Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted
12 hours ago, Serena said:

Bravo :thumbup: upravo zato sam zelela da pogledam celu emisiju jer na osnovu onog kratkog snimka nisam mogla da verujem da je to rekao.

feidwqv.jpeg

Ovo je slika iz izvestaja vestaka od 02.11 gde se vide ove usidrene sipke o kojima covek bulazni. Kaze presekli ih brusilicom (voditeljka u jednom momentu kaze busilicom) ovi sto su radili hidroizolaciju krova te je zato pala nadstresnica :blink:

A zapravo su ih presekli vestaci da bi kasnije 08.11 mogli izvaditi kotve.

Hc372jd.jpeg

Posle tvrdi da nije pordjala armatura da se vidi na nekoj slici kako iz krova vire 3 nepordjale sipke, pitam se da li je primetio da ih je bilo ukupno 5 po zategi i da li je u izvestaju video ovu sliku?

lopBQBM.jpeg

Na dnu ove desne kotve se vidi kako su izgledale te sipke na mestu izlaska iz krovnog nosaca (sa njegove donje strane) i ulaska u cev.

To je bilo bas kriticno mesto gde se voda podlivala i polako odronjavla beton i ogoljavla sipke koje su potom pocele da rdjaju.

Posle su dosli magarci (onaj jedan iz CIPa rece da su mislili da zatege sluze za ukras :angry:) i na taj "kvaran zub" okaciči staklo, nosace i mozaik i iscupali ga :sad:

Kad bolje razmislim ni Farkas ne pociva morno u dalekoj Kanadi.

Covek je radi sopstvene slave i priznanja obesio "luster" tezak 300t iznad ulaza u objekat koji ima ogromnu frekvenciju ljudstva 7/7 dana i 24/24 casa, a da pri tom nije racunao na zub vremena ni na potrebu zamene zatega, a koja je prakticno bila neizvodljiva.

Nazalost mislim da bi ona i bez rekonstrukcije jednog dana otpala...

Jel imas neki link za tog iz CIPa sto je mislio da su vjesaljke ukras?

Posted (edited)
13 hours ago, J-♣ said:

A u vezi arhitetkte Maldinija:

Znate ono: "od drveta ne vidiš šumu", a kod njega je slučaj da malo, malo, zaluta u toj šumi.

Prvo ono sa betonskim kockama na krovu, sad ovo sa kotvama, brusilicom i ima/nema  korozije na ankerima i sajlama zatege. Ima neki senzacionalistički pristup kad se nađe u medijima.

To sa betonskim kockama na krovu je bilo posebno retardirano. U RL mi je milion ljudi iznelo tu teoriju i bilo ubeđeno da zna o čemu priča, a ja još luđi od njih objašnjavao sisteme prednaprezanja, šta su kotve, sa sve detaljima šta su žica, uže i kabl, šta je konusni klin a šta anker ploča, kako se sila prenosi preko podložne ploče itd... Kako su u pitanju poprilično velike sile i prednaprezanje se vrši specijalnim presama i pumpama i ne funkcioniše po principu zavrtnja sa navrtkom pa uzmeš viljuškasti ključ i zavrćeš i odvrćeš kako hoćeš. I taman je to zamrlo malo, evo sad mi objašnjavaju kako su sekli brusilicom žice. Znači jebo nam je kevu Maldini :D

Inače svašta nešto ima zanimljivo u veštačenju. Pri izgradnji stanice oni su tada umesto sloja za pad uradili ab ploču i povećali težinu u odnosu na projektovanu za 0.65 kN/m^2, a sada pri rekonstukciji ovi nisu skidali ništa i dodali su još čini mi se 0.42 kN/m^2, što kad se sabere bude preko 100 kg/m^2 više u odnosu na projektovano opterećenje. To povećanje, plus korozija žica na mestu veze sa krovom i gubitak nosivosti oko 40% njih je dovelo do rušenja. Piše isto da su deformacije morale da budu vidljive danima pre nego što se srušila i nije baš da je pala odjednom. Stanicu niko nije održavao, a pri rekonstrukciji niko nije ni pregledao konstrukciju, samo su konstatovali da je u dobrom stanju. Uglavnom mnogo propusta i moglo je da se spreči. Što potvrđuje da ovo nije tragedija nego ubistvo ovih korumpiranih SNS mafijaša.

Edited by freemason
  • +1 4
  • Hvala 3
Posted (edited)
24 minutes ago, Paul Gompitz said:

Ja tu izjavu nisam čula, ali ako je to rekao neki inženjer, treba mu odmah oduzeti diplomu.

