Jump to content

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Featured Replies

15 dana pre rusenja izvrsena prijava radova 

dva puta otvarana pre toga

ko zna koliko ljudi tu treba zaglaviti

samo za nadstresnicu nam nece biti dovoljni zatvorski kapaciteti

• Popular Post
On 31. 1. 2025. at 0:04, Fakundo Sava said:

@freemason

Kakva je sada statika zgrade ,barem pretpostavka 

I šta ako je narušena ? 

Izvinjavam se što tek sad odgovaram, moralo je da se ode u Novi Sad i da se blokiraju neki tamo mostovi :D

Ono što je sigurno da zgrada definitivno nije za korišćenje. Nadstrešnica je imala povoljno dejstvo na ponašanje testerastog krova, odnosno opteretila je konzolni deo nosača i time smanjila momente i ugibe u polju nosača. E sad, po redosledu građenja, prvo je napravljen krov pa nadstrešnica što je logično, pa je krov morao da bude dimenzionisan bez uticaja nadstrešnice, odnosno kad je konzolni deo rasterećen i kada su maksimalni uticaji u polju, tako da ovako na slepo to ne bi trebalo da padne. Međutim, moralo bi da se odradi temeljno ispitivanje i da se vidi šta se tu stvarno događa. Ja pričam za idealizovani slučaj, odnosno kad svi materijali imaju svoju punu nosivost, a ipak je prošlo 60+ godina, izgubila su se neka svojstva sigurno. Takođe treba imati u vidu da je krov pri padu nadstrešnice bio izložen dinamičkom opterećenju, dakle nije samo statičko. Treba proveriti da li ima plastičnih tj trajnih deformacija itd...

I ujedno da odgovorim Mindaugasu Žukauskasu, mislim sve može da se sanira, napravi, rekonstruiše samo je pitanje para. Kad se skreće sa nekog, da kažem, optimalnog puta i rešenja troškovi eksponencijalno rastu. Moje mišljenje je da bi trebalo da se sruši i napravi nova. Ovako baš grubo cenim da bi bilo optimalnije, a i zbog psihičkog efekta na ljude, već je padala i ubijala, svakako će se cimaju ljudi da je koriste ako se samo sanira i rekonstruiše. Naravno, ne moram da naglašavam, ništa ne dirati dok ne pošaljemo SNS na smetlište istorije gde im je i mesto.

Edited by freemason

crnogorci se ogradjuju od startinga.

poz

Ehh jadni. Ne mogu ni da falsifikuju reference ko ljudi...

A jel neko priveden od tih iz Startinga ili kako se već zove?

kineska kompanija je krsila sporazum potpisan sa investitorom -> ovde kinezi odgovorni

edit: da li je tako i koje su moguce posledice ?

pare samo ?

to netko treba da nadgleda sa nase strane

Edited by cedo

Sutra se osniva Anketna komisija za ispitivanje odgovornosti za pad nadstrešnice: Ovo je kompletan spisak stručnjaka koji će činiti ovo nezavisno telo

Za sutra u 11 časova je najavljena konferencija za novinare na kojoj će se objaviti formiranje nezavisne Anketne komisije za ispitivanje odgovornosti za pad nadstrešnice u Novom Sadu 1. novembra 2024.

Anketnu komisiju činiće stručnjaci iz oblasti pravnih, građevinskih, ekonomskih i tehničkih nauka, ali i iz medija.

Stručnjaci se potpisuju kao građani, koji se bore za očuvanje vladavine prava i podržavaju studentske proteste.

Osnivači Anketne komisije kažu da su im inspiracija za ovaj korak pre svega protesti studenata, koji ne žele da se pomire sa činjenicom da se izvršna i zakonodavna vlast odriču od odgovornosti za ono što se desilo u Novom Sadu.

Više detalja biće saopšteno sutra, na konferenciji, na kojoj su kao govornici najavljeni: profesor Pravnog fakulteta Tanasije Marinković, građevinski inženjer Danijel Dašić, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Dušan Dobromirov, izvršni direktor BIRODI Zoran Gavrilović, advokat Jovan Rajić i nekadašnja predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović-Škero.

Sledeći eksperti biti članovi ovog nezavisnog tela:

Potkomisija za građevinska pitanja:

Danijel Dašić, diplomirani građevinski inženjer

Dr Vladan Kuzmanović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Građevinskog fakulteta

Dr Miroslav Ferenčak, docent Univerziteta u Novom Sadu – Fakulteta tehničkih nauka

Potkomisija za ekonomsko-finansijska pitanja:

Dr Dušan Dobromirov, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu – Fakulteta tehničkih nauka

Dr Vladimir Obradović, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Fakulteta organizacionih nauka

Dr Ognjen Radonjić, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Filozofskog fakulteta

Dr Dejan Šoškić, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Ekonomskog fakulteta

Potkomisija za medijska pitanja:

Dr Dubravka Valić Nedeljković, redovna profesorka u penziji Univerziteta u Novom Sadu – Filozofskog fakulteta

Dr Rade Veljanovski, redovni profesor u penziji Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka

Zoran Gavrilović, izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja

Potkomisija za pravna pitanja:

