Mel Posted March 6 Posted March 6 Note to future humanity: ako vec mozete da birate, nemojte matorog poremecenog predatora sa poremecajem licnosti.
Peter Fan Posted March 6 Author Posted March 6 9 hours ago, Gojko & Stojko said: Nema veze s tobom, tako ja pričam, da sam hteo da imitiram ono kako ja shvatam bosanski (recimo Josip Pejaković "Oj živote" tipa) napisao bih "'Mer'ka" a ne "Am'r'ka". OK, hvala na odgovoru. Malo me zbunjujes sa ovim zivopisnim™ rijecnikom, pa mi je tesko razluciti sta je sta. 9 hours ago, Gojko & Stojko said: Trgovački disbalans nije nešto što političke partije treba da rešavaju, Pa ko treba da rjesava probleme politicke ekonomije? Sigurno to nisu ekonomisti, vec politicari. 9 hours ago, Gojko & Stojko said: Uopšte, bilo kakav tretman poteza nove administracije riđokosog mizoginog rasističkog narcisoidnog lažljivog lopovskog govedatm kao da se u njemu krije neki dotad nepoznati biser ekonomije koji će da pomogne radnicima je nešto meni potpuno nerazumljivo.SaE Da. Ali vazi i obrnuto: ovdje se svaki njegov se svaki potez tumaci kao idiotski, cak i kad to nije i kad je opsteprihvacen. Evo po stoti put ponavljam primjer trgovinske konfornaticije sa Kinom, koji postao cak i Bidenov feature move, te jedan od stubova EU odnosa prema Kini (100% carine na auta, zloupotreba ekoloskih regulacija da se sprijeci uvoz celika i aluminijuma, "unfair surplus capacity" mjere, itd). Tako i sad ovo sa CAN/MX carinama: upotreba carina / protekcionizam nisu nista novo i mogu biti itekako efikasni za ekonomiju kao sto su SAD, ako je za cilj repatrijacija proizvodnje. To naravno ne garantuje uspjeh, i vec sam rekao da pogotovo uspjeh nije garantovan kad se uzme u obzir ko i sta je Trump. Ovo je operacija za koju je potreban ostar laserski skalpel, a Trump operaciju sprovodi ne cak ni kuhinjskim nozev, vec tupom sjekirom. Ovo "on/off" je kontraproduktivno na svim nivoima, jer je neizvjesnost oko carina, gora od samih carina. Tu on direktno radi u korist vlastite stete. No, njegov politicki instinkt u vezi stetnog uticaja globalizacije na americko drustvo u cjelini je ispravan i ja sam se spreman kladiti u cenera da povratka na staro nema za nashih zivota. To sto bi neko pametniji i manje narcisoidan skrojio neki tariff / incentive mix (IRA, Chips Act) i to odradio sa vise digniteta prema drugima ne znaci da je cijela inicijativa budalastina RMRNLG (TM by Gojko & Stojko). 7 hours ago, Venom said: Može sve, sve, sveeeeeee. Pa osnovni problem je u tome da Trump pokusava (barem retoricki) izbalansirati izmedju baze koja ga je izglasala i bogatasa koji mu daju medijsku i finansijsku podrsku, a to ce vrlo brzo postati nemoguce. Trickle down i tide that lifts all the boats tu ne radi posao. I tu je convicted evil genius (eto da i ja malo oponasam Gojka) Bannon u pravu: ili ce Trump izabrati populizam i zrtvovati bogatase ili ga nece biti. Inace, da se vratim na reakciju trzista: Walmart asks China suppliers for price cuts on Trump tariffs, Bloomberg News reports I eto, ako ne pristane na ovo, kome ce sad Kinez™ koji proizvodi americke zastave od najlona i MAGA kape da prodaje robu :-) 2
Radoye Posted March 6 Posted March 6 3 minutes ago, dragance said: Neka ga Kanadjani odjebu dok ih sve ne ponisti. Da, ovo je samo odlaganje na mesec dana. Verovatno znaci odlaganje tarifa sa kanadske strane na isti period ali se ugovori raskinuti sa americkim firmama i roba povucena iz prodaje (uglavnom alkohol) nece vracati sve dok se pretnja tarifama ne otkloni za stalno. Izgleda da cemo svakog meseca da ponavljamo ovu glupost. Ono sto Trump i ovi sto mu vire iz cmara ne shvataju da ce ovo drkanje Kanade ovdasnje stanovnistvo - vec u startu bazdareno da ne bude naklonjeno Amerikancima - da do kraja antagonizuje i ucini neprijateljskije raspolozenje prema bilo kakvoj ideji prisajedinjenja koju izgleda da gaje tamo dole. Realno oni Kanadu mogu da uzmu samo oruzjem.
