Sammael Posted Monday at 15:11 Share Posted Monday at 15:11 Just now, gsb said: Ne! Treba da postujemo upotrebne dozvole! Nema dozvole, nema upotrebne! To ce naterati izvodjace da rade po propisima, detaljno i precizno, a i komisije da budu efikasnije. Ja se slažem, ali nateraće ih samo ako ima ko to da sprovodi i ako su kazne za nepoštovanje drakonske. Da se razumemo, i ja sam se uselio u stan koji sam kupio pre nego što je zgrada dobila upotrebnu dozvolu, po savetu advokata koji je rekao da je neophodno ući u posed i potpisati primopredaju što pre. Link to comment
bejzbolka Posted Monday at 15:14 Share Posted Monday at 15:14 2 minutes ago, Sammael said: Da li postoji insitut parcijalne upotrebne dozvole, tj. da se otvori deo za motorna vozila a ne za pešake (i da taj deo ima fizičke barijere koje sprečavaju njihovo kretanje)? Pa vidi, pre izdavanja upotrebne dozvole vrši se kontrola i upoređivanje izvedenih radova sa onim što je predviđeno građevinskom dozvolom. Ako je građevinska dozvola obuhvatala tu zaštitu pretpostavljam da bi se smatralo da sam objekat tj. most nije završen, tako da ne verujem da bi im izdali. Opet, možda i postoji mogućnost za to parcijalno izdavanje, ali nisam siguran, nisam imao u praksi previše dodira sa tom materijom. 1 Link to comment
gsb Posted Monday at 15:18 Share Posted Monday at 15:18 (edited) 8 minutes ago, Sammael said: Ja se slažem, ali nateraće ih samo ako ima ko to da sprovodi i ako su kazne za nepoštovanje drakonske. Da se razumemo, i ja sam se uselio u stan koji sam kupio pre nego što je zgrada dobila upotrebnu dozvolu, po savetu advokata koji je rekao da je neophodno ući u posed i potpisati primopredaju što pre. Moja mama, sada ima 84, gradjevinac, nadzor na nekom objektu je alarmirala ceo sistem, pre 50 godina, kad je izvodjac pokusao da odstupi od projekta. Projektantkinja je dosla, postrojila izvodjace i prva recenica je bila: Ko si ti da menjas moj projekat! To je pa vojna hijerahija. Znaci: i Tadicu nekad I Vucicu sada: KO si ti da preskaces upotrebnu dozvolu! I ispravili bi na mostu, nefostatke za mesec dana, a ovo se u NS ne bi desilo! Edited Monday at 15:20 by gsb 7 Link to comment
cedo Posted Monday at 15:19 Share Posted Monday at 15:19 28 minutes ago, ultra plasticni said: podnosi ostavku i ako podnese, jos jaci pritisak gvozdje se kuje dok je vruce 2 Link to comment
freemason Posted Monday at 15:21 Share Posted Monday at 15:21 Eh da znate kako izgleda dobijanje upotrebne dozvole ne biste velike nade polagali u to. Obično je prilično rutinska stvar, izbleji se na objektu pola sata-sat, malo porazgovaraš sa kolegama i taj deo svi jedva čekaju da se završi jer posle toga obavezno sledi kafana. Teoretski bi trebalo da se dobro pregledaju projekti i posle da se uporedi sa izvedenim stanjem, a u realnosti to retko ko radi. Isto kao i tehnička konrola, ide potpis odmah, retko ko i otvori tehnički deo projekta, ispotpisuješ tamo gde treba i teraj. Što se tiče uzroka kolapsa, nešto je oko veza zatega sa krovom, sigurno su tu nešto zajebali jer jako teško da se eto iscrpi nosivost u većini zatega odjednom i to baš nakon rekonstrukcije. Robusnost ovakvog konstruktivnog sistema jeste manja od nekog da kažem konzervativnijeg, ali opet liči mi stvarno previše da kolaps samo jednog elementa dovede do kolapsa cele konstrukcije. Video sam na snimku da je krenulo od desne strane, krajnja zatega je ostala da stoji, ali zato kod sledeće dolazi do loma betona po konusu, tzv čupanje, izvlači se zatega i ide lančana rekacija, verovatno je i sledeća veza bila oslabljena pa čim je došlo do preraspodele opterećenja i sledeća veza je izgubila nosivost i tako redom. Znači sistemski su oslabili većinu veza. Sudeći po slikama nakon loma liči da su zatege u dobrom stanju i da nema korozije. Sve je po propisu i cev kao hidroizolacija i beton unutra kao zaštita od korozije i čelično uže koje zapravo