Jump to content

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Featured Replies

uzas,dete nazalost.

Uz strašnu vest, ubi me i ovaj crtez...

😞

Screenshot_20250321_185428_Instagram.jpg

kad je odgovor uvek samo jedan

Forbes Srbija
No image preview

EKSKLUZIVNO Za koje radove je Starting tražio sedam milio...

Forbes Srbija našao je dokumente koji pokazuju za koje radove je Starting tražio sedam miliona evra i koliko su koštali nadstrešnica i krov
Radar
No image preview

Kakva je uloga Vučića, Dinkića i Zorane Mihajlović

Anketna komisija za ispitivanje istine o rušenju nadstrešnice: Kakva je uloga Vučića, Dinkića i Zorane Mihajlović

Konkretno, pregovori o ovom projektu započeti su 2008. i on je trebalo da bude finansiran sredstvima Evropske unije.

Prema preliminarnim studijama Luj Beržera, modernizacija i rekonstrukcija železnice od Novog Sada do Kelebije trebalo je da košta 330 miliona evra. Nakon promene vlasti, u periodu kada je Aleksandar Vučić bio prvi potpredsednik, a potom i predsednik Vlade Srbije, dok je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture bila Zorana Mihajlović, a Mlađan Dinkić ministar ekonomije i regionalnog razvoja, potpredsednik Vlade, potom i ministar finansija, vlast je odustala od ovog aranžmana.

Zbog toga ja Anketna komisija postavila pitanje kako se i zašto nova vlast odrekla povoljnog i transparentnog aranžmana sa Evropskom unijom, koji je u sebi sadržao i bespovratna sredstva i opredelila se za netransparentan i nepovoljan aranžman u izvedbi Kine, a manjim delom i Rusije, kojoj je poverena deonica od Stare Pazove do Novog Sada. U konačnici, umesto predviđenih 330 miliona evra, deonica pruge od Novog Sada do Kelebije koštala je oko četiri puta više, a nadstrešnica na novosadskoj železničkoj stanici se obrušila i ubila 16 osoba i jednu teško povredila.

...

Opet, i pored toga što tvrdi da „na bilo koji način nije učestvovao u donošenju odluka u vezi sa rekonstrukcijom železničke pruge do mađarske granice“, Mlađan Dinkić u januaru 2013, izgleda, odustaje od evropskih sredstava i kao ministar finansija i privrede u Moskvi potpisuje ugovor sa ruskim ministrom finansija Antonom Siluanovim o državnom izvoznom kreditu od 800 miliona dolara za potrebe Železnica Srbije, o čemu je izvestila Slobodna Evropa.

Tim kreditom je, između ostalog, planirana rekonstrukcija šest deonica na Koridoru 10 u dužini od 112 kilometara, sa projektovanim troškovima u iznosu od 35 miliona dolara i modernizacija i dogradnja pruge od Stare Pazove do Novog Sada u iznosu od 350 miliona dolara. Slučajno ili ne, nekih godinu i po dana kasnije, tačnije juna 2014, Mlađan Dinkić je postao član upravnog odbora ruske Sberbanke.

Zbog aneksa sporazuma sa Kinom o saradnji u oblasti infrastrukture, prema kojem tenderi nisu obavezni za izbor izvođača. Pisali smo detaljno o tome.

Forbes Srbija
No image preview

Izvođač radova na srušenom neboderu u Bangkoku deo grupe...

Izvođač radova na srušenom neboderu u Bangkoku deo je kineske grupe koja radi na pruzi Srbija-Mađarska i ima aktivnosti i u Srbiji.

Detaljnije je objavio na FB nalogu, malopre čitam dok sam dolazila iz grada...

Djajic.png

(nisam dogledala do kraja, i tradicionalno mi je ovaj tanasije marinković neslušljiv, ali neka emisije.

mnogo je mučno i mračno ovo u čemu smo prisiljeni da živimo, i to me ispunjava besom i teskobom)

Kada se, dolazeći iz ulice Novosadskog sajma čeka na pešačkom preko Bulevara oslobođenja, i pogleda ulevo, vidi se zgrada Železničke stanice. Sa te udaljenosti se ne vidi da nedostaje nadstrešnica, vidi se samo testerasti krov. E taj krov sada ozgleda kao zubi čeljusti neke zveri. Levijatan.

Ovo sam primetila tek pre nekoliko dana, i podsetilo me je na sličan traumatski utisak s početka dvedesetrih, i prvih vesti o ratovima kod nas – uzela sam nož da isečem kolač, i odjednom shvatim da mi je u ruci oružje. Dok ja bezbrižno sečem kolače, neko gine od noža. U mene se uselio strah.

Znači, radikali, u svom crnomagijskom piru, transformišu svakodnevne predmete i objekte u smrtonosno hladno oružje. Mi smo sada četvrt veka u 21. stoleću, i oni vladaju nad nama umesto da ih nema.

• 2 weeks later...
Dnevni list Danas
No image preview

Stefanović primio Đura Racu, podneta krivična prijava za...

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović danas je sa saradnicima primio oštećenog Đura Racu, oca Goranke Raca, stradale u padu nadstrešnice na Železničkoj stanici u...

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović danas je sa saradnicima primio oštećenog Đura Racu, oca Goranke Raca, stradale u padu nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu 1. novembra 2024. godine i obavio razgovor sa njim.

Raca je podneo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog krivičnog dela terorizam, jer smatra da je pad nadstrešnice 1. novembra 2024. godine na Železničkoj stanici u Novom Sadu bio teroristički čin.

Pa jbt isuse

Izveštaj o forenzičkom pregledu lica mesta napravljen je 3. novembra. Iz njega se vidi da je uviđaj sproveden dan ranije. Trajao je od 16:45 do 22:35 odnosno skoro punih šest sati.

Iz dokumenta se može zaključiti da su uzeti brisevi sa različitih zatega. Kao i sa različitih mesta na zategama kako bi se utvrdilo da li ima prisustva eksplozivnih materija.

Kako se može pročitati, prva četiri traga uzeta su sa vrhova nosećih zatega koje su bile levo od železničke stanice, bliže autobuskoj stanici. „Sa vrha istih je uzet bris na tragove eksplozivnih materija sterilnim tuferom“, navodi se u izveštaju

Ceo clanak na Forbes.