bejzbolka Posted November 8 Posted November 8 15 minutes ago, Tihajeza said: Teoretsko pitanje: Da li porodice poginulih mogu da tuže državu Srbiju što je objekat bez upotrebne dozvole stavila u upotrebu i predstavila ga završenim? Svesno obmanula oštećene da ga koriste iako po zakonu se ne može smatrati završenim? (Vrlo dobro znam šta je upotrebna dozvola; mislim na princip da se javni objekat slobodno daje u upotrebu iako nije proveren, tehnički primljen...). Da, samo što mislim da je objekat u vlasništvu preduzeća Železnice Srbije, tako da mogu da tuže njih.
Popular Post Hamlet Strašni Posted November 8 Popular Post Posted November 8 Ja bih tužio sve - i izvodjaca i investitora i vlasnika i korisnika objekta. 19 2
Jimmy Kowalski Posted November 8 Posted November 8 3 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ja bih tužio sve - i izvodjaca i investitora i vlasnika i korisnika objekta. Jel bi to bili onda razdvojeni procesi ili jedan? Neka kolektivna tuzba u ime svih porodica nastradalih recimo..
Hamlet Strašni Posted November 8 Posted November 8 11 minutes ago, Jimmy Kowalski said: Jel bi to bili onda razdvojeni procesi ili jedan? Neka kolektivna tuzba u ime svih porodica nastradalih recimo.. Један, где су сви солидарно тужени. Могли би да туже заједно сви који на то имају право - родитељи, деца, брачни другови, у неким случајевима браћа и сестре и ванбрачни партнери 2 3
cedo Posted November 8 Posted November 8 (edited) 30 minutes ago, Hamlet Strašni said: Ja bih tužio sve - i izvodjaca i investitora i vlasnika i korisnika objekta. tu bi verovatno pomogle i presude za odgovornost koje ustvari treba da proisteknu iz istrage koja se vodi™ da li mogu da traze, koliko je to izvodljivo, nezavisna vestacenja i utvrdjivanje odgovornosti po privatnoj tuzbi ... a i pitanje je (u ovakvoj srbiji svakako nije) koliko bi sud to prihvatio (da ide kontra drzave) edit: ova prva recenica ustvari treba i da je motiv vise onima koji protestuju. Da te porodice budu koliko toliko pravedno obestecene edit 2: na to dodati tuzbe za traume svih onih koji su se tu nasli i pukom srecom ostali zivi Edited November 8 by cedo
bejzbolka Posted November 8 Posted November 8 2 minutes ago, cedo said: tu bi verovatno pomogle i presude za odgovornost koje ustvari treba da proisteknu iz istrage koja se vodi™ da li mogu da traze, koliko je to izvodljivo, nezavisna vestacenja i utvrdjivanje odgovornosti po privatnoj tuzbi ... a i pitanje je (u ovakvoj srbiji svakako nije) koliko bi sud to prihvatio (da ide kontra drzave) edit: ova prva recenica ustvari treba i da je motiv vise onima koji protestuju. Da te porodice budu koliko toliko pravedno obestecene Ne moraju da čekaju završetak krivičnog postupka, mogu u parnici odmah da tuže. I nije im ni pametno da čekaju kraj krivičnog postupka, jer će da se otegne na deceniju i ko zna šta će biti na kraju. Veštačenja će se svakako raditi u okviru parničnog postupka koji pokrenu. 1
cedo Posted November 8 Posted November 8 4 minutes ago, bejzbolka said: Ne moraju da čekaju završetak krivičnog postupka, mogu u parnici odmah da tuže. I nije im ni pametno da čekaju kraj krivičnog postupka, jer će da se otegne na deceniju i ko zna šta će biti na kraju. Veštačenja će se svakako raditi u okviru parničnog postupka koji pokrenu. zasto mislis da bi parnicni postupak imao drugaciji tok/ishod od onoga koji je drzava duzna da uradi ? pricam naravno napamet posto moje vidjenje pravde i ova drzava i njeni sudovi nemaju mnogo zajednickog
bejzbolka Posted November 8 Posted November 8 (edited) 18 minutes ago, cedo said: zasto mislis da bi parnicni postupak imao drugaciji tok/ishod od onoga koji je drzava duzna da uradi ? pricam naravno napamet posto moje vidjenje pravde i ova drzava i njeni sudovi nemaju mnogo zajednickog U parničnom postupku ti pokrećeš postupak tužbom, što znači da određuješ sam koga ćeš tužiti i sam određuješ tužbeni zahtev. Ovo je građanski postupak i u ovom konkretnom slučaju bi se putem njega tražila naknada štete. Krivični postupak pokreće javno tužilaštvo, ti nemaš uticaj na to koga će oni da gone, za koje delo će da ga gone itd. Ti možeš da podneseš krivičnu prijavu, da daš izjavu, da ukažeš na koga sumnjaš, ali dalje je sve na njima. Oni mogu da kažu i "mi smatramo da ovde nema krivičnog dela", govorim hipotetički. To je postupak u kom se utvrđuje krivična subjektivna odgovornost fizičkih lica, dakle pojedinaca. Ne može država da bude optužena u krivičnom postupku, niti Želenznice Srbije, firme koje su izvodile radove i slično. Hipotetički, tužilaštvo može da napiše i skroz brljivu optužnicu i da svi budu oslobođeni. Takvih primera imaš koliko hoćeš i u bližoj i u daljoj prošlosti. I to u medijski propraćenim predmetima. Edited November 8 by bejzbolka 1
Hamlet Strašni Posted November 8 Posted November 8 27 minutes ago, bejzbolka said: U parničnom postupku ti pokrećeš postupak tužbom, što znači da određuješ sam koga ćeš tužiti i sam određuješ tužbeni zahtev. Ovo je građanski postupak i u ovom konkretnom slučaju bi se putem njega tražila naknada štete. Krivični postupak pokreće javno tužilaštvo, ti nemaš uticaj na to koga će oni da gone, za koje delo će da ga gone itd. Ti možeš da podneseš krivičnu prijavu, da daš izjavu, da ukažeš na koga sumnjaš, ali dalje je sve na njima. Oni mogu da kažu i "mi smatramo da ovde nema krivičnog dela", govorim hipotetički. To je postupak u kom se utvrđuje krivična subjektivna odgovornost fizičkih lica, dakle pojedinaca. Ne može država da bude optužena u krivičnom postupku, niti Želenznice Srbije, firme koje su izvodile radove i slično. Hipotetički, tužilaštvo može da napiše i skroz brljivu optužnicu i da svi budu oslobođeni. Takvih primera imaš koliko hoćeš i u bližoj i u daljoj prošlosti. I to u medijski propraćenim predmetima. Mala ispravka, može teorijski i pravno lice da bude okrivljeno, ali se to ekstremno retko dešava. 1 1
dragance Posted November 8 Posted November 8 49 minutes ago, cedo said: zasto mislis da bi parnicni postupak imao drugaciji tok/ishod od onoga koji je drzava duzna da uradi ? pricam naravno napamet posto moje vidjenje pravde i ova drzava i njeni sudovi nemaju mnogo zajednickog To ako se i zavrsi kao presuda odgovornima i bez pardona jedino moze stici iz Strazbura. Sumnjam da bi se sud/neki sudija u Srbiji prihvatio posla pa da prodju kao akteri Jovanjice. 1
Hamlet Strašni Posted November 8 Posted November 8 Inače, naknada nematerijlane štete za smrt roditelje je recimo oko milion koliko se ja sećam. Za decu više, za braću i sestre manje. Nije to neki iznos koji mafija ne bi bila spremna da plati da ovo nestane. Isto tako roditelji iz Ribnikara tuže državu i roditelje kecmanovića za nematerijalnu štetu i skoro sigurno će dobiti na sudu. 1 2
Filozof manijak Posted November 8 Posted November 8 1 hour ago, Hamlet Strašni said: Ja bih tužio sve - i izvodjaca i investitora i vlasnika i korisnika objekta. 1 minute ago, Hamlet Strašni said: Inače, naknada nematerijlane štete za smrt roditelje je recimo oko milion koliko se ja sećam. Za decu više, za braću i sestre manje. Nije to neki iznos koji mafija ne bi bila spremna da plati da ovo nestane. Isto tako roditelji iz Ribnikara tuže državu i roditelje kecmanovića za nematerijalnu štetu i skoro sigurno će dobiti na sudu. mislim da i Vlast to zna i da će krenuti u potkupljivanje porodica nastradalih (kao posle masovnog ubistva u Duboni i Orašju), kako bi izbegli privatne tužbe koliko je to moguće. Bila je danas vest kako je grad Novi Sad poklonio stan (valjda) sestri jedne nastradale osobe. Mislim da je to to. Spoiler Bila bi najgadnija ironija da su joj poklonili stan koji je izgradio Gemmax 3
Hamlet Strašni Posted November 8 Posted November 8 2 minutes ago, Filozof manijak said: mislim da i Vlast to zna i da će krenuti u potkupljivanje porodica nastradalih (kao posle masovnog ubistva u Duboni i Orašju), kako bi izbegli privatne tužbe koliko je to moguće. Bila je danas vest kako je grad Novi Sad poklonio stan (valjda) sestri jedne nastradale osobe. Mislim da je to to. Hide contents Bila bi najgadnija ironija da su joj poklonili stan koji je izgradio Gemmax Ova vlast najviše voli da kupuje ljude jer to najbolje razumeju - oni sve rade za pare, pa veruju da su svi takvi. Tako su rešili i Hercegovačku recimo. A i političke protivnike tako najviše vole da rešavaju. 5
bejzbolka Posted November 8 Posted November 8 Kad će da krenu da potkupljuju forumaše, da bar unovčimo ovo piskaranje. 6
Recommended Posts