Jump to content
IGNORED

Bibliotekarstvo kao profesija u Srbiji i vani


eumeswil

Recommended Posts

Koja škola je potrebna za bibliotekara? 

 

Pričao sam sa ženama koje rade u BGB i kažu da em što je kod nas bedno plaćeno ( minimalac), vrlo malo ljudi se prima godišnje, tipa manje od 5.

 

Na Redditu čitam da su samo specijalizovane, medicinske, pravne i druge pozicije jedine vredne razmatranja, dok su javne i akademske slično kao i kod nas, tj. ne baš.

 

Jel zna neko nešto više?

Link to comment

Odgovarajući smer na filološkom/pedagoškom faksu.

 

Quote

Studijski program – Osnovne akademske studije

Bibliotekarstvo i informatika
Za vreme studija studenti će se baviti oblastima istorije knjige i biblioteka, upravljanja znanjem, bibliotekarstva, bibliografije, muzeologije, arhivistike, bibliotečke informatike, računarske lingvistike, menadžmenta i marketinga u institucijama kulture. Steći će veštine u pronalaženju, organizaciji i distribuciji informacija koje su zabeležene u knjigama, časopisima, novinama, arhivskoj građi, ali i mnogim drugim formatima na ekranu, papiru ili nekom drugom nosiocu. Dobro će ovladati procesom komunikacije, usvojiće znanja iz programiranja, kao i upravljanja veb-stranicama i bazama podataka. Unaprediće postojeće i steći novo znanje dva strana jezika. Poznavaće organizaciju znanja, strukturu informacija i biće specijalizovani za pretraživanje najrazličitijih kataloga i baza podataka.

https://fil.bg.ac.rs/sr-lat/katedre/bibliotekarstvo-i-informatika

 

Quote

Diplomirani bibliotekar – informatičar

Svrha ovog studijskog programa jeste obrazovanje studenata za profesiju bibliotekara-informatičara koja ima sve značajniju ulogu u društvu informacija i znanja. Ovo tim pre ako se ima u vidu značaj kako štampanih medija, tako i savremenih informacionih i komunikacionih sredstava koje biblioteke sve više koriste za celokupnu kulturu i obrazovanje svakog društva.

Cilј studijskog programa jeste obrazovanje kompetentnih bibliotekara-informatičara osposoblјenih za rad u savremenim bibliotekama, za razmenu informacija i komunikaciju u bibliotečko-informacionom sistemu.

Diplomirani bibliotekari-informatičari na osnovu stečenih bibliotečkih, pedagoško-psiholoških te informatičkih znanja i veština, kao i poznavanja savremenog menadžmenta informacija, vladaju kompetencijama neophodnim za obavlјanje poslova u svim tipovima biblioteka (nacionalnim, javnim, visokoškolskim, školskim i specijalnim). Pored toga, oni treba da, zahvalјujući izbornom području, specifično uobliče svoj stručni profil kao i da budu osposoblјeni za permanentno samoobrazovanje i evaluaciju sopstvenog rada. Kroz rad u bibliotekama u okviru stručne prakse steći će praktične veštine u oblastima nabavke, obrade, pretraživanja,  čuvanja i korišćenja različitih izvora informacija, od knjiga do elektronskih publikacija i baza podataka.

https://pefsoso.wordpress.com/diplomirani-bibliotekar-informaticar/

Edited by vememah
Link to comment

Bibliotekari ne rade samo u bibliotekama.

 

Npr. državne i privatne ustanove obrazovanja moraju po propisima da imaju bibliotekara.

Link to comment

pa imas i srednje i vise i visoke skole.mada iz iskustva( majka mi je bbliotekarka), u bibliotekama, najvise, rade sadrugih smerova na filoloskom.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...