Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted

Moze komentar od nekog gradjevinca?

Posted
1 hour ago, J-♣ said:

Kao što ranije napisah u početku sam bio mišljenja da su te kocke anker za zatege.

Kad sam pažljivije pogledao fotografiju zatega odozgo, a snimak je iz onog pravog ugla, primetio sam vidno odstupanje pravaca obe ose sa položajem betonske kocke, tačnije sa težištem kocke. Zatege završavaju na krovu tik pored betonskog parapeta, dok je kocka udaljena od tog parapeta za bar ~50cm - ose zatega se mimoilaze sa vertikalnom osom kocke kroz težište. 

Izgleda da je bilo dva reda kocki, svaki red sa različitom funkcijom, evo ovde Šarović objašnjava

Nemam pojma da li ovo ima smisla ili ne, sa građevinom imam veze do nivoa punjača mešalice.

Posted

Суштински, кров тренутно стоји захваљујући сили гравитације и трењу између кровних греда и фасадног зида,

Njega neko lozi i odlicno se zabavlja, nema drugog objasnjenja.

Betonska ploca stoji na staklenoj zid zavjesi :gospode:

Posted
2 minutes ago, MeanM@ said:

Evo relevantnog mišljenja sa odgovarajuće instance:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:share:7261287166033461250/

image.png.4e1653a8a0ce6e7f69947f0f89989ba0.png

image.png.0b8e8dbf132b47952aec53767967e422.png

Pad nadstrešnice na železničkoj stanici u Novom Sadu najveća je tragedija, tog tipa, koju pamtim. Izazvala je veliku uznemirenost kod ljudi, sa razlogom. Posle ovih 9 dana imam potrebu da napišem sledeće.

1. Ne znam šta je uzrok ove tragedije i ko je za nju odgovoran i molim sve ostale, koji takođe ne znaju odgovor na ova pitanja, da se suzdrže od nagađanja, posebno na društvenim mrežama.

2. Građevinski fakultet u Beogradu je na zahtev Inženjerske komore Srbije imenovao dvoje svojih Profesora u komisiju koja se stavlja na raspolaganje Republici Srbiji kako bi se utvrdile sve tehničke okolnosti ove tragedije. Profesori Jelena Dobric i Ivan Ignjatovic prihvatili su ovu obavezu bezpogovorno. O njihovoj stručnosti, referencama i karijerama raspitajte se sami, a ja Vam garantujem da nijedno od njih dvoje nikada neće napraviti kompromis sa istinom.

3. U slučaju da se radi o inženjerskom nemaru, previdu, grešci, nemam nikakvu dilemu da će epilog biti dugogodišnja kazna zatvora za odgovorne kolege. To je zanimanje koje smo odabrali, to je teret koji nosimo dok smo živi.

4. Molim sve koji histerično satanizuju čitavu građevinsku struku, da se malo priberu. Ako misle da će nakon što smo ukinuli rudarstvo u našoj zemlji, sledeće na redu biti građevinarstvo, malo su se prevarili.

5. Prosečan inženjer u našoj zemlji nije "pijani lupač pečata sa kupljenom diplomom". Prosečan inženjer u našoj zemlji (a takvih je desetine hiljada) je osoba koja ceo radni vek strepi za kvalitet svojih projekata ili izvedenih radova, provodeći vikende, praznike, dane i noći kako bi ispunila zahteve i očekivanja po pitanju kvalitet i rokova na svojim objektima. "Pijani lupači pečata sa kupljenim diplomama" ako postoje, oni su incident i struka će se ovom prilikom sa njima obračunati na adekvatan način.

6. Građevinarstvo kao profesija izloženo je skoro dve decenije ogromnom pritisku. Nasilje nad procedurama, skraćenje rokova, skraćivanje lanca odgovornosti, banalizovanje tendeskih uslova, banalizovanje projektno tehničke dokumentacije, i najvažnije od svega korupcija. Ako se struka sada ne obračuna sa ovim pošastima, nemamo mnogo čemu dobrom da se nadamo u budućnosti. Pritisci su često nepodnošljivi i teško ćete naći inženjera koji pod takvim pritiskom nikada nije napravio kompromis. To mora da prestane! Sada! Niko nas neće lišiti ovih problema do nas samih.

