Jump to content
IGNORED

Trump - drugi dio

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, Gandalf said:

kakve neistine? Buđa pisao u prošlom vremenu, ja pisao u prošlom vremenu.

čitaj šta se piše, umesto što učitavaš štagod da učitavaš.

Dobro.

• Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vememah

281

• Roger Sanchez

113

• Weenie Pooh

109

• Mel

92

Posted
3 hours ago, Gandalf said:

nije fercerao samo zbog toga. već i kao garant Nemcima da im Francuzi ne rade o glavi i obrnuto, garant Britancima da na kontinentu nema dominante sile... aka uzde.

nakon 1990e je predstavljao garant Poljacima i Baltima da im istočni komšija nije značajna pretnja, što je omogućilo ulaganje u kanalizaciju umesto (paranojom motivisanog) naoružavanja. svako rešenje stvara nove i drugačije probleme, pa garancije Poljacima Rusi (s pravom ili ne) interpretiraju kao agresivnost. 

ako kojim slučajem NATO preseli na ahiret, Poljaci i Balti neće pristati da budu u ruskoj zoni uticaja, a Putin & co neće naoružavanje dotičnih interpretirati kao drugarsko šaljenje. pa alternative baš i ne deluju posebno privlačno.

1.

Postoji nesto sto se zove Evoposk ekonomska zajedncia za ugalj i celik/Evropska ekonomska zajednica/Evorpska zajednica/Evropska Unija. Ja sam mislio da su cike Adenauer, Mone, De Gol, i tako ti svoje odnose da ne bude rata uredjivali kroz tu organizaciju i to dobrim delom dok Francuska nije bila deo NATO-a.

2.

Sto je Poljacima garancija, Rusima je pretnja.

NATO je sve cinio da prosirenje izgleda kao zero sum game.

Rat u Ukrajini pokazuje da to nije bilo dobro resenje.

3.

Ako NATO ode na ahiret, nema americke pretnje Rusiji, te ce stoga poljsko naoruzavanje biti praceno, ali ce Rusija biti relaksiranija. Nije Poljska pretnja Rusiji vec Poljska sa americkom vojskom.

Mislim, provejava ovde teza da je NATO odbrambeni a ne agresivni savez kakav jeste. I to samo zbog neizesnosti oko Trampa.

Podsetimo se onih poznatih mapa (ne znam da li je najaktuelnija):

image.thumb.png.427619441faef897c50adb50c78a5a18.png

• -1 1
Posted
4 minutes ago, Budja said:

Francuska nije bila deo NATO-a.

Francuska je uvijek bila dio NATOa, bez obzira na durenje na strukture. 

In other news, Putinizacija Amerike, strelovito napreduje.

Otpora, kako to obično biva, nema

Posted

Kako ovaj Macron deluje meni kao potcinjeni ficfiric. Strasno...

Posted
10 minutes ago, Budja said:

Podsetimo se onih poznatih mapa (ne znam da li je najaktuelnija):

To su US baze, ima li takva sa NATO trupama? Poslednjih godina sam vojsku Mađarske, Letonije, Rumunije... viđao aktivnu samo po misijama u okviru UN rezolucija. Kao npr. brazilska ta Haitiu, ili naša u Libanu.

Tj. da se NATO raspadne i Evropa nestane, dobar deo tih baza će ostati tu gde jeste.

Mada opet se vraćamo na smanjivanje aktivnosti i opšteprihvaćen stav da je to Trampov plan. Pisalo se na kosovskoj, bar pre godinu dana su počele priče o odlasku USA vojske sa Kosova. A o sklanjanju nuklearki iz Turske i gašenju te baze se priča bar deset godina. Mislim da je možda i tokom Obaminog mandata

• Haha 1
Posted

Jos malo rasturanja sopstvenih obavestajnih struktura:

https://financialpost.com/financial-times/u-s-official-pushes-cut-canada-five-eyes-intelligence-group

A top White House official has proposed expelling Canada from the Five Eyes intelligence-sharing network as Donald Trump increases pressure on the country he talks about turning into the 51st U.S. state.

Peter Navarro, one of the U.S. president’s closest advisers, is pushing for the U.S. to remove Canada from the Five Eyes — which also includes the U.K., Australia and New Zealand — according to people familiar with his efforts inside the administration.

...

The Five Eyes has for decades been the most important intelligence-sharing network in the world. The U.S. and its allies share extremely sensitive signals and human intelligence in addition to co-ordinating on operations. The CIA-led Pine Gap satellite station in central Australia, which is the most important site for collecting intelligence about China, is just one example of the intimate intelligence relationship.

• Wub 1
Posted

Koliko pratim tematiku, od njih 5, jedino još Kanada i dalje nije krenula koracima CCP-a. Ako ih stvarno izbace, biće to dobra prilika za Kanadu da privuče deo korisnika i pružaoca usluga. Mada, zvanično i USA je još uvek ok, za sad je FBI samo zatražio kršenje osnovnih ljudskih prava

Posted

Vi polemišete o NATO paktu kao da je on neko samostalno tijelo odvojeno od država koje ga čine.

