Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted

sada pogledah ovo o dvoje privedenih iz kineske firme.

ne razumem se u korake koji prethode projektovanju, njegovoj izradi i primeni. ako može pojašnjenje

Tužilac ove dve osobe tereti da su prekršili odredbu Zakona o planiranju i izgradnji u delu koji podrazumeva da izvođač radova mora pisanim putem da upozori investitora, a po potrebi i nadzorni organ, o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji.

„Upravo to im tužilac i stavlja na teret. Jer, navodno nisu ukazali preduzeću Infrastruktura železnice Srbije da projekat ‘ne sadrži ocenu obima i vrste potrebnih prethodnih istraživanja koja će biti podloga za izradu projekta rekonstrukcije, te da nisu utvrđena tehnička svojstva postojeće konstrukcije i da nedostaje snimak stanja postojeće konstrukcije, kao nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na izvođenje radova'“, navodi medij.

To znači da, kako projektanti navode da nisu imali originalni projekat zgrade železničke stanice iz 1960-ih, tužilac smatra da je trebalo uraditi snimak postojećeg stanja zgrade kako bi se na osnovu njega napravio projekat rekonstrukcije. Odnosno, smatra da su izvođači morali na to da ukažu Infrastrukturi železnice Srbije. A to su navodno propustili da urade i tako su prekršili zakon.

ako rzumem, tu je debela odgovornost projektanta

Posted (edited)

na Insajder televiziji.

Video najava:

Edited by vememah
  • +1 3
  • Hvala 3
Posted
1 hour ago, đorđe geprat said:

sada pogledah ovo o dvoje privedenih iz kineske firme.

ne razumem se u korake koji prethode projektovanju, njegovoj izradi i primeni. ako može pojašnjenje

ako rzumem, tu je debela odgovornost projektanta

Ovde je tesko reci ciji je ovo prekrsaj ponajvise. Svi sa licencom moraju da znaju ovo kao jedan od osnovnih zahteva Zakona o planiranju i izgradnji i Pravilnika o sastavu projektne dokumentacije…

Izvodjac dobija PZI projekat koji je nastao na osnovu PGDa koji nije smeo biti odobren bez utvrdjivanja postojeceg stanja. Po ovoj stavci su ponajvise krivi Republicka reviziona komisija na etapi Idejnog Projekta i revident na PGD. Projektant nije smeo da potpisuje projekat bez ovog elaborata.

Cudno je ovo sa tim obrazlozenjem razloga privodjenja odg izvodjaca. 

Posted

uf. odgledao sam. završetak je najubedljiviji i, mislim da će tako da se završi. svi su krivi i niko nije kriv.

jasno je da bez uvida u postojeće stanje ne može da se pravi projekat radova. kako to da nema projekta iz '64?. ja sam u arhivu grada dobio kopiju projekta iz '25 zgrade u gepratovoj sa sve upotrebnom dozvolom '27.

mislim da je sve bilo pod političkim pritiskom u vezi dinamike radova (a znamo da je AV taj koji može i čini pritisak kad god hoće i na koga hoće). druga stvar je burazersko dogovaranje ko će i šta da radi i, kao i kod BnV, grdelice........ tu dolazi do fušeracije.

političke odgovornosti neće biti. obraz je deblji od slonove (valjda je ona deblja od drugih) kože.  krivičnu, sa labavom optužnicom snosiće par inženjera i neki činovnik. znajući dinamičnost pravosuđa, posle višegodišnjeg procesa i sa pomilovanjem posle 2/3.

ovo me baš ojadilo. ne moguda svarim da je 17 života uništeno i bar tri puta toliko sjebano a da kučka, mrtva hladna, za ono danas u ćupriji  kaže da je "pao neki gips i da se to dešava svugde u svetu".

menjajmo ovu bulumentu što pre ili, put pod noge svi koji mogu.

• +1 2
Posted (edited)

Izbacili sad i ceo video:

Edited by dunja
  • +1 4
  • Hvala 2
Posted

0ks3Aui.jpeg

Lose mi je :wacko:

bcweoHM.jpeg

Zasto se stalno prica o sajlama zar ovo nije armatura?

• +1 1
Posted

Danas je godišnjica poslednjeg EKV koncerta u Novom Sadu. * „Bio je decembar 1993. godine, zlikovački režim je bezdušno pljačkao sopstvene građane kroz hiperinflaciju nezabeleženu u civilizovanom svetu, pa je ulaznica koštala nekoliko stotina (ili možda čak i hiljada) milijardi dinara. Svuda oko mene devojke dozivaju Milanovo ime, dok grlati momci uzvikuju nazive pesama koje bi voleli da čuju...” (Branislav Zukić, “Predubok trag pod levom miškom”) Pre trideset i jednu godinu u Novom Sadu je održan “Koncert godine” na kojem su tokom gotovo šest sati pred oko 4500 okupljenih svirali Plejboji, Atheist Rap, Van Gogh, Električni orgazam i Ekatarina Velika. EKV je u to vreme promenila repertoar i vratila se nekim pomalo zaboravljenim pesmama. U sat vremena bend je odsvirao „Sedam dana“, „Bežimo u mrak“, „Istinu mašinu“, „Par godina za nas“, „Sarajevo“, „Idemo“, „Kao da je bilo nekad“, „Jadransko more“, „Ja znam“, „Aut“ (uz jednu strofu na italijanskom, koju Milan nije pevao od 1985!), a zatim i „Krug“ i „Ti si sav moj bol“.