7. Na kraju, pored inženjera čija će se greška ovom prilikom možda utvrditi, greške odgovornih lica Investitora već su utvrđene. Upotrebna dozvola je, na žalost, najčešće formalnost, ali njenom izdavanju prethodi Tehnički pregled objekta koji se neretko, ponovo na žalost, radi bez potrebne inženjerske pažnje. Ipak, inženjerski posao na jednom objektu završava se pozitivnim izveštajem Komisije za tehnički pregled objekta. Dakle, neko je pustio ljude u objekat, a da posao na njegovoj rekonstrukciji nije završen. Da li bi formalni tehnički završetak objekta sprečio ovu tragediju, to nikada nećemo saznati.

Posted
4 minutes ago, JozoMujica said:

Hm, šta li ova rečenica treba da znači? :think:

Situacija jeste takva da je sve manje manevarskog prostora za skrivanje u okvire svojih struka. Prosto dolaze dani kada se mora izaći iz zone komfora i bezbednosti svoje poziciju.

Građevinski fakulteti Srbije, BG, NS, NI su indirektno svakako eksponirani najbanalnijom činjenicom da nisu dovoljno upozoravali na javašluke.

I sam N. Fric kaže da su se u prethodnom periodu neke od faza procesa uzimale zdravo za gotovo.

Na kraju krajeva, Tehnička reviziona komisija je bila na objektu Žel stanice u NS i imala je uvid u projektnu dokumentaciju. Nešto im je promaklo. 

U narednom periodu će morati da naprave i reviziju svojih redova.

• +1 2
Posted
6 minutes ago, Paul Gompitz said:

Суштински, кров тренутно стоји захваљујући сили гравитације и трењу између кровних греда и фасадног зида,

Njega neko lozi i odlicno se zabavlja, nema drugog objasnjenja.

Betonska ploca stoji na staklenoj zid zavjesi :gospode:

Pa valjda na onim stubovima koji drze to staklo procelja.

Meni isto deluje da su to gore bile kotve za tu armaturu koja je drzala nadstresnicu i koja izlazi iz stubova procelja.

Posted (edited)

AKom su gore bile stvarno kotve, koje su držale tui betonsku nadsteršnicu, to znači, da je krov projektovan da ja konstantno pod silom koja taj kraj krova vuče na dole da bi sve bilo u ravnoteži....

Sad kad toga nema, suštinski krov je izložen sili koja vuče gore i sad je napregnut na tiu stranu i može da se raspadne zbog toga...

@duda, @MeanM@ jesam u pravu? Mislim, meni je to negde kao klasično slaganje sila iz mehanike, logično, ali ja sma to o slaganju slila slušao pola smestra, pre 30 godina, bog sveti zna šta sma zapamtio... :(

Edited by radisa
Posted
8 minutes ago, Mel said:

Pa valjda na onim stubovima koji drze to staklo procelja.

Meni isto deluje da su to gore bile kotve za tu armaturu koja je drzala nadstresnicu i koja izlazi iz stubova procelja.

Ali stoji zahvaljujući trenju betonske grede i fasadnog zida. Zaista ima tema gde se ne može paušalno frljati

• +1 2
Posted
14 minutes ago, cedo said:

image.png.4e1653a8a0ce6e7f69947f0f89989ba0.png

image.png.0b8e8dbf132b47952aec53767967e422.png

Pad nadstrešnice na železničkoj stanici u Novom Sadu najveća je tragedija, tog tipa, koju pamtim. Izazvala je veliku uznemirenost kod ljudi, sa razlogom. Posle ovih 9 dana imam potrebu da napišem sledeće.

1. Ne znam šta je uzrok ove tragedije i ko je za nju odgovoran i molim sve ostale, koji takođe ne znaju odgovor na ova pitanja, da se suzdrže od nagađanja, posebno na društvenim mrežama.

2. Građevinski fakultet u Beogradu je na zahtev Inženjerske komore Srbije imenovao dvoje svojih Profesora u komisiju koja se stavlja na raspolaganje Republici Srbiji kako bi se utvrdile sve tehničke okolnosti ove tragedije. Profesori Jelena Dobric i Ivan Ignjatovic prihvatili su ovu obavezu bezpogovorno. O njihovoj stručnosti, referencama i karijerama raspitajte se sami, a ja Vam garantujem da nijedno od njih dvoje nikada neće napraviti kompromis sa istinom.

3. U slučaju da se radi o inženjerskom nemaru, previdu, grešci, nemam nikakvu dilemu da će epilog biti dugogodišnja kazna zatvora za odgovorne kolege. To je zanimanje koje smo odabrali, to je teret koji nosimo dok smo živi.

