Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

u najkracem, biljana kaze da je ne bi cudilo da se ususret rekonstrukciji vlade odgovornost svali samo na vesica

Edited by morgana
  • +1 1
29 minutes ago, pt 2.0 said:

Pitanje za pravnike: ako jednom podnesete krivičnu prijavu protiv nekoga za nešto, a prijava bude aljkava i odbačena, da li ste onda zauvek zatvorili mogućnost da krivično gonite tog nekoga za to nešto?

Pitam zbog Savoa i ove akcije podnošenja krivične prijave protiv Vučića, Brnabićke i Vučevića:
https://nova.rs/vesti/politika/podnete-krivicne-prijave-protiv-vucica-brnabic-vucevica-zbog-pada-nadstresnice/

Postoji načelo ne bis in idem, po kojem niko ne može biti gonjen za krivično delo, za koje je već bio gonjen, pa je oslobođen ili osuđen.

Ono u šta nisam siguran i gde nisam siguran ni da je praksa jedinstvena, jeste da li se pod gonjenjem podrazumeva samo krivični postupak u kom se došlo do sudskog odlučivanja (što je po meni ispravno tumačenje) ili se odnosi i na odluke tužilaštva, kao što je odluka o odbacivanju krivične prijave. Mislim da po toj temi postoje sporenja i u teoriji i u praksi.

Ova krivična prijava što je podneo Savo protiv Vučića, Brnabe i Vučevića, svakako deluje neozbiljno, ali ni eventualna odluka o njenom obacivanju u svakom slučaju ne bi imala neke posledice, jer iz ovoga što vidim on njih tereti za neku opštu korupciju, bez navođenja konkretnih dela, što je besmisleno.

Edited by bejzbolka
  • +1 1
  • Hvala 3

Istraga, veštačenje, odnosno precizno utvrđivanje uzroka kolapsa nastrešnice bi trebalo proširiti i na radove na krovu, a ne samo se baviti njihovim spinom "(ne)rekonstrukcije" nastrešnice.

Odnosno, ko, kada i šta je tačno radio na krovu osim prefarbavanja istog. Ove dve fotografije nedvosmisleno dokazuju da se na krovu izvodili radovi.

pre

image.png.3589krov-pre.png.d24040b10b4ad5ecfce3bc1cbc7fd103.png

posle

image.thumb.png.krov-posle.png.5e4433d21a31caf6a560910aaf703374.png

• +1 2
1 hour ago, Caligula said:

Lepo sam ti napisao ko je za sve kriv, i uvek ispada da su u pitanju cetnici.

...

Niko nema Tita,  ... 

Šta reći, a ne zaplakati?

Ovde kleptokratija gazi sve pred sobom, ruši sve, ubija, a ti bi da se ljudi zabavljaju s četnicima i partizanima. To je Milošević obilato koristio do 2000. Sad i SNS ološ počinje priču s Titom i Dražom.  Ti misliš da se treba uhvatiti u to. Da se ne delimo na protiv i za Vučića, već na četnike i partizane?

:ilija:

Ili si puk'o, ili si se prod'o. Nadam se da je prvo, jer to može da se reši.

Šta ti znači ovo:

1 hour ago, Caligula said:

BTW ovo sto si gore rekao u cudnom je skladu sa ovim dole:

https://pbs.twimg.com/media/GbdQDSGaoAAf8sJ?format=jpg&name=medium

Da ja žalim što nije poginulo više?

• Hvala 1
  • -1 1

Prolazim juce kroz Bezistan i ravno niotkuda citav prolaz sa strane Terazija je "blokiran" trakom na kojoj pise da se ne prolazi tuda jer je opasno. Naravno, svi prolaze tuda jer je sa te strane nemoguce proci drugacije osim preko travnjaka. Tek nakon ovoga sto se desilo u Novom Sadu neki genijalac se dosetio da je ogromna kolicina betona i armature na nadstresnici "zinula" i odvojila se i da je samo pitanje dana kada ce se sruciti odozgo i da to tako stoji da ja znam mesecima a da nikome nije padalo na pamet da to sanira. U Bezistanu je velika poslovnica Rajfajzen banke, kafic "Firenca" i nekoliko drugih lokala, takodje sluzi kao kraci prolaz od Terazija prema trgu Nikole Pasica koji dnevno koristi na hiljade Beogradjana.