jedino ima ulogu nosećeg elementa. Dakle u vezama je fora, ali ne mislim da je zbog onih betonskih kocki što se pojavila teorija na internetu, meni se čini da su one premale da bi se lepo usidrilo u njih, već je veza sakrivena u krovu. Takođe mislim da nema opasnosti od pada krova, barem dok ne padne sneg. Uzet je u obzir slučaj opterećenja bez pozitivnog uticaja nadstrešnice na smanjenje momenta u polju iz prostog razloga jer je prvo napravljen krov pa je dodata nadstrešnica. Velika tragedija sve u svemu, žali Bože uzalud izgubljenih života. Krvavi pohod SNS ne prestaje, svake godine bude nešto. 5 3 1 Link to comment
radisa Posted Monday at 15:21 Share Posted Monday at 15:21 8 minutes ago, Sammael said: Ja se slažem, ali nateraće ih samo ako ima ko to da sprovodi i ako su kazne za nepoštovanje drakonske. Da se razumemo, i ja sam se uselio u stan koji sam kupio pre nego što je zgrada dobila upotrebnu dozvolu, po savetu advokata koji je rekao da je neophodno ući u posed i potpisati primopredaju što pre. Seća se neko požarnih inspektora i Berlisnkog aerodroma? Karali su izvođača 9 godina i bolelo ih briga da odustanu dok nije sve bilo kako treba... 2 Link to comment
Sammael Posted Monday at 15:22 Share Posted Monday at 15:22 2 minutes ago, gsb said: Moja mama, sada ima 84, gradjevinac, nadzor na nekom objektu je alarmirala ceo sistem, pre 50 godina, kad je izvodjac pokusao da odstupi od projekta. Projektantkinja je dosla, postrojila izvodjace i prva recenica je bila: Ko si ti da menjas moj projekat! To je pa vojna hijerahija. Znaci: i Tadicu nekad I Vucicu sada: KO si ti da preskaces upotrebnu dozvolu! I ispravili bi na mostu, nefostatke za mesec dana, a ovo se u NS ne bi desilo! Jasno, ali nadzor na projektima sad rade NJIHOVE firme, ili firme njihovih ortaka kao što je Orban. Eno @aram je pisao šta je njegova poznanica naložila Kinezima da urade na mostu pa su ignorisali, šta sad? Može da izađe kao uzbunjivač i izgubi posao i usere se sebi u život, a s druge strane, da li će to promeniti nešto ili će samo za iduće projekte dovesti nekog koga je manje briga i neće takve stvari ni proveravati... 1 Link to comment
gsb Posted Monday at 15:24 Share Posted Monday at 15:24 2 minutes ago, freemason said: Eh da znate kako izgleda dobijanje upotrebne dozvole ne biste velike nade polagali u to. Obično je prilično rutinska stvar, izbleji se na objektu pola sata-sat, malo porazgovaraš sa kolegama i taj deo svi jedva čekaju da se završi jer posle toga obavezno sledi kafana. Teoretski bi trebalo da se dobro pregledaju projekti i posle da se uporedi sa izvedenim stanjem, a u realnosti to retko ko radi. Isto kao i tehnička konrola, ide potpis odmah, retko ko i otvori tehnički deo projekta, ispotpisuješ tamo gde treba i teraj. Što se tiče uzroka kolapsa, nešto je oko veza zatega sa krovom, sigurno su tu nešto zajebali jer jako teško da se eto iscrpi nosivost u većini zatega odjednom i to baš nakon rekonstrukcije. Robusnost ovakvog konstruktivnog sistema jeste manja od nekog da kažem konzervativnijeg, ali opet liči mi stvarno previše da kolaps samo jednog elementa dovede do kolapsa cele konstrukcije. Video sam na snimku da je krenulo od desne strane, krajnja zatega je ostala da stoji, ali zato kod sledeće dolazi do loma betona po konusu, tzv čupanje, izvlači se zatega i ide lančana rekacija, verovatno je i sledeća veza bila oslabljena pa čim je došlo do preraspodele opterećenja i sledeća veza je izgubila nosivost i tako redom. Znači sistemski su oslabili većinu veza. Sudeći po slikama nakon loma liči da su zatege u dobrom stanju i da nema korozije. Sve je po propisu i cev kao hidroizolacija i beton unutra kao zaštita od korozije i čelično uže koje zapravo jedino ima ulogu nosećeg elementa. Dakle u vezama je fora, ali ne mislim da je zbog onih betonskih kocki što se pojavila teorija na internetu, meni se čini da su one premale da bi se lepo usidrilo u njih, već je veza sakrivena u krovu. Takođe mislim da nema opasnosti od pada krova, barem dok ne padne sneg. Uzet je u obzir slučaj opterećenja bez pozitivnog uticaja nadstrešnice na smanjenje momenta u polju iz prostog razloga jer je prvo napravljen krov pa je dodata nadstrešnica. Velika tragedija sve u svemu, žali Bože uzalud izgubljenih života. Krvavi pohod SNS ne prestaje, svake godine bude nešto. To kako izgleda je na onome ko potpisuje! Jedan zatvorcic posle sitnog incidenta I hope sve se uvede u red 3 Link to comment
