Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted
4 hours ago, MeanM@ said:

projekat jako falican,radjen po zastarelim propisima, uradjen u cirka 20 radnih sati, apsolutno bez podloga i njihovog navodjenja u samom projektu

Kako ovo može?

Da li je onda Ministarstvo krivično odgovorno (inspekcije, oni koji su davali dozvole)?

• Hvala 1
Posted

Cak i da nagrabuse neki manje bitni u lancu i to je uspeh, sutra ce dva put da razmisle kad im djubrad iz mafije bude trazila da poguraju stvari i lupe pecat. 

Ipak dug je proces sudjenja a i posle se sve to lako skrati i pardonise (pogledati sta je na kraju bilo od onih ogromnih kazni za ubistvo Tatona).

• +1 1
Posted

Ja ne verujem u krivicu projektanata, ali uopšte.

Ostajem i dalje na onom što sam pisala prvog dana .

Šta se dešavalo prilikom saniranja krova objekta ?

Takav pad (odjednom ) je praktično nemoguć usled preopterećenja.

Ako je težina povećana za cca 30 kg po kvadratu, to je praktično ništa.

Mnogo su veće rezerve na koje se računaju takve konstrukcije.

• +1 1
Posted (edited)

I da, najlakše je svaliti na projektante, preko njih ne ide koruptivna  lova.

Edited by duda
  • +1 4
Posted (edited)
26 minutes ago, pt 2.0 said:

Kako ovo može?

Da li je onda Ministarstvo krivično odgovorno (inspekcije, oni koji su davali dozvole)?

Ne, kod nas je lična profesionalni odgovornost. Tako su i uhapšeni svi u lancu projektovanja od glavnog, odgovornog za konstrukciju, izvestilac revizione komisije, tehnička kontrola i nadzor. Tu nadzor štrči pošto nije uhapšen odgovorni izvođač, ali vidi se pravac tužilaštva koji prati premisu da na nadstrešnici i oko nje nije rađeno i da je koincidencija što je ona pala posle radova. Ovi uhapšeni su krivi što je nisu rekonstruisali odnosno predvideli ispitivanje stanja konstrukcije. Koliko sam čuo nalaz FTNa je da radovi nisu uticali na pad već je za to krivo neodržavanje (korozija). 

Ako neko zbog toga treba da robija po meni su vlasnici objekta tj infrastruktura Ž. S. 

Edited by yabadaba
Posted
1 minute ago, yabadaba said:

Koliko sam čuo nalaz FTNa je da radovi nisu uticali na pad već je za to krivo neodržavanje (korozija) 

Ali, da li je to objektivan (tačan?) nalaz?

Uzgred, ne vidim da je pomenuto na temi:

"Више јавно тужилаштво обавештава јавност да је ухапшена и задржана тринаеста осумњичена Ј. С. М, која је на дан акције хапшења свих осумњичених била недоступна органима гоњења, и која је обухваћена донетом Наредбом о спровођењу истраге, због основа сумње да је извршила кривично дело Тешко дело против опште сигурности из члана 288 став 2 Кривичног законика у вези са кривичним делом Непрописно и неправилно извођење грађевинских радова из члана 281 став 1 Кривичног законика."

https://www.rts.rs/vesti/hronika/5588003/uhapsena-i-trinaesta-osoba-za-kojom-se-tragalo-zbog-tragedije-u-novom-sadu-odredjen-joj-pritvor-do-30-dana.html

Ako sam ja dobro uklavirila stvari - Tomu Monu nije ni hapsilo, ni za njim tragalo?

Posted
11 minutes ago, pt 2.0 said:

Kako ovo može?

Ma može, jbg.

Kao deo usaglasavanja zakona  sa EU(cak i kao deo nekog klastera itd) krenuli smo jos pre 20+ god u usvajanje Eurocode seta propisa i pratecih standarda koji se primenjuju pri proracunu konstrukcija. 
Medjutim, sama struka, pratece pravne zavrzlame,..sve je to toliko inertno da taj prelaz traje vec desetak godina i bilo je dozvoljeno (nekoliko puta se produzavao dvojni rezim i odlagao konscni prelaz na novo) predavati i verifikovati projekte i po starom i po novom. Sve legalno, legitimno.
Od prosle godine se konacno i kompletno preslo na EC i vise nema duplih propisa.

Nista dramaticno nije falilo starim propisima u proslim vremenima. Bilo sve konzervativnije i sporije itd. Al opet, nova regulativa ipak malo preciznije sagledava problematiku i obradjuje neke nove fenomene koji su se pojavili sa smelijim konstr.

Nista konkretno ne mora biti problem sa gorepomenutim, pre je pokazatelj neke sumnje da je projekat štancao neko na brzinu.

• Hvala 1
Posted (edited)
8 minutes ago, pt 2.0 said:

Ali, da li je to objektivan (tačan?) nalaz?