Jbt, da tolika betonska nadstrešnica bude konzola a bez ploče u polju, pa to znaju i arhitekte da je nebuloza, građevince da ne spominjem.

Edited by duda
  • +1 1
Posted
3 hours ago, Paul Gompitz said:

2 hours ago, duda said:

Ja tu izjavu nisam čula, ali ako je to rekao neki inženjer, treba mu odmah oduzeti diplomu.

Jbt, da tolika betonska nadstrešnica bude konzola a bez ploče u polju, pa to znaju i arhitekte da je nebuloza, građevince da ne spominjem.

U zapisniku sa saslusanja

0ks3Aui.jpeg

• Haha 1
  • Tužno 1
Posted (edited)

Jao, veverice iz Kurira:

"Međutim, u ovom saopštenju nije odgovoreno praktično ni na jedno pitanje koje im je Kurir juče (a i prethodnih dana) postavio. A pitali smo ih sledeće:

S obzirom na to da je država odgovorila na zahtev Građevinskog fakulteta i objavila dodatnu dokumentaciju, da li je sada ispunjeno ono što ste tražili?

Ko su profesori koji procenjuju da li su zahtevi ispunjeni ili ne?

Da li je fakultet oformio neku specijalnu komisiju koja je zadužena za analizu dokumentacije ili se radi o neformalnoj grupi?

Zašto još uvek nema povratne informacije od fakulteta?

Ako vam je potrebno više vremena za procenu tehničke dokumentacije, kada javnost može da očekuje rezultate vaše analize? "

Mi (iz kurira) im tražimo informacije gde su stigli sa analizama ne bi li im se uskratila baš ta konkretna ključna dokumentacija koja je sklopu one neisporučene dokumentacije, a oni ćute. I neće da nam kažu ko imenom i prezimenom sa fakulteta radi te analize, pa ne možemo da ih polivamo govnima kako to naši konzumenti očekuju.

zapravo odvratni pokvareni pacovi u službi krupnijih štakora, a ne glumatanje naivnih veverica

Edited by J-♣
  • +1 5
  • Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)
3 hours ago, gsb said:

Pa eto, sad ce i oni znati sa kakvim sojem su pravljeni truli kompromisi svih ovih godina. Ko hoce da zna, zna da govna smrde i na daljinu, a da se govnjiv sistem ne moze bas menjati iznutra. 
Nadam samo se da ce i Kuzmanovic i svi ostali pokazati malo vise principa u narednom periodu.

Da jbne Kurir smrde ispiraju usta sa ljudima koji su vrh svoje profesije u ovoj zemlji, a mi da ih rusimo civilizovano…pa jbtee, da puknes

Edited by MeanM@
  • +1 2
Posted
4 hours ago, freemason said:

...

Inače svašta nešto ima zanimljivo u veštačenju. Pri izgradnji stanice oni su tada umesto sloja za pad uradili ab ploču i povećali težinu u odnosu na projektovanu za 0.65 kN/m^2, a sada pri rekonstukciji ovi nisu skidali ništa i dodali su još čini mi se 0.42 kN/m^2, što kad se sabere bude preko 100 kg/m^2 više u odnosu na projektovano opterećenje. To povećanje, plus korozija žica na mestu veze sa krovom i gubitak nosivosti oko 40% njih je dovelo do rušenja. Piše isto da su deformacije morale da budu vidljive danima pre nego što se srušila i nije baš da je pala odjednom. Stanicu niko nije održavao, a pri rekonstrukciji niko nije ni pregledao konstrukciju, samo su konstatovali da je u dobrom stanju. Uglavnom mnogo propusta i moglo je da se spreči. Što potvrđuje da ovo nije tragedija nego ubistvo ovih korumpiranih SNS mafijaša.

Ono što mene posebno zanima je mehanizam loma, tj. gde je bio prvi inicijalni "kvrc".

Pratio sam do sredine januara šta je od nalaza i fotografija veštaka izašlo u dostupnost, niko da otvori pitanje na kom mestu je bio prvi lom.

ns.gif.5981a8a7797979778c30663aea883ec2.gif

Na gornjem gifu je jasno da se to desilo izvan kadra kamere na desnoj strani, pitanje je na kojoj zatezi i na kom kraju zatege, da li je blizu gornje kotve ili je prvo popustila krajnje desna donja kotva na nastrešnici, a onda lančano izazvala pucanje gornjih kotvi ili u zategama neposredno blizu kotve gde je i evidentirana korozija.

