Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted

Previse ste se upustili u nepotrebne detalje.

Za ovakve stvari postoje procedure i redom ko je za svaki korak odgovoran u istoj.

To sto oni sada mute vodu ne treba nas kao javnost da zanima. Projekat na sunce, sa rokovima, papirima i potpisima i sve ce se onda videti sta i kako. Na tome treba insistirati. 

Ako bi se krenulo sistematski - korak po korak, svi bi u tom lancu bili krivi za nesto...

Zato papire necemo videti kao javnost. I zato na tome treba da se insistira.

• +1 6
Posted
11 minutes ago, Downforce said:

Previse ste se upustili u nepotrebne detalje.

Đavo je u detaljima. Nego OK, da ne kvarim hajp.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Jeste u detaljima, ali ne onima koji su nepotrebni u ovom trenutku.

Ovde osnova nije transparentno prezentovana.

Dajte osnovu pa cemo i sami da vidimo.

Ovde od pocetka postoji gomila WTF momenata koji uopste nisu zanemarljivi.

• +1 1
Posted
2 hours ago, Leia said:

Znači jedino rešenje bi bilo da ovi optuženi iz struke svedoče pred sudom da su radili pod pritiskom i da im je iznudjeno da ispotpisuju sve te papire da ne bi poštovanjem procedure ”otezali” radove i stajali na putu brzometnog ”progresa”?

Kako se ovo može dokazivati? Šta su dokazi pri ovakovoj tvrdnji? Mejlovi, pozivi i sl na veštačenje? Da li to ima pravnu snagu, ili kako se već to terminološki ispravno kaže?

Iskustveno znam da u praksi ovaj vid pritiska gotovo sigurno postoji, samo je pitanje kako se to tumači i da li može biti prihvaćen kao činjenica na sudjenju. 

Posted
28 minutes ago, MeanM@ said:

Kako se ovo može dokazivati? Šta su dokazi pri ovakovoj tvrdnji? Mejlovi, pozivi i sl na veštačenje? Da li to ima pravnu snagu, ili kako se već to terminološki ispravno kaže?

Iskustveno znam da u praksi ovaj vid pritiska gotovo sigurno postoji, samo je pitanje kako se to tumači i da li može biti prihvaćen kao činjenica na sudjenju. 

Otkud ja znam šta su dokazi i da li su uopšte ostavili neki pisani/upotrebljiv trag za koji se sud može uhvatiti, to i ne možemo znati ako ne progovori neko ko je direktno umešan.

Ostaje nam nada da postoji i da će neko prelomiti i reći a u pm sa’ ću da im svima…

Posted
33 minutes ago, MeanM@ said:

Posle vise od 10 godina takve prakse koja je postala uobicajena sigurno su govnarski nalogodavci postali manje oprezni i garant ima tona mailova, poruka i slicnih stvari koje dokazuju pritisak.

• +1 2
Posted
5 minutes ago, Shan Jan said:

Posle vise od 10 godina takve prakse koja je postala uobicajena sigurno su govnarski nalogodavci postali manje oprezni i garant ima tona mailova, poruka i slicnih stvari koje dokazuju pritisak.

mora da ima bar sa ove druge strane, kao što ovaj đajić ima sačuvano kome je sve slao upozorenja.

ne verujem da bi neko iz struke bio baš toliko glup da se ne pokrije makar mejlom

• +1 2
Posted (edited)
2 hours ago, Tihajeza said:

Znam taj status.

Pričamo o optuženima. Kojima je slamka spasa da optuže poimence ko je vršio pritisak da rade brže i preskaču procedure.

Đajić je radio kao saradnik i nije optužen ni za šta.

tim pre je u interesu budućih optuženih da umanje stepen odgovornosti svaljivanjem krivice na nalogodavce. jasno, ako nisu što neko već reče, namireni za priznanje krivice. ako je prihvate, stvar je jasna.

ideš u bajbok na par godina, labav treman dok si tamo, izlaziš posle 2/3 a unučad ti je obezbeđena.