Poslednja pesma koju je Ekatarina Velika ikada odsvirala u Novom Sadu bila je „Zemlja“. Danas je ponavljamo.

❤ za Novi Sad.

• +1 1
  • Hvala 6
Posted

Ovo za šta tužilac tereti revidenta M.S. je upravo ono o čemu smo pričali. I zaista je utemeljena sumnja. Motiv i razlog zašto su prevideli tako krupnu stvar…rekao bih da je to svesni kompromis u uslovima pritisaka odozgo. Nema šanse da ljudi kojima je to profesija propuste takvog ‘slona’ od propusta.

Spoiler

Milan Spremić

Vanredni profesor Građevinskog fakulteta u Beogradu Milan Spremić je odgovorno lice za projektovanje Republičke revizione komisije i vršioca tehničke kontrole Projekta konstrukcije, rekonstrukcije i adaptacije stanične zgrade koji je izradio Slobodan Naumović.

Tužilac smatra da je Spremić propustio da utvrdi da u idejnom projektu „nisu ocenjeni obim i vrsta potrebnih prethodnih istraživanja koji će biti podloga za izradu projekta rekonstrukcije te da nisu utvrđena tehnička svojstva postojeće konstrukcije, kao i da nedostaje snimak stanja postojeće konstrukcije“.

To znači da se Spremiću zamera da nije ukazao da je potrebno uraditi snimak stanja stanične zgrade kako bi se precizno znalo kakva je stabilnost celog objekta. Kako projektanti nisu imali originalni projekat stanične zgrade, snimak bi nadomestio taj nedostatak, ali navodno nije napravljen.

Tužilac smatra i da nije proverio da li se u projektu nalaze sve podloge i podaci i da li je projektom obezbeđena ispunjenost osnovnih zahteva za predmetni objekat. To je trebalo da obezbedi da objekat u celini i njegovi posebni delovi budu pogodni za predviđenu upotrebu.

Tužilac još tvrdi da nije izdao nijednu meru niti je stavio primedbe u cilju otklanjanja nedostataka. Već je sačinio izveštaj o izvršenoj stručnoj kontroli Naumovićevog projekta, koji nije sadržao nikakve mere. On je potom dostavljen Infrastrukturi železnice Srbije u cilju dalje realizacije projekta. Time je, smatra tužilac, propustio da utvrdi da je došlo do korozije na spoju zatege i krovnog nosača.

• +1 2
Posted (edited)

FWIW:

Ako ih budu puštali do Subotice, biće to uz fiksirane skretnice bez nadzora dela pruge što je jako opasno. Što se same stanice tiče moraće skroz da se sruši i izgradi ponovo cela statika je narušena i ne postoji metoda kojom može da se izbalansira krov i zid iz ovakvog stanja.

Edited by vememah
  • Hvala 1
Posted (edited)

ja sam potpuno u šoku od cele ove stvari 

poslednje na što bih pomislila u životu je da su krivi projektanti, a u suštini, od njih je krenulo sve

da se danas tako ošljari, to je prosto neverovatno

ne znam, možda sam ja izuzetno plašljiva osoba, ali šupu kada crtam, ne izostavljam statičara

da neko iz struke napiše ono da su sajle ''možda ukras'' to je skandal :ph34r:

da neko radi rekonstrukciju takvog objekta, još toliko starog, i da ne uključi ne statičara, nego ekipu statičara, to je neoprostivo, i šta god se desi tom (ili tim) likovima, zaslužili su

da se razumeme, jako je teško bilo proveriti stanje tih sajli, ali ima načina za sve, nije nemoguće

još jedna stavar, ne razumem ono što je rečeno (i to dva puta u toku emisije) da je nadstrešnicu trebalo srušiti, pa onda valjda raditi nanovo

malo je to čudno, jer nadstrešnica je bila deo kontrukcije kompletnog objekta

@Svemir Zeka, sajla je u suštini ono što je opretećeno na razvlačenje, kao što je ovde bio slučaj, mislim, može da bude izvedena ovako ili onako, ali je, po sistemu nošenja zapravo sajla

edit

izvinjavam se, nije zeka pitala zašto se zovu sajle, već @Serena 

Edited by duda
  • +1 5
  • Hvala 2
Posted
1 hour ago, MeanM@ said:

To znači da se Spremiću zamera da nije ukazao da je potrebno uraditi snimak stanja stanične zgrade kako bi se precizno znalo kakva je stabilnost celog objekta. Kako projektanti nisu imali originalni projekat stanične zgrade, snimak bi nadomestio taj nedostatak, ali navodno nije napravljen.

Kako ce snimak stanja zgrade da precizno pokaze stabilnost celog objekta? Kako bi trebalo to da izgleda? 

Nisam ispratio da li je neko pokrenuo pitanje zasto projektanti nisu imali originalni projekat? Da li su uopste trazili projekat od zeleznica? Da li je neko poslao upite u arhiv ili gde vec treba? Da li su projektanti, kad vec nisu imali projekat, napravili neki model sistema? 

Kakve gluposti.

Posted

Pa, snimak stanja nije samo da nacrtaš osnove i ćao zdravo.

Snimak stanja bi za ovakav objekat upravo podrazumevao i elaborat o stanju komstrukcije.

• Hvala 1
  • Vojvodo,serdare 1