Radoye Posted March 6 Posted March 6 5 minutes ago, Peter Fan said: I eto, ako ne pristane na ovo, kome ce sad Kinez™ koji proizvodi americke zastave od najlona i MAGA kape da prodaje robu :-) Presaltace se na kanadske zastave i Canada Is Not For Sale kape. 7
glibav Posted March 6 Posted March 6 3 minutes ago, Peter Fan said: repatrijacija proizvodnje Da li postoji proizvodnja u USA koje ce da ostane bez radnih mesta zbog uvodjenja kontra carina?
Anduril Posted March 6 Posted March 6 1 hour ago, Peter Fan said: Sa americkim nuklearkama. Vjerovatnoca da Francuska i VB prime Tursku pod svoj kishobran™ ili da daju svoje nuklearke Turskoj tezhi nuli. I? Sto bi Amerikanci rizikovali Njujork za Ankaru? Argument je isti ili cak slabiji. Nuklearnim napadom na Evropu, bilo gde, od Istanbula do Osla i Francuska gubi veoma mnogo, svakako vise od SAD, posebno ako rezultat bude dominacija Putina nad citavim kontinentom kroz pretnje atomkama. Sa druge strane, Putin tesko da bi tako nesto uradio ako zna da postoji cak i 20% sansi na protiv-udar. To je osnovna logika nuklearnog odvracanja koja osigurava mir. Inace, nuclear sharing se radi u posebnim uslovima - recimo, ako bi se desio napad na neku zemlju taktickim atomkama, a nece odmah da se rizikuje totalni rat.
Time Crisis Posted March 6 Posted March 6 1 hour ago, Weenie Pooh said: Pa da, sad će očas 10-15 nuklearnih bojevih glava da se isporuči Ukrajini, što bi to bio problem Ranije nije moglo, kočili glupi Amerikanci, ali sad... Šta je babi milo...
Peter Fan Posted March 6 Author Posted March 6 10 minutes ago, glibav said: Da li postoji proizvodnja u USA koje ce da ostane bez radnih mesta zbog uvodjenja kontra carina? Dakako da hoce. Eno primjer Jack Daniel's destilerije koja ce izgubiti dio kandadsko trzista.
Peter Fan Posted March 6 Author Posted March 6 9 minutes ago, Anduril said: I? Sto bi Amerikanci rizikovali Njujork za Ankaru? Moje pitanje je bilo zasto bi Parizanin™ rizikovao, a odgovorio je ovdje 9 minutes ago, Anduril said: . Nuklearnim napadom na Evropu, bilo gde, od Istanbula do Osla i Francuska gubi veoma mnogo, svakako vise od SAD,
Peter Fan Posted March 6 Author Posted March 6 28 minutes ago, Radoye said: Presaltace se na kanadske zastave i Canada Is Not For Sale kape No, problem za Kineza™ je to sto je Walmart najveci trgovacki lanac na svijetu, i ako je njegov proizvodni kapacitet bio napravljen sa WM-om u planu, Kinez™ nema dobar izbor.
Recommended Posts