Jump to content
IGNORED

Trump - drugi dio

Peter Fan

Recommended Posts

Posted (edited)
9 hours ago, Sammael said:

Pare koje su upumpane u banke i druge entitete za bailout 2008. su uredno sve vraćene sa masnim kamatama, američki taxpayer nije ništa tu izgubio. Ali to zahteva da se čovek informiše malo šire i dublje.

Tako će i Tramp da vrati stotine milijardi upumpane u Ukrajinu preko rare earth minerals i sve ovce na broju, taxpayer ništa nije izgubio.

Edited by aram
može to i bez vređanja
  • Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• vememah

241

• Roger Sanchez

98

• Weenie Pooh

94

• Mel

82

Posted
9 hours ago, Weenie Pooh said:

Tako će i Tramp da vrati stotine milijardi upumpane u Ukrajinu preko rare earth minerals i sve ovce na broju, taxpayer ništa nije izgubio.

Da uđe u zapisnik da ja nisam tražio nikakav edit ni reportovao, niti me posebno potreslo ono što si napisao. 

Američki taxpayer naravno apsolutno ništa nije izgubio jer "stotine milijardi" upumpane u Ukrajinu nisu poklon nego investicija. Na stranu što su posredno zaradili trilione kroz novu prodaju oružja članicama NATO koje su prinudili da se oslobode sovjetskog smeća.

• +1 4
Posted
12 hours ago, Ayatollah said:

Ja mislim da gro tih likova u Americi misli da ljudi po Evropi i ostalim saveznicama žive vrlo lagodno na američki račun, jer Amerika plaća za njihov wellbeing i finansira njihovu odbranu. Nešto u stilu, ja radim 2500+sati godišnje kao rob bez zdravstvenog i penzijskog, živim u prikolici na parkingu ili plaćam 5k dolara rentu, a moj sin krvavi gaće u marincima u nekoj Nemačkoj ili Južnoj Koreji, dok za to vreme Evropljani lade jaja, imaju 5 nedelja odmora, 13. i 14. plate, dele socijalnu pomoć ko bombone i nemaju nikakvu vojsku jer ih Amerika brani.  Ne kažem da je ta percepcija skroz ispravna, mada nije ni skroz netačna, ali mislim da je imaju mnogi Amerikanci, uključujući i samog Trampa. Otud i podrška populističkim potezima kontra sadašnjeg stanja.

Bio je taj fazon dugo kako su Amerikanci bili nesvesni da se moze imati odmor i zdravstveno koje ekchli pokriva troskove kad se razbolis (ok, u mom slucaju to evropsko zdravstveno su u mom slucaju korporatizovali i napunili menadzment poslusnicima od 30 godina koji ne znaju dupe da obrisu a ne da ispostuju procedure, pa su mi zamalo ubili i obogaljili dete do kraja zivota, ali hej fakat ko dobije kancer dobijao je regularne lekove i terapiju a nije rizikovao bankrot).

E sad nakon sto su saznali kako Evropljani zive i planduju (licno pratim jedan takav insta nalog sa par stotina K pratilaca, ne sumnjam da ih ima tusta i tma), umesto da sprovedu socijalisticku revoluciju u USA odlucili su da iseku nadmene Evropljane iz price. I didn;t see that coming, ali eto, mozda je internet paradiranje EU pametni USA glupi doprinelo makar kod nekih Amerikanaca da se naprimaju na Trampa.

Posted

Šokovi

• Haha 2
Posted
4 hours ago, Sammael said:

Da uđe u zapisnik da ja nisam tražio nikakav edit ni reportovao, niti me posebno potreslo ono što si napisao. 

Brao.

4 hours ago, Sammael said:

Američki taxpayer naravno apsolutno ništa nije izgubio jer "stotine milijardi" upumpane u Ukrajinu nisu poklon nego investicija. Na stranu što su posredno zaradili trilione kroz novu prodaju oružja članicama NATO koje su prinudili da se oslobode sovjetskog smeća.

Ma jeste, baš je taxpayer okoristio od prodaje oružja :D Trilioni sigurno idu pravo u džepove onih što grcaju u studentskim dugovima, skupljaju pare za lečenje, ne mogu da priušte nekretnine...

