Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted

Inače izgleda je veštačenje reklo korozija i neodržavanje. Koliko sam shvatio optuženi su optuženi zato što nisu tražili detaljno ispitivanje konstrukcije. Što se mene tiče tu bi išle poslovice o bitkama i generalima i o bacanju kamenja. 

Takođe koliko sam čuo nema izvođača među uhapšenima  a ima jedno zvučno ime iz stručnih krugova. 

• Hvala 3
Posted (edited)

Mislim da glavni problem za vlast u ovom trenutku nisu sami protesti u Srbiji, i mislim da to nije razlog za ostavke ministara i hapšenja.

Mislim da je potpuno očigledno da je jedina tema oko koje vlast u ovom trenutku brine, a vezano za tragediju u NS, zapravo Expo. I da zbog Expo-a povlači poteze koji nama deluju nelogično i neočekivano (ostavke ministara i hapšenja, čak i uz veliku verovatnoću da je u pitanju predstava) - imajući u vidu prethodnu istoriju reagovanja na proteste građana.

Zašto je Expo u problemu?

Zato što javašluk i diletantizam u slučaju Expo-a nisu samo problemi Srbije. To je potencijalna katastrofa u najavi za međunarodnu manifestaciju, a odgovornost za tu potencijalnu katastrofu neće biti ograničena samo na SNS i Vučića u Srbiji, već će odgovornost biti i na onima koji su manifestaciju dodelili Srbiji, a onda ignorisali očigledne dokaze za javašluk i korupciju. Kada se javašluk i korupcija zalepe za Expo, to onda više nije lokalni problem.

Dakle: ne samo da Vučić ima problem sa tim da niko od licenciranih stručnjaka neće više da mu se potpiše na stvari na koje se ne potpisuje (pa onda više ne mogu da računaju na vremensku efikasnost nadstrešnica tipa, a sa kojom su računali da bi uopšte stigli da sklepaju kulise za tu izložbu). Ima problem da ubedi one od kojih je dobio organizaciju Expo-a da su na sigurnom. Ako se, ne daj Bože, bilo šta loše desi na Expo-u, organizatori van Srbije će biti u problemu. I tu je Vučić u problemu.

Pošto je organizacija Expo-a u Srbiji, iz perspektive nas u Srbiji, samo još jedan način da se na veliko nahrani korumpirani sistem, mislim da u ovom trenutku treba upravo igrati na tu kartu. Kao što nećemo videti ništa od Rio Tinta, ništa nećemo videti ni od tone para skrckanih u organizaciju same izvožbe. Te pare će biti upotrebljene na isti način na koji je upotrebljeno onih 65 miliona evra na stanicu u Novom Sadu.

Zato je ključno u ovom trenutku nadležne međunarodne institucije uključene u organizaciju Expo-a obavestiti i ponovljeno obaveštavati o pokazanoj katastrofalnoj i neodgovornoj praksi vlasti u sprovođenju infrastrukturnih projekata, praksi koja ne samo da uključuje vrlo sumnjivu upotrebu sredstava koja nadaleko smrdi na korupciju, već takođe odstupa od osnovnih pravila i standarda sigurnosti, što dokazano odnosi ljudske živote. Dokumentovano i od strane stručnjaka utemeljeno upozorenje međunarodnih institucija na takve opasnosti onda prebacuje deo odgovornosti na njih.

Edited by Forest
  • +1 4
  • Hvala 1
Posted
14 minutes ago, Forest said:

Zato je ključno u ovom trenutku nadležne međunarodne institucije uključene u organizaciju Expo-a obavestiti i ponovljeno obaveštavati o pokazanoj katastrofalnoj i neodgovornoj praksi vlasti u sprovođenju infrastrukturnih projekata, praksi koja ne samo da uključuje vrlo sumnjivu upotrebu sredstava koja nadaleko smrdi na korupciju, već takođe odstupa od osnovnih pravila i standarda sigurnosti, što dokazano odnosi ljudske živote. Dokumentovano i od strane stručnjaka utemeljeno upozorenje međunarodnih institucija na takve opasnosti onda prebacuje deo odgovornosti na njih.

misliš da opozicija to već ne radi?

Posted
Just now, slepa živana said:

misliš da opozicija to već ne radi?

Mislim da radi :)

• +1 2
Posted
31 minutes ago, Forest said:

Mislim da radi :)

sad sam pogledala na netu kako se zove centrala ekspa, bie (biro internasional de ekspozisjon) u parizu

predsednik od početka cvili zbog ekspa, ali nisam sigurna da li je to zato što iz srbije neko šalje upozorenja ili zato što se podrazumeva da svetski biro na neki način prati situaciju.

ne znam da li bi inženjereske komore slale upozorenja, da seku granu na kojoj sede... u pitanju su ogromni poslovi.

možda ne bi bilo loše apelovati na proglas i neka ozbiljna udruženja građana da im se obrate.

