Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Svemir Zeka said:

Pošto sam valjda mesec dana nesvesno terala misao o ličnom iskustvu, iz čiste pristojnosti i empatije prema stradalima, od kojih je desetoro mlađih od mene, kao i dvoje ranjenih, smatrajući da je život svakog deteta preči od mog, tako da nema mesta da razmišljam "šta da je meni palo na glavu". 

i ja se trudim da krijem tu misao od sebe

u oktobru sam se jedno veče vraćala za beograd iz novog sada. imala sam skoro ceo sat do voza. još sam se verendala po toj nadsteršnici jebome bog... pokušavala sam tuda da uđem u stanični restoran. gore su bili neki džakovi, na vratima lanci... kao da je još bilo gradilište.

kao da sam se pentrala na giljotinu

mnogo ljudi nigde nikad ne putuje, pa nemaju uspomenu na novosadsku stanicu, al se nadam da će shvatiti koje je ovde bezumlje u pitanju i da utiče bukvalno na svakog

• +1 7
  • Hvala 2
Posted

Moj muž je najmanje dva puta mesečno prolazio (u dva smera) ispod te nadstrešnice.

Ne smem o tome ni da mislim.

I ja sam prolazila, ne retko.

• Tužno 2
Posted
14 minutes ago, bebaguza said:

Kako ce snimak stanja zgrade da precizno pokaze stabilnost celog objekta? Kako bi trebalo to da izgleda? 

Nisam ispratio da li je neko pokrenuo pitanje zasto projektanti nisu imali originalni projekat? Da li su uopste trazili projekat od zeleznica? Da li je neko poslao upite u arhiv ili gde vec treba? Da li su projektanti, kad vec nisu imali projekat, napravili neki model sistema? 

Kakve gluposti.

Pa postojeci projekat i elaborat postojeceg stanja su osnovni input na osnovu cega pravis model za proracun kod rekonstrukcija. Usvajas proracunske karakteristike materijala koje su se promenile kroz 60 godina. Nisu iste kao u trenutku izgradnje i pisanja projekta. Pogotovo imajuci u vidu da se razlikuju i nazivne klase materijala.

Rekonstrukciji i adaptaciji se NE PRISTUPA bez elaborata postojeceg stanja, tj istraznih radova. Pise u zakonu jbg.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted (edited)
35 minutes ago, duda said:

Pa, snimak stanja nije samo da nacrtaš osnove i ćao zdravo.

Snimak stanja bi za ovakav objekat upravo podrazumevao i elaborat o stanju komstrukcije.

Ma…upravo ovo.

Elaborat utvrdjuje sva ostecenja, sve karakteristike, klasifikuje objekat i izdaje zahteve za njegovo privodjenje novoj/staroj svrsi.

Ponavljam, meni je mnogo banalno da ovo moze da promakne coveku Spremicevog iskustva. Druge stvari su ovde u pitanju, a tu dolazimo do odgovornosti ovih odozgo i kako tu odgovornost uklaviriti u pravne okvire.

Optuzice i osudice ove ljude zbog formalnih propusta i pristajanja na kompromis, a oni ce da izvuku jer su prilozili zrtve. Bas sranje

Edited by MeanM@
  • +1 3
Posted
32 minutes ago, MeanM@ said:

Pa postojeci projekat i elaborat postojeceg stanja su osnovni input na osnovu cega pravis model za proracun kod rekonstrukcija.

Zasto da pravis model za proracun ako ne pravis rekonstrukciju?

Ono sto je objavljeno je samo idejni projekat arhitekture.

Kako sve znaju u tuzilastvu, samo ne znaju da li je snimak stanja napravljen pa stoji ,navodno nije'?

,Spremicu se zamera da nije ukazao da je potrebno uraditi snimak stanja'...je isto glupost.

Posted

https://forbes.n1info.rs/vesti/gradjevinski-fakultet-profesor-spremic-potpuno-neosnovano-u-pritvoru-zbog-nesrece-u-novom-sadu/

Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu potvrdio je danas da je vanredni profesor iz oblasti metalnih konstrukcija tog fakulteta Milan Spremić među privedenima zbog slučaja obrušavanja nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu, navodeći da smatraju da je profesor „potpuno neosnovano u pritvoru“.

