gsb Posted November 13 Posted November 13 55 minutes ago, yabadaba said: Prof Vladan Kuzmanović na Insajder tvu Odgledala. On je moj skolski drug. Sedeo dva reda iza mene. To je on. Nece direktno da optuzuje, ali strucne crvene lininje nikad nece da prenebregne. 2 1
bejzbolka Posted November 13 Posted November 13 Očekivao sam da će ovi da nađu bar nekog žrtvenog jarca, tipa radnika koji je postavljao staklo na nadstrešnicu ili onog koji je sklonio one kocke sa krova. Međutim, kako vreme prolazi izgleda da neće ni to. To pokazuje da je sve od vrha do dna uvezano (naravno ne mislim na radnike, nego na firme koje su radile) i da su te veze izuzetno čvrste. Lagano neće niko odgovarati. 7
ragasto Posted November 13 Posted November 13 10 minutes ago, bejzbolka said: Očekivao sam da će ovi da nađu bar nekog žrtvenog jarca, tipa radnika koji je postavljao staklo na nadstrešnicu ili onog koji je sklonio one kocke sa krova. Međutim, kako vreme prolazi izgleda da neće ni to. To pokazuje da je sve od vrha do dna uvezano (naravno ne mislim na radnike, nego na firme koje su radile) i da su te veze izuzetno čvrste. Lagano neće niko odgovarati. Polako, još je rano za to. Jasno je samo da neće ići ni brzo ni lako i da će zavisiti od pritiska druge strane, tj. od nas. A videli smo u proteklih 10ak dana koje metode jedino dolaze u obzir. Na potezu je Novi Sad.
cedo Posted November 13 Posted November 13 (edited) https://insajder.net/teme/vladan-kuzmanovic-institucionalni-nemar-iza-tragedije-u-novom-sadu-video Govoreći o tome da li je nadstrešnica bila predmet rekonstrukcije, Kuzmanović je rekao da je na osnovu svega što je objavljeno ali i na osnovu glavne sveske projekta za građevinsku dozvolu, jasno i nesumnjivo da se radi o rekonstrukciji i dogradnji i strukturalnim intervencijama, kako se na strani 542 kaže, ove glavne sveske, kao i da je nadstrešnica bila predmet rekonstrukcije: “Na osnovu onoga što smo videli, sigurno da je rađena rekonstrukcija nadstrešnice. Ta nadstrešnica nije bila potpuno pokrivena i taj deo koji je bio otkriven, tu je dodato staklo. Naravno, staklo ne može da se osloni direktno na beton, pa je tu urađena neka metalna konstrukcija i sve to dodatno je povećalo težinu te nadstričnice. Ako znate, na primer, da je staklo teško, bar koliko je i kubni metar betona, negde oko 2,5 tone po kubnom metru, da ovi čelični elementi takođe imaju znatnu sopstvenu težinu, izvesno je da je težina nadstrešnice povećana” On je izjavio da iz glavne sveske može da se vidi da u rekonstrukciji nadstrešnice na zgradi železničke stanice u Novom Sadu nije učestvovao ni jedan građevinski inženjer-statičar-konstruktivac. Dodaje da treba razlikovati institucionalnu i ličnu odgovornost. “Institucionalna odgovornost počinje međudržavnim projektima, svejedno da li je to sa Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom, Sjedinim emeričkim državama ili Turskom, gde dva premijera ili dva predsednika potpišu neki ugovor, uglavnom pod velom tajnosti, nedovoljno transparentno, sa klauzulom da su ti podaci državna tajna. Onda je sledeće u nizu Ministarstvo građevinarstva, koje operativno treba te ugovore da sprovede. Zatim, sledeći u nizu su investitori, u ovom slučaju Infrastruktura železnice Srbije, a zapravo investitor je Ministarstvo finansija. Onda dolaze firme projektanti, dakle, ne pojedinci, nego firma projektant, pa onda firma koja je izvođač, pa firma koja je nadzor, prethodno firma koja je tehnička kontrola projekta. Dakle, to je institucionalna odgovornost... To je lanac subjekata koja učestvuju... Lanac subjekata kao institucija. A onda imamo glavnog projektanta, odgovorne projektante, vršioce stručne i tehničke kontrole, izvođače radova i nadzorne organe i to po strukama.” rekao je Kuzmanović. On je ukazao na to da da se Univerzitet redovno zaobilazi pri realizaciji velikih infrastrukturnih projekata kao i kreiranja zakonskih rešenja o kojima bi morao da bude konsultovan. Govoreći o veštačenju koje je u toku i koje je se radi po nalogu tužilaštva, profesor Kuzmanović je rekao da je najvažnije da je valjano urađeno tzv. obezbeđenje dokaza:. “Obezbeđenje dokaza se radi neposredno, posle nekog događaja. Istražni sudija koji dolazi na lice mesta poziva veštake koji tom prilikom treba da utvrde sve na licu mesta, to je ta forenzika svega što se dogodilo. Oni moraju da naprave fotodokumentaciju, skice, zapisnike, da uzmu građevinski materijal, delove koje oni smatraju potrebnim, sve ono što će im biti neophodno da kasnije rekonstruišu i urade nalaz i mišljenje veštaka u skladu sa naredbom suda ili sa zadatkom veštačenja.” On je ocenio da građevinska veštačenja mogu trajati od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. “Imajući u vidu uznemirenje javnosti i kakav je slučaj u pitanju, ja mislim da je ovo obezbeđenje dokaza moralo da bude urađeno i da je već trebalo biti predato istražnom sudiji, koji će onda na osnovu toga da odluči kako će dalje da postupa. Ali, ono što bih hteo da istaknem, dakle, građevinsko veštačenje, taj nalaz i mišljenje veštaka, ne utvrđuje ko je kriv. Mi kao inženjeri moramo da utvrdimo šta se zapravo tu dogodilo i kada utvrdimo šta se dogodilo u tom lancu od dobijanja građevinske dozvole, znači izrade projekta, tehničke kontrole, izvođenja radova nadzora, onda sudiji zapravo, koji nema ta stručna znanja, sudiji bude jasno koje kriv i krivicu utvrđuje.” Edited November 13 by cedo 1
bejzbolka Posted November 13 Posted November 13 15 minutes ago, ragasto said: Polako, još je rano za to. Jasno je samo da neće ići ni brzo ni lako i da će zavisiti od pritiska druge strane, tj. od nas. A videli smo u proteklih 10ak dana koje metode jedino dolaze u obzir. Na potezu je Novi Sad. Svi potencijalni osumnjičeni su na slobodi, svi znaju da je "istraga" u toku i imaju fore da se međusobno dogovaraju (što bi se pravnički reklo - da utiču na svedoke).
