Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

10 hours ago, Caligula said:

Rekoh vec ranije, proslog maja - ovo su trenuci kada se Vucic ljulja. Sve sto je nepredvidjeno, sto iskace iz njegovih predikcija, to ga plasi i tu vuce pogresne korake.

Isto tako, sada je najopasniji - ako opozicija nesto pokusa na ulici, bice (ponovo) nazvani lesinarima a on ce svaki moguci otpor da slomi na svaki nacin koji mu je pri ruci. Meni je najlogicnija blokada Andricevog Venca i pravljenje galame uz trazenje vanrednih izbora i zbog litijuma i zbog ove vec kancerogene korupcije koja ubija ljude po stanicama. Uz dovoljan pritisak, napravice neki pogresan korak i imace losije karte.

1683924506-1683923248-vucicmaliana-750x5

Plan ti je bukvalno da ce da se desi nesto nepredvidjeno. Nece.

• +1 2
23 minutes ago, pt 2.0 said:

na tw je neko skrenuo pažnju na profesionalne biografije vrha ministarstva.

strava i užas.

https://www.mgsi.gov.rs/cir/drzavni-sekretari

ne znam jesmo kacili vesicevu glumu juce?

samo takvi i mogu da rade to sto rade, da im vesic bude sef, a vucic "sef sefova" ili kako ga vec oslovljava banda

e:ako neko nije video

zanemarie sarovica

Edited by pbg12345
  • +1 3
  • Haha 1
3 minutes ago, pbg12345 said:

ne znam jesmo kacili vesicevu glumu juce?

samo takvi i mogu da rade to sto rade, da im vesic bude sef, a vucic "sef sefova" ili kako ga vec oslovljava banda

e:ako neko nije video

zanemarie sarovica

Ovo su pajaci. U bilo kakvom normalnom sistemu ovi bi bili uspesni kao neki procenat, a ne kao dominantni u drzavnom vrhu.

• +1 2
7 hours ago, gsb said:

I ova slika sve pojasnjava. Prisetite se fizicke osnovne skole.

od samog početka sumnjam na nešto ovakvo (govorim sa pozicije potpunog laika za građevinstvo koji se jedva priseća slaganja sila)

hvala tebi i @yabadaba koji je juče isto ovo objašnjavao, počev od posta 

Kada tražimo odgovor o fizičkim uzrocima pada nadstrešnice (što treba da dovedede do krivaca) imamo problem da nađemo čijem objašnjenju poverovati. Na kraju zaključujem da pored sve dobre volje ljudi raznih struka, to pre svega treba da budu građevinci (i arhitekte?) koji su učili i naučili statiku, i koji se u praksi bave izgradnjom stambenih objekata a ne šta ja znam mostova (i zato znaju da se za ono zastakljivanje koristi alumijumska konstrukcija a ne čelična, da treba računati na težinu snega, kako se izvodi hidroizolacija krova i slično) 

1 minute ago, Dsnake said:

Privatni fakulteti kao uslov za državni posao. Pa ti reci posle da diploma ne vredi ništa i da niko neće da zaposli nekog ko ne zna ništa.

Dovoljno ih je tu sa drzavnim fakultetima. Ne menja to nista, da su svi sa drzavnih ili svi sa privatnih, to je ista mentalna ekipa.

• +1 4
18 minutes ago, Dsnake said:

Privatni fakulteti kao uslov za državni posao. Pa ti reci posle da diploma ne vredi ništa i da niko neće da zaposli nekog ko ne zna ništa.

To je tako™

Više treba da zabrinjavaju vlasnici firmi koji su razni proizvođači radova.Sve su to deca tranzicije koja su bila na pravom mestu u pravo vreme i od običnih radnika ili šofera postanu gazde™ I zamisli neko stručan dodje da radi kod njih, vidi da se na nečemu štedi, ali zbog straha od gubitka posla ćuti i radi kako mu se kaže.

Od ostalih vesti slične tematike koje se neće naći u vestima.U Jagodini u jednom Maxi objektu u sred radnog vremena, pao plafon,srećom samo laka konstrukcija kojom je plafon spuštan.

• +1 3
5 minutes ago, MeanM@ said:

Ove dve skice koje objasnjavaju stanje pre i posle pokazuju staticki sistem nosaca koji se zove greda sa prepustom. Levi oslonac je na kraju, preko desnog je nadvucena krovna konzola od 5-6m u desno i na njenom kraju je, do koliko prekjuce bila koncentrisana sila od reakcije donje nadstresnice. 
Sad, prva skica predstavlja jedan scenario, tj jedan slucaj opterecenja, druga jelte, neki drugi takodje projektom gotovo sigurno predvidjeni scenario. Po ideji i projektu i jedan i drugi su proracunati i nosac treba biti u stanju da ih podnese sa dovoljnim stepenom sigurnosti. Stavise, zbog nacina montaze, sistem je pri izgradnji prosao kroz nesto slicno drugoj slici do trenutka kad je okacena nadstresnica.
Jedino sto je pitanje sta je imao od opterecenja u toj fazi po osnovnom rasponu krova iznad salter sale.
U ovom novom statickom sistemu osetljiva je donja strana ovog testerastog krova po sredini raspona salter sale. Recimo dodatno opterecenje od snega bi bilo ozbiljno povecanje rizika.