1000010702.png.94c70a94356d4107dd5c4b69a0bf0035.png

Ova vertikalna zatega između kotvi "1" i "2" je jedina ostala da visi nakon kolapsa, pa moja teorija je da je prvi lom bio na kotvi na nastrešnici "1", a sledeći lom "2", "3"....

Zadnjazatega.jpeg.3113c2648e4dd5f7e498bebd8960dcda.jpeg

Zašto bi sve ovo trebalo da bude bitno?

Pa zbog istrage nad direktnim izvršiocima radova. Dodatno (pre)opterećenje nastrešnice rekonstrukcijom jeste primarni razlog za kolaps, ali možda nije jedini kad se istražuje "ljudski faktor". Činjenica "godina proizvodnje" ostaje za sudski proces pri odmeravanju olakšavajućih ili otežavajućih okolnosti.

Kada bi se utvrdila lokacija prvog loma (da li je to bilo na krovu ili na samoj natrešnici), onda pažljivo se fokusirati, sagledati i proanalizirati gradilišnu dokumentaciju ko je baš u toj zoni tog prvog loma (i na ostalim mestima) izvodio radove i šta je tačno, kad i kako radio. Tek tada dolazimo do mogućeg eventualnog Maldinijevog faktora "brusilica" u istrazi.

• +1 2
Posted

Ima li neko ovde da prati Zorana Đajića na x, da nađe njegov poslednji twit

ja sam na brzinu nešto pročitala ali nisam 100% sigurna, on je navodno dobio poziv od tužilašta koje se bavi istragom korupcije ???

Posted (edited)

ako imaš , podeli taj link

u međuvremenu, nađoh ovo gostovanje

Edited by duda
  • +1 3
Posted (edited)
1 hour ago, J-♣ said:

Ono što mene posebno zanima je mehanizam loma, tj. gde je bio prvi inicijalni "kvrc".

Pratio sam do sredine januara šta je od nalaza i fotografija veštaka izašlo u dostupnost, niko da otvori pitanje na kom mestu je bio prvi lom.

ns.gif.5981a8a7797979778c30663aea883ec2.gif

Na gornjem gifu je jasno da se to desilo izvan kadra kamere na desnoj strani, pitanje je na kojoj zatezi i na kom kraju zatege, da li je blizu gornje kotve ili je prvo popustila krajnje desna donja kotva na nastrešnici, a onda lančano izazvala pucanje gornjih kotvi ili u zategama neposredno blizu kotve gde je i evidentirana korozija.

1000010702.png.94c70a94356d4107dd5c4b69a0bf0035.png

Ova vertikalna zatega između kotvi "1" i "2" je jedina ostala da visi nakon kolapsa, pa moja teorija je da je prvi lom bio na kotvi na nastrešnici "1", a sledeći lom "2", "3"....

Zadnjazatega.jpeg.3113c2648e4dd5f7e498bebd8960dcda.jpeg

Zašto bi sve ovo trebalo da bude bitno?

Pa zbog istrage nad direktnim izvršiocima radova. Dodatno (pre)opterećenje nastrešnice rekonstrukcijom jeste primarni razlog za kolaps, ali možda nije jedini kad se istražuje "ljudski faktor". Činjenica "godina proizvodnje" ostaje za sudski proces pri odmeravanju olakšavajućih ili otežavajućih okolnosti.

Kada bi se utvrdila lokacija prvog loma (da li je to bilo na krovu ili na samoj natrešnici), onda pažljivo se fokusirati, sagledati i proanalizirati gradilišnu dokumentaciju ko je baš u toj zoni tog prvog loma (i na ostalim mestima) izvodio radove i šta je tačno, kad i kako radio. Tek tada dolazimo do mogućeg eventualnog Maldinijevog faktora "brusilica" u istrazi.

Capture.thumb.PNG.9d2c830ef9d7da19639610b2a3b83f2b.PNG

Mene su rezultati veštačenja poprilično iznenadili. Maltene svi smo se složili da je statički sistem nadstrešnice greda sa prepustom gde je jedan oslonac stub, a drugi zatege. Međutim u realnosti je korišćen dosta kompleksiji sistem, oni su zapravo napravili uklještenje između tih greda i stubova objekta. A zatege su prednaprezali da bi smanjili moment u uklještenju. Jako čudan izbor, ne vidim razlog da se unosi moment u stub na tom mestu, al ajde da ne širim. Elem, po veštačenju, prvo je došlo do otkaza u uklještenju, odnosno stvorio se plastični zglob, konkretno u osi 7, a i konzola u osi 6 je bila pred otkazom, što je pratilo dalje povećanje ugiba, pa je došlo do preraspodele napona u zategama, gde 50ak žica već nisu u funkciji zbog korozije i dolazi do lančanog loma. Suštinski cela konstrukcija je bila na ivici loma i prvo negativno dejstvo je pokrenulo progresivni lom, nisu utvrdili koje je to konkretno dejstvo, ali je redosled uklještenje grede u stub, pa zatege.