4. Molim sve koji histerično satanizuju čitavu građevinsku struku, da se malo priberu. Ako misle da će nakon što smo ukinuli rudarstvo u našoj zemlji, sledeće na redu biti građevinarstvo, malo su se prevarili.

5. Prosečan inženjer u našoj zemlji nije "pijani lupač pečata sa kupljenom diplomom". Prosečan inženjer u našoj zemlji (a takvih je desetine hiljada) je osoba koja ceo radni vek strepi za kvalitet svojih projekata ili izvedenih radova, provodeći vikende, praznike, dane i noći kako bi ispunila zahteve i očekivanja po pitanju kvalitet i rokova na svojim objektima. "Pijani lupači pečata sa kupljenim diplomama" ako postoje, oni su incident i struka će se ovom prilikom sa njima obračunati na adekvatan način.

6. Građevinarstvo kao profesija izloženo je skoro dve decenije ogromnom pritisku. Nasilje nad procedurama, skraćenje rokova, skraćivanje lanca odgovornosti, banalizovanje tendeskih uslova, banalizovanje projektno tehničke dokumentacije, i najvažnije od svega korupcija. Ako se struka sada ne obračuna sa ovim pošastima, nemamo mnogo čemu dobrom da se nadamo u budućnosti. Pritisci su često nepodnošljivi i teško ćete naći inženjera koji pod takvim pritiskom nikada nije napravio kompromis. To mora da prestane! Sada! Niko nas neće lišiti ovih problema do nas samih.

7. Na kraju, pored inženjera čija će se greška ovom prilikom možda utvrditi, greške odgovornih lica Investitora već su utvrđene. Upotrebna dozvola je, na žalost, najčešće formalnost, ali njenom izdavanju prethodi Tehnički pregled objekta koji se neretko, ponovo na žalost, radi bez potrebne inženjerske pažnje. Ipak, inženjerski posao na jednom objektu završava se pozitivnim izveštajem Komisije za tehnički pregled objekta. Dakle, neko je pustio ljude u objekat, a da posao na njegovoj rekonstrukciji nije završen. Da li bi formalni tehnički završetak objekta sprečio ovu tragediju, to nikada nećemo saznati.

Aha, znači nisu pijani lupači pečata, ali eto samo izdaju upotrebne dozvole na lepe oči i rade tehničke preglede bez potrebne inženjerske pažnje. Ali bitno da nisu pijani lupači pečata.

• +1 4
Posted
12 minutes ago, MeanM@ said:

Situacija jeste takva da je sve manje manevarskog prostora za skrivanje u okvire svojih struka. Prosto dolaze dani kada se mora izaći iz zone komfora i bezbednosti svoje poziciju.

Ma dobro to, nego otkud sad ukidanje rudarstva u priči?

• Vojvodo,serdare 1
Posted
Just now, JozoMujica said:

Ma dobro to, nego otkud sad ukidanje rudarstva u priči?

Pa jbg, sluša se Pink i Happy... :fantom:

Posted

Krov stoji kao i u ptethodnih 60 godina na armirano-betonskim stubovima koji nose i staklenu fasadu.

Armatura stubova i ploce krova je naravno povezana, ali ne preko nekih kocki na krovu.

Zatege koje su drzale nadstresnicu jesu bile ukotvljene u krovu, u necemu sto se zove kotva i sto takodje nije betonska kocka. To nesto sto se zove kotva i napravljeno je od celika ima izmedju ostalog plocu kroz koju se provuku kablovi i zategnu i onda ta ploca vrsi pritisak na beton ispod.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted
1 minute ago, MeanM@ said:

Ali stoji zahvaljujući trenju betonske grede i fasadnog zida. Zaista ima tema gde se ne može paušalno frljati

Ako smem da kazem - nebitno.

1. Palo je zbog radikala - da li primarno jer ono jesu bile kotve, ili primarno jer su preopteretili nastresnicu, meni ne deluje previse bitno

2. Po svemu sudeci i pre svega ako je ovo prvo u pitanju, zgrada je cela destabilizovana, kapiram da radikali nece hteti da rizikuju opet nego ce morati da sruse celu tu losu komunisticku gradnju i izgrade nesto od loseg betona i neadekvatne armature kao sto inace zidaju. Kostace jedno pola milijarde, minimum.

• +1 3