Država ima implicitnu obavezu prema svojim građanima, to razume i najgluplji glasač. Kad se ta obaveza godinama zanemaruje, kad im se prodaje learn 2 code ili boostraps narativ, beslovesna masa neumitno krene da se komeša. Pare koje se sipaju u džepove Andurila, Palantira, i ostalih Lockheed Martina su njihove pare; oni to kapiraju i nisu srećni jer imaju neke druge priroritete.

To što su im opcije ograničene pa dovedu na vlast lika koji bi da reši problem ukidajući socijalnu pomoć, to je neka druga priča.

Posted
15 hours ago, Sammael said:

Pare koje su upumpane u banke i druge entitete za bailout 2008. su uredno sve vraćene sa masnim kamatama, američki taxpayer nije ništa tu izgubio. Ali to zahteva da se čovek informiše malo šire i dublje.

Problem je sto su uopste morali da ih spasavaju, gde je tu slobodno trziste, pa upravo je finansijski sektor histericno trubio o slobodnom trzistu, i ukidanju regulacije.

Znaci, trebali su da uzmu akcije po trzisnoj ceni, tj da ih nacionalizuju, i da ih posle masno prodaju investitorima.

Ovo menjanje pravila kako odgovara krupnom kapitalu je bulshit.

• +1 2
Posted

S tim mogu da se složim, samo bih voleo da vidim simulaciju slučaja da ih nisu spasli. Island je premali da bi bio reprezentativan.

Posted
18 hours ago, Sammael said:

Evo, ja nisam radio nikakav follow-up, pa se zainteresovao, i jedan ok izvor kaze ovo:

image.png.5ac13fea6bd301fef13f19338eac597c.png

https://news.umich.edu/bailout-of-financial-sector-during-great-recession-was-a-bad-deal-for-taxpayers/

Journal of Finance, nema dalje u akademskom svetu finansija.

image.png.d53a7ffe7b9b9a3d4cf0225fbc5ee5ea.png

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jofi.13367

• +1 1
  • Hvala 2
Posted (edited)

Jos jedan isecak-

Sad, eto, nisam  vise siguran ko nije informisan i ko je misinformed.

Evo, Sammael, pozajmi ti meni 1000 dolara, ja ti vratim 1100 al za deset godina. Zaradio si 100 dolara, fair game?

image.png.f48e24aa6a10f3cf52259e14d7739e0c.png

image.png.e8fcf29df55a41df57300dfe93b3fb10.png

Edited by Budja
Posted

Šta je bila alternativa, a pod tim ne mislim na bankare i ostale krvopije? Šta bi bilo sa običnim ljudima?

To da niko nije krivično odgovarao je takodje kriminalno.

• +1 1
Posted (edited)

Alternativa je bila da ih nacionalizuju, tj da otkupe akcije po trzisnoj ceni, pootpustaju menadzment, naravno bez bonusa.

I onda kad se trziste oporavi da ih prodaju investitorima po masnoj ceni.

Takodje da uvedu strogu regulaciju, nesto su kao uveli ne znam da li je dovoljno.

Mada im sada regulacija ni ne treba, kada se pojavi kriza, oni samo hop, pali stampariju.

Na sta je spao jebeni Zapad, od onako mocnog sistema.

A neko je trebao debelo da odgovara 2008, pogotovo iz osiguranja, npr AIG-a.

Edited by brusli
Posted
46 minutes ago, dragance said:

Šta je bila alternativa, a pod tim ne mislim na bankare i ostale krvopije? Šta bi bilo sa običnim ljudima?

To da niko nije krivično odgovarao je takodje kriminalno.

Ja sam glup za ekonomiju pa mozda lupam... zar nije mogao taj novac umesto u banke da se ulupa u ljude koji su pogodjeni? Ili da drzava preuzme sve te poslove privremeno i servisira a ove pogasi i pohapsi? Pa posle kad stane to nacionalizovano na noge da proda.

I naravno, da ne bude vise da banke imaju pokrivenost novcem kao tada od 2-3% vec da se to podigne na neki normalan nivo.

Posted (edited)

^

Pa to svakako. Da nacionalizuju i posle prodaju. To je uradila UK sa RBS i sada je sve ok.

Regulacije su sada dobre, prvo Basel II, pa posle Basel III, ali za azurirani Basel III.1 bankarski lobi i Tramp pokušavaju da zaustave jer ne žele da imaju previše rezervi kapitala u slučaju nove krize.

Znači, orangutan je još gori.

Edited by dragance
  • Create New...