ragasto Posted November 13 Posted November 13 Pa imaju, tako je. I opet se treba izboriti za to da neko bar odleti sa funkcije. Pade mi na pamet - kada bi trebalo da se raspravlja o Vesićevoj ostavci? Evo ga Čanak na Insajder TVu sa Ješićem na majici, sada će on da objasni kako se demonstrira i šta treba da se radi. @bejzbolka
bejzbolka Posted November 13 Posted November 13 2 minutes ago, ragasto said: Pa imaju, tako je. I opet se treba izboriti za to da neko bar odleti sa funkcije. Pade mi na pamet - kada bi trebalo da se raspravlja o Vesićevoj ostavci? Evo ga Čanak na Insajder TVu sa Ješićem na majici, sada će on da objasni kako se demonstrira i šta treba da se radi. @bejzbolka Mislim da neće biti nikakve rasprave oko Vesića. Podneo je ostavku, Vlada je prihvatila. Jedino što će biti izbor novog ministra u skupšini, pa ih možda tu potkače malo, koliko Brnaba dozvoli.
MeanM@ Posted November 13 Posted November 13 47 minutes ago, gsb said: Odgledala. On je moj skolski drug. Sedeo dva reda iza mene. To je on. Nece direktno da optuzuje, ali strucne crvene lininje nikad nece da prenebregne. Prof Kuzmanovic nam je svojevremeno svecano dodeljivao diplome. Tad je u odrzanom govoru rekao jednu surovu istinu, nesto tipa ‘kukali ste kako vam nismo davali dovoljno vremena za ispite, elaborate i sl. Upamtite samo jedno, nikada u buducoj praksi necete imati vremena koliko ste ga imali na fakultetu.’ I upamtih ja. I bi covek prokleto u pravu. 7 1
Caligula Posted November 13 Posted November 13 (edited) 36 minutes ago, bejzbolka said: Svi potencijalni osumnjičeni su na slobodi, svi znaju da je "istraga" u toku i imaju fore da se međusobno dogovaraju (što bi se pravnički reklo - da utiču na svedoke). Sta da se dogovore? Pala nastresnica posle 62 miliona evra rekonstrukcije i pobila decu i ljude. Nema tu mnogo prostora za dogovor. Tu su potpisi, tu su nadzorni organi, staticari, izvodjaci... Jedino da nadju zrtvenog jarca koji ce da ode na robiju umesto svih i dobije dva stana u beogradu na vodi. Edited November 13 by Caligula 1
bejzbolka Posted November 14 Posted November 14 7 hours ago, Caligula said: Sta da se dogovore? Pala nastresnica posle 62 miliona evra rekonstrukcije i pobila decu i ljude. Nema tu mnogo prostora za dogovor. Tu su potpisi, tu su nadzorni organi, staticari, izvodjaci... Jedino da nadju zrtvenog jarca koji ce da ode na robiju umesto svih i dobije dva stana u beogradu na vodi. Da usklade priču, da se zaobiđu oni koji treba da se zaobiđu, da se žrtvuje onaj ko treba da se žrtvuje, ako iko treba, pošto im se očigledno ništa neće desiti ni ako niko ne bude odgovarao. 1
Milosh76 Posted November 14 Posted November 14 8 hours ago, bejzbolka said: Mislim da neće biti nikakve rasprave oko Vesića. Podneo je ostavku, Vlada je prihvatila. Jedino što će biti izbor novog ministra u skupšini, pa ih možda tu potkače malo, koliko Brnaba dozvoli. Mora Skupstina da konstatuje ostavku i izabere novog Ministra. Koliko znam, rok ne postoji. 1
salerokada Posted November 14 Posted November 14 15 hours ago, Caligula said: Jedino da nadju zrtvenog jarca koji ce da ode na robiju umesto svih i dobije dva stana u beogradu na vodi. Verujem da se upravo ovo i radi. Tačnije, prati se kretanje javnog mnjenja. Ako javno mnjenje, čitaj glasači SNS-a smatraju da neko mora da odgovara i gube poverenje u stranku jer niko ne odgovara onda se ništa neće ni raditi. Ako je rejting u padu onda je u toku borba moći oko toga ko će sve da bude žrtveni jarac i kakvu kaznu treba da istrpi. Uopšte ne sumnjam da ako uvide da neko mora da odgovara da će se sa nekim dogovoriti i kao nagradu mu odrediti neku simboličnu zatvorsku kaznu i dostaviti mu pare sa strane. 2
3opge Posted November 14 Posted November 14 49 minutes ago, mraki said: Nije da me išta od njih može iznenaditi, no ipak… ovo je jezivo. ja ne mogu da verujem da se ovako nesto stampa u Srbiji i da ovaj pacov jos nije deratiziran 8
Recommended Posts