Svima je nama u glavu uperen pistolj sa prstom na obaracu koji samo neko treba da povuce i okine. Rulet se ovoga puta zaustavio na ovim nesrecnicima u Novom Sadu. Sutra, ko zna.

• +1 3
3 hours ago, Filozof manijak said:

Igrom slučaja sinoć sam se nešto muvao po urgentnom centru u NS-u, i razgovarao sa ekipom koja bila na dužnosti u petak kada se desila pogibija. 

Malo smo divanili na temu, i rekli su mi da su molili boga (ili u koga već veruju) da ima što manje preživelih, zato što je ovo troje koji su izvukli žive u jezivom stanju. :ph34r:

Jedan mladi doktor je rekao kako nikada takve  povrede nije video u svojoj karijeri.

tačno tako

baš sam pre neki dan rekla majci da je božja milost to da te ubije točak ili nadstrešnica

a ovo da te osakati pa da ko bogalj živiš 100 godina u srbiji, to je pakao

• -1 1
  • Tužno 2

Svi smo ispod nadstresnice.

Do sad sam mislila da je Zvaljo, zao, "intelligentni" zloca.

Ne, on je glup, ne zna plus, minus, puta, podeljeno. Ne zna logicki da povezuje I razmislja. A i dalje ZLO (Seseljevog ranga).

On se razume samo u takticki marketing, a i tu mi se sva vrata polako zatvaraju.

• +1 4
  • Hvala 1
9 minutes ago, bejzbolka said:

Ništa čudno kod nas. Most na Adi je otvoren 2012. a upotrebnu dozvolu je dobio tek 2020. Za to vreme preko njega su prošle stotine hiljada automobila. I siguran sam da je tako sa svakim javnim i infrastrukturnim objektom u Srbiji.

Da li to znaci da onaj ko je rekao: "ma vozi misko", snosi krivicnu odgovornost. Tadic je otvarao Most na Adi, ja bih ga strpala u zatvor da se tamo nesto desilo! Isto vazi i sada! Neko je otvarao objekat i dao odobrenje da se kristi Bez dozvole!

Ed: uvela bih novinarsko pravilo: kad god neki politicar nesto otvara, prvo novinarsko pitanje je da li ovaj objekat ima upotrebnu dozvolu.

Edited by gsb
  • +1 5
6 minutes ago, bejzbolka said:

Ništa čudno kod nas. Most na Adi je otvoren 2012. a upotrebnu dozvolu je dobio tek 2020. Za to vreme preko njega su prošle stotine hiljada automobila. I siguran sam da je tako sa svakim javnim i infrastrukturnim objektom u Srbiji.

Mislim da će posle ovoga postati jako čudno kod nas. Ovo je idealna prilika da Predsednik, Vlada, Ministarstvo... svale krivicu daleko od sebe... I zbog toga će se više truditi u budućnosti da dobiju upotrebnu dozvolu pre nego što nešto puste u upotrebu. Ili bar pre nego što počne da se kruni.

Očigledno da je izvor optimizma kod mene neiscrpan.

• Haha 1
10 minutes ago, gsb said:

Da li to znaci da onaj ko je rekao: "ma vozi misko", snosi krivicnu odgovornost. Tadic je otvarao Most na Adi, ja bih ga strpala u zatvor da se tamo nesto desilo! Isto vazi i sada! Neko je otvarao objekat i dao odobrenje da se kristi Bez dozvole!

Pa trebalo bi, ali me ne bi čudilo da to prođe lagano na sudu bez posledica.

Razlog:

"Prema mišljenju stručnjaka sa Saobraćajnog fakulteta, nedostatak ovog papira ne utiče na praktičnu upotrebu mosta, te su u prilog tome navodili i primere drugih objekata koji su po nekoliko decenija u funkciji i to bez upotrebne dozvole."

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/beograd/most-na-adi-ni-posle-sedam-godina-od-otvaranja-jos-nema-upotrebnu-dozvolu

Dakle, našao bi se neki "stručnjak sa fakulteta", neki sudski veštak koji bi to u krivičnom postupku relativizovao u fazonu pa eto svi objekti su bez upotrebne dozvole.

:covid19:

Edited by bejzbolka