Svakako će biti dosta polemike o ovoj teoriji.

Edited by freemason
  • +1 1
  • Hvala 3
Posted
55 minutes ago, freemason said:

Capture.thumb.PNG.9d2c830ef9d7da19639610b2a3b83f2b.PNG

Mene su rezultati veštačenja poprilično iznenadili. Maltene svi smo se složili da je statički sistem nadstrešnice greda sa prepustom gde je jedan oslonac stub, a drugi zatege. Međutim u realnosti je korišćen dosta kompleksiji sistem, oni su zapravo napravili uklještenje između tih greda i stubova objekta. A zatege su prednaprezali da bi smanjili moment u uklještenju. Jako čudan izbor, ne vidim razlog da se unosi moment u stub na tom mestu, al ajde da ne širim. Elem, po veštačenju, prvo je došlo do otkaza u uklještenju, odnosno stvorio se plastični zglob, konkretno u osi 7, a i konzola u osi 6 je bila pred otkazom, što je pratilo dalje povećanje ugiba, pa je došlo do preraspodele napona u zategama, gde 50ak žica već nisu u funkciji zbog korozije i dolazi do lančanog loma. Suštinski cela konstrukcija je bila na ivici loma i prvo negativno dejstvo je pokrenulo progresivni lom, nisu utvrdili koje je to konkretno dejstvo, ali je redosled uklještenje grede u stub, pa zatege.

Svakako će biti dosta polemike o ovoj teoriji.

Da, izvesno je i jasno, prema detalju armiranja grede i ankerisanju u stub da je planirano i da se tu zaista ostvarilo uklještenje i određen mu je moment nosivosti.

S druge strane, taj moment nosivosti samog uklještenja je daleko od momenta i potrebnog kapaciteta  za hipotetički slučaj statičkog sistema konzole raspona 5.2m koja stoji bez pomoći zatega. 

Utisak mi je da je to uklještenje tu samo zbog kontrole statičkog sistema za različite varijacije uticaja, tj, u kombinaciji sa prethodnim utezanjem zatega, služi za kontrolisano aktiviranje projektovanog statičkog sistema. Svakako, kompleksnije od prostog zglobnog oslonca, tu nema spora.

Sad, tumačenje da je prvo bio lom uklještenja, a onda zatege je stvar za dublje polemike. Krti lom betonske grede kako sami kažu u zaključku je pretpostavka, ali nema dokaza sem numerike pretpostavljenog modela. Presek nije bio prearmiran da bi se realizovao lom po betonu. Ali moguće je svakako da je popustilo preopterećeno uklještenje, a time porasla reakcija na propalim zategama. 

Brzo sam preleteo preko teksta (nije baš da vladam strpljenjem ovih dana) al nisam izvalio zašto je moment u uklještenjima sa prosečnih čini mi se ~70kNm (PS-1) narastao na 190kNm pri inicijaciji loma u trenutku SPL-1. Jedan razlog dodatno opterećenje, ali nije se toliko uvećalo da 2.5x uveća moment.

Na sl 2.63 se vidi da je u podužnoj gredi propao momenat, tj otišao u + na mestu jedne od zatega.

image.thumb.png.0ff1a0e749be3b3d15f2ffbb4fddf1a3.png

Biće ovde još tumačenja. Neko mi reče danas da je Sanja Fric pričala o nekom dodatnom veštačenju.

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

Bila je u Oku na RTSu. Rekla je da se ona ne bavi tim delom ali da fakultet predlaže ili da ona očekuje sad se ne sećam da se uradindodatno veštačenje. Ona se bavi dokumentacijom i imala je fantastično poentu koja bije u glavu. Nije nadstrešnica pala zbog nepoštovanja procedura ali su zbog toga na gradilištu bili ljudi koji nisu tu smeli da budu i poginuli. Druga vezana za projektni zadatak investitora šta su oni tražili da se radi sa stanicom. Đorđević solidan :)