Thursday at 22:262 days 7 hours ago, SNARC said:Instruktor ti na engleskom kaze "Ides napred..onda nazad..onda opet napred i uparkiras unazad"Ako ne znas engleski..no way da mozes da dobijes dozvoluOsim što naravno ima instruktora koji govore koji god jezik i sasvim sigurno su u kombinaciji.
Thursday at 23:412 days Radnici traže da se ukinu praznici, kaže Tramp. https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/114712523496772999
Friday at 01:502 days 3 hours ago, Sammael said:Osim što naravno ima instruktora koji govore koji god jezik i sasvim sigurno su u kombinaciji.Na polaganju testova postoje opcije da odaberes jezik i ima bar desetak jezika na kojima moze da se polaze. Sa instruktorom pitaju da li ti treba prevodilac. Do sada nije bio problem. I ne mora da se ima zelena karta, moze sa radnom dozvolom i stalnom adresom. Problem nastaje kada ih policija zaustavi pa ne mogu da se sporazumeju ili na vagama ako imaju neki problem.
Friday at 02:192 days Cenim da bi Vucic mogao da vadi beleske iz ove rasprave o good immigrants - bad locals.Sa jedne strane romantizovanje radne etike imigranata na osnovu reci poslodavaca, a sa druge kukanje na eksploataciju u Juri.
Friday at 07:122 days 7 hours ago, vememah said:Radnici traže da se ukinu praznici, kaže Tramp.https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/114712523496772999fali samo "... a ja sad odoh da igram golf o vasem trosku."za sve ovo sto im radi interno mi ih nije ni najmanje zao - ako je neko bio u poziciji da ne odabere osudjenog kriminalca i narcisoidnog kretena (po drugi put!), bili su to oni.
Friday at 07:272 days 21 hours ago, braca said:Nego kad smo već tu, jeste videli ovo ludilo od poruke koju je Trampu poslao Huckabee, američki ambasador u Izraelu : `Slom mozga.Hakabija je malo ošajatio udar iranske rakete pre neki dan, imam razumevanja za njegovo stanje...
Friday at 23:411 day Author On 9. 4. 2025. at 8:16, Peter Fan said:A evo, imacemo priliku vidjeti da li ce principijelna EU dopustiti da se visak kineskog kapaciteta plasira na evropsko trziste. Zapravo, 100% sam siguran da nece. Pogledati pod EV i BYD.Kao sto sam rekao (TM by Anduril), evo gledamo kako principijelna EU reaguje:The Commission chief warned against what she called “a new China shock,” accusing Beijing of flooding global markets with cheap state-subsidized products, and urged G7 countries to tackle its dominance in the raw materials sector.‘Donald is right’ and China is the problem, EU chief says – POLITICONe znam samo da li me to kvalifikuje da vodim EK :-)
Yesterday at 00:111 day Author On 19. 6. 2025. at 5:06, braca said:To se slažem, samo što su ovaj put amerikanci birali otvoreno rasističko govedo koji im je obećao da će isterati milione, i vodilo kampanju plašeći ih da tamnoputi samo ubijaju, siluju, kradu...Problem sa ilegalnom imigracijom je (bio) stvaran. Toliki da je za Obaminog vakta ( i pvri i drugi mandat) deportovano vise ljudi nego u Trumpovom prvom mandatu.Eno ti, prelistaj Bidenov topik i naci ces grafikone koji to zorno prikazuju. A imigracija se visoko kotirala kod svih glasaca ((oduse vise kod R) . Takodje, sad je jasno da su price o tome kako trebaju novi zakoni da se to obuzda i kako to Trump minira bile gluposti i da je to u najboljem slucaju bila promasena izborna strategija D, a najgorem slucaju nasilno mijenjaje demografkse slike SAD. Prije nego sto me zaskoce dezurni vritue siganling branitelji jedan hint: koliko ima saveznih drzava sa vise od 8 miliona stanovnika?On 19. 6. 2025. at 5:06, braca said:Sad kad su počeli da uvidjaju da nema ko da im kolje životinje i pravi bifteke, gaji povrće na njivama, gradi kuće i popravlja krovove, počinje da im dolazi iz dupeta u glavu.Americka ekonimija je potpuno fino radila i bez tih dodatnih 8 miliona, tako da se ja tu ne bih previse brinuo. Cak bi bilo bolje i za Amerikance i za planetu da se manje hrane proizvodi, jer su SAD medju "liderima" u bacanju hrane, a da ne pricamo o preteranom konzumiranju. Mada je naravno jasno da to Trumpu nije cilj.A ako pak neka drzava mora da odrzava zivotni standard tako sto ce ekonomija pocivati na grbaci izrabljivane mase koja je bez rijesenog statusa, onda jebem i takvu ekonomiju i takvu drzavu.I treba da se raspadne.
