Jump to content
IGNORED

Trump - drugi dio

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Lezilebovich said:

Da li je to loše ? 

Nije. Postojanje NATO-a nije uklesano u Bibliji, pa da bude za vjek i vjekova. Kako se medjunarodni odnosi i okolnosti menjaju, potrebno je da se reorganizuju i same organizacije. Kako politicko-ekonomske, tako i vojne. Svako vreme nosi svoje izazove..

• +1 2
  • Replies 2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vememah

283

• Roger Sanchez

113

• Weenie Pooh

109

• Radoye

94

Posted
2 hours ago, Lezilebovich said:

Da li je to loše ?

Naravno da je odlična stvar.

NATO sebe predstavlja kao odbrambnei savez -> Svi znamo da je to glupost i laž -> NATO je imperijalistički osvajački savez koji je umešan u svaki sukob na planeti u poslednjih 30 godina -> NATO se raspadne -> Nema više ratova -> Svi živimo srećno i zadovoljno

• Haha 1
Posted

Kakvu je to pesmicu otpevala prekjuče Trampu vojska? 

• +1 1
Posted
On 23. 2. 2025. at 13:46, garcia said:

prezydent-antypis.gif

A onda su ga posle sat i po čekanja verovatno primili ovi, kao i Macrona danas:

• +1 1
Posted
3 hours ago, radisa said:

Uopste nisam siguran da je dobro...

Vec vidim gomilu mogucih  regionalnih sukoba u narednih 20ak godina, i samo na tlu Evrope, da ne idemo dalje... Turska/Grčka Srbija/Kosovo, Bosna, moguce i Madjarska/ Rumunija+Srbija+Hrvatska...

Plus moguce USA vs bilo ko (Danska, jel se nazire odmah, ali moze da bude i drugo)...

Kad vidis kako je proteklo kad je pukao varsavski pakt kod nas, mi smo pretrusno podrucje za te stvari. Mislim da nema sanse da to bude dobro za nas.

Posted
1 hour ago, Engineer said:

Naravno da je odlična stvar.

NATO sebe predstavlja kao odbrambnei savez -> Svi znamo da je to glupost i laž -> NATO je imperijalistički osvajački savez koji je umešan u svaki sukob na planeti u poslednjih 30 godina -> NATO se raspadne -> Nema više ratova -> Svi živimo srećno i zadovoljno

Pa vise je Srba izginulo kad je Otomanska imperija krenula da slabi i da se ljulja nego za 200 godina dok su bili u najjacem.

Mislim nema potrebe za takvim cinizmima, da naravno da je NATO umesan u sve i svasta po belom svetu, ali je u Evropi bio stabilizujuci faktor a mi smo koliko god bili van EU i NATOa vrlo uvezani sa EU i NATOom, ne bas na nacin na koji bi trebalo ali uvezani. Tamo kijavica ovde respirator.

• +1 1
Posted
3 hours ago, Radoye said:

NATO manje vise, ali ovo je definitivno kraj globalnih bezbednosnih struktura stvorenih nakon 1945.  A to nikako ne moze da bude dobro. Ono, taj sistem jeste devalvirao znacajno od 90-tih naovamo, svesno potkopavan od strane onih koji su pobedili u hladnom ratu jerbo su smatrali da im vise ne treba i da im samo smeta u projektovanju svoje volje na ceo svet, ali on jos uvek itekako ima svrhu. Pogotovo zato sto se uopste i ne naziru obrisi necega sto bi moglo da ga zameni.

Jer bez UN i sistema medjunarodnog prava izgradjenog od 1945. naovamo svet se prakticno vraca u stanje kada je gola sila bila jedini arbitar. Ali za razliku od tada, mi sad posedujemo sredstva da planetu ucinimo nenastanjivom za zivot. I upravo UN i medjunarodnom pravu mozemo da zahvalimo sto smo jos uvek tu...

