Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted

sada pogledah ovo o dvoje privedenih iz kineske firme.

ne razumem se u korake koji prethode projektovanju, njegovoj izradi i primeni. ako može pojašnjenje

Tužilac ove dve osobe tereti da su prekršili odredbu Zakona o planiranju i izgradnji u delu koji podrazumeva da izvođač radova mora pisanim putem da upozori investitora, a po potrebi i nadzorni organ, o nedostacima u tehničkoj dokumentaciji.

„Upravo to im tužilac i stavlja na teret. Jer, navodno nisu ukazali preduzeću Infrastruktura železnice Srbije da projekat ‘ne sadrži ocenu obima i vrste potrebnih prethodnih istraživanja koja će biti podloga za izradu projekta rekonstrukcije, te da nisu utvrđena tehnička svojstva postojeće konstrukcije i da nedostaje snimak stanja postojeće konstrukcije, kao nepredviđenih okolnosti koje su od uticaja na izvođenje radova'“, navodi medij.

To znači da, kako projektanti navode da nisu imali originalni projekat zgrade železničke stanice iz 1960-ih, tužilac smatra da je trebalo uraditi snimak postojećeg stanja zgrade kako bi se na osnovu njega napravio projekat rekonstrukcije. Odnosno, smatra da su izvođači morali na to da ukažu Infrastrukturi železnice Srbije. A to su navodno propustili da urade i tako su prekršili zakon.

ako rzumem, tu je debela odgovornost projektanta

Posted (edited)

na Insajder televiziji.

Video najava:

Edited by vememah
  • +1 3
  • Hvala 3
Posted
1 hour ago, đorđe geprat said:

sada pogledah ovo o dvoje privedenih iz kineske firme.

ne razumem se u korake koji prethode projektovanju, njegovoj izradi i primeni. ako može pojašnjenje

ako rzumem, tu je debela odgovornost projektanta

Ovde je tesko reci ciji je ovo prekrsaj ponajvise. Svi sa licencom moraju da znaju ovo kao jedan od osnovnih zahteva Zakona o planiranju i izgradnji i Pravilnika o sastavu projektne dokumentacije…

Izvodjac dobija PZI projekat koji je nastao na osnovu PGDa koji nije smeo biti odobren bez utvrdjivanja postojeceg stanja. Po ovoj stavci su ponajvise krivi Republicka reviziona komisija na etapi Idejnog Projekta i revident na PGD. Projektant nije smeo da potpisuje projekat bez ovog elaborata.

Cudno je ovo sa tim obrazlozenjem razloga privodjenja odg izvodjaca. 

Posted

uf. odgledao sam. završetak je najubedljiviji i, mislim da će tako da se završi. svi su krivi i niko nije kriv.

jasno je da bez uvida u postojeće stanje ne može da se pravi projekat radova. kako to da nema projekta iz '64?. ja sam u arhivu grada dobio kopiju projekta iz '25 zgrade u gepratovoj sa sve upotrebnom dozvolom '27.

mislim da je sve bilo pod političkim pritiskom u vezi dinamike radova (a znamo da je AV taj koji može i čini pritisak kad god hoće i na koga hoće). druga stvar je burazersko dogovaranje ko će i šta da radi i, kao i kod BnV, grdelice........ tu dolazi do fušeracije.

političke odgovornosti neće biti. obraz je deblji od slonove (valjda je ona deblja od drugih) kože.  krivičnu, sa labavom optužnicom snosiće par inženjera i neki činovnik. znajući dinamičnost pravosuđa, posle višegodišnjeg procesa i sa pomilovanjem posle 2/3.

ovo me baš ojadilo. ne moguda svarim da je 17 života uništeno i bar tri puta toliko sjebano a da kučka, mrtva hladna, za ono danas u ćupriji  kaže da je "pao neki gips i da se to dešava svugde u svetu".

menjajmo ovu bulumentu što pre ili, put pod noge svi koji mogu.

