Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

8 minutes ago, makaronee said:

Kocke u označenoj ravni su najpre oslonci za rešetku na kojoj se nalazila reklama.

Da li je moguće da je rešetka od reklame naknadno vezana za od ranije postojeće kotve u drugom redu, a da su te kotve u drugom redu tu zbog vezivanja krova za stubove?
(t.j. da u se unutar stubova takođe nalaze nategnute čelične "sajle")

Edited by Frile
  • +1 3
7 minutes ago, makaronee said:

Kocke u označenoj ravni su najpre oslonci za rešetku na kojoj se nalazila reklama.

Deo te rešetke se vidi u krajnjem levom polju.

Ja bih pre mislila na tragu ovog sto @Frile pita, da je postojeca struktura iskoriscena da se fiksira i ta reklama.

A sta god da je, ne verujem u koincidenciju da nastresnica pada tek tako nakon sto su mesecima SNSovci seckali i lepili po stanici, po nastresnici, i po krovu. Sto je sustina poente, a ne sta tacno je dovelo do pada.

• +1 3
  • Hvala 1
3 hours ago, Mel said:

Inace bio je i drug red ankerskih kocki koje su otfikarili, ako je krov nosio tu nastresnicu, sam krov se kotvio u nosece stubove, one koji se naziru ovde da nose staklo:

1730538553-1730537502358-1536x1024.jpeg

Tako da su i kotvu krova otfikarili. A verovatno su i sami ti visoki stubovi se fiksirali u krovu i bili stabilniji, i tako...

ako je ovo istina,  a to se moze otkriti da li jeste ili nije, direktor tog Gemmaxa i nadzorni organ bi vec morali biti u zatvoru i spremala bi se optuznica za ubistvo iz nehata. 

krov je nosio nadstresnicu preko metalnih sipki koje su se na krovu ucvrscivale preko ankerskih kocki. te kocke su laicki receno vezivno tkivo izmedju sipke i krova, plus sluze da prenesu tezinu na ostatak konstrukcije.... ako ih sklonite, ne samo da slabite vezu sipke i krova, vec se i tezinsko opterecenje vise ne rasporedjuje po konstrukciji. znaci imate em slabiju vezu krova/sipke, em se sile poruzrokovane tezinom povecavaju ko zna koliko puta... zamislite to ovako. ako stavite kamen 100kg tezak i precnika 1m na plasticnu kutiju stranice 5 cm, on ce zdrobiti kutiju. ako ga stavite na kutiju stranice 1m, on ce normalno stajati.

ponavljam, ako je ovako nesto uradjeno(a iskreno se nadam da nije i da kocke prikriva sminka od hidroizolacije), u pitanju je ubistvo iz nehata. bez obzira sto su ljudi to uradili iz neznanja, to ih ne opravdava. 

takodje poremecena je statika cele konstrukcije, i stanica apsolutno mora biti zatvorena dok se ne izvrse sve neophodne kontrole i neko ko ima ozbiljno znanje o konstrukcijama ne uradi proracune zasnovane na pregled originalnog projekta+uradjenih radova+mora da zna koliko je ostecene uzrokovano vremenom u prethodnih 60 godina.

• Hvala 1
3 minutes ago, freakns said:

takodje poremecena je statika cele konstrukcije, i stanica apsolutno mora biti zatvorena dok se ne izvrse sve neophodne kontrole i neko ko ima ozbiljno znanje o konstrukcijama ne uradi proracune zasnovane na pregled originalnog projekta+uradjenih radova+mora da zna koliko je ostecene uzrokovano vremenom u prethodnih 60 godina.

Pre ce reci da je zgrada stara, eto od starosti i komunizma ugradjenog u nju vec je narod stradao, te je zgrada nebezbedna, te je treba srusiti, i otkinuti od EXPOa ovaj dodatno isplanirati nkei novac odnekle uzdah uzdah i to da mora da nam napravi vodja nas.

1 minute ago, duda said:

Ja razumem bes, ali ništa se na osnovu ovih fotografija ne može tvrditi.

Mreže su prepune tumačenja kako i zašto je palo, a to je velika greška.

...

Zašto ovog projekta (za tako bitan objekat) nema, to je zbilja skandal i morao bi se naći neku trag o njemu i kako je nestao.

Dudo, ja se slazem nacelno da ne mozemo i ne treba mi po mrezama da uzimamo zdravo za gotovo bilo ciju teoriju.

Samo ako projekat stvarno fali, to znaci da su po stanici 'prchkali' bez ikakvog projekta i razumevanja sta rade, i to samo je dovoljno za odgovornost. Ja bih licno volela i da znam pouzdano sta je pokrenulo pad od tih elemenata, ali za ovu situaciju to je onako zamagljivanje sustine koja je da po sopstvenom priznanju renoviravaju zgrade za koje nemaju pojma ni u kom su stanju, ni kako stoje, ni dal ce da ostanu da stoje, i onda ih pustaju u rad, pa sta bude.