Radmila Dragičević Dičić, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji

Savo Đurđić, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu u penziji i nekadašnji član Visokog saveta sudstva

Vladica Ilić, menadžer pravnog tima Beogradskog centra za ljudska prava

Sofija Mandić, pravnica i članica Centra za pravosudna istraživanja

Dr Tanasije Marinković, redovni profesor Univerziteta u Beogradu – Pravnog fakulteta

Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda Srbije u penziji i nekadašnja predsednica tog suda

Jovan Rajić, advokat

Dr Vesna Rakić Vodinelić, redovna profesorka u penziji Univerziteta Union u Beogradu – Pravnog fakulteta

https://www.nedeljnik.rs/sutra-se-osniva-anketna-komisija-za-ispitivanje-odgovornosti-za-pad-nadstresnice-ovo-je-kompletan-spisak-strucnjaka-koji-ce-ciniti-ovo-nezavisno-telo/

Vest je jučerašnja, dakle danas će predstaviti tu nezavisnu komisiju.

Edited by vememah

Suština je u tome da krvavi tragovi vode direktno do Vučića, preko Nataše Vukšić, i da to zna veliki broj ljudi koje je ta budala postrojavala na sastancima,

zasipala nemogućim i nekompetentnim zahtevima i pretnjama, svaki put ističući da je direktni izaslanik Vučića.

10 minutes ago, pt 2.0 said:

Suština je u tome da krvavi tragovi vode direktno do Vučića, preko Nataše Vukšić, i da to zna veliki broj ljudi koje je ta budala postrojavala na sastancima,

zasipala nemogućim i nekompetentnim zahtevima i pretnjama, svaki put ističući da je direktni izaslanik Vučića.

Jako puno ljudi je koristilo to "Mene je poslao Aca/Andrej(tm)", još od tamo negde 2012... Ovde verujem da je to bila istina, ali...

No, zanimljivo je da se u par slučajeva koje znam iz druge ruke, bila situacija, kada se moglo doći do Ace/Andreja™ preko nekih konekcija, ispostavilo da je osoba kao lagala, i zloupotrebljavala strah od vlasti, da proda ciglu, namaju Aca/ANdrej™ pojma o tome...

Mislim da su ti njihovi ljudi uglavnom imali blanko podršku da koriste njihovo ime (uz neku™ nadoknadu, naravno), a onda ako nekako dođe do toga da to ugrožava neku veću sliku, odjednom je bilo, nemamo mi pojma, budala neka, ko je taj,... 

Tako će se i ovde stvar odvijati, ja bigh rekao... Ako ne bude čvrstih dokaza, u vidu, SMS/MAIL/SKY komunikacije, Aca™ bi na sudu tvrdio da njegova potčinjena je to sve radila na svoju ruku i da on nije imao pojma, zlouputrebila položaj, govno jedno...

Edited by radisa

7 minutes ago, radisa said:

Jako puno ljudi je koristilo 

Ne pričam napamet, imam potvrdu za ovo što pišem, i što mi je bila sumnja (ima ovde na temi) još od onog mejla.

A to što pišem znaju i mnogi ljudi koji su na tim sastancima po projektu bili, naši i Kinezi.

I ne samo na ovom projektu, ali o tome neću dalje.

P.S. Nije ta žena došla ne znam odakle, nego iz njegovog kabineta, komunicirajući i zvanično sa adrese gov.rs.

Edited by pt 2.0

5 minutes ago, gsb said:

https://forbes.n1info.rs/biznis/ekskluzivno-kako-se-vesic-branio-pred-tuziocem-pad-nadstresnice-bi-se-dogodio-i-sa-upotrebnom-dozvolom/

Ovo je indikacija da niko bitan nece zavrsiti u zatvoru.

Pocelo je razvodnjavanje.

Ovo ako sud bude cenio kao validnu odbranu ("ja jništa nisma znao, eto, mene je pomoćnica obaveštavala, ona je bila u mailovima, ja sma smao bio tamo na ceremoniji, nit' luk jeo, nit' luk mirisao") bi samo značilo da te sudije treba osedlati, pa od Mosta Slobode do Stanice i natrag... Više puta...

Vesić je pametan, ja verujem da neće biti nikakvih komunikacija koje bi dokazale to da je za nešto znao... ALi, njega ovde neznanje ne oslobađa i to je problem njegovog položaja, jer on kao ministar mora znati...

A neverujem da će gospđa Dimovski da tek tako popije metak za njga, pogotovo ako vlast padne...

Natasa Vuksic i Ivica Kojic moraju da se ispitaju od strane tuzilastva.

- u kom svojstvu su prisustvovali sastancima izvodjaca, investitora i zeleznica

- po cijem nalogu su radili

- zasto su se izivljavali sa rokovima i sa ljudima

Interno: ja mislim da ni za Anu Brnabic nece biti mesta u avionu, a kamoli za njih dvoje, tako da bolje da pocnu da pricaju zbog olaksavajucih okolnosti.

a toma mona

nemoguće da su ga svi zaboravili

on je tada bio nadležni ministar za infrastrukturu?!