Koju svrhu ima bezbedonosni sistem UN u poslednjih 20 godina? Primanje debelih plata i lađenje muda po Njujorku i Ženevi? UN je postao jedan hiperbirokratizovani aparat prepunjen nesposobnim kadrovima koji ne može dve nacrtane ovce da sačuva, a kamoli da održava mir i stabilnost u svetu. Plavi šlemovi su odavno postali dekor svakog većeg sukoba, maltene atrakcija za lokalno stanovništvo koje vrlo dobro zna da od njih neće dobiti nikakvu pomoć ni zaštitu ako zaista zagusti, i koje svaka lokalna vojska na terenu može da ignoriše i/ili maltretira po želji, od Srebrenice do Libana. Generalnog sekretara UN više niko ne jebe ni 5%, njegova se rola svela na rolu nekakve preplaćene globalne narikače koja će da ide okolo i samo da kukumavči bez ikakvog realnog uticaja. Druge agencije UN su podjednako nekompetentne da se nose sa bilo kakvim većim izazovima, najbolji primer za to je totalni raspad WHO tokom pandemije korone.

Ove i ovakve UN su svetu beskorisne, samo još jedna gomila gladnih birokratskih usta koje treba nahraniti. Bez temeljne rekonstrukcije one nemaju baš nikakvu svrhu, osim da se povlašćeni likovi iz celog sveta malo prošetaju o državnom trošku i igraju se neke globalne politike donoseći neke besmislene rezolucije koje ne vrede papira na kojima su napisane. A te rekonstrukcije neće biti dok najveći ne sednu i naprave međusobni dogovor kako će to da nadalje izgleda, i sigurno se neka Srbija, Bangladeš, Paragvaj ili Etiopija tu neće baš nešto naročito pitati. Jedino što ostaje da se vidi je da li će do te prekompozicije doći sa ili bez nekog opšteg rata.

A svet se odavno vratio u stanje kada je gola sila bila jedini arbitar. Nije se to desilo sada, nego tome ima tridesetak godina barem, a ni pre toga taj sistem nije baš bio preterano efikasan u sprečavanju sukoba po raznim Vijetnamima, Avganistanima i ostalim Namibijama i Grenadama, ali je makar delovalo da postoji nekakva želja da se stvari ne ustroje po sistemu jači tlači. No, kada je jedan od dva pola globalne moći propao, ta se želja korumpirala usled nedostatka konkurencije, pa je jedno vreme postojao nekakav privid ta želja postoji, a sada ne postoji ni taj privid, jer je Tramp prirodni epilog puta korumpiranja ideje da ne mora najjači da uvek bude u pravu. 

• +1 7
  • Hvala 1
  • -1 1
Posted
54 minutes ago, Mel said:

Pa vise je Srba izginulo kad je Otomanska imperija krenula da slabi i da se ljulja nego za 200 godina dok su bili u najjacem.

Mislim nema potrebe za takvim cinizmima, da naravno da je NATO umesan u sve i svasta po belom svetu, ali je u Evropi bio stabilizujuci faktor a mi smo koliko god bili van EU i NATOa vrlo uvezani sa EU i NATOom, ne bas na nacin na koji bi trebalo ali uvezani. Tamo kijavica ovde respirator.

Jer je naravno bolje živeti u ekonomskoj i kulturnoj zaostalosti i ropstvu Otomanske imperije, nego biti slobodan u svojoj zemlji i pitati se za sopstvenu sudbinu. Bitno samo da se ne gine. Možda bismo mogli da idemo da ovo kažemo Ukrajincima da ne ratuju bezveze.

• +1 5
Posted
4 hours ago, radisa said:

Uopste nisam siguran da je dobro...

Vec vidim gomilu mogucih  regionalnih sukoba u narednih 20ak godina, i samo na tlu Evrope, da ne idemo dalje... Turska/Grčka Srbija/Kosovo, Bosna, moguce i Madjarska/ Rumunija+Srbija+Hrvatska...

Plus moguce USA vs bilo ko (Danska, jel se nazire odmah, ali moze da bude i drugo)...

