali jebi ga, to je previše komunistički za tamošnje glasače). Ono što je najveća prednost riđokosog mizoginog rasističkog homofobičnog narcisoidnog lažljivog lopovskog govedatm u odnosu na Bajdena i Haris (nije slučajno toliko predano blokirao njihove pokušaje da pooštre granični režim smanje priliv imigranata) i zbog čega mu popularnost neko vreme neće opasti je tretman ilegalnih imigranata, što je razumljivo za svaku bogatu zemlju (jer sit gladnom ne veruje, i za to se slažem da neće da se promeni za naših života, demokrate tu neće dugo da diraju ništa), ono što američki glasači nisu očekivali je rast cena usluga koji će da usledi - ako se ta politika uspešno sprovede (kao ovdašnja "stop the boats" ), AM'r'ka će da se pretvori u Australiju (po visokim cenama na koje tamošnji potrošači nisu navikli), ali bez australijske socijalne politike koja pomaže da prekvalifikacija i zatvaranje nerentabilnih firmi pređe bez većih potresa. SaE Edited Monday at 08:01 by Gojko & Stojko pravopis 2 1
Zverilla Posted Monday at 09:32 Posted Monday at 09:32 18 hours ago, vememah said: ... ali ostalim drzavama ne garantujemo da ih necemo napasti, prigrabiti teritoriju, il sta nam vec bude zgodno u tom trenutku 2
mozzer Posted Monday at 09:44 Posted Monday at 09:44 1 hour ago, Gojko & Stojko said: Iz tvog posta sam izbacio stvari sa kojima se načelno slažem, ostavio sam samo deo sa kojim se ne slažem. Meni je jasno koliko mediji devedesetpetogodišnjeg govnara u američkom izbornom sistemu gde glasanje nije obavezno truju i utiču na tamošnje izbore, ali mi nije jasno prihvatanje takvog izbora kao nešto što je sad normalno, ili kao riđokosog mizoginog rasističkog homofobičnog narcisoidnog lažljivog lopovskog govedatm kao nekog ko želi da na bilo koji način ugrozi bogataše. Globalizacija je jako pozitivno uticala na američke potrošače i na američke kompanije koje su proširile svoje tržište, jedini gubitnik globalizacije u američkom društvu je jedan deo radništva koji je prethodno živeo jako dobro usled jakih sindikata koji su za svoje članove izboksovali odlične plate i uslove rada, a usled gubitka udela na američkom tržištu (američki automobili se nikad nisu prodavali tako dobro u svetu kao nemački ili japanski jer nisu bili konkurentni) im je to nestalo. Ostatak američke radničke klase je uvek živeo gore od svojih kolega u ostatku razvijenog sveta, neverica ljudi koji iz ostatka anglosaksonskog sveta dođu u posetu SAD da je uopšte moguće da sistem dozvoljava vlasnicima da plaćanje zaposlenih u uslužnim delatnostima prebaci na korisnika usluga nije od juče. Ništa globalizacija nije falila Holivudu, Boingu, prehrambenoj industriji, naftnim i softverskim kompanijama i industriji naoružanja, nije ni rasistički i mizogini unuktm baš toliki parazit, njegove firme su izbacile nešto fundamentalno novo mada je rezultat svega toga na njegovo lično bogatstvo zbog špekulatibvne prirode tržišta preuveličan. Podsticaj da, ništa nije falilo CHIPS zakonu da dovuče investicije u SAD i da podstakne proizvodnju za energetsku tranziciju, uz pomoć za prekvalifikovanje radnika fabrika koje se zatvaraju to bi na duže pomoglo da proizvodnja ostane tu, umesto tarifa koje brane nekonkurentne kompanije (uz dodatno oporezivanje najviših prihoda, ali jebi ga, to je previše komunistički za tamošnje glasače). Ono što je najveća prednost riđokosog mizoginog rasističkog homofobičnog narcisoidnog lažljivog lopovskog govedatm u odnosu na Bajdena i Haris (nije slučajno toliko predano blokirao njihove pokušaje da pooštre granični režim smanje priliv imigranata) i zbog čega mu popularnost neko vreme neće opasti je tretman ilegalnih imigranata, što je razumljivo za svaku bogatu zemlju (jer sit gladnom ne veruje, i za to se slažem da neće da se promeni za naših života, demokrate tu neće dugo da diraju ništa), ono što američki glasači nisu očekivali je rast cena usluga koji će da usledi - ako se ta politika uspešno sprovede (kao ovdašnja "stop the boats" ), AM'r'ka će da se pretvori u Australiju (po visokim cenama na koje tamošnji potrošači nisu navikli), ali bez australijske socijalne politike koja pomaže da prekvalifikacija i zatvaranje nerentabilnih firmi pređe bez većih potresa. SaE Bravo.