Uzgred, ne vidim da je pomenuto na temi:

"Више јавно тужилаштво обавештава јавност да је ухапшена и задржана тринаеста осумњичена Ј. С. М, која је на дан акције хапшења свих осумњичених била недоступна органима гоњења, и која је обухваћена донетом Наредбом о спровођењу истраге, због основа сумње да је извршила кривично дело Тешко дело против опште сигурности из члана 288 став 2 Кривичног законика у вези са кривичним делом Непрописно и неправилно извођење грађевинских радова из члана 281 став 1 Кривичног законика."

https://www.rts.rs/vesti/hronika/5588003/uhapsena-i-trinaesta-osoba-za-kojom-se-tragalo-zbog-tragedije-u-novom-sadu-odredjen-joj-pritvor-do-30-dana.html

Ako sam ja dobro uklavirila stvari - Tomu Monu nije ni hapsilo, ni za njim tragalo?

Da jsm je ženski deo tehničke kontrole, iz te cetre. 

Što se tiče nalaza ovo je iz rekla kazala izvora. Nisu gledali taj nalaz. Ali mislim da bi radove koji su uticali na same kotve odnosno neku grešku u izvođenju teško sakrili. Mislim da bi tu otišli u domen teorija zavere, previše bi lako bilo to dokazati, previše ljudi bi moralo biti uključeno u konspiraciju. 

Edited by yabadaba
  • Hvala 1
Posted
Just now, yabadaba said:

Mislim da bi tu otišli u domen teorija zavere

Ja mislim da im niko neće verovati za ovaj nalaz, makar bio na temu koju ti je rekla-kazala kazala, i makar bio tačan.

Niko im neće verovati, mmw.

• +1 2
Posted
9 minutes ago, duda said:

Ja ne verujem u krivicu projektanata, ali uopšte.

Ostajem i dalje na onom što sam pisala prvog dana .

Šta se dešavalo prilikom saniranja krova objekta ?

Takav pad (odjednom ) je praktično nemoguć usled preopterećenja.

Ako je težina povećana za cca 30 kg po kvadratu, to je praktično ništa.

Mnogo su veće rezerve na koje se računaju takve konstrukcije.

Projektanti su ispali naivni.

Nakon svega, imam utisak da je falilo mnogo podloga da bi odg projektant uopste pristupio projektovanju i finisiranju projekta. Jasno je, lako je pametovati sad, al ne menja sustinu.

Ne bih im ni konsultantski, kao misljenje, bez ikakvog zvanicnog potpisivanja nista govorio, cenio, dok ne znam cinjenice oko  postojeceg stanja zgrade.
Prosto je na oko jasno koliko je ovakva nadstresnica osetljiva konstrukcija. 

Da se ne razumemo pogresno, nisam stava da se okrive projektanti, samo komentarisem izgled sveske 2/9…

Nekad davno se desilo neko sranje u Rusiji/Msk, obrusila se ploca i poginuo radnik. Ono sto se ispostavilo je da je projektant malo egzibicionisao sa dizajnom iako je imao legit verifikaciju, a u toku gradjenja izvodjac natrpao privremeno vise zemlje ili cega vec na plocu i doslo do sranja.
Ukratko, uvek bude nekoliko faktora koji dovedu do tragedije.

Skoro sigurno je da je to tako i ovde, samo sto su sva ta sranja posledica sistemskog javasluka kod nas i to treba iskoreniti.

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

@MeanM@

Mislim da je Ignjatović pričao da se na dosta mesta u unutrašnjosti još radi po starim propisima.

• +1 1
Posted

@MeanM@

I dobro da je imao originalni projekat, da li misliš da bi to promenilo nešto ako je nadstrešnica pala od zuba vremena? Projektovao bi na osnovu stanja od pre 60 god. 

Da li misliš da bi neko na takvom projektu sa takvim rokovima, pri trenutnoj vlalavini cene kao glavnog pokazatelja svega, iz čista mira tražio da se vade kernovi, da se otvara armatura, kotve?  Znaš kolko bi taj dugo projektovao kad bi tako radio?

Posted
Just now, Milošica said:

@MeanM@

Mislim da je Ignjatović pričao da se na dosta mesta u unutrašnjosti još radi po starim propisima.

Ne bi trebalo da moze vise, zakonski. Prema Pravilniku za gradjevinske konstrukcije jedini vazeci su EC propisi i standardi. Nisam u toku da li je ostala jos neka uredba. Znam tu iz okruzenja da su i najokoreliji shvatili da moraju konacno da predju na novo koliko god tesko bilo. Bukvalno generacijski jaz, ceka se smena inzenjera sa iskustvom. 

A to sto Ivan kaze da se i dalje provlace projekti po starom verovatno prolazi po lokalnim samoupravama, sa potpisom revidenta koji preuzima svesno odgovornost, a i ovi sto izdaju dozvolu zazmure i svi se nadaju da je sve kako treba. 
Dok se ne desi problem.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
1 minute ago, MeanM@ said:

A to sto Ivan kaze da se i dalje provlace projekti po starom verovatno prolazi po lokalnim samoupravama, sa potpisom revidenta koji preuzima svesno odgovornost, a i ovi sto izdaju dozvolu zazmure i svi se nadaju da je sve kako treba. 

Dok se ne desi problem.

To to

• +1 1
Posted (edited)

Nadstrešnica sigurno nije pala zato što je neko  nešto projektovao po starim propisima.

Ed 

Ovakvi objekti (kao i svi a javni naročito), moraju da se održavaju.

Zašto nisu održavani kako treba i ko je za to odgovoran, to treba da se utvrdi.

Edited by duda
  • +1 1