Naprotiv, nestanak NATO-a otvara perspektivu za relaksiraniji odnos Evrope i Rusije koji pod pretnjom NATO-a nije bio moguc.

Srbija/Kosovo/Albanija/Makedonija - takodje moze da doprinese priblizavanja ako jedan od aktera zna da nema bezuslovnu podrsku NATO-a ma sta da uradi. Slicno je i sa Bosnom.

Grcka/Turska - ako ostane americki kisobran, koga briga za NATO.

NATO je generator sukoba krajem XX i pocetkom XXI veka, nema za cim da se zali.

Rec je, ovde, pre svega o strahu ljudi u srednjim godinama od novog i nepoznatog.

Kakav crni NATO, vreme mu je da ide u muzej istorije XX veka gde pripada.

• +1 4
  • Haha 1
  • Hvala 1
Posted
4 hours ago, Radoye said:

NATO manje vise, ali ovo je definitivno kraj globalnih bezbednosnih struktura stvorenih nakon 1945.  A to nikako ne moze da bude dobro. Ono, taj sistem jeste devalvirao znacajno od 90-tih naovamo, svesno potkopavan od strane onih koji su pobedili u hladnom ratu jerbo su smatrali da im vise ne treba i da im samo smeta u projektovanju svoje volje na ceo svet, ali on jos uvek itekako ima svrhu. Pogotovo zato sto se uopste i ne naziru obrisi necega sto bi moglo da ga zameni.

Jer bez UN i sistema medjunarodnog prava izgradjenog od 1945. naovamo svet se prakticno vraca u stanje kada je gola sila bila jedini arbitar. Ali za razliku od tada, mi sad posedujemo sredstva da planetu ucinimo nenastanjivom za zivot. I upravo UN i medjunarodnom pravu mozemo da zahvalimo sto smo jos uvek tu...

Naprotiv, upravo zahvaljujuci sovjetskoj atomskoj bombi mozemo da zahvalimo sto smo jos uvek tu.

UN, NATO... je tu by-product, koji ce biti zamenjen necim drugim.

Posted

I da, iako je to, izgleda, danas nepopularno na PPP, medjunarodno pravo nije ubio Tramp vec Klinton i Bus mladji, uz asistenciju EU.

Specijalni slucaj, secate se toga.

• +1 1
  • -1 2
Posted (edited)
56 minutes ago, Ayatollah said:

Jer je naravno bolje živeti u ekonomskoj i kulturnoj zaostalosti i ropstvu Otomanske imperije, nego biti slobodan u svojoj zemlji i pitati se za sopstvenu sudbinu. Bitno samo da se ne gine. Možda bismo mogli da idemo da ovo kažemo Ukrajincima da ne ratuju bezveze.

Verovatno bi se na prste mogle nabrojati godine kada smo se stvarno nešto pitali za sopstvenu sudbinu. I u kraljevini i u komunizmu je bilo uglavnom veži konja gde ti gazda kaže

Edited by Time Crisis
  • +1 2
Posted
1 minute ago, radisa said:

I da, fašizam je pobedio, držali su ga zauzdanog,, godinama, ali sad se oslobodio... I ideeee nam svima razjebe živote u narednih 10 godina...

Odavno se dize. Korporativni kapitalizam ga je uzdizao. Tu su negde nasli taj zajednicki sadrzalac i bujali. Pricam o insajtu iz Evrope, USA me je malo blajndsajdovao nisam tamo ni zivela niti sam se previse udubljivala.

Ali kad kazes da ce svima da nam razjebe zivote, moja jedna koleginica se opasno iznervirala prosle nedelje oko AfDa i svega, i na kraju kaze samo se nerviram, fokusiracu se na svoje selo necu ovo vise da gledam (radi remote iz nekog nemackog sela negde) a ja se mislim pa da, ti tako vrv mozes narednih 20 godina da se provuces. Za Srbe bude malo cipavije.

• Create New...