Weenie Pooh Posted Monday at 11:23 Posted Monday at 11:23 5 hours ago, mraki said: Prosto je sve što rade do te mere neverovatno da mi ostaje nejasno kako se sve što su ikada pipnuli nije nepovratno urušilo. Ali uglavnom se jeste urušilo; trik je u elegantnom preskakanju na sledeći projekat dok prethodni kolabira, da se Vlasi ne dosete. Musk je penetrirao mejnstrim pre 12 godina sa Hyperloop projektom, brze pruge u vakuumskim cevima, zum zum zumzum, zumzumzum! Od toga naravno nije bilo ništa, ali pre nego što se urušilo on je prešao na Boring Company projekat, bušimo tunele ispod gradova da rešimo problem saobraćajne gužve! Od toga naravno nije bilo ništa, ali pre nego što se urušilo on je prešao na Tesla projekat, električna kola navali narode, totalno automatizovana, zavalite se a robot vas vozi! Od toga naravno nije bilo ništa, ali pre nego što se urušilo on je prešao na SpaceX projekat, idemo na Mars idemo na Mars, časti poreski obveznik! Od toga naravno nije bilo ništa, ali pre nego što se urušilo on je prešao na Twitter projekat, borimo se za slobodu govora, jebeš oglašavače i profitabilnost! Tu negde je već prekurčio svima koji su iole obraćali pažnju, pa mu je jedini izlaz bio da se nakači na projekat Trump 2.0 i tako osigura naklonost 50% populacije Amerike. Ciklus traje 2-3 godine svaki put, on za to vreme mora da nađe način da pretoči hajp koji je stekao u nešto novo, nešto divlje, da se ne bi više pričalo o njegovom prethodnom projektu i neostvarenim obećanjima. 4
Anduril Posted Monday at 11:28 Posted Monday at 11:28 19 hours ago, Radoye said: Ono sto je neverovatno u svemu ovome je da mnogi ne shvataju da je to sto gledamo upravo americka biznis elita koja direktno preuzima poluge politicke vlasti. Isecaju posrednika - nekadasnju politicku elitu i demontiraju samu drzavu kao takvu - i kao vec mnogo puta vidjeno u biznisu rezu sve sto ne donosi direktan profit a onaj ostatak cede u privatne dzepove. Oni ocekuju da svoje kompanije vode kao i do sada, dok ono sto je nekada bila drzava zvana Sjedinjene Americke Drzave koriste kao jos jedan resurs. Da ne placaju poreze, da imaju apsolutni monopol na trziste sacinjeno od teritorija nekadasnje SAD i da mogu tu da rade apsolutno sta hoce ne obaziruci se na trivijalnosti poput zakona i ustava. Za sirotinju ih zabole patka, da su bili pametni rodili bi se bogati. Njih ce da drze pod kontrolom cvrstom rukom, religijom i konstantnim huskanjem na drugo i drugacije. Ocekivati od biznis ekipe otpor Trampu je cista iluzija. Deo biznis elite, da budemo precizni. Mnogi delovi biznisa ce izgubiti ovim i vec gube. Henry Ford je bio fasista ali ga je sistem pod Ruzveltom dobro iskonstrolisao i stvorio koaliciju zajedno sa drugim biznis interesima koji su videli opasnost. Takva vizija i vodjstvo sada u SAD nema niti ih vidim na vidiku. 1
Radoye Posted Monday at 11:43 Posted Monday at 11:43 6 hours ago, mraki said: Znam to. Bankrot može biti dobar alat u odredjenim situacijama… a on se vraćao u priču. Prosto je sve što rade do te mere neverovatno da mi ostaje nejasno kako se sve što su ikada pipnuli nije nepovratno urušilo. Jbg ni Tramp ni Mask nisu krenuli od nule vec su deca ultrabogatih roditelja (iako vole da se predstavljaju drugacije). Ono sto je sigurno je da su obojica veoma uspesni u samopromociji. A ko zna da li bi ti njihovi biznisi bili jos uspesniji i manje podlozni bankrotima da ih je vodio neko kompetentniji? 3
Radoye Posted Monday at 11:50 Posted Monday at 11:50 20 minutes ago, Anduril said: Deo biznis elite, da budemo precizni. Mnogi delovi biznisa ce izgubiti ovim i vec gube. Henry Ford je bio fasista ali ga je sistem pod Ruzveltom dobro iskonstrolisao i stvorio koaliciju zajedno sa drugim biznis interesima koji su videli opasnost. Takva vizija i vodjstvo sada u SAD nema niti ih vidim na vidiku. Sada je Henri Ford sam stvorio koaliciju sa drugim biznis interesima, izgurao kljakavog komunistu globalistu Ruzvelta i direktno prigrabio vlast. A sta ce se tacno izroditi iz ovoga ostaje da vidimo. Slutim nista dobro.
