Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

5 minutes ago, Tihajeza said:

Aj, kad već deliš ovakve informacije, reci i koji most je u pitanju, čisto da ga izbegavamo, da ne izginemo mi i bližnji. Ja nisam u fazonu "neće valjda".

A ne znam ni ja, nije mi rekla, a ja nisam ni pitao. A i da znam, zar ne misliš da bih time otkrio njen identitet? Suština je da je tako, kako mi ona kaže, na svim projektima i svim većim gradilištima. Za gomilu stvari ne zna ni ona, ne kažu joj ako nije nešto što baš moraju jer ne znaju šta bi dalje. To ide dotle da žena pokušava da smisli neki plan b, da se skroz povuče iz posla koji voli i dobra je u njemu.

29 minutes ago, palikaris said:

Kocke su izgleda bile stope za ona velika slova na krovu, natpis za zeleznicku stanicu, koja su sklonjena posle rekonstrukcije.

slova nisu bila "zeleznicka stanica" i ta slova koja jesu bila, bila su sklonjena davno.

• +1 1
4 minutes ago, Milosh76 said:

Ako to ima napismeno kroz mailove ili overene dopise... to je bas jak dokaz. AKo je to bilo usmeno, dzaba sve.

ima napismeno da je ona njima poslala mail u kome je rekla da od tog trenutka odgovornost u slučaju da se bilo šta desi nije više na njoj. to je jedino što ima. i to joj vredi samo baš za ne daj bože, šta drugo može s tim.

• +1 2
Just now, Krošek said:

slova nisu bila "zeleznicka stanica" i ta slova koja jesu bila, bila su sklonjena davno.

natpis je bio "Novosadska Banka" i bio je skroz desno, kocke su bile na svakom pregibu krova.

• +1 4
19 minutes ago, aram said:

ma priča mi drugarica, promašili nešto oko armature na mostu koji je projektovala, ona rekla obustavljaj, sračunaćemo ponovo. došla sutra oni zabetonirali sve. "stavili smo mi neku armaturu" kaže kinez. ko je to dozvolio, kaže nadzor. nadzor ista ova mađarska firma.

Je l' ozbiljno ovo?

3 minutes ago, aram said:

ma priča mi drugarica, promašili nešto oko armature na mostu koji je projektovala, ona rekla obustavljaj, sračunaćemo ponovo. došla sutra oni zabetonirali sve. "stavili smo mi neku armaturu" kaže kinez. ko je to dozvolio, kaže nadzor. nadzor ista ova mađarska firma.

Uh. Tacno skroz :). Al ovo nije samo nasa osobenost. U Rusiji, Italiji to sto znam iz iskustva, isto tako, na jos krupnijim gradilistima i sa vecim igracima.
Mada je kod nas to otislo u krajnost i ne nazire se da ce nesto i neko to regulisati.

Izvodjaci, pocevsi od glavnog izvodjaca, pa do onog radnika najnize u lancu komande, imaju jednu zelju - da ispune dnevnu/nedeljnu/mesecnu dinamiku, jer je vreme jelte novac, a vrlo cesto i rade na ucinak pred svojim nadredjenim.
Sa takvim njihovim stavom, kad kao odg projektant odes na gradiliste, u svojstvu projektantskog nadzora, jelte, imas ozbiljan problem da ih nateras da urade po projektu. Ljudi prosto zure. Obustavis ti njima poziciju u gradj dnevniku, ali uprwvo ovo gore, ili se dogovore sa gradilisnim nadzorom, ili ce kasnije da moljakaju da se to aminuje od strane svih neophodnih koji moraju da im potpisu poziciju. Da sacekaju, prosto ne zele.
Kinezi su tu next level. Oni u globalu ne postuju nista. Kakav nadzor, kakve pm. Znam price da neko ko odgovorno pristupi nadzoru najebe ako nije fleksibilan.
Ti udjes u polemiku, kazes im kako brines kao odg projektant o necemu sto treba da stoji 50-100 god, a da on tu resava ipak samo svoj dnevni problem, al ne vredi. Prosto razliciti prioriteti.