Edited by đorđe geprat
Posted

sanja fric:

• Hvala 2
Posted

i onda netko da mi kaze da nisu svi kolektivno za zatvor ?

To znači zakonski da radovi mogu da počnu. Prijava radova potvrđena 1.11.2024

• +1 1
Posted

Opet ja s detaljima.

Da vam nešto ne bi promaklo u tnjiter ekspertizi, u ovom slučaju je obavljen tehnički pregled, komisija (konzorcijum 3 firme) je našla neke zamerke ali takve da ne utiču na konstruktivnu stabilnost zgrade, i odredila puštanje objekta u probni rad aprila 2024. godine, shodno članu 157. Zakona o planiranju i izgradnji, koji kaže:

Spoiler

1.2. Probni rad

Član 157

Ako se, radi utvrđivanja podobnosti objekta za upotrebu, moraju vršiti prethodna ispitivanja i provera instalacija, uređaja, postrojenja, stabilnosti ili bezbednosti objekta, uređaja i postrojenja za zaštitu životne sredine, uređaja za zaštitu od požara ili druga ispitivanja, ili ako je to predviđeno tehničkom dokumentacijom, komisija za tehnički pregled, odnosno preduzeće ili drugo pravno lice kome je povereno vršenje tehničkog pregleda može da odobri puštanje objekta u probni rad, pod uslovom da utvrdi da su za to ispunjeni uslovi, i o tome bez odlaganja obavesti nadležni organ.

Probni rad može trajati najduže godinu dana.

Obaveza je investitora da prati rezultate probnog rada.

Komisija za tehnički pregled, odnosno preduzeće ili drugo pravno lice kome je povereno vršenje tehničkog pregleda, u toku probnog rada objekta proverava ispunjenost uslova za izdavanje upotrebne dozvole i izveštaj o tome dostavlja investitoru.

...sa rokom provere do aprila 2025. godine i smernicama šta je od građevinskih radova još potrebno izvesti, i šta dopuniti od tehničke dokumentacije, da bi se izdala konačna upotrebna dozvola.

Posted (edited)
11 hours ago, MeanM@ said:

I mejlovi i svedočenja, ako su pritisci bili usmeni, što je verovatnije.

Dokaza ne manjka, naprotiv, ima ih na tone (u ovom slučaju i bukvalno na tone), međutim ključno je kakva će biti optužnica, džabe svi dokazi, ako se sa optužnicom bude muljalo i namerno brljavilo, a to će se desiti 99,99%. Dakle, imaćemo opet jedan strogo kontrolisani, montirani postupak, jer mi državu nemamo. Naravno, ako se nešto ne promeni u međuvremenu.

I sam krivični postupak zavisi od daljih dešavanja na protestima i posledica istih.

Edited by bejzbolka
Posted

Verovatno je za ovu temu: epska kolapščina saobraćaja jutros u celoj Kneza Miloša, Takovskoj, Despota Stefana... epska i u kontekstu standardnih kolapsa u BG. Stoje trole kompletnom dužinom, saobraćaj se kilometrima ne pomera. Zašto?

Zato što je u Kneza Miloša kod Generalštaba pao veliki NG ukras razvučen iznad ulice. Pao i pokidao žice za trolu.

Dakle, tradicionalno prednovogodišnje lapanje para preko Keep Light sada nam pada na glavu kao NS nadstrešnica da nas još jednom podseti - korupciju nećeš i ne možeš ignorisati, jer korupcija dolazi da ti se usere u život, u tvoj babl, samo je pitanje šta ćeš izvući. Onih 15 ljudi su platili najveću cenu. Ti ćeš danas samo da odsediš tih sat i po i zakasnićeš na posao a deca u školu.

Ali korupcija će ti ući i u pluća, korupcija je i u čaši vode koju si jutros sa česme sipao detetu. Misliš da ih boli kurac za tvoju vodu i tvoje dete? Boli ih isto koliko za nadstrešnicu i za ovaj znak jutros.

Ne može čist vazduh, ne može čista voda iz česme, nema iznenađenja kada shvatimo da su nam i vazduh i vodu uzeli.

• +1 4