Jump to content
IGNORED

Trump - drugi dio

Peter Fan

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Engineer said:

potrebno je da se ljudi samo malo potrude...

:D

Da se podigne nivo svesti radnih ljudi i gradjana?

A, to, pa zasto odmah nisi rekao, aman?

Edit: i preskoci predavanja o americkoj demokratiji, jos sam u krevetu, barem dok ne ispregovaram drugu kafu...

:fantom:

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vememah

241

• Roger Sanchez

97

• Weenie Pooh

94

• Mel

82

Posted
1 minute ago, namenski said:

Da se podigne nivo svesti radnih ljudi i gradjana?

Ne, već da konačno saznaju pravu istinu, da su glavni krivci za njihove životne probleme i pretnja njihvoj porodici meksički imigranti, DEI politika i globalizacija. I zato su glasali milijardera koji je proglasio bankrot kockarnice da ih spase od tog zla. Ljudi koji podržavju Trampa i istovremeno njegove protivnike smatraju fašistima, ne samo da postoje, već ih je toliko da se ne mora prevrnuti ceo internet ili ući u svaku kafanu da ih nađeš.

• +1 4
Posted

9 minutes ago, Engineer said:

Ne, već da konačno saznaju pravu istinu...

Au, izvini molim te, ja se zaleteo, evo ti profesionalca za istinu... :isuse:

On 7. 1. 2025. at 11:38, Anduril said:

Meni je istina struka... 

:fantom: 

Posted

Budućnost leži u kultovima ličnosti i besramnom samoponižavanju :cheers2:

Posted
17 minutes ago, Radoye said:

Nije da narod nece da bira sposobne i postene sa viziom i zeljom, nego toga naprosto vise nema u ponudi.

It never gets old

Spoiler

Sve što si naveo stoji i nije specifično samo za SAD. Ali to je samo odricanje od odgovornosti, inače veoma popularno na današnjoj levici - nije običan čovek kriv ni za šta i ne može ništa da promeni. A o mogućnostima i moćima organizovanog delovanja ćemo neki drugi put, sad nam se hladi kapućino u starbaksu.

Znam da nije bila retkost da predstavnici lokalnih ili republičkih vlasti promene odluku ili odbace regulativu nakon pritiska javnosti. Nisam to toliko često viđao van SAD-a. Čini mi se da je bar u Evropi potreban daleko veći pritisak za istu stvar.

Posted

Kao sto sam najavio, berza je pocela da se pomera i mislim da je ovo samo pocetak. Ideologija i geopolitika na stranu, na kraju ce presudne biti pare i ekonomija.

Prednost liberalne demokratije je uvek bila da joj ljudi veruju mnogo vise nego diktaturama, sto omogucava visok nivo investicija i slobode da se ostvari uspeh.

Ova banda oko Trampa, kao i ultra-desnicari u drugim drzavama, vodi sada rat protiv takve liberalne demokratije ne samo kod kuce nego i spolja, i videcemo koliko ce tim likovima ljudi da veruju sa svojim parama ili bilo cime drugim. Izdaja Ukrajine je tu samo jedan od elemenata i SAD su vec sad trajno oslabljene.

Inace, Noah Smith ovde lepo skicira dve mogucnosti sta se zapravo desava i kako ulazimo u novu eru slicnu Meternichovom sistemu iz 19. veka, ili je to bar ono sto bi Tramp zeleo, dok se Rusija i Kina zapravo spremaju za siri rat: https://www.noahpinion.blog/p/america-is-being-sold-out-by-its

To naravno znaci mnogo manji nivo investicija i slobode svuda i ceo svet ce postati siromasnije i mnogo okrutnije mesto. Ali, veliki broj ljudi je tako hteo i to ce i dobiti. 

Posted

SAD će smanjiti nivo naoružavanja i mešanja u konflikte, tragedija stvarno, ne znam kako će se svet oporaviti :fantom:

Posted

Inace, u Nemackoj su izgleda konacno dosli do zakljucka o kome sam pisao ranije: https://www.politico.eu/article/europe-brace-us-trump-end-nato-germany-friedrich-merz-election/. Ovo sada ide veoma brzo i ranije je bilo nezamislivo.

