Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

2 minutes ago, Dsnake said:

Uh ova krvava ruka mi laički izgleda kao predobar i lako iskoristiv simbol. Bukvalno bi celu srbiju trebalo iscrtati ovim.

Padalo mi je na pamet oko izbora pre nekoliko godina da snimim takav viral, tip koji ide krvavih ruku kroz grad i ponasa se normalno, zove taksi, kupuje u samoposluzi. I onda konstatacija "za ove glasate?"

Posle se mislim, sacekali bi me negde, ubili bi me od batina

12 minutes ago, Eleniko said:

mučeni milanče antonijević

sad je direktor neke usrane odvratajzing agencije pa mora da sere da bi dobili državne klijente, ne mere bez toga

nije vise, oteralo ga

izgleda da je vise nesposoban nego govnar

• +1 3
2 minutes ago, Arkadija said:

Manimo političare, nego, jel normalno da se lice mesta rasčisti pre neke ozbiljnije inspekcije?

Ja to pitam laički, a po onome što sam naučila gledajući na Nat Geo u serijalu  Sekunde do katastrofe, dok nadležne službe temeljno ne pregledaju sve , ne odnose se delovi koji mogu biti dokaz.

Naravno da se ne odnose, sklone se da se izvuku ljudi a onda valjda dolaze foreznicari, strucnjaci, tuzilac... ovo kao da je pala limena nastresnica na nekoj vikendici u Grockoj i ubila macku, taj nivo.

Zlocinci.

• +1 3
4 minutes ago, Caligula said:

Padalo mi je na pamet oko izbora pre nekoliko godina da snimim takav viral, tip koji ide krvavih ruku kroz grad i ponasa se normalno, zove taksi, kupuje u samoposluzi. I onda konstatacija "za ove glasate?"

Posle se mislim, sacekali bi me negde, ubili bi me od batina

Ja ne bih toliko komplikovao, samo sablon ruke i crveni sprej i udri, svako ispred svoje zgrade. Sad sam prosao pored vlade, vec su ocistili, mora da se obnovi

• +1 2
  • Hvala 1
2 minutes ago, Caligula said:

Naravno da se ne odnose, sklone se da se izvuku ljudi a onda valjda dolaze foreznicari, strucnjaci, tuzilac... ovo kao da je pala limena nastresnica na nekoj vikendici u Grockoj i ubila macku, taj nivo.

Zlocinci.

Sem sto uklanjaju dokaze zele da sutra bude sasvim novi dan i da svi kada prodjemo tuda ne vidimo nista

• +1 2
6 minutes ago, Eleniko said:

izvoli

Razmišljao sam da li da odgovorim u čemu je problem, pa sam odustao, pa evo ipak pišem jer računamo da nisi beznadežan slučaj kao Kauboj.

Dosadno je. Nema ništa novo u tome šta neki ljudi misle o Savi Manojloviću, nekom drugom, da li je ZLF najbolji ali izdajnici pa ih svi mrze jbg, da li treba protest u Novom Sadu ili Beogradu, da li treba da smo ujedinjeni ili ne itd. Sve to je već isplivalo u nekoj drugoj diskusiji ovde i čitali smo isto mišljenje istih ljudi već sto puta. Jel mora baš i sad i ovde?

• +1 4
  • -1 3
8 minutes ago, jorma shparga said:

nije vise, oteralo ga

izgleda da je vise nesposoban nego govnar

nisam poverovao isprva ali sad vidim da je izbrisao HAVAS odvratajzing iz zaglavlja na tw.

hvala za info.

znači prosi posao u državnoj službi ili povezanim firmama ukratko.

2 minutes ago, Venom said:

Razmišljao sam da li da odgovorim u čemu je problem, pa sam odustao, pa evo ipak pišem jer računamo da nisi beznadežan slučaj kao Kauboj.