• +1 3
Posted
9 minutes ago, slepa živana said:

sad sam pogledala na netu kako se zove centrala ekspa, bie (biro internasional de ekspozisjon) u parizu

predsednik od početka cvili zbog ekspa, ali nisam sigurna da li je to zato što iz srbije neko šalje upozorenja ili zato što se podrazumeva da svetski biro na neki način prati situaciju.

ne znam da li bi inženjereske komore slale upozorenja, da seku granu na kojoj sede... u pitanju su ogromni poslovi.

možda ne bi bilo loše apelovati na proglas i neka ozbiljna udruženja građana da im se obrate.

Svakako ne verujem da bi to radile inženjerske komore - to mogu raditi nezavisni stručnjaci (kao ono što je radio Zoran Đajić u Srbiji), udruženja i inicijative građana, opozicione stranke... pre NS tragedije drukanje vlasti oko Expo-a bi bilo spinovano kao antipatriotski čin. Sada je to očigledan čin patriotizma, pokušaj sprečavanja nove basnoslovne krađe države i pokušaj sprečavanja novih nevinih žrtava. 

Dovođenje u pitanje Expo-a ne bi samo bio propagandni poraz mafije. Taj projekat je već viđen i zakucan kao dugogodišnji izvor finansiranja vrlo skupih elemenata održanja mafije na vlasti. Ako ostanu bez tog novca, biće mnogo nenahranjenih gladnih usta...

• +1 2
Posted (edited)

Ja sam postala opsednuta: otisla na njegov nalog na IG. Juce jutro, posle terase, imao je snimak sa zeleznice koja se gradi ka aerodromu,  i uz put, je spomenuo da je tog jutra imao razgovor sa 2 firme, nije rekao cije, koje su htele da odustanu ali ih je on ubedio da nastave.

Mislim da mi je taktika da sve svali na projektante, jer su za ekspo oni vec zavrsili postao, a da je izvodjacima rekao da nece da ih dira, je se preko njih uzima najveci proxi novac I zato su bitni. Projektanti bivsi i sadasnji ce da nagrabuse, a buducnost, posle expa, nije bitna.

Edited by gsb
  • +1 4
Posted
30 minutes ago, Forest said:

Svakako ne verujem da bi to radile inženjerske komore - to mogu raditi nezavisni stručnjaci (kao ono što je radio Zoran Đajić u Srbiji), udruženja i inicijative građana, opozicione stranke... pre NS tragedije drukanje vlasti oko Expo-a bi bilo spinovano kao antipatriotski čin. Sada je to očigledan čin patriotizma, pokušaj sprečavanja nove basnoslovne krađe države i pokušaj sprečavanja novih nevinih žrtava. 

Dovođenje u pitanje Expo-a ne bi samo bio propagandni poraz mafije. Taj projekat je već viđen i zakucan kao dugogodišnji izvor finansiranja vrlo skupih elemenata održanja mafije na vlasti. Ako ostanu bez tog novca, biće mnogo nenahranjenih gladnih usta...

pisala sam proglasu, beogradskom centru za ljudska prava i beogradskom centru za bezbednost sa molbom da im napišu upozorenje.

ako vas ne mrzi pišite i vi udruženjima kojima verujete. samo molba da se obrate bie u parizu i link ka kontakt stranici https://www.bie-paris.org/site/en/contact

ovo je sad ipak više od inženjerske struke. ne radi se o tome da će sve da nam se sruši na glavu nego i o tome kako će se sns odnositi prema posledicama.

• +1 1
  • Wub 3
  • Hvala 3
Posted

evo vam ga ronin, jebo vas ronin

jes da je je samo dejo ali snimak ne laže

Posted

Nemoj sreco, nemoj danas

Posted

sve te koji vode da ih javno prozovemo i da ih stavimo gde im je mesto

voditeljka: "pa vi nećete da kažete ko su"

završava sa: "reći ću al neću danas"

gledam, slušam ga i odmah se setih onog boškićevog Noga

Posted

добро је, још један говнар мање у опозицији

све је ово добро

што не значи да они који преостану неће зајебати ствар пред изборе

а ово све иде ка изборима

Posted (edited)

Koji god da su Šarovićevi ciljevi, on izgleda ima ljude sa kojima se konsultuje oko ovoga što piše i reklo bi se da ti ljudi ne lupetaju

Ed.

Nisam nešto dobro linkovala, ali naći ćete nadam se 

Edited by duda
Posted

7 minutes ago, Eleniko said:

добро је, још један говнар мање у опозицији

све је ово добро

што не значи да они који преостану неће зајебати ствар пред изборе

а ово све иде ка изборима

radikalsko naprednjačka farsa je to što se danas u Srbiji naziva  - IZBORI

dokle god se nadglasavaš za stanarima trafoa, benzinske pumpe, čak i policijske stanice i ostalom falsifikovanom rajom ta demokratska tekovina 'jedan čovek jedan glas', neće biti mesto i način gde se skida ova pošast od vlasti

• Vojvodo,serdare 1