gsb Posted Monday at 15:29 Share Posted Monday at 15:29 2 minutes ago, Sammael said: Jasno, ali nadzor na projektima sad rade NJIHOVE firme, ili firme njihovih ortaka kao što je Orban. Eno @aram je pisao šta je njegova poznanica naložila Kinezima da urade na mostu pa su ignorisali, šta sad? Može da izađe kao uzbunjivač i izgubi posao i usere se sebi u život, a s druge strane, da li će to promeniti nešto ili će samo za iduće projekte dovesti nekog koga je manje briga i neće takve stvari ni proveravati... Postoje dnevnici gradilista. To se ne prica, to se zapisuje! Pismeni trag je majka! Meni je, mozda lako da teoretisem, jer nisam u situaciji, ali znam osobe koje nisu stavljale potpise ni sada ... Mnogo je tesko, Ali SNS to i hoce: tvoj potpis, tvoja odgovornost a moja ugradnja. 4 Link to comment
Popular Post Eleniko Posted Monday at 15:30 Popular Post Share Posted Monday at 15:30 39 minutes ago, ultra plasticni said: podnosi ostavku Ne može ostavka, mora suđenje. Ne prihvatamo ostavku pre presude. 15 Link to comment
Serena Posted Monday at 15:30 Share Posted Monday at 15:30 (edited) Bitno je da renovirana zeleznicka u Subotici nije mogla biti otvorena jer nije bilo natpisa na madjarskom (1:40), a u NS ljudi neka prolaze ispod 60 godina stare lebdece nadstresice koja nije renovirana jer je za to verovatno trebalo puno para i vremena. Nasminkali su “staru babu" misleci da ce tako zabasuriti njene godine, a ona se, gle cuda, zateturala i pala Edited Monday at 15:33 by Serena 1 Link to comment
bejzbolka Posted Monday at 15:30 Share Posted Monday at 15:30 8 minutes ago, gsb said: Znaci: i Tadicu nekad I Vucicu sada: KO si ti da preskaces upotrebnu dozvolu! I ispravili bi na mostu, nefostatke za mesec dana, a ovo se u NS ne bi desilo! To ti ide tako što PR tim proceni da mora da se otvori most/stanica u predizbornoj kampanji da narod vidi kako se gradi i radi, a posle naravno ne sme da se zatvori jer to nije popularno, a kad si već otvorio šta sad ima sa se zahebavaš sa nekim dozvolama, šljaka sve i ovako, ljudi se voze, Srbija ne sme da stane (čak mislim da su obojica koristili ovu parolu). Kao što mora da se zaključi ugovor sa Rusima za NIS po nepovoljnim uslovima, jer mora narod da vidi predsednika sa Putinom na slici. 2 Link to comment
duda Posted Monday at 15:33 Share Posted Monday at 15:33 (edited) 27 minutes ago, Sammael said: Da li postoji insitut parcijalne upotrebne dozvole, tj. da se otvori deo za motorna vozila a ne za pešake (i da taj deo ima fizičke barijere koje sprečavaju njihovo kretanje)? Postoji Recimo , izda se upotrebna za stambene spratove a za prizemlje se ne izda, tu su recimo poslovni prostori kod kojih nešto nije po propisu. Onda se sve to lepo u upotrebnoj dozvoli precizira, tj tačno naglasi za šta se izdaje upotrebna dozvola a napiše se i zašto nije izdata u celosti. Edit To naravno može da se uradi ako delovi mogu da funkcionišu nezavisno jedan od drugog. Edited Monday at 15:37 by duda 2 1 Link to comment
Frile Posted Monday at 15:34 Share Posted Monday at 15:34 2 minutes ago, Serena said: neka prolaze ispod 60 godina stare lebdece nadstresice koja nije renovirana jer je za to verovatno trebalo puno para i vremena. Nasminkali su “staru babu" misleci da ce tako zabasuriti njene godine, a ona se, gle cuda, zatetura i pade 2 1 2 Link to comment
Recommended Posts