Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

3 minutes ago, cedo said:

suma sumarum

nisu napravili jednu gresku, vec vise njih

i dodatno opterecenje na samoj nadstresnici i uklanjanje betonskih kocki na krovu koje su imale funkciju

to je sasvim u ravni malterisanja brda u grdelici bez ubadanja sipova kao sto treba pa prva veca voda sve srusi

ljudi ... svaka bandera mora biti oblepljena kao sto to cine pomenuti iz bravo-a

toliko se moze bez da te itko pozove, inace cete izginuti

pa neka cepaju, neka vam prigovaraju

zalepite opet

aktivirajte se

ne mozemo.

kao sto mi ovde razglabamo sta je popustilo, koji anker i drzac, ili je mozda bilo opterecenje, a ne znamo tacno sta, ali znamo da je bilo kobno.

tako je nesto puklo, izvuklo se, neki drzac se slomio, neka statika izgleda zauvek poremecena u drustvu. vise ne radi i izgleda ne moze da se popravi.

malo izvodjac, malo sama konstrukcija, uglavnom, ne moze da stoji.

• +1 3
  • Hvala 2
6 minutes ago, ficfiric said:

Laicki pretpostavljam da su sajle u rekonstrukciji skoro potpuno raskacene od krova i da se nadstresnica drzala samo na gredama. 

Da je korozija u pitanju ili nekakv popustanje, valjda ne bi sve tako ravnometno popustile. Neka sajla bi bila bolje pricvrscena za krov pa bi pri padu odvalila neki veci komad. Iz rupa bi valjda virile neke armature ili sta vec. Rupe na krovu deluju kao da je su sajle samo izvucene iz krova

Nema sanse da ova geometrija stoji samo na gredama. Budite uvereni u to. 
To sto su samo sajle iscupane je bukvslno jedan od knjiskih lomova ankera - proklizavanje.

Spoiler

IMG_3514.thumb.jpeg.b160bd49be881c652eb3c4b34720d0c0.jpeg

Al ovaj anker je imao maticu sa gornje strane u vidu anker bloka vrv. Pa da bi se desio ovaj lom na koji se sumnja moralo je tu prvo nesto da strada, tj bude osteceno. 
Ipak, sve ovo i dalje ne ukazuje gde se desio prvi otkaz. Hipiteticki, mogla je cak da cvikne i greda na spoju sa glavnim fasadom, pa da se na taj nacin preoptereti vec oslabljeni anker gore. A onda lancanom reakcijom ode sve. Mada mislim da je to manje verovatno, vise ovako kao jedan od mogucih scenarija.

• +1 2
  • Hvala 1
13 minutes ago, MeanM@ said:

Pa predaleko je otislo i zatvorili su sistem koji stiti poredak. Da l pretnjama da l dilovima.

Nepopularno je misljenje, al trenutno nema figure spremne da ucini korak napred, a ljudima nije dovoljno lose da spontano krenu da ujedaju. A svaka sledeca tragedija sa ovima nas koji slicno razmisljamo navodi na to isto pitanje, da li je ovo ta kap koja preliva. I do sad ocigledno nismo dosli do nje. A opet, sve se to desava u referentnom sistemu koji nije fiksiran, vec se nivo onoga sto kriticna masa hoce da trpi stalno pomera.

Laik sam za te stvari, al ne znam kako gradjanski mirni protesti mogu da pomognu protiv ovog…lets say, organizovanog kriminalnog kapitala vodjenog interesima koji su veci i od same Srbije verovatno.

korak naprijed je nepopularan jer pijetet, sto kaze saaavo kasnije cemo o odgovornosti. to je sns podmetacina.

i nije ovo o organizovanom kriminalu, nego o zlocinu. 14 ljudi je poginulo, nesreca je samo cekala da se desi - u cemu i jeste jedan od razloga pasivnosti. ovo sad vidimo upravo kao nista novo, znamo kako sns gradi, neminovno ce nekad nesto nekome da padne na glavu. fraza koju koristimo je samo, 'samo', postala realnost.

osim toga, gradjani koji bi i bili aktivni u konfrontaciji cekaju da apstraktni neko zapocne nesto. i ja medju njima, naravno.

a moguce je i da je ribnikar podigao ljestvicu uzasa.