Dosadno je. Nema ništa novo u tome šta neki ljudi misle o Savi Manojloviću, nekom drugom, da li je ZLF najbolji ali izdajnici pa ih svi mrze jbg, da li treba protest u Novom Sadu ili Beogradu, da li treba da smo ujedinjeni ili ne itd. Sve to je već isplivalo u nekoj drugoj diskusiji ovde i čitali smo isto mišljenje istih ljudi već sto puta. Jel mora baš i sad i ovde?

ne, nije dosadno

ovakvi dogadjaji su bukvalno lakmus papir, gde se vidi u kome je ostalo ljudskosti posle 35 godina ludila

za sve sto se ovde desava je iskljucivo kriv aleksandar vucic (odnosno sistem, ali taj sistem je je vec 12 godina personalizovan u njemu)

svako, a narocito politicari koji ovih dana govore da treba sacekati, da nije vreme za politicke poruke su djubrad koja traze mrvice sa njegovog stola

ja se na dnevnom nivou pitam dal sam poludeo, jer gde god se okrenem vidim takve ljude i dogadjaje koji ukazuju na nesto takvo, paralele, kao da se decenijama vrtimo u istom filmu

nazalost po ovu drzavu nisam poludeo

sat vremena posle ovog uzasa juce i 10 minuta nakon sto sam cuo za to, ovde sam napisao (na osnovu prvih naslova u njihovim medijima) da je jasno da su zasrali i da su krivi za smrt 14 ljudi

ne zato sto sam mnogo pametan, vec zato sto se ovde iste stvari ponavljaju jebenih 35 godina

nece da ih vidi samo neko ko je zaista niskog iq, nekog koga ne zanima i(li) neko ko ne zeli da vidi

tako da, ne da nije dosadno, nego je krajnje vreme da se oslobodimo tih sranja da nije vreme za politiku, podele i ostale jebene floskule dok nas ova gamad bukvalno ubija

pre 10ak dana su opet povredjeni radnici u cacanskoj slobodi, jedan tesko, zivotno ugrozen

prilicno sam siguran da vecina nije ni cula za to, jer je u srbiji to novo normalno

pa ne, nije normalno i ne sme da bude normalno

• +1 5
  • Hvala 2
8 minutes ago, Zaboravan said:

Kladio bih se da će Vesić podneti™ ostavku.

Nije prošlo nismo ništa dirali, nije prošlo Zavod nije dao, malo je prostora za kontrolu štete. 

'Ajde sa mnom - u gajbu piva!

Neće biti ovde ostavki,

svi su u govnima (oseća se) i samo gledaju naniže od sebe, koga da naguze ko krivca - pred Oscara.

Reci samo rok - pre ili posle rekonstrukcije vlade, koja će se sada ubrzati do omah posle NG.

Edited by zmanic

Кој е одговорен за трагедијата во Нови Сад? Се откриваат многу недоследности при реконструкцијата

Spoiler

I dok se Novosađani ćutke opraštaju od žrtava, u javnosti se stalno ponavlja pitanje – Ko je odgovoran za tragediju? Nadležni se ne oglašavaju, kažu da će se utvrditi. Bez obzira na to, jednoglasno ponavljaju predstavnici države, nadstrešnica nije rekonstruisana. I da li je zaista tako?

Železnička stanica u Novom Sadu podseća na bilo koju drugu, sada je jedina sa koje je pala nadstrešnica i ubijala ljude i decu. Pre toga, železnička stanica u Novom Sadu bila je jedina koja je zvanično otvorena dva puta, piše N1.

„Ne mogu da vam opišem koliko sam ponosan što smo posle skoro 60 godina obnovili ovu stanicu“, rekao je tada predsednik Srbije Alkesandar Vučić.

Sada se ispostavlja da rekonstrukcija pruge nije obuhvatila sve. Ministar za infrastrukturu ponovo objašnjava šta se posle tragedije nije pokrivalo.

„Ta nadstrešnica koja je napravljena pre 64 godine neće biti uvrštena u projekat rekonstrukcije, neko je procenio da kada je ceo lokalitet već rekonstruisan, ne treba da se rekonstruiše“, rekao je ministar za infrastrukturu i energetiku Goran. Vesić.

