Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

4 hours ago, duda said:

Ja razumem bes, ali ništa se na osnovu ovih fotografija ne može tvrditi.

Mreže su prepune tumačenja kako i zašto je palo, a to je velika greška.

Jako ozbiljna ekspertiza je potrebna da bi se to utvrdilo.

Prvo je potrebna originalna računica, a projekta nema, koliko sam shvatila.

Što je skandal samo po sebi.

Ja ću uskoro u penziju. Za skoro 40 godina u struci, prošla sam sve instance. Projektovanje, građenje ,pa i opštinu  ,dakle mesto gde se izdaju dozvole svih vrsta.

Ovisno o složenosti projekta, radi se broj kopija, ali kolikogod, jedan kompletan primerak ostaje u opštinskoj arhivi za veke vekova.

Pa kad ti treba neki projekat iz arhiva, ima mečku da rodiš da ga dobiješ (tako bilo u yugi). Piši obrazloženje, tj zašto ti treba i sl. I onda ga dobiješ na kratko, a arhivar sve uredno zapiše. I ko ga je gledao i uzimao i kad je vratio i sl.

Zašto ovog projekta (za tako bitan objekat) nema, to je zbilja skandal i morao bi se naći neku trag o njemu i kako je nestao.

U vezi projekta koga "nema" da dodam:

Da, tačno je da su i tada radili projekti u bar 5 kopija, a na žalost tačno je da mnogo projektne dokumentacije se bukvalno baci pri nekim renoviranjima i selidbama.

Pretpostavljam da prve adrese gde su traženi ili navodno traženi projekti bili:

1. Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i 2. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Verujem da su dobili isti odgovor koji ću opisati iz ličnog iskustva u donjem pasusu - ukratko, parafraziram: "Nemamo mi to"

Onome ko traži pomenuti projekat želj. stanice iz ranih šestdesetih dajem hint: Istorijski arhiv grada Novog Sada

Moje iskustvo: Tražio sam projekte mostarske petlje i petlje autokomande rađene u kasne šestdesete, odnosno početkom sedamdesetih. Sa pismenim ovlašćenjem firme u kojoj sam radio prve adrese potrage su bile Ministarsvo građevine i saobraćaja (ministar bio Velja), tu me odmah otkačili sa obrazloženjem da ne drže arhivsku projektnu dokumentaciju iz SFRJ (lagali, mrzelo ih da traže), sledeća institucija je bila direkcija za puteve Srbije, odnosno "Putevi Srbije", (javili se posle par dana da nisu našli, ali bar priznali da imaju i čuvaju pojedine projektne dokumentacije od 1945).

Treća adresa je bila Arhiv grada Beograda (direktorka bila Branka Prpa), dali mi registar ali da sam tražim i našao još pride i delove projekata autoputa kroz Beograd. U projetku pisalo da je urađeno u 7 primeraka i kome je sve dostavljeno. Nisu dali da se iznosi, već se moglo pregledati u nekakvoj učionici gde mnogi rade svoja naučna istraživanja, nisu  dozvoljavali fotografisanje, ali se moglo parcijalno fotokopirati (odrali, ali bar bilo izvodljivo).

Mnogo toga zavisi od "lenjosti" institucije, a naročito od lenjosti službenika na koga naletiš, bez obzira kako se predstaviš i za koga radiš.

• +1 1
  • Hvala 2
2 hours ago, bejzbolka said:

Sigurno ih je Zavod drkao za vreme rekonstrukcije, verovatno su ih upozoravali da je zgrada pod zaštitom i slično, pa iskoristili priliku da im vrate.

Uh da, njih u gradjevinskim poduhvatima koje izvode bas drkaju razni Zavodi i Sekretarijati. Kao sto ih je Urbanisticki zavod drkao za bg@h2o ili kao sto je Zavod za zastitu spomenika kulture skinuo zastitu sa vile Dragise Brasovana da bi Mitrovic sagradio svoj dvorac. 

58 minutes ago, Caligula said:

A biti cetnik, nacionalista, konzervativac, putinodupeljubac, to je mentalitet. Pazi ovo:

FB_IMG_1730766469689.jpg

Službin nalog, nije stvarna osoba. 

• +1 2
52 minutes ago, Serena said:

Nemam pojma, znam samo matorog iz davnih proslih vremena, bio mi je prof. 

Radomir Folic je ozbiljan autoritet na ovim prostorima 

27 minutes ago, copkillah said:

Službin nalog, nije stvarna osoba. 

Da ne sirim pricu, protesti su u toku - srecno svima koji su se okupili i hvala

• +1 4
  • Hvala 1
10 minutes ago, MeanM@ said:

Radomir Folic je ozbiljan autoritet na ovim prostorima 

Da, znam da je faca. Rekla sam da ne znam da li je on Milutinov otac.

Kad je bio moj prof i nije bio neki autoritet. Govorili su da je teoreticar i da je malo sta u praksi napravio. Ne znam da li se kasnije nesto promenilo.

Petar Petrovic zvani Peca je bio veci utoritet od njega. Ne znam gde je taj zavrsio.

• +1 1

Mila St. Protic iskorisito priliku da "objasni" kako je podneo ostavku na mesto gradonacelnika Beograda jer se plasio da moze da ispadne neko sranje a on nije hteo da bude odgovoran. Sad mi je laknulo, mislio sam da je podneo ostavku jer je dobio mesto ambasadora u SAD.:s_d:

• +1 1
  • Haha 7
  • Vojvodo,serdare 1
2 minutes ago, harper lee said:

Mila St. Protic iskorisito priliku da "objasni" kako je podneo ostavku na mesto gradonacelnika Beograda jer se plasio da moze da ispadne neko sranje a on nije hteo da bude odgovoran. Sad mi je laknulo, mislio sam da je podneo ostavku jer je dobio mesto ambasadora u SAD.:s_d:

Zli jezici bi se zapitali kako je on onda zamišljao tu funkciju pre nego što je shvatio šta ona zapravo podrazumeva...ali, nećemo o tome. :fantom: