nautilus Posted November 10 Posted November 10 Moje neko amatersko viđenje je da su one metalne cevi sa betonskim kockama, čeličnim sajlama i ankerima bilo konstrukciono rešenje i nosile deo tereta nadstrešnice. Ostatak su nosile grede. Onda su izvođači radova, da bi brže ulepšali stanicu, skinuli te sajle, ankere i betonske ploče. Nisu ih vratili jer nisu imali pojma kemu to služi, ili su mislili da "neće valjda" jer je ionako ta stara generacija arhitekata projektovala mostove da ih nato mora 10 puta bombardovati kako bi ih srušio. Plus to košta a i oni ne znaju kako se to radi. Ne verujem da su staklo i aluminijum nešto previše opteretili konstrukciju koliko ju je ovo skidanje strukture sa krova oslabilo. Kako to nije bilo gore učvršćeno, sve je predstavljalo dodatno opterećenje, i težina nadstrešnice, i sav dodati teret. I samo je čekalo da nešto samo od sebe popusti ili da na nadstrešnicu padne neko pero ili sleti ptica.. 5 1
bejzbolka Posted November 10 Posted November 10 Svakako bi je i prvi jači sneg verovatno oborio. Samo bi onda ovi opet imali opravdanje u najvećim padavinama ikad, prvi put u istoriji, pa klimatske promene, stanica kad je projektovana nije bilo tolikih padavina i slično.
radisa Posted November 10 Posted November 10 1 minute ago, bejzbolka said: Svakako bi je i prvi jači sneg verovatno oborio. Samo bi onda ovi opet imali opravdanje u najvećim padavinama ikad, prvi put u istoriji, pa klimatske promene, stanica kad je projektovana nije bilo tolikih padavina i slično. jbg, internet bi opet želeo zlo.... https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/204047/Rekordna-visina-snega-u-Novom-Sadu-i-dalje-od-pre-34-godine.html
Šumejker-Levi 9 Posted November 10 Posted November 10 On 9. 11. 2024. at 16:17, MeanM@ said: https://www.instagram.com/stories/moj_beo_grad_/3497561140498775601?utm_source=ig_story_item_share&igsh=MTJ3djVtNXZ3djhqZA== Story je, ne znam da l sam nalepio pravi deo. Evo i p/s: Hide contents Ovo lici na odvaljenu revizionu stazu. Sta ce sve nas snaci Nije reviziona staza, u pitanju je samo rešetka za perače mosta. Svaka 2 i po minuta u Americi se ovo odvali. 1 2 1
Paul Gompitz Posted November 11 Posted November 11 Kamo lijepe srece da su u rekonstrukciji otkacili nadstresnicu u krovu, jer bi se srusila jos onda i ne bi poginulo toliko ljudi, a sigurno ni jedno dijete. Ne moze tri mjeseca nadstresnica od preko 100t stajati kako Sarovic kaze “zbog trenja izmedju betona i celicnog kabla” . 1
Serena Posted November 11 Posted November 11 36 minutes ago, Paul Gompitz said: Kamo lijepe srece da su u rekonstrukciji otkacili nadstresnicu u krovu, jer bi se srusila jos onda i ne bi poginulo toliko ljudi, a sigurno ni jedno dijete. Ne moze tri mjeseca nadstresnica od preko 100t stajati kako Sarovic kaze “zbog trenja izmedju betona i celicnog kabla” . Ni meni nije logicno da je razlog pada nadstresice taj sto je neko uklonio "kotve" prilikom postavljanja hidroizolacije. Mislim da bi se ona sruslia vec nakon uklanjanja druge ili trece, ne bi stajala tako osakacena jos par meseci sigurno. A sto se zatega tice one nisu bile prave zatege od upredenog celicnog uzeta nego obicna armaturna zica malo veceg preseka zalivena betonom u toj cevi kroz koju je prolazila. Dodavanjem opterecenja na nadstresicu (stakla i gipsanih ploca preko mozaika) ravnomerno rasporedjenog po ceoj duzini, doslo je do iscrpljenja nosivosti tih sipki (svih podjednako) koje su se polako izduzivale na najslabijem mestu (izlaz iz cevi i ulaz u krov), tanjio im se presek da bi na kraju pukle sve istovremeno. Prica o tome da je nadstresica bila delom obesena, delom ukljestena u vertikalnu konstrukciju fasade nema veze sa zivotom. Da je tako one male gredice izmedju fasade i nadstresice bi bile ozbiljnijeg poprecnog preseka sa mnogo vise armature u gornjoj zone (na slici se vidi obrnuto) i ispod svake bi se nalazio jedan ozbiljan stub, a one su bile vezane za serkla koji ne moze da napravi kruti ugao a koji zahteva konzola.
Frile Posted November 11 Posted November 11 Vi koji decidno tvrdite šta jeste/nije moguće ili logično: da li ste iz građevinske/arhitektonske ili srodne struke ili prakse, odnosno da li možda prenosite nešto što ste čuli od nekoga od ovih struka? Za neke od forumaša iz prethodnih stotinak strana znam da jesu iz ovih struka, ili se moglo zaključiti na osnovu pisanja. Svaka čas svima, ali nema istu težinu ono što pričaju gore navedeni, i ono što nama ostalima (lekarima, pravnicima, itd) deluje "logično". A ovu priču (debatu) o uzrocima pada ima smisla nastavljati, jer ako se mi ili neko sličan ne bavi "veštačenjem" i ne pita zašto i kako se ovo desilo, garantujem da će zvanična "istraga" zaključiti; korodirale Titove sajle stare 60 godina, stara vlast nije održavala, slučajnost što je palo baš posle rekonstrukcije, biće optužen neki penzioner koji nije sproveo kontrolu sajli pre x godina, raziđite se niko nije kriv. Kao što niko nije bio kriv za pogibiju rudara u Sokobanji, i za mnoge druge nesreće. 9
giuseppe Posted November 11 Posted November 11 Odjutros Vreme pustilo Teofilov tekst u celini: https://vreme.com/vreme/sta-im-je-na-mestu-lica/ 3 3 2
Frile Posted November 11 Posted November 11 17 hours ago, J-♣ said: Sve više sam mišljenja da je ta betonska kocka odnosno oba reda tih betonskih kocki bio oslonac za čeličnu rešetku koja je nosila davno reklamu "NOVOSADSKA BANKA". Ovo i meni deluje sasvim moguće. Međutim (budući da su vidljive na idejnom projektu), da li je moguće da su kocke od početka imale dvojaku funkciju, da su oblagale kotvu (mesto ankerisanja sajle), a da je je u njih bila montirana vertikalna cev predviđena da bude oslonac za reklamne panoe i slične lagane konstrukcije? I onda kada je rađena hidoizolacija, neko je rekao: oštemuj te kocke, to su nosači reklama, smetaju. 2
Uskebasi Posted November 11 Posted November 11 Nisam gradjevinac i ne znam da li su betonske kocke na krovu imale neku funkciju, ali mi ne deluje logično da je neko pre 64 godine masivnu betonsku nadstrešnicu pricvrstio tako sto je u svež beton nabio čelične šipke bez ikakvog obezbedjenja. I da je to 64 godine stajalo bez problema. A upravo tako izgleda, da se nadstrešnica otkačila jer je nešto falilo u obezbedjenju stabilnosti. Ako nešto stoji 64 godine, pa padne par meseci po renoviranju, logično je zaključiti da je neko nešto zajebao pri renoviranju. Sa pravne strane, to čak i nije previše bitno, jer ima dovoljno onih koji odgovaraju po principu objektivne odgovornosti, pa nije nužno dokazivati krivicu za pad. 3
villiem Posted November 11 Posted November 11 Ako je moguce bitno bi bilo ustanoviti, sa nekom sigurnoscu, zasto je pala jer su ovako u prilici da manipulisu odgovornoscu. Mogu da laziraju dokaze posto su sav materijal odneli i zakljucali. Nista iskreno i istinito nisu uradili od kada su zaseli, sigurno se nece sada promeniti. U najmanju ruku ce koristiti nekakve rezultate istrage za samopromociju, kao i uvek sto rade 4
J-♣ Posted November 11 Posted November 11 1 hour ago, Frile said: Ovo i meni deluje sasvim moguće. Međutim (budući da su vidljive na idejnom projektu), da li je moguće da su kocke od početka imale dvojaku funkciju, da su oblagale kotvu (mesto ankerisanja sajle), a da je je u njih bila montirana vertikalna cev predviđena da bude oslonac za reklamne panoe i slične lagane konstrukcije? I onda kada je rađena hidoizolacija, neko je rekao: oštemuj te kocke, to su nosači reklama, smetaju. Kao što ranije napisah u početku sam bio mišljenja da su te kocke anker za zatege. Kad sam pažljivije pogledao fotografiju zatega odozgo, a snimak je iz onog pravog ugla, primetio sam vidno odstupanje pravaca obe ose sa položajem betonske kocke, tačnije sa težištem kocke. Zatege završavaju na krovu tik pored betonskog parapeta, dok je kocka udaljena od tog parapeta za bar ~50cm - ose zatega se mimoilaze sa vertikalnom osom kocke kroz težište. Na ovoj fotografiji se vidi da (verovatno) građevinski forezinčari gledaju mesto gde su zatage završile odnosno poziciju misteriozne kotve. Tvorac snimka tvrdi da su se čuli pneumatski čekići, pretpostavljam razbijali beton i malter da sa površine krova dođu do mesta gde se zatege završavaju. Na crtežu koji je iz stare projektne dokumentacije se vidi nešto što predstavlja betonske kocke. Kad se pogleda poprečni presek mišljenja sam da to što je zaokruženo crveno na gornjoj slici je na donjoj slici ovo što ljubičaste strelice pokazuju. Ne znam šta je, ali poziciono nije iznad mesta gde zatege nastrešnice završavaju. btw: Naletih na neke komentare da su par dana pre pada nastrešnice izvodili neke radove na i ispod terase restorana koja se praktično na istom visinskom nivou nadovezoje na desni kraj nastrešnice. Da ne zatrpavam ovaj post dodatnim fotografijama, kasnije ću o tome.
gsb Posted November 11 Posted November 11 (edited) Tu je najvaznija stvar da je Djajic rekao da ima slike krova pre rekonstrukcije I da je sve predao tuzilastvu, ali i novinarima. Znaci staro stanje postoji zabelezeno na vise mesta. Mnogo ce morati da muvaju da bi spasili svoje... i samo ce da se dublje zakopavaju. Mislim da ce Vucic, teska srca, ali da bi spasao buduce biznise, morati da zrtvuje te svoje iz firme na S, da odleze. Jedini mu je problem sto svi ostali gledaju i... preracunavaju se. Edited November 11 by gsb
bejzbolka Posted November 11 Posted November 11 https://nova.rs/vesti/hronika/crveni-karton-za-novosadsko-tuzilastvo/ 1
Recommended Posts