Jump to content
IGNORED

Trump - drugi dio

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
41 minutes ago, Weenie Pooh said:

Dobar Janis, samo mi nije jasno kako zamišlja prvu od te dve opcije koje na kraju predstavlja.

Šta bi tačno značilo da "shatter the Dark Deal"? Nabije tarife na 100%, nehotice otera pola sveta od dolara i pravo u zagrljaj BRICS+?

Kapiram da je u pravu kad kaže da to Trampara nikad ne bi uradio jer bi škodilo tržištu, ali hipotetički kad bi hteo, kad bi zaista bio America First protekcionista. Kako bi to pomoglo američkom deplorable MAGA radniku? Da ne bi svi ti naglo propali hedge fund manageri krenuli da otvaraju fabrike i masovno zapošljavaju ljude?

Pa ne sam skolovao, sto bi rekli, ali ako dobro kapiram iz onog videa koji je noskich okacio na temi o Kini, on misli da obnavljanje industrije i  proizvodnje u samoj Americi (sto je kao bila Bajdenova ideja) nece vredeti kurcu, niti, dakle, pomoci MAGA radniku, odnosno da uvodjenje 100% tarifa koje bi vodile do tako necega nece pomoci istom tom radniku. Ako dobro kapiramtm, hoce da kaze da Tramp zapravo vara narod tom pricom kako ce dizanje tarifa da MAGA. 

Neko pismeniji nek me ispravi. 

Posted
15 minutes ago, Sludge Factory said:

Pa ne sam skolovao, sto bi rekli, ali ako dobro kapiram iz onog videa koji je noskich okacio na temi o Kini, on misli da obnavljanje industrije i  proizvodnje u samoj Americi (sto je kao bila Bajdenova ideja) nece vredeti kurcu, niti, dakle, pomoci MAGA radniku, odnosno da uvodjenje 100% tarifa koje bi vodile do tako necega nece pomoci istom tom radniku. Ako dobro kapiramtm, hoce da kaze da Tramp zapravo vara narod tom pricom kako ce dizanje tarifa da MAGA. 

Ja sam iz teksta razumeo da on misli da Tramp laže kao pas, tj. da nema nikakvu nameru da radi protiv svojih klasnih interesa. 

Rat tarifama kaže da bi ojadio najbogatije Amerikance, valjda zato što bi ubrzao apokaliptičnu tendenciju napuštanja dolara kao globalne rezervne valute. Razumem i slažem se da Tramp to ne bi želeo, ali ne razumem šta Janis misli, kako bi ubrzani krah dolara uopšte pomogao američkom radniku?

Ja lično jesam za što bržu i bolniju nivelizaciju, neka svi lepo idu na njive da oru zajedno umesto što forexuju i jedu govna, ali ne znam da li baš taj scenario i on zamišlja. 

Posted (edited)
23 minutes ago, Weenie Pooh said:

Ja sam iz teksta razumeo da on misli da Tramp laže kao pas, tj. da nema nikakvu nameru da radi protiv svojih klasnih interesa. 

Da, rekao bih i ja da je to kljucna poenta, kad je Tramp u pitanju. 

23 minutes ago, Weenie Pooh said:

Rat tarifama kaže da bi ojadio najbogatije Amerikance, valjda zato što bi ubrzao apokaliptičnu tendenciju napuštanja dolara kao globalne rezervne valute. Razumem i slažem se da Tramp to ne bi želeo, ali ne razumem šta Janis misli, kako bi ubrzani krah dolara uopšte pomogao američkom radniku?

Mislim da hoce da kaze da Tramp tu pricu potura narodu (da ce da se suprotstavi eliti, udje u rat sa Kinom, sto ce posledicno pomoci americkom radniku; kako ide ta Trampova logika, odnosno kako je uspeo da je proda narodu i da narod to popusi, nije mi bas najjasnije, valjda je pogodio taj 1 marketing™), a ne da misli da bi to zaista i pomoglo radnickoj klasi. Odnosno, ako Janis to i misli, nije objasnio kako (osim ako misli na to sto ti kazes, da ce se desiti jedna opsta nivelacija u nekom trenutku i posledicno dovesti do nekih boljitaka), ali ja zakljucujem iz onoga sto prica anzeneral (mozda pogresno) da to ipak ne misli. Mislim, on je generalno za trgovinu, saradnju i prestanak sukoba, to je jasno. 

Naravno, Tramp svakako nece zajebati elitu, taj film tesko da cemo gledati. 