Sam krov, u trenutku cupanja ankera je prosao kroz jedan dinamicki inercijalni  impuls pri naglom ‘rasterecenju’ reakcije na kraju krova. Taj impuls je za trenutak opteretio osnovni raspon vise od onoga koliko je sad recimo u stanju mirovanja opterecen. Tako da, pretpostavimo da tu ima rezervne nosivosti i nije za ocekivati da dodje do kolapsa. Mislim da bi se vec desio do sada. 
Svakako, objekat je zapecacen do daljnjeg i proverice se sve te stvari, ne verujem da su toliko ludi da ga vracaju u upotrebu pre ozbiljnih i sustinskih provera svih detalja.

Ja ovo ništa ne znam, samo mogu osećaj da opišem. Dok je rekonstruisana, na perone se prolazilo kroz jedan hodnik, na onim snimcima deo gde je sat iznad. Kad je završena ova sala, nisam prolazila tuda, nastavila sam onim. Jer tamo u tri koraka zapravo najbrže izlaziš. Kad sam za ovo čula, ne znajući ni ishod ni kako je sve izgledalo, do čega je sve došlo i doći će, pomislila sam, ne kroz onu zgradu - zaobići je nadalje u širokom luku. Jednostavno mi je bilo neprijatno u njoj nakon puštanja u rad ponovo. 

• Hvala 1

https://forbes.n1info.rs/biznis/voda-se-sakuplja-na-krovu-da-li-je-ovo-kljucni-razlog-urusavanja-nadstresnice/

„Zbog zapušenih slivnika i odvodnih vertikala dolazi do sakupljanja vode na krovu i potom procurivanja i prelivanja, što se i vidi na vencima i plafonima unutar objekta“.

Ovo bi mogla biti ključna rečenica iz tzv. Glavne sveske, koja sadrži opise projekata predviđenih za realizaciju na poslu rekonstrukcije pruge Beograd-Subotica. Rečenica opisuje stanje krova na Železničkoj stanici u Novom Sadu i potrebu da se isti sanira.

Da li je voda koja se skuplja godinama, možda i decenijama, uticala na utege koje su držale nadstrešnicu? Da li je doprinela njihovoj koroziji i slabljenju? Ili je doprinela propadanju betona na krovu za koji su utege bile pričvršćene? To su pitanja na koje bi istraga trebalo da odgovori i tako razjasni zbog čega je nadstrešnica pala.

S druge strane, javnost je zbunio projekat pod oznakom 1/1.2. Nosi naziv „Projekat arhitekture rekonstrukcije, dogradnje i adaptacije pothodnika i nadstrešnice na železničkoj stanici Novi Sad“. Na društvenim mrežama se ovo ističe kao dokaz da je postojao projekat za objekat koji je pao. Po svemu sudeći to nije slučaj.

Naime, pothodnik je praktično prolaz kojim se izlazi iz zgrade na perone. Nadstrešnica pomenuta u ovom projektu je namenjena zaštiti tog pothodnika, a ne ulaza u staničnu zgradu. To potvrđuje i Glavna sveska u kojoj se, u opisu ovog projekta, navodi da je duž perona „predviđeno rušenje postojećih peronskih nadstrešnica i izvođenje novih“.

Još jedna nadstrešnica pominje se u projektu pod oznakom 1/1.5. I ovde nije reč o problematičnoj nadstrešnici jer je to projekat arhitekture pothodnika i nadstrešnice u tehničko-putničkoj stanici Novi Sad. U Glavnoj svesci za ovaj objekat je navedeno da je namenjen bezbednom prolazu pre svega zaposlenih u TPS-u ispod četiri koloseka. I kod ovog pothodnika predviđeno je postavljanje nadstrešnice.

Za ovu kao i za peronsku nadstrešnicu postoje i posebni projekti izrade čelične konstrukcije pod oznakama 2/9.1.3. i 2/9.1.7. Ali, sudeći prema dostupnim informacijama, oni nemaju veze sa konstrukcijom postavljenom na nadstrešnicu koja se srušila, a koju mnogi u javnosti označavaju kao uzrok pada.

Na kraju tu su i projekti uređenja perona i peronskih nadstrešnica na železničkoj stanici Novi Sad (9/5.1.1 i 9/5.1.2). Ali, nadstrešnica koja je pala nije deo perona. Ona je deo ulaza u staničnu zgradu tako da ni ovde, po svemu sudeći, nije reč o istoj.

8 hours ago, gsb said:

I ova slika sve pojasnjava. Prisetite se fizicke osnovne skole.

Šteta što ovaj crtež nije zornije nacrtan.

Ovde na drugom crtežu fali da se jednom dubljom linijom (ispod ove plave linije) pokaže da je sada momenat u sredini polja veći nego što je bio "da bi narod razumeo".

• +1 2

Mehanika loma je obavezan uslov kod projekatovanja ovakve vrste objekata.

Apsolutno.se vodi racuna kako ce objekat da se znacajno osteti prije nego srusi i posljednje sto moze.da se.desi je da se ovako jedan cijeli dio otkaci.

• +1 4
  • Hvala 1
20 minutes ago, duda said:

Ja isto to mislim.

Već sam ranije pisala da su nekadašnji računi rađeni sa više rezerve.

Ne zato što je takav bio propis već zbog načina računanja 

Ranije su se u obzir uzimali samo glavni uticaji, jer se, računajući ručno i nije moglo drugačije. Sad programi uzimaju u obzir svaki, i najmanji uticaj i konstrukcije su mnogo racionalnije.

Softver, dobar, fantastican sluga, al los i zao gospodar. Trazi operatera procedura, a ne inzenjera.
Suvise opcija u njemu, desetine opcija analize, primena poglavlja specificnih kodova i tu se izgubi onaj bazicni inzenjerski njuh da se razaznaje granica bitno/nebitno.
Mada to je nekako generalni problem nastao sa informatickim vremenom. 

• +1 6
  • Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1