Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

1 minute ago, Milosh76 said:

Građevinski inženjer Vladimir Tijanić izjavio je za N1 da je moguće da se tokom radova koji su vršeni unutar zgrade stanice u Novom Sadu desila neka promena u konstrukciji i da je to uzrokovalo i obrušavanje nadstrešnice.

Slušala sam danas tog čoveka i nije mi se baš činilo da je u pravu.

Ovde se nigde ne vidi da je konstrukcija zgrade za milimetar pomerena, da je narušena geometrija ili bilo šta slično.

Gledala sam i tu novu galeriju unutra. Deluje da ona ima potpuno neovisnu nosivu konstrukciju, lepo se vide stubovi na kojima leži.

Mislim, da ne preterujemo. To su računali inženjeri, nije nikakva svemirska računica, ne verujem da je stvar u tome.

• +1 1
  • Haha 1
  • Hvala 1
11 minutes ago, Mel said:

Na onom sajtu kazu Nova celicna nastresnica - sta je sad tacno?

Mislim da je u pitanju nadstresnica na peronima. Ona je nova.

A da se radilo i na ovoj, radilo se. Vesan je mozaik, postavljana su stakla, sa druge strane stubova koji nose nadstresnicu je okacena galerija...

• +1 6
  • Hvala 1
7 minutes ago, Vapad said:

Prvo... ovo je užas, i ne znam šta još da kažem...

A za pitanje, @Mel ali pre svega i na stručne kolege. Sa beobilda, skupljeni info, pre no što počnu da ribaju.

Kažu ljudi da je ranije bilo samo šuplje ovo iznad ulaza, kao svetlarnici

image.png.3589ad06eda4cad902538fab87b488b0.png

a da su oni stavili, ma šta tvrdili sada, neki mozaik i neko staklo sa konstrukcijom

image.png.fa5c74eca45b4fbc5ed376f23baf4ce8.pngimage.thumb.png.681e1efabf8abd5c4fb17584fe51048f.png

i to je ono što se vidi na paloj nastrešnici

image.thumb.png.76f5d634e0970830a93b83f389ccf117.png

neki tamo procenjuju da je to drastično povećalo težinu i sve poremetilo. Nemam pojma. Šta mislite???

Nadam se da će svi odgovorni platiti, ne zatvorom, nego onako kako treba

naravno da su dodavali u tezini

a primilo se to, evo i po makedonskim medijima da je to stari deo stanice

mamu im jebem sminkersku hohstaplersku nesposobnu i zlobnu

sto im nije pala na glavu dok su je otvarali

Edited by cedo
  • +1 3
5 minutes ago, Eleniko said:

Uz dužno poštovanje, proračun mastiljarom na hartiji 1960.je sigurno bio precizniji i bezbedniji nego kako kažeš na računarima i sa odgovarajućim programima danas. Prosto je inženjerska etika bila drugačija i tu mašine ne mogu da pomognu, naročito kada postoji faktorijel paybacka odnosno ugradnje koja se ne sme pojaviti da bude očigledno.

Bio sam jedna od poslednjih generacija koja je studirala inženjerske studije pre masivne upotrebe ličnih računara. Izgrbili smo se i namučili za sve pare, vrhunac pomoći koju smo imali su bili logaritamski Texas Instruments digitron, ali smo naučili osnove zanata. Ne verujem da je ovo projektovao neko je tri puta merio i računao a jednom sekao. U krajnjoj liniji stara država je bila jedan od svetskih lidera u betonu, eno je kupola Hale 1 Bgd sajma 60 godina kasnije nije klecnula ni za mrvu.

Nepotrebna digresija, izvinjavam se. 

ne bi trebalo da bude,matematika je izkodirana,znaci software je tu da pomaze. E sad treba znati sta se krije iza toga,znaci naravno da je znavnje matematike i svih mehanika neophodo. Ja sam fizicar,ali imam brdo prijatellja gradjevinaca.

13 minutes ago, gsb said:

Komentar za jako malo ostecenja na krovu na spoju sa celicnim cevima? Kao da se spoju drzao na spenadlama i kao da ga nema... Ja to onako laicki

Pa to ukazuje na to da je neki problem u spoju.

Zato i kažem, da sam veštak na tom slučaju, prvo bih gledala šta se to radilo na krovu (objekta) sve pod uslovom da težina nadstrešnice nije povećavana.

Jer ne verujem da je spoj izvorno bio loš.

• +1 1
  • Hvala 4
  • -1 1

Može biti problem i ako je smanjena (usled novih, modernijih materijala) originalna težina gornjeg krova.

Jer, šta znam, možda je gornji krov funkcionisao kao kontra -teg, ima takvih konstrukcije.

Ali opet, neverovatno je da inženjeri koji su radili rekonstrukciju ne bi to znali.

• +1 1
  • Hvala 3
  • -1 1
13 minutes ago, duda said:

Slušala sam danas tog čoveka i nije mi se baš činilo da je u pravu.

Ovde se nigde ne vidi da je konstrukcija zgrade za milimetar pomerena, da je narušena geometrija ili bilo šta slično.

Gledala sam i tu novu galeriju unutra. Deluje da ona ima potpuno neovisnu nosivu konstrukciju, lepo se vide stubovi na kojima leži.

Mislim, da ne preterujemo. To su računali inženjeri, nije nikakva svemirska računica, ne verujem da je stvar u tome.

pa ne, jednim delom je ta galerija odnosno jedna strana je na novim stubovima, a druga strana je na ovom spoljnom zidu sa unutrasnje strane, na onim velikim stubovima koji nose i krov i poprecnu gredu koja je osnov ove nadstresnice koja je pala

tako da nadstresnica koja je pala, unutrasnja galerija i krov koji je opet kako kazete "nosac" nadstresnice, svi zajedno se oslanjaju na velike stubove

ne mora uopste biti greska projektanta, vec izvodjaca, apsolutno me ne bi iznenadilo da je za deo radova izabran jeftiniji materijal koji nije odgovarajuc

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
2 minutes ago, duda said:

Može biti problem i ako je smanjena (usled novih, modernijih materijala) originalna težina gornjeg krova.

Jer, šta znam, možda je gornji krov funkcionisao kao kontra -teg, ima takvih konstrukcije.

Ali opet, neverovatno je da inženjeri koji su radili rekonstrukciju ne bi to znali.

ma kako neverovatno

mene jeza hvata kuda nam je otislo obrazovanje

a tek sta ce biti kada svi budu smatrali za shodno da je chatgpt dovoljan™