Yesterday at 00:311 day Author On 19. 6. 2025. at 5:25, braca said:Hm, mrzi me sad da tražim, kad je bila aktuelna priča "they are eating the cats", vrteo se interjvu tipa koji ima neku firmu za izradu nečega od metala/aluminijuma i koji je zaposlio u tom malom gradu dobar deo radnika sa Haitija.Priča je išla otprilike ovako : zašto zapošljavam imigrante ? Zato što su vredni, rade kako im se kaže, dolaze na vreme, spremni su da nauče itd. Sve najbolje. Amerikance ? Imam samo problema sa njima, neozbiljni su, često kasne ili ne dodju, kad dodju znaju da budu naduvani ili pijani, biju se izmedju sebe i prave probleme...To je samo djelimicno tacno. ali je uglavnom code speak za izrabljivanje.Ovaj WSJ clanak to fino sazima (ne namjerno jer mu je primarna namjena bila kritika Trumpa):Trump Struggles to Press Deportations Without Damaging the EconomyWorkers on the production line at Glenn Valley Foods earn $18 to $19 an hour, Rohwer said. It is tough work—marinating, pressing and slicing meat in a room chilled to 40 degrees Fahrenheit. “They are hardworking, show up on time, don’t complain,” Rohwer said. “If you take the Hispanics out of this country, it’s going to be terrible.” Of the company’s 150 employees who directly handled meat—nearly all of whom were Hispanic immigrants—about 75 were arrested and loaded onto buses. Two-thirds of the remaining ones didn’t show up to work the next day.Da bi onda dosli do ovog:Rohwer is now trying to get operations back to normal and bring on new workers. He said he received more than 100 applications in the aftermath of the raid, and had begun hiring some. All but about five of the new applicants are immigrants.Kako to? Pa evo objasnio WPOn 19. 6. 2025. at 5:18, Weenie Pooh said: Mogu da opstanu, samo uz drastično niže profit margins.Ponudi platu koja odgovara poslu i javice se ljudi.Ono sto jeste tacno iz clanka je to da ce deportacije "to damage the economy", s time sto WSJ pod "economy" podrazumijeva poslodavce i njihov profit. I to dolazimo do problema i za Trumpa (kao i kod drugih vaznih pitanja): nece biti moguce dovijeka balansirati izmedju MAGA baze i 1%-tera. Bez obzira da li to bili Tech Bros iz Silikonske doline ili sitna burzoazija koja izrabljuje emigrante.
Yesterday at 00:491 day Author Ako je tacno, ovo je doslovno "majmun u tenku" moment:Ne mogo da nadjem clanak u Guardianu, pa se nadam da je ovo neki fake. Takode se nadam sa da niko, cak ni Trump, nije toliko lud.
Yesterday at 06:491 day Samo da kazem da ova Trampova taktika ekstremnog pritiskanja i sokiranja druge strane koja ne zna sta je ceka, zarad nekih dobitaka u pregovorima, mozda radi u nekim biznisima ali definitivno ne u drzavnim odnosima. Em drzave vole stabilne, sigurne partnere, em, mozda jos bitnije, politicki lideri moraju da brinu o tome kako izgledaju ispred glasaca. Koja je sansa da bilo ko na tvit o bezuslovnoj predaji odgovori sa evo dolazim cika Tramp, molim te nemoj da nas bijes. To tako jednostavno ne funkcionise, politicari ce radije da posalju svoju zemlju kameno doba nego da izgledaju slabi i izgube podrsku stanovnistva.