Anduril Posted Monday at 11:54 Posted Monday at 11:54 13 hours ago, Ivo Petović said: Upravo. Sa malim dodatkom da je u sve ovo ludjenje uklesana pretpostavka da će se svi ostali samo roll over za Trampa i Maska. Za Evropu tu porota još uvek zaseda. Da sam Makron, brat Xi bi mi bio prvi na speed dialu već neko vreme. Ovo nije samo temporary stvar sa USA, ovo je Trumpov drugi mandat, dakle Ameikanci vole budalu, prvi put sa većinom glasova, i svi trendovi (dominacija desnice na internetu, demografija po državama) govore u prilog tome da može biti samo gore. Suština je da je USA nepouzdan partner, njihova ideologija je u jednom delu rigidnija od kineske ili ruske...mislim, kod njih ogroman broj ljudi izistinski ne veruju u nauku. U Kini i Rusiji makar toga nema. Za sada kao fercera demokratija, ali videćemo je kad se približi termin izbora. Ultimativni odgovor EU je da sahrane dolar. To automatski znači da mnogo stvari koje su Amerikanci plaćali jeftinije od ostatka sveta, više neće biti tako jeftine. Opet, sav ovaj izolacionistički show koji radi Tramp, govori u prilog tome kao da on to baš i želi. Ili je totalno delulu. Vratiće se mnoge industrije u USA, to je tačno, ali ovo nije 1850.g. već globalna ekonomija, novac ne poznaje granice---koliko god da je velika, USA ne može da napreduje izolovana, a na to njeni gradjani nisu navikli. Najveći mindfuck od svega je što: Evropi treba Rusija i Rusiji treba Evropa. USA (i UK) su uvek bili ti koji su minirali tu vezu, a za svoju korist (isporuke gasa kao poslednji primer). Sad imamo situaciju da je USA ideološki alignovana sa Rusijom, a protiv Evrope, dok ekonomski nemaju previše dodirnih tačaka i mogu jedni bez drugih. Dok Evropa i Rusija trebaju jedni druge. It's complicated. Evropljanin koji uspe da reši ovo klupko, a da: a) ne izgubi demokratiju b) ostvari ekonomske benefite c) odvoji se vojno od USA...treba da dobije orden Napoleona 1 sa lentom Žana lana za doprinos istoriji. Evropi je Kina i uopste Azija mnogo vaznija od Rusije - i kao trziste, ali i politicki jer Kina ili Indija nemaju neki veliki motiv da politicki dominiraju Evropom i mogu cak da joj pomognu pritiskom na Rusiju. I Rusija, i SAD, imaju taj motiv, i on ce vremenom bit jaci a ne slabiji. Ruski imperijalni uticaj na istoku i u srednjoj Aziji ne moze protiv Kine. Ali, protiv Evrope moze, kao sto vidimo, i zato tu nece stati. Rusija mora da dominira istocnom i srednjom Evropom da bi je naterala da kupuje od nje i nikog drugog. To joj je jedina sansa da bude treca imperijalna sila, da naplati i izgradi novu vojsku, i zato umisljeni Petar Putin Veliki nece stati kao ni grupa bandita oko njega. Rusija je za Evropu bila vazna kao izvor energije, ali, na duzi rok je i to nerealno, jer energija ce za 5-10 godina biti mnogo manji problem globalno. Kina i Evropa grade kapacitete obnovljive energije koji sve vise pritiskati cenu globalno na dole i to vec cine. Minerali su druga opcija, ali, i tu je za Evropu bolje da se drzi Kanade i Juzne Amerike, koje su u slicnoj situaciji izmedju dve imperije i jedne wannabe imperije. Evropa bez demokratizacije Rusije i smrti ruske imperijalne ideje (poput smrti nemacke, francuske, i britanske imperijalne ideje), nece moci da uspostavi jace partnerstvo. Pokusali su, slagao ih je vise puta, sada placaju cenu, i to je to. 1
Recommended Posts