Jump to content
IGNORED

Trazimo odgovornost za tragediju u Novom Sadu

Godfrey

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Mel said:

Za sta? Sto nije ukapirao da lik zamotan od glave do pete nije policajac? wtf...

više je keni, nego policajac

• +1 1
Posted

da pitam.

to što se stalno pozivaju na tajnost ugovora jer je poslovni ugovor da li se to odnosi samo na javno objavljivanje podataka. da li ta tajnost važi i za nedavanje istražnim organima.?

Posted
21 hours ago, harper lee said:

Znaju oni da nemaju slucaj, ovo sa pritvorom je samo da bi ga zajebavali i maltretirali. U slucajevima mnogih uhapsenih klinaca koji nemaju "ledja" pretnja pritvorom sluzi da se izvuce nagodba o priznavanju krivice jer se tim priznanjem daje legitimitet svim ovim nezakonitim privodjenjima od strane sumnjivih lica koji izbegavaju da se legitimisu ili se ovlas legitimisu na insistiranje onoga koga privode. Dakle, svi ti pritvori sluze iskljucivo kao metod zastrasivanja i maltretiranja i nemaju nikakvu drugu svrhu, niti se propisuju na osnovu normalne interpretacije zakona i zdravog razuma. Policija, tuzilastvo i sud su samo jedna od udarnih pesnica Vuciceve organizovane kriminalne grupe, te dve institucije odavno vise nemaju veze sa zakonom i pravom. Ovo sa Jesicem je verovatno islo tako sto je Vucic sam ili verovatnije preko nekog od svojih doglavnika iz kabineta zvao sud i naredio im da odbace Jesicevu tuzbu o odredjivanju pritvora.

Ponovicu, Vucicev rezim se ne moze posmatrati u duhu logike, postovanja zakona i pravila i zdravog razuma, u pitanju je kriminalni rezim koji radi sta hoce, kako hoce i jedini zadatak mu je odrzavanje svog kriminalnog poretka. Sam Vucic doslovno svakodnevno krsi ustav i ustavna ovlascenja institucije Predsednika Republike, to isto rade i svi drugi srafovi tog sistema. Svako ko nije deo tog kriminalnog sistema po njihovom shvatanju je pretnja i neprijatelj kojeg po svaku cenu treba unistiti svim mogucim sredstvima. To ukljucuje mene, tebe, Jesica, ovih 17 nesrecnih ljudi koji su stradali u Novom sadu i svakog drugog. Ako pristanes da budes rob koji cuti i nema nista vredno sto se moze ukrasti i od cega oni mogu da zarade mozda se i izvuces da te niko ne dira, ako im se nadjes na putu imaju hiljadu nacina da te zgaze jer su kooptirali citavu drzavu u svoju kriminalnu organizaciju.

jeste, s tim sto se u poslednjih par dana na twitteru pojavile inicijative da je jesic novi lider blabla a kako ovi reaguju na svaki post nije iskljuceno da su se malo usrali da se tako nesto mozda i dogodi. jer jesic je novo staro lice, nije ga bilo po protestima koliko ja znam, a trazi se bilo ko s mudima. gamad je spremna na sve, pogotovo sada kada su ukebani sa sve dokazima, i nece da ni najmanju mogucnost prepuste slucaju. 

Posted
6 hours ago, đorđe geprat said:

da pitam.

to što se stalno pozivaju na tajnost ugovora jer je poslovni ugovor da li se to odnosi samo na javno objavljivanje podataka. da li ta tajnost važi i za nedavanje istražnim organima.?

Ne važi.

• Hvala 1
Posted

Nešto mi već danima para logiku i percepciju

Zatega-stapovi-D1.jpg.19c9bfdae292f286fd1fb5ee7aed102c.jpg

Zatega-krov-kocke-D2.jpg.92041deb1999ef6ce791975996503992.jpg

Gledajući ne samo ove fotografije nego sve gde naletim, primetio sam da položaj štapova zatege ne odgovara položaju kocke za koju se tvrdi da je anker istih tih zatega ispod.

Docrtao sam "D1" i "D2" što predstavlja dužine od parapeta do ivice zatege odnosno betonske kocke i rastojanje D2 je nesumnjivo veće od rastojanja D1, što dovodi do zaključka da se ose osovina dve zatege "mimolilaze" sa kockom koja je iznad njih.