EDIT: Nisam, doduse, jos odgledao do kraja ovaj video sa UnHerd-a, tek sam poceo zapravo, mozda tu detaljnije objasnjava. Voleo bih da cujem kako bi on srusio tu vladavinu politike deficita u Americi ili ukidanje dolara kao monopolske valute. U videu u Kini prica nesto o tome, o kineskoj elektronskoj valuti itd. 

Edited by Sludge Factory
  • +1 1
Posted (edited)

26 minutes ago, Sludge Factory said:

U videu u Kini prica nesto o tome, o kineskoj elektronskoj valuti itd. 

Uh, moraću da pogledam, meni je ta CBDC tema jako zanimljiva iako sam potpuni duduk za materiju.

Teško mi je zamislivo da digitalne valute strimlajnuju stvari toliko da se može izbaciti posrednik između građanina i države, da bi čitav bankarski sektor mogao da se pusti niz vodu.

Naravno, komercijalne banke će ti reći da to za njih nije apokaliptična pretnja, da one imaju svoj knowhow koji ihi čini nezamenjivim, granularni personalizovani pristup finansijskim uslugama za svakog korisnika koji ne može da replicira glupa centralna banka... ali svaki mali čovek koji je imao tu nesreću da se bakće sa bankama sigurno zna da je to bullshit. 

Ako bi digitalne valute omogućile centralnim bankama da anuliraju potrebu za uzimanjem depozita i izdavanjem kredita, sve ostale usluge koje komercijalne banke pružaju bile bi periferne. Kako bi preživeo ovoliki hipertrofirani krvopijski parazit na onome što mu preostane? Nikako, zato će pre dozvoliti da propadne ceo svet nego da ih neka nova tehnologija izgura.

Edited by Weenie Pooh
  • +1 1
Posted
11 minutes ago, Weenie Pooh said:

Uh, moraću da pogledam, meni je ta CBDC tema jako zanimljiva iako sam potpuni duduk za materiju.

Teško mi je zamislivo da digitalne valute strimlajnuju stvari toliko da se može izbaciti posrednik između građanina i države, da bi čitav bankarski sektor mogao da se pusti niz vodu.

Naravno, komercijalne banke će ti reći da to za njih nije apokaliptična pretnja, da one imaju svoj knowhow koji ihi čini nezamenjivim, granularni personalizovani pristup finansijskim uslugama za svakog korisnika koji ne može da replicira glupa centralna banka... ali svaki mali čovek koji je imao tu nesreću da se bakće sa bankama sigurno zna da je to bullshit. 

Ako bi digitalne valute omogućile centralnim bankama da anuliraju potrebu za uzimanjem depozita i izdavanjem kredita, sve ostale usluge koje komercijalne banke pružaju bile bi periferne. Kako bi preživeo ovoliki hipertrofirani krvopijski parazit na onome što mu preostane? Nikako, zato će pre dozvoliti da propadne ceo svet nego da ih neka nova tehnologija izgura.

Ne prica mnogo o tome detaljno, vise o nekim implikacijama tog sistema i kuda to moze da odvede. I predlaze kinezima da to guraju i koriste sto vise.

Posted (edited)

...that they were going to write a story about her false claim.

Her excuse was that she “thought” she had a degree in education. :isuse: 

You can’t make this stuff up.

#DEIHire

#UnqualifiedCabinet

Edited by vememah
  • +1 1
  • Haha 2
Posted
4 hours ago, Roger Sanchez said:

Mislim da je overkoksanje tamo dosta redovita pojava, valjda je u ovom slučaju bili previše za kit za prvu pomoć :fantom:

Glavni Trumpara je valjda na aderalu, od kojeg se cesto usere pa zato nosi pelene. Silovanja, pedofilija, rasizam, mizoginija, kao i rampantna korupija se razlozno moze staviti uz bilo kojeg do sada imenovanog za Trumparin kabinet. Amerika nikad nije imala ovakav tim da vodi najvecu ekonomiju i vojnu silu na svijetu.

Obecao je masovne deportacije 10ak miliona ljudi, sto je otprilike oko 80K mjesecno naredne 4 godine. Onda imamo uvozne tarife od 20-60% koje ce dovesti do otpustanja i ogromne krize. Space Karen i Vivek vele da ce otpustiti 2/3 drzavnih sluzbenika, znaci jos xx miliona nezaposlenih... Ko ce vise i pohvatati, sigurno sam izostavio kojesta. Istovremeno imamo i klimatske promjene koje ne mare za ko sjedi u White House. Bice iduce 4 godine lude i nezaboravne, a pricace ko pretekne, lol.

• +1 1
  • Wub 1
Posted

Phil Moorhouse ne izgleda ali je solidan analiticar i razumije materiju.

• +1 1
Posted

Unistice woke sranje i Ameriku, win-win :wub:

• Create New...