Da se razumemo, ima cesto i u projektu nekih losih resenja, pa nekad zbog toga bude problem u izvodjenju, izmena resenja i stoji pozicija na gradilistu, ali svejedno, nije nacin uradicemo po svome.
Licno, kao neko ko se bavi projektovanjem, ne volem bas olako da upirem prstom u bilo kog u tom procesu. Jedina istina je mozda da riba uvek smrdi od glave i da uvek kad je nesto krivo nasadjeno, da l zbog zurbe ili naopakih prioriteta, onda se to reflektuje problemima nize u piramidi na razlicitim relacijama.

• Tužno 4
40 minutes ago, April said:

Ovo. Mislim da je projekat potpisao Toma. 

Sa druge strane, razumem zašto ga kriju. Vesić je specijalac i on će se već snaći.

Toma je samo debil.

Verovatno i ne shvata šta sve može da ga snađe. U tom smislu je i nepredvidiv i opasan po establišment. 

Toma bi verovatno mogao i krivično da se izvuče na svoju retardiranost. Suviše je glup da bi bio svestan svojih postupaka.

• +1 1

Inače, jutros su na N1 prikazivali kako stanica izgleda sada. Na desnom delu, ima neka terasica, u produžetku onog reda gde je bila nadstrešnica. Tu terasicu sada drže oni metalni stubovi što se koriste na gradilištima (ne znam kako se to zove, građevina je za mene špansko selo). Ne verujem da je to bilo tako, čini mi se da je sad ubačeno, a i terasica izgleda nekako iskrivljeno.

2 minutes ago, Milosh76 said:

Da li neko pouzdano zna da li je stanica sad uopste bezbedna, da se ne srusi?

Koliko sam razumeo objekat je zapečaćen, tako da verovatno ni oni sami ne veruju da je bezbedna.

• +1 2
  • Hvala 1
3 hours ago, morgana said:

srpsko drustvo je postalo solipsisticko. individualizam je preskocen, on ima i pozitivne i negativne aspekte.

izrazito individualisticko americko drustvo je vidjelo masovne proteste poslije policijske brutalnosti rpema crncima.

ali ono nije izgubilo empatiju (uzmimo ugrubo da je to to, mada mi malo prestrogo zvuci) na nacin na koji srpsko jeste.

pijetet, nepolitizacija, it is what it is, sve ovo je normalizovano vec na nivou fraze i to nam podmece sns, a da ni ne primjetimo.

Ima tu mnogo i licemerja, još se sećam kad je Djilas posekao platane, digla se i kuka i motika, bukvalno su svi digli glas i prosto su se utrkivali u kritici.

A sada, kada je stvar mnogo ozbiljnija, izostaje ne samo takva, nego i mnogo drastičnija reakcija, pitam se zašto?

Da li možda zato što je narod znao da će lako sa raznim demokratama, a to nije slučaj i sa ovima koji su sad na vlasti?

• +1 6
6 minutes ago, Milosh76 said:

Da li neko pouzdano zna da li je stanica sad uopste bezbedna, da se ne srusi?

Ma gde da se srusi, stanicna zgrada je rekonstruisana.

Srusilo se, jel, samo ono sto nije rekonstruisano…

(mater im jebem bahatu)

• +1 1
7 minutes ago, Jeremija said:

Ima tu mnogo i licemerja, još se sećam kad je Djilas posekao platane, digla se i kuka i motika, bukvalno su svi digli glas i prosto su se utrkivali u kritici.

A sada, kada je stvar mnogo ozbiljnija, izostaje ne samo takva, nego i mnogo drastičnija reakcija, pitam se zašto?

Da li možda zato što je narod znao da će lako sa raznim demokratama, a to nije slučaj i sa ovima koji su sad na vlasti?

ovi, za razliku od demokrata, aktivno promovisu naucenu bespomocnost preko kapilarne mreze svojih finijih botova koji glume nase. ne razumijem ni ja kako ljudi na to padaju.

Edited by morgana
  • +1 8
  • Hvala 1