Iako sam do pre neki dan 97% bio ubeđen da je betonska kocka na krovu konstruktivni element gde se spajaju odnosno završavaju čelične šipke zatege, tj. da betonska kocka predstavlja anker, jer je oslonjena na poprečnu betonsku gredu koja nosi "testerast" krov - sad sumnjam u tehničku funkciju te kocke. Sve više sam mišljenja da je ta betonska kocka odnosno oba reda tih betonskih kocki bio oslonac za čeličnu rešetku koja je nosila davno reklamu "NOVOSADSKA BANKA".

image.thumb.jpeg.2d2226f51b3f0b4e7cda1a10701cb1cb.jpeg.16512d90d5b4acc70e9531b8578a8e85.jpeg

Elem, ovo nikako ne dovodi u pitanje oslobađanje odgovornosti onih koji su radili hidrozolaciju krova kao i objašnjenje kako su i pod čijim zahtevom uklonili kocke. Nakon Džajićevih iznošenja činjenica i zapažanja o samo par pozicija radova, svi radovi na krovu moraju biti razjašnjeni - od početne dokumentacije projekta, preko korišćenih ugrađenih materijala,  do završnog farbanja. Naravno, paralelno utvrditi inženjerski i tehnološki kako su se zapravo ankerisali štapovi zatega, kako na krovu tako i na nastrešnici (jedna

(krajnja desna) od 18 veza je pukla na nastrešnici, a ostalih 17 je prekinuto na krovu. Ima i jedan "gif" snimak sa kamera na zgradama prekoputa stanice koji prikazuje da je do loma došlo na desnoj strani, a za manje od sekunda praktično i pad cele nastrešnice.

ns.gif.3dcb514436ac223fd37c879ccdcda901.gif

Da ne zaboravim: smatram da je dodatno opterećenje u vidu aluminijumskih ramova sa staklima (8mm) i crvene mozaik pločice na plafonu nastrešnice vrlo bitan faktor za analizu kolapsa nastrešnice koja i dalje po izjavama "nije rekonstruisana".

• +1 1
Posted (edited)
2 hours ago, J-♣ said:

Sve više sam mišljenja da je ta betonska kocka odnosno oba reda tih betonskih kocki bio oslonac za čeličnu rešetku koja je nosila davno reklamu "NOVOSADSKA BANKA".

Ali kocke idu citavim rasponom krova (ili kako se to vec kaze), dok je reklama za banku isla samo jednim delom krova, tacnije desnom polovinom gledano spreda, ako me secanje ne vara, ne mogu sad da trazim sliku. 

Sto ne znaci da sve ostalo nije doprinelo rusenju. I to sto su zatvorili otvore staklom i to sto su dva mesta na kojima nije bilo otvora na nadstresnici takodje isekli, pa zastaklili, i to sto su trpali sut i dzakove od cementa i sta vec, itd. Verovatno se sve to skupilo i dovelo do ovoga do cega je dovelo. 

Edited by Sludge Factory
  • +1 5
Posted (edited)

Slike reklama:

Reklamanovosadskabanka.thumb.jpg.a82467e144e5c20f3148bc0325908417.jpg

Reklamalogoikonstrukcija.jpg.8a45b68c6eca2c0606d2fda7834b1035.jpg

Prvo je bila reklama "Novosadska Banka" bez obzira na što je fotografija u koloru, a onda su postavili samo logo "N", posle skinuli logo, pa ostala samo konstrkucija od čeličnih cevi (verovatno onih koje služe za građevinske skele) koja je bila na krovu i sačekala rekonstrukciju 2021/22 godine.  Iz kocki viri kratka cev, nisam siguran da su tu odsekli konstrukciju reklami ili je montirana sa betonskom kockom, a u tu kratku cev se postavljala vertikalna nešto uža cev sastava konstrukcije reklame, pa se jednostavno učvršćivala poprečnim šrafovima. Drugi red kocki, onaj podvučen plavom bojom je istog tipa kao i ovaj blizu parapeta, a služi da kosom vezom podupre prednji red konstrukcije - građevinski konstruktivno definisano: "statički određen nosač". Verujem da je neko davno odredio da se u svih 7 "udubljenja" testerastog krova postave kocke + jedna na krajnjem levom kraju (na desnom nema), a da konstrukcija reklame montira i menja kako klijent bude plaćao.