Inženjer geologije Zoran Đajić kaže za N1 da nije tačno da se na nadstrešnici nije radilo jer je nadstrešnica tokom rekonstrukcije bila prekrivena staklom.

Danijel Dašić, inženjer građevinarstva, navodi da je ključno pitanje ko je odlučio kada i kako da ugradi ovaj veoma težak element koji sadrži čelične elemente i veoma teško staklo.

Ljudi dobro znaju da ako političar laže, Gugl ne“, ističe on.

Osim na Guglu, snimci radova na nadstrešnici osvanuli su i na društvenim mrežama. Građani su krajem maja snimili radnike na skeli. Zoran Đajić, koji je do marta 2023. radio na rekonstrukciji novosadske železničke zgrade, potvrđuje da se na njoj radilo.

Napravljena je reparacija keramike koja je bila na plafonu, a samo je našminkana ta nadstrešnica“, kaže on.

I to je bila prva faza stvari. Drugi je uključivao sanaciju mermernih ploča, objašnjava sagovornik N1. Kaže da je temelj ispod njih morao da se sanira jer je bio loš, na šta je u svojim izveštajima upozoravao nadležne.

„Na jednoj od tih fotografija se vidi da iza jedne od tih ploča ima nešto betona, a nešto betona nedostaje, ali su džakovi cementa zgužvani da bi se moglo manje betonirati, možete zamisliti kakva je bila podloga. sa onom vrstom betona na koji su te kočnice bile pričvršćene“, kaže inženjer geologije.

I držali su celu krošnju. Ministar policije Ivica Dačić tvrdi da se o tome pitao i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Novog Sada. „Koliko saznajemo iz te dokumentacije, koja je već izuzeta, taj Zavod je tražio samo sanaciju za zamenu stakla i nekih pločica na nadstrešnici, bez rekonstrukcije“, rekao je Dačić.

Na izjave nadležnih reagovao je i sam Zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad:

„Apsolutno je neistina da Uprava za zaštitu spomenika kulture Novi Sad nije izdala odobrenje i dozvolu za sanaciju nadstrešnice iznad glavnog ulaza Železničke stanice u Novom Sadu, niti je to u nadležnosti Uprave za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu. Kancelarija za zaštitu spomenika kulture da daje mišljenja i uslove u vezi sa obezbeđenjem bezbednosti građevinskog objekta”.

Dašić kaže da ga ne čudi sadašnji hor nadležnih, prvo što je zgrada stara i samim tim je srušena, a drugo što tu nadstrešnicu nisu ni dirali, bez obzira što ima ogroman broj fotografija. i snimci, uostalom, u samoj građevinskoj dozvoli koja je sinoć nestala iz centralnog registra objedinjene procedure.

„Taj deo nije urađen i izvođač je odlučio da samo prefarba panele koje je trebalo zameniti i podlogističku tablu je trebalo popraviti i ofarbana je pre jedne posete predsednika. Došao je i premijer, kada su došli, doveli su firme iz Novog Sada koje su ukrašavale zgradu, farbale i, naravno, naplaćivale“, istakao je on.

Rekonstrukciju zgrade građani su platili 16 miliona evra. Radovi su počeli u oktobru 2021. Na vrhuncu predizborne kampanje, zvanično je otvoren u martu 2022. godine. Zatim je ubrzo zatvoren zbog posla. Pre četiri meseca ponovo je proživela svečano otvaranje.

„Putnici koji dolaze iz Evrope i dolaze u Novi Sad kažu da ovo izgleda mnogo bolje od njihovih železničkih stanica“, rekla je Maja Gojković na otvaranju.

Putnici koji dolaze ne znaju da je železnička stanica u Novom Sadu mnogo izdržala. Čak je preživela i bombardovanje. Čak i da je rekonstruisana na pravi način, njena nadstrešnica, koja je nestala u sekundi posle više od 60 godina, možda bi preživela, kao i ljudski životi.

„Ovo je najbolji pokazatelj šta čeka narod“, poručili su građani kao reakcija na tragediju.

Edited by cedo