Fakultet je u saopštenju naveo da su netačni navodi iz medija da je Spremić bio „vršilac tehničke kontrole projektne dokumentacije“, dodajući da nije učestvovao u izradi i pregledu Projekta za građevinsku dozvolu, na osnovu kog je izdata građevinska dozvola, niti Projekta za izvođenje na osnovu koga se počinje sa izvođenjem radova.

Dodali su da je netačno je da je Spremić bio „odgovorno lice za projektovanje Republičke revizione komisije“, s obzirom da takvo lice ne postoji po Zakonu o planiranju i izgradnji.

„Iz svega navedenog, odgovorno tvrdimo da je profesor Spremić, uvaženi stručnjak sa višedecenijskim iskustvom iz oblasti metalnih konstrukcija, potpuno neosnovano u pritvoru“, dodaje se u saopštenju.

Fakultet navodi da je kao izvestilac Republičke revizione komisije, profesor Spremić vršio stručnu kontrolu Idejnog projekta konstrukcije, koji u ovom slučaju predstavlja početnu i najnižu fazu projektne dokumentacije.

„U tom delu projekta nisu bili predviđeni radovi na postojećoj nosećoj konstrukciji objekta, naročito ne na predmetnoj nadstrešnici. Prema zaključku koji je donela Republička reviziona komisija dokumentacija je bila usaglašena sa Lokacijskim uslovima, što je dalo mogućnost za pristupanje izradi Projekata za građevinsku dozvolu“, dodaje se u saopštenju.

Građevinski fakultet je naveo da se oštro protivi mogućnosti da se deo odgovornosti za „dugogodišnje nepoštovanje procedura i zakona u građevinarstvu od strane nadležnih, prebaci na inženjere“.

„Takođe, tražimo od odgovornih lica i članova Republičke revizione komisije da se obrate javnosti i objasne nadležnosti ove komisije. Još jednom izražavamo najdublje saučešće porodicama nastradalih. Kao i do sada, Građevinski fakultet stoji na raspolaganju državnim organima u razjašnjenju uzroka ove nezapamćene tragedije“, piše u saopštenju.

Beta

• Hvala 2
Posted (edited)

Jbt, koje sranje.

Stoka će zbilja da svali sve na inženjere.

Pa ako im ovo prođe, a svi, baš svi inženjeri građevine u ovoj zemlji ne stupe u generalni štrajk,  pa neka crknemo svi :ph34r:.

Edited by duda
  • +1 5
Posted
21 minutes ago, duda said:

Jbt, koje sranje.

Stoka će zbilja da svali sve na inženjere.

Pa ako im ovo prođe, a svi, baš svi inženjeri građevine u ovoj zemlji ne stupe u generalni štrajk,  pa neka crknemo svi :ph34r:.

A naravno da će SNS banda da "spinuje"

"Pa evo i ovo što se bune, znači da smo na pravom putu!"

MMW

Posted
6 minutes ago, bebaguza said:

Setili se kolege posle 12 dana

Pa trebalo je sve pretresti, tj šta je čovek tu uopšte radio.

Ljudi, shvatite da je ovo zajebano. Treba stajati iza svega što kažeš. Zato sve treba dobro prečešljati i biti siguran u ono što tvrdiš.

Posted

Uzasna situacija. Bukvslno sutra treba izaci na ulicu u znak podrske. Mogli bi malo konkretnije da kanalisu svoje neslaganje/bes kolege sa faksa. O njihovom saopstenju zlikovce bas zabole sve

• +1 2
Posted
3 hours ago, Djuro said:

bili smo srecni.

zivi.

puni energije.

ubedjeni da je kraj rata blizu, da ce i sloba uskoro da leti.

ubedjeni da ce srbija nakon toga procvetati i postati normalna zemlja.

1993.

Mora da je užasno bolna realnost za sve koji su onda ovako percipirali svari, nemali broj je uzaludno potrošio nabolji deo života ovde, čekajući Godoa.

Posted
8 minutes ago, MeanM@ said:

Uzasna situacija. Bukvslno sutra treba izaci na ulicu u znak podrske. Mogli bi malo konkretnije da kanalisu svoje neslaganje/bes kolege sa faksa. O njihovom saopstenju zlikovce bas zabole sve

Meni samo nije jasno da svi ne shvate (a ne treba biti genije za to), da svakome može da se dogodi da bude žrtvovan na ovaj način. Samo ako tako odgovara kamarili.

• +1 3
Posted

Svi političari osim Šurlana (koji je u nemilosti) su ili pušteni ili u kućnom pritvoru a struka iza rešetaka