A tako nekako i grade prilicno sam uverena.

3 minutes ago, Mel said:

Dudo, ja se slazem nacelno da ne mozemo i ne treba mi po mrezama da uzimamo zdravo za gotovo bilo ciju teoriju.

Samo ako projekat stvarno fali, to znaci da su po stanici 'prchkali' bez ikakvog projekta i razumevanja sta rade, i to samo je dovoljno za odgovornost. Ja bih licno volela i da znam pouzdano sta je pokrenulo pad od tih elemenata, ali za ovu situaciju to je onako zamagljivanje sustine koja je da po sopstvenom priznanju renoviravaju zgrade za koje nemaju pojma ni u kom su stanju, ni kako stoje, ni dal ce da ostanu da stoje, i onda ih pustaju u rad, pa sta bude.

A tako nekako i grade prilicno sam uverena.

Ma sve si u pravu.

Mislim, možemo mi ovde pisati štagod i neko će i ubosti istinu u tim raznim teorijama, ali slaba vajda od toga.

U postupku utvrđivanja  odgovornosti svaka se tvrdnja mora nepobitno dokazati.

A to nije ni malo lako.

• Tužno 1

Naravno da originalni projekat postoji. Glupaci sami sebe jos dublje zakopavaju svojim glupackim izjavama. Ako ga nema, jos gore po njih jer onda nisu smjeli ni zapocinjati rekonstrukciju.

• +1 2
26 minutes ago, freakns said:

ako je ovo istina,  a to se moze otkriti da li jeste ili nije, direktor tog Gemmaxa i nadzorni organ bi vec morali biti u zatvoru i spremala bi se optuznica za ubistvo iz nehata. 

krov je nosio nadstresnicu preko metalnih sipki koje su se na krovu ucvrscivale preko ankerskih kocki. te kocke su laicki receno vezivno tkivo izmedju sipke i krova, plus sluze da prenesu tezinu na ostatak konstrukcije.... ako ih sklonite, ne samo da slabite vezu sipke i krova, vec se i tezinsko opterecenje vise ne rasporedjuje po konstrukciji. znaci imate em slabiju vezu krova/sipke, em se sile poruzrokovane tezinom povecavaju ko zna koliko puta... zamislite to ovako. ako stavite kamen 100kg tezak i precnika 1m na plasticnu kutiju stranice 5 cm, on ce zdrobiti kutiju. ako ga stavite na kutiju stranice 1m, on ce normalno stajati.

ponavljam, ako je ovako nesto uradjeno(a iskreno se nadam da nije i da kocke prikriva sminka od hidroizolacije), u pitanju je ubistvo iz nehata. bez obzira sto su ljudi to uradili iz neznanja, to ih ne opravdava. 

Boldovano iz prvog pasusa se neće desiti zato što Srbija nema tužilaštvo, a stanica će verovatno pre biti srušena nego popravljena, jer boldovana struka iz poslednjeg pasusa u Srbiji ne postoji.

35 minutes ago, duda said:

Ja razumem bes, ali ništa se na osnovu ovih fotografija ne može tvrditi.

Mreže su prepune tumačenja kako i zašto je palo, a to je velika greška.

Jako ozbiljna ekspertiza je potrebna da bi se to utvrdilo.

Prvo je potrebna originalna računica, a projekta nema, koliko sam shvatila.

Što je skandal samo po sebi.

Ja ću uskoro u penziju. Za skoro 40 godina u struci, prošla sam sve instance. Projektovanje, građenje ,pa i opštinu  ,dakle mesto gde se izdaju dozvole svih vrsta.

Ovisno o složenosti projekta, radi se broj kopija, ali kolikogod, jedan kompletan primerak ostaje u opštinskoj arhivi za veke vekova.

Pa kad ti treba neki projekat iz arhiva, ima mečku da rodiš da ga dobiješ (tako bilo u yugi). Piši obrazloženje, tj zašto ti treba i sl. I onda ga dobiješ na kratko, a arhivar sve uredno zapiše. I ko ga je gledao i uzimao i kad je vratio i sl.

Zašto ovog projekta (za tako bitan objekat) nema, to je zbilja skandal i morao bi se naći neku trag o njemu i kako je nestao.

Projekta verovatno negde ima, ali je skandal da su moroni krenuli u rekonstrukciju, a da ga nisu ni pogledali.

• +1 1

Ma kakva je to plasirana nebuloza da projekta nema?

To je notorna laž. Još je veći zločin ako su rekonstruisali stanicu bez uvida u originalni projekat.

Pa moj drug koji je završio arhitekturu na FTN-u mi je rekao da se Farkašov projekat stanice i same nadstrešnice proučavalo na fakultetu kao primer  (parafraziram) "novog i do tada neviđenog rešenja viseće nadstrešnice".

Kome oni plasiraju ove gluposti koje se mogu proveriti za par minuta? 

• +1 6