12 minutes ago, Jeremija said:

Nisu samo političari krivi za ne-delovanje, i narod je generalno izgubio osećaj za empatiju, jer da nije, bilo bi i spontanih masovnih okupljanja, kao recimo posle odredjenih sportskih rezultata.

srpsko drustvo je postalo solipsisticko. individualizam je preskocen, on ima i pozitivne i negativne aspekte.

izrazito individualisticko americko drustvo je vidjelo masovne proteste poslije policijske brutalnosti rpema crncima.

ali ono nije izgubilo empatiju (uzmimo ugrubo da je to to, mada mi malo prestrogo zvuci) na nacin na koji srpsko jeste.

pijetet, nepolitizacija, it is what it is, sve ovo je normalizovano vec na nivou fraze i to nam podmece sns, a da ni ne primjetimo.

Edited by morgana
  • +1 5
8 minutes ago, Aleksija said:

ne mozemo.

kao sto mi ovde razglabamo sta je popustilo, koji anker i drzac, ili je mozda bilo opterecenje, a ne znamo tacno sta, ali znamo da je bilo kobno.

tako je nesto puklo, izvuklo se, neki drzac se slomio, neka statika izgleda zauvek poremecena u drustvu. vise ne radi i izgleda ne moze da se popravi.

malo izvodjac, malo sama konstrukcija, uglavnom, ne moze da stoji.

kako bre ne mozes ?

zamisli da se sa 19 godina nadjes sama na svetu, a do tada si zivela u toplini doma

zamisli da nemas stan, da imas para za mesec/dva i da imas samo index fakulteta

zamisli da to nista nije bilo planirano

uhvatice te strah koji nikada vise u zivotu neces osetiti za samoga sebe

ima da zastanes, da udahnes, da uzmes oglase, i za stan, i za posao

ima da trazis, da kucas na sva vrata

sredices svoj zivot, korak po korak

ovde nisi i neces biti sama

• -1 1
19 minutes ago, MeanM@ said:

Nema sanse da ova geometrija stoji samo na gredama. Budite uvereni u to. 
To sto su samo sajle iscupane je bukvslno jedan od knjiskih lomova ankera - proklizavanje.

Reveal hidden contents

IMG_3514.thumb.jpeg.b160bd49be881c652eb3c4b34720d0c0.jpeg

Al ovaj anker je imao maticu sa gornje strane u vidu anker bloka vrv. Pa da bi se desio ovaj lom na koji se sumnja moralo je tu prvo nesto da strada, tj bude osteceno. 
Ipak, sve ovo i dalje ne ukazuje gde se desio prvi otkaz. Hipiteticki, mogla je cak da cvikne i greda na spoju sa glavnim fasadom, pa da se na taj nacin preoptereti vec oslabljeni anker gore. A onda lancanom reakcijom ode sve. Mada mislim da je to manje verovatno, vise ovako kao jedan od mogucih scenarija.

Koliko kuzim, ovako laicki, ovo u spojleru je slucaj kad se sajla cupa iz betona ali valjda je sajla jos nekako bila prcvrscena za krov ("matice", betonske kocke, sta vec) i da bi kidanje tog spoja napravilo nekakvu stetu. Pretpostavljam da je morala do sada postojati takva veza sa krovom i da je to prekinuto u rekonstrukciji (da nije prirodnim putem istrulilo).

• +1 1
25 minutes ago, MeanM@ said:

Hipiteticki, mogla je cak da cvikne i greda na spoju sa glavnim fasadom, pa da se na taj nacin preoptereti vec oslabljeni anker gore. A onda lancanom reakcijom ode sve. Mada mislim da je to manje verovatno, vise ovako kao jedan od mogucih scenarija.

zar nisu uklonili deo spoja grede sa glavnom fasadom - vidi se razlika na slikama pre i posle, pogotovo u sredini da su posle bili veci otvori (prekriveni staklom). 

• +1 5
21 minutes ago, cedo said:

kako bre ne mozes ?

zamisli da se sa 19 godina nadjes sama na svetu, a do tada si zivela u toplini doma

apsolutno nema veze sa mnom, ja sam svoj deo aktivizma vise puta odradila.

i nazalost, nisi u pravu, svi mi koji smo za nesto ustali, smo pre ili kasnije ostali sami - ili u zanemarljivom broju.

nesto ne radi.

• +1 3
  • Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1
25 minutes ago, cedo said:

kako bre ne mozes ?

PA ŠTA ?!?

• Tužno 1