NATO je američka vojska a komandant NATO za Evropu je uvijek general USAF.

• Haha 2
Posted (edited)

NATO ne može bez država koje ga čine, ali države NATO-a mogu i same da rade šta hoće

30 minutes ago, Ivo Petović said:

Inače bliska istorija nas uči da je Poljska po pravilu bila ta koja je bila agresivna prema Rusiji, ne obrnuto.

Ne. Bila je jednom, posle WW1, kad su stekli nezavisnost. A i tada, mislim da su u svim delovima koje su osvojili, Poljaci bili većina, iako su oni hteli još više. mada ja lično mislim da je tada bilo pošteno podeliti se po Vens-Ovenovom Kurzonovom planu. Pre toga su prolazili gore od južnih Slovena u KuK, otprilike kao Srbi sa Turcima posle gušenja ustanka. Posle toga su još dvaput dobili nepozvanu rusku vojsku kod sebe. To je bliska istorija (poslednjih 150 godina).

Edited by Engineer
Posted
33 minutes ago, Ivo Petović said:

Fascinantan post, vredja mozak. Poljska je pretnja za Rusiju zbog američkog štita, iako Rusija ima zilion nuklearki, a Rusija nije pretnja za Poljsku bez američkog štita, iako Poljska  nema nuklearke.

Inače bliska istorija nas uči da je Poljska po pravilu bila ta koja je bila agresivna prema Rusiji, ne obrnuto.

Ovo nije ni deluzija, ovo je sramotno kapituliranje mozga i percepcije propagandi jedne strane i sopstvenom nacionalnom iskustvu, za koje si potpuno nespreman da sagledaš sve razloge koji su do istog doveli.

https://thebulletin.org/2019/02/russia-may-have-violated-the-inf-treaty-heres-how-the-united-states-appears-to-have-done-the-same/

Postavljanje lansera za Tomahawk projektile na granice sa Rusijom je onako bezazlena jedna zanimacija.

Posted (edited)

Edited by vememah
Posted (edited)
15 minutes ago, askeladden said:

Postavljanje lansera za Tomahawk projektile na granice sa Rusijom je onako bezazlena jedna zanimacija.

Iz tog teksta

If the Aegis-based systems in Eastern Europe were supplied with American cruise missiles—either the existing Tomahawk or a new missile that Russia claims the United States has been developing—they would become fearsome offensive forces, staged on the frontiers of Russia

Vesti iz 2015. Hoće podmornicu sa tim mogućnostima. Koliko znam, i dalje je nema.

Poland To Launch Sub Tender, Eyes Tomahawks

Poland's Ministry of Defense is planning to launch a much-awaited tender to acquire new submarines in the fourth quarter of 2015, according to Deputy Defense Minister Maciej Jankowski. Under the plan, three new submarines are to be delivered by 2023.

Status iz decembra 2024. nakon 2 i po godine rata na poljskoj granici - I dalje ih nema, ali može ih biti, tvrdi ruski ministar

MOSCOW, Dec 16 - RIA Novosti. The infrastructure of the US missile defense base in Poland's Redzikovo, 165 kilometers from the Russian border, will allow the use of Tomahawk missiles, Russian Defense Minister Andrei Belousov said.

Zaključak, SAD/NATO se sprema iz Poljske da napadne Rusiju. Bez krstarećih raketa, sa 5-10x manjom vojskom od protivnika. Recept za uspeh

Edited by Engineer
Posted
19 minutes ago, Engineer said:

NATO ne može bez država koje ga čine, ali države NATO-a mogu i same da rade šta hoće

Ne. Bila je jednom, posle WW1, kad su stekli nezavisnost. A i tada, mislim da su u svim delovima koje su osvojili, Poljaci bili većina, iako su oni hteli još više. mada ja lično mislim da je tada bilo pošteno podeliti se po Vens-Ovenovom Kurzonovom planu. Pre toga su prolazili gore od južnih Slovena u KuK, otprilike kao Srbi sa Turcima posle gušenja ustanka. Posle toga su još dvaput dobili nepozvanu rusku vojsku kod sebe. To je bliska istorija (poslednjih 150 godina).

Bio sam sarkastičan...

Osvajali su oni Moskvu pre 400+ godina, ali to nema veze sa ovim o čemu pričamo.

• +1 1
Posted
13 minutes ago, askeladden said:

https://thebulletin.org/2019/02/russia-may-have-violated-the-inf-treaty-heres-how-the-united-states-appears-to-have-done-the-same/

To nisu projektili, samo ono što Rusi imaju su projektili. Ovo se zove štit, skroz druga stvar.

Gledao si valjda onaj nedavni dokumentarac, Captain America: Brave New World?

• Create New...