Prvo pod nuklearni kisobran UK i Francuske a uskoro verovatno i sopstveno atomsko naoruzanje ili kao novi deo EU vojske. Ovo naravno nema smisla samo za Nemacku nego za celu Evropu. Slicno i u Pacifiku. Ili to ili ce da cekaju da ih mafijaski bosovi poput Putina ili Trampa ucenjuju kao sada Ukrajinu. 

• +1 2
Posted
29 minutes ago, Engineer said:

Ali to je samo odricanje od odgovornosti, inače veoma popularno na današnjoj levici - nije običan čovek kriv ni za šta i ne može ništa da promeni.

Pa vidis da moze da promeni - kad im se ne dopada ono standardno u ponudi na mainstream politickoj sceni jedni ostanu kuci (beli listici) a drugi glasaju za Trampa (Tomu). I onda smo tu gde smo.

Inace ja sam 100% ubedjen da bi Sanders glat dobio Trampa da je bio kandidovan umesto Hilari ali jbg njen je bio red. Njen red je bio i kad je Obama uzeo primaries, DNC vise nije zeleo da dozvoli da im se takva greska dogodi i izgurana je po svaku cenu. A vec tada 2008. je elektorat poslao jasnu poruku da je zeljan promene a ne da ga kljukaju istim bljutavim sranjem - bez obzira sto se Obama kasnije pokazao kao razocarenje, on u tom momentu jeste bio hope & change kandidat.

Tramp takav kakav jeste - primitivan, narcisoidan, pohlepan, pokvaren, lazov - ipak predstavlja nekakav change u odnosu na ustaljeni status quo, promena ne na bolje ali drugacije od svega sto mu je prethodilo.

A nadam se da ce ga lakse biti skinuti sa vlasti nego Vucica u Srbiji.

• +1 2
Posted

Biće lakše jer ne verujem da će poživeti još 12 godina, ili bar neće biti u stanju da obavlja bilo kakvu funkciju. Ali SNS MAGA je tu da ostane. Tramp ima Tominu ulogu, a JD Vans ili neko treći je Vučić.

• +1 1
Posted

(Reuters) - U.S. negotiators pressing Kyiv for access to Ukraine's critical minerals have raised the possibility of cutting the country's access to Elon Musk's vital Starlink satellite internet system, three sources familiar with the matter told Reuters.

Dakle, prava mafijaska ucena Ukrajine od strane Trampa i Maska. Inace, Ukrajinci vec koriste alternativne (satelitske) sisteme jos od kada je Mask prvi put iskljucio Starlink 2022 da bi se igrao politike. Ovo je naravno mnogo ozbiljnije i signalizira celoj planeti kako ce ova banda milijardera da pokusa da kolonizuje deo sveta koji jos nije kolonizovan od strane Kine ili Rusije. Sve manje i srednje drzave sada vise nemaju previse vremena da se na vreme organizuju, zastite i pocnu da distanciraju od bilo cega sto zavisi od SAD vlade ili njihovog tehnoloskog sektora.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
32 minutes ago, Anduril said:

Ovo je naravno mnogo ozbiljnije i signalizira celoj planeti kako ce ova banda milijardera da pokusa da kolonizuje deo sveta koji jos nije kolonizovan od strane Kine ili Rusije.

Koje su to drzave kolonizovane od strane Kine ?

• +1 1
Posted
13 minutes ago, brusli said:

Koje su to drzave kolonizovane od strane Kine ?

Deo Afrike i dosta drzava koje ne mogu da plate dugove pa im Kinezi preuzimaju luke itd.

• Haha 2
Posted

https://www.politico.eu/article/vance-floats-us-troop-withdrawal-from-germany-over-free-speech-concerns/

A ovde Vens preti Nemackoj da ce povuci americku vojsku iz Nemacke ako Nemacko konacno ne dozvoli nacistima da se slobodno izrazavaju kao nekada.

Inace, to dogadja na istoj konferenciji Republikanaca gde Stiv Banon, nekadasnji Trampov strateg, pozdravlja kao i Mask, naci salutom: 

https://www.bbc.com/news/articles/cx2glydm3gmo

Mislim da nema vise sta da se razgovara da se ovde radi o neo-fasistima i da sa takvima Evropa zapravo nema sta vise da se razgovora kao i sa Putinom.

• +1 2
  • Create New...