Što se tiče otvora u nastrešnici, ta dva svetlosna otvora su samo pokrivena čeličnim limovima (vidi se na fotografiji koja pokazuje kocku na krovu) iz razloga sprečavanja kiše i snega da pada direktno na 2 ulaza/izlaza u staničnu zgradu. Ova fotografija dole to objašnjava (zanemariti crvene pravougaone markere koji su iz druge priče). Nisu to bile  betonske ploče koje pojačavaju pričvršćavanje nastrešnice za noseći stubove krova. Nisu postojale  ni  u "originalu" kad je zgrada izgrađena 1964. Na ovoj fotografiji koja pokazuje logo "N" se to da primetiti.

image.thumb.png.21deecf20c8b00c1f2bd551065c69bab.png.e707f9433f1dfb1e30ecb8efa04e50c7.png

Smatram da je osnovni uzrok pada nastrešnice dodatno opterećenje stakleno-aluminijumske galerije da pokrije te otvore i crvene pločice na plafonu nastrešnice (imam i tu fotografiju, mogu da je okačim, mada mislim da ste je već videli: Ono kad vesić u maju ove godine po drugi put otvara stanicu).

Sledeći uzrok kolapsa nastrešnice su 60 godina stare zatege (navodno im je rok 50 godina) čija zamena nije nemoguća konstruktivne operacija, traži privremeno osiguranje nastrešnice i zamena po paru i nove kotve na krovu i natrešnici. Izgleda se nekom učinilo da to mnogo košta pa se pravili blesavi. Smatrali da će se mackanjem ostaviti utisak da se stanična zgrada u potpunosti sa renoviranjem završena.

I treći uzrok kolapsa su kotve na krovu za koje verujem da su bile izložene koroziji zbog otežanog oticanja vode sa krova, kako zbog zapušenih vertikalnih oluka tako i zbog nagomilane prljavštine oko pomenutih betonskih kocki koje je vetar naneo.

Edited by J-♣
  • +1 3
  • Hvala 2
Posted (edited)

Ne kazem, moguce je da si u pravu, daleko sam od strucnjaka. Onako laicki mi delije da svakako nesto nije bilo dobro sa utegama i vezom na krovu. 

Zato i treba da postoje vestaci koji ce da utvrde sta se desilo. Naravno pre nego sto su dokazi netragom nestali.

Edit: evo zoran djajic u utisku nedelje kaze da su te kocke drzale zatege i da ih je neko prilikom rekonstrukcije uklonio. Mozda su te kocke koriscene i za pricvrscivanje reklama, pored njihove glavne funkcije.

Edited by Sludge Factory
Posted

Upravo što nema izjava iz tužilaštva po pitanju kolapsa nastrešnice već 10 dana, zainteresovali su me da čitam i pažljivije gledam sav video i foto materijal koji se na internetu može pronaći. A ono što se pronašlo, uglavnom demantuje izrečeno ovih što zahajali vlast.

• +1 1
Posted (edited)

Evo Đajić kaže da kad je tužilaštvo pitao nešto u vezi sa firmom Starting koja je bila izvođač radova, oni su ga pitali šta je Starting.

Ja vam kažem, u tužilaštvu sede sve sami idioti, oni čak i da imaju odrešene ruke da hapse koga hoće, oni ne bi uspeli da urade šta treba.

Edited by bejzbolka
  • +1 3
  • -1 1
Posted
5 hours ago, J-♣ said:

Sve više sam mišljenja da je ta betonska kocka odnosno oba reda tih betonskih kocki bio oslonac za čeličnu rešetku koja je nosila davno reklamu "NOVOSADSKA BANKA"

IMG_20241110_230808.jpg.6372812e1ab84116831278b1b176440c.jpg

Na preseku (B-B) su dosta jasno prikazane "kocke" u uvalama naborane ljuske.

IMG_20241110_220127.jpg.b9e36078ac150db6bd6ab39153b3f21e.jpg

U pitanju je idejni projekat, moguće da je autor promenio tehničko rešenje u daljoj razradi, ali je u ovoj fazi smatrao da je elemenat vredan prikazivanja - čak i u ovakvom formatu i razmeri.

• +1 3
  • Hvala 1
Posted

Prednapregnuti kablovi kakvi su bili u onim kosim vjesaljkama se ankerisu u nesto sto se zove kotva i napravljeno je od celika.  
Ne funkcionise to tako da kablove drzi betonska kocka.

Posted
10 minutes ago, Paul Gompitz said:

Prednapregnuti kablovi kakvi su bili u onim kosim vjesaljkama se ankerisu u nesto sto se zove kotva i napravljeno je od celika.  
Ne funkcionise to tako da kablove drzi betonska kocka.

debatuješ sa građevincima?