Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted

6 minutes ago, MeanM@ said:

Prva asocijacija, jelte, mandrilske baklje na nivou 400. Kad se pogleda gore, mislim da stoji sprinkler prskalica na svakom kablu.

S tim da se ne radi o klasičnoj sprinkler instalaciji sa vodom, već se u slučaju požara time pravi "oblak" nekog gasa oko kabla i tako ga štiti. 

(Znam samo ovoliko- dakle nije obična prskalica)

• Hvala 4
Posted

davnih dana razgovaram sa proizvođačem fasadnih materijala koji me ubeđuje da je dovoljno za fasadu da ima 6-7% veziva, a mene švabo učio da ispod 15% ne mere

dovoljno je reče on, a uštedi se po fasadi sasvim pristojno, ne mora sve da bude mercedes

u takvoj građevinskoj industriji vi bi svi da budete veštaci i da analizirate fotografije

zar nije bolje da umesto građevinskih inženjera budete građani i umesto statike analizirate dinamiku

• +1 2
  • Hvala 4
Posted
28 minutes ago, April said:

Znam da u Bg postoji bukvalno samo jedan čovek sa blanko dozvolom

đole dron, znam ga, s tim da ni on nema dozvolu nego ga tolerišu kao studenta pandurske akademije

ako  već nije završio

• Hvala 1
Posted
2 hours ago, JozoMujica said:

Ma dobro to, nego otkud sad ukidanje rudarstva u priči?

Ma geolozi su sada ni krivi ni dužni generalno na tapetu, zamisli kako prolaze bilo ko kada se pojavi na terenu sa geološkim kompasom da meri elemente pada, i da generalno radi ono što mu je posao. 

E pa verovatno je neko negde očepio i građevnice...  (samo pretpostavljam, ne pratim tvitere)

Posted (edited)

To sa tim betonskim kockama na krovu je za mene zagonetka, priznajem.

Malo mi je čudno da su tu bez razloga, ok, ima teorija da su bile tu i zbog reklame, ali zašto onda na svim poljima a reklama nije išla preko svih polja.

Onaj Đajić , sinoć je sebi u utisku ipak dozvolio malo previše, tj da priča o uzrocima pada nadstrešnice, a o tim kockama je čuo vrv ovo od Šarovića.

Mnogo cenim gest tog čoveka, ali ipak je trebalo da se drži strogo onoga što je on lično radio i za šta ima pisane tragove.

@radisa, krovna konstrukcija sigurno sada ima izmenjenu statiku (posle pada nadstrešnice), ipak, kao i @MeanM@, verujem da tu ima dovoljno rezerve, barem do nekih ekstremnih uslova, tipa nekog ogromnog snega.

Edited by duda
  • Hvala 1
Posted

Kocke su prenosile opterećenje na krov.

Posted
5 minutes ago, Milošica said:

Kocke su prenosile opterećenje na krov.

Kažeš to kao da si lično postavljao konstrukciju.

• +1 2
Posted (edited)
2 minutes ago, duda said:

Kažeš to kao da si lično postavljao konstrukciju.

Pa to mi deluje logično sa ovo minimalno znanja što imam, plus sam okružen ljudima koji imaju iskustva, plus je to i u jednom postu ovde napisano čini mi se.

Izvini što ti se kačim na postove ova dva dana, neću više.

Edited by Milošica
Posted

Ma  ne kačiš se, sve ok, ne doživljavam to kao neki problem :).

Ja samo mislim da se mora biti oprezan.

Ovo do sada su sve zapravo pretpostavke i nagađanja.

Nije da u njima nema logike, ali još ništa nije nepobitno dokazano.

Posted

naravno da su kocke bile tu da se sila rasporedi na vecu povrsinu i time smanji pritisak p= F/S kao sto za hodanje po dubokom snegu koristis krplje da ti ne bi stopala upadala duboko u sneg.

kao sto je jasno ko dan da, kada su kocke uklonjene, samo trenje je drzalo te utege, sve je to objasnio Djajic.

Posted
2 minutes ago, 3opge said:

naravno da su kocke bile tu da se sila rasporedi na vecu povrsinu i time smanji pritisak

Pre par dana je na RTS-u bila emisija o mogućim uzrocima, gde su učestvovali par profesora sa NS odnosno BG građevinskog fakulteta, i jedan arhitekta.
Jedan od građevinaca je uzgred spomenuo kotve, pa je rekao kako po pravilu one ne bi trebalo da izgledaju kao kocke, nego kao izvrnuti konus, koji se pod pritiskom "zaglavljuje"  i ne može da ide dalje.

Samo prenosim, kad se već priča o kotvama i ulozi tih kocki na krovu.