• +1 1
Posted (edited)

Izbacili sad i ceo video:

Edited by dunja
  • +1 3
  • Hvala 2
Posted

0ks3Aui.jpeg

Lose mi je :wacko:

bcweoHM.jpeg

Zasto se stalno prica o sajlama zar ovo nije armatura?

• +1 1
Posted

Pošto sam valjda mesec dana nesvesno terala misao o ličnom iskustvu, iz čiste pristojnosti i empatije prema stradalima, od kojih je desetoro mlađih od mene, kao i dvoje ranjenih, smatrajući da je život svakog deteta preči od mog, tako da nema mesta da razmišljam "šta da je meni palo na glavu". 

Evo danas, ipak, počela sam da prizivam ne tako davne prolaske ispod tog ubice, kao i stajanja. I kakav je osećaj? Ja zapravo pojma nemam kako je to izgledalo, jer mi nije palo nijednom na pamet da pogledam gore i razgledam. Jer to je nešto što se podrazumeva, kao nebo što je iznad a zemlja ispod, a put je put, tako je i ovo zgrada, neutralna i bezopasna. Ko bi tamo sedeći ili prolazeći ikad pomislio da tu u sekundi može, nesvestan bilo čega, da okonča život. Pa, niko. 

Razmišljam o toj deci koju su ni iz kakvog razloga, sahranili još tako male, svih ovih mladih, devojke koja je dolazila kod dečka, mlade žene sa cvećem, i onog dede, i ome starije žene, jebeno ni za šta. Da oni gnomobi bez blama, jebeni orci drže svoja dupeta i dalje tamo u Skupštini, bez blama, šetajući svoje ćureće glave u kojima kokodaču jedne iste rečenice, koliko im mozgić dozvoljava. 

Ne znam u koju vrstu samosažaljenja da upadnem ili da se ne predajem da ne bih izgubila dozu besa koja je konačno budna i to je to, nazad nema. 

Dva puta se sećam jasno, jer je duže trajalo - oko 15-20 minuta na klupi, jednom kiša, drugi put letnja vrelina, u suštini lepa sećanja, a sad gledam grede, šipke, armature po ovim snimcima. Svako od nas je mogao biti tu tad. Moglo je i tih letnjeg dana da padne. Moglo je i u onim sekundama prilikom ulaska još bezbroj puta. Tu bude ljudi i ljudi i ljudi....kad szigne voz, tu je baš baš mnogo ljudi.

Samo je pitanje ko je imao sreće da preživi naprednu stranku i govnad najgoru ikad viđenu na ovim prostorima. 

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

Danas je godišnjica poslednjeg EKV koncerta u Novom Sadu. * „Bio je decembar 1993. godine, zlikovački režim je bezdušno pljačkao sopstvene građane kroz hiperinflaciju nezabeleženu u civilizovanom svetu, pa je ulaznica koštala nekoliko stotina (ili možda čak i hiljada) milijardi dinara. Svuda oko mene devojke dozivaju Milanovo ime, dok grlati momci uzvikuju nazive pesama koje bi voleli da čuju...” (Branislav Zukić, “Predubok trag pod levom miškom”) Pre trideset i jednu godinu u Novom Sadu je održan “Koncert godine” na kojem su tokom gotovo šest sati pred oko 4500 okupljenih svirali Plejboji, Atheist Rap, Van Gogh, Električni orgazam i Ekatarina Velika. EKV je u to vreme promenila repertoar i vratila se nekim pomalo zaboravljenim pesmama. U sat vremena bend je odsvirao „Sedam dana“, „Bežimo u mrak“, „Istinu mašinu“, „Par godina za nas“, „Sarajevo“, „Idemo“, „Kao da je bilo nekad“, „Jadransko more“, „Ja znam“, „Aut“ (uz jednu strofu na italijanskom, koju Milan nije pevao od 1985!), a zatim i „Krug“ i „Ti si sav moj bol“.

Poslednja pesma koju je Ekatarina Velika ikada odsvirala u Novom Sadu bila je „Zemlja“. Danas je ponavljamo.

❤ za Novi Sad.

• +1 1
  • Hvala 4