• +1 1
Posted (edited)

Svi mi znamo zasto je pala ova nadstresnica, ne treba nam vestacenje da se utvrdi sta je sve poslo lose u poslu u kojem je nesto moralo da podje lose jer je posao tako radjen. Nadstresnica je pala zato sto su radove na zgradi izvodile firme diletanata, dojucerasnjih kriminalaca, koje su angazovali lopovi iz politicke vlasti, dojucerasnji i odjucerasnji kriminalci, da bi od kredita koji su samoinicijativno, tajno i bez ikakve kontrole uzeli, napumpali troskove i izosljarili posao zato sto im je jedini cilj celog tog preduzeca bio da se licno obogate od tih para a da kao revolucionarno delo izgradnje prikazu nasminkano i vizuelno doterano Potemkinovo selo iza cije fasade su ustekali na cemu god su mogli da bi ulozili najmanji moguci iznos kako bi im ostalo vise para. Oni to rade godinama svuda po Srbiji i samo je puki slucaj to sto se prva od, bojim se, niza slicnih nesreca dogodila u Novom Sadu, na tom konkretnom mestu, tim konkretnim ljudima.

Da li su kotve, sine, zatege, utege, betonski profili ili nesto deseto je u citavoj toj prici manje bitno, nesto od svega toga sto su diletanti izosljarili i skarabudzili je moralo da "otkaze saradnju", bilo je samo pitanje vremena i mesta. Naravno da istraga treba da utvrdi sta se tacno desilo ali to ne resava problem koji sustinski stoji iznad ove i potencijalnog niza novih nesreca i tragedija a problem je kriminalizacija gradjevinarstva u Srbiji kako bi se zemlja opljackala, svi delovi tog sistema obogatili preko noci, razne mafije oprale pare i tako legalizovale svoja kriminalom stecena bogatstva. Bilo kakva ozbiljna i temeljna, dakle normalna istraga bi pokazala ne samo da su zbog tog sistema i ljudi koji u njemu ucestvuju na svim nivoima ovi nesrecni ljudi u Novom Sadu izginuli vec da u Srbiji u ovom trenutku postoji bar nekoliko stotina smrtonosnih zamki za koje se ne zna kada ce koja da se aktivira i ubije jos nekog.

Edited by harper lee
  • +1 5
  • Hvala 1
Posted (edited)
3 hours ago, JozoMujica said:

Izgleda da je bilo dva reda kocki, svaki red sa različitom funkcijom, evo ovde Šarović objašnjava

Nemam pojma da li ovo ima smisla ili ne, sa građevinom imam veze do nivoa punjača mešalice.

Ranije u postu sam objasnio pojavu oba reda kocki na krovu.

Imam poštovanja za Šarovićevu energiju što prati i razotkriva bivše "saborce". U ovom slučaju nije baš kompletan u svojoj analizi

jedan detalj ga demantuje:

falikocka.jpg.f0ff8b11962d379b3607fa8c08cfd7e8.jpg

ljubičasta strelica na levoj strani slike pokazuje mesto gde nema betonske kocke koja navodno vrši ulogu ankera

1000011146.jpg.c7a6841b01c67b7b6409c6ac641c5aaf.jpg

a upravo je jedina zatega ostala na krovu baš na tom mestu gde nema kocke na krovu

Na beobuild forumu je neko objasnio redosled kidanja zatega.

1000010702.png.b4c06e7146272f2432cc8662ad825bbe.png

Deluje mi logično i u skladu sa snimkom da je kolaps nastrešnice počeo na desnoj strani. Šta je bila ta "iskra" kolapsirnja - ne znam. Verujem da su se superponirali uticaji nastali nakon rekonstrukcije "koje nije bilo".

uticaji:

1. Dodatno opterećenje nastrešnice: staklo 8mm (20kg/m²) 40mX3m=120m² → 2400kg + aluminijumski ramovi težine ~1200kg + crvene mozaične pločice težina ?

2. Radovi hidroizolacije na krovu gde je velika mogućnost da nisu vodili računa o postojećim kotvama kao i preskakanje provere u kom se stanju nalaze te kotve odnosno spajanje zatega za horizontalne grede krova.

3. Radovi na susednoj nastrešnici terasa restorana na koju se naslanjala bočnim desnim krajem kolapsirana nastrešnica, baš u zoni kotve štapa zatege i nastrešnice, ona desna krajnja prikazana kako visi na gore prikazanoj fotografiji.

Ne zanemariti da nastrešnica, zatege i krov su stari 60godina sa nejasnom istorijom tehničkih inspekcijskih pregleda od izgradnje stanične zgrade.

Edited by J-♣
  • +1 2
  • Hvala 5
Posted

Profesor Nenad Ivanišević sa GRF Bg, član Inženjerske Komore i veštak. Na Novoj kod Rade.

Poslušati čoveka, staložen i medju najkompetentnijima.

• +1 1
Posted (edited)
2 minutes ago, MeanM@ said:

Profesor Nenad Ivanišević sa GRF Bg, član Inženjerske Komore i veštak. Na Novoj kod Rade.

Poslušati čoveka, staložen i medju najkompetentnijima.

Veliki gospodin je Nenad.

Edited by Milošica
  • +1 1