Filozof manijak Posted September 30, 2024 Posted September 30, 2024 Kupiće se i čitaće se Stoja neperleška je moja omiljena umetnica
bradilko Posted September 30, 2024 Posted September 30, 2024 10 minutes ago, slepa živana said: sara džesika parker sto citas ove nove nase? verovatno gresim jer imam predrasude ali ne mogu da citam nase pisce. poslednje sto sam procitao je bio marojevic, snit. bio mi interesantan njegov ugao ww2, bez nekih otpisanih, herojskih smrti, bitaka i sl. i tu je malo zasro na kraju al dopalo mi se to. posle sam nabavio neku drugu njegovu i to je vec bilo tanko. od nasih ( ex sfrjot) procitam ponekad ove iz 70-ih, 80-ih. i da, citam nasu poeziju. cini mi se da su nam bolji pesnici od pisaca beletristike. sad npr citam ne znam vec, uelbeka ili depenovu i onda odem na ove nase jebote ne mogu. dosadno, mali fond reci, neduhovito, teme prezvakane tisucu puta sto ajde i ne mora biti problem, nekakvo mesanje zanrova bez smisla, malo dzojsa , malo gistro kamija, malo nekog ubog bukovskog. ovi stari nasi su bili relativno ravnopravni sa stranima. nije tu bila provalija izmedju. nabavio sam lebovica ali sve odlazem 🙃 nemoj me samo kuditi vec preporuci nesto ako imas
kud u maglu Simoviću Posted October 26, 2024 Posted October 26, 2024 https://vreme.com/mozaik/ovo-nam-je-poslednja-sansa/?fbclid=IwY2xjawGKKm1leHRuA2FlbQIxMQABHeEo68HY8owXKhjgCbONsRvwBRnrA6ukU-4qFWXlMlbZVxnkUNj7ESddEg_aem_l-EVYMXlRnI8pz1HCxyfsg velikić za vreme o svemu, pa i o poslednjem romanu 2
Klara Posted October 29, 2024 Author Posted October 29, 2024 "Istopio sam sneg", Radio Beograd 2, u sredu (30. oktobar) u 18:32. Poetsko-autobiografska radio-igra neoavangardnog slovenačkog pesnika Tomaža Šalamuna. Deo stihova interpretira i sâm pesnik na maternjem jeziku. “Postati pesnik znači stupiti u prazninu, skočiti u mrak.”
Klara Posted December 26, 2024 Author Posted December 26, 2024 Sigurno znate neke klince koji pišu, crtaju, vole fotografiju: evo za njih jedna sjajna prilika. 🔆 "Ми смо непрофитна, нестраначка група студената Филолошког факултета Универзитета у Београду настала с циљем да оснажи академску заједницу, осигура права, слободу говора и уметничког изражавања студената. Часопис је настао с циљем да пружи простор књижевном и уметничком стварању студената током блокаде факултета. КОНКУРС Иако настао на иницијативу студената Филолошког факултета Универзитета у Београду, часопис Филоблок намењен је свим студентима. Позивају се студенти свих универзитета, факултета и виших школа, као и ученици средњих школа да шаљу своје радове, било ког формата (поезија, проза, есеји, цртице, извештаји, цртежи, фотографије) на мејл [email protected] Пријаве су увек отворене!" Prva dva broja časopisa: https://filoblok.info/?fbclid=PAZXh0bgNhZW0CMTEAAaYCWTvomBW7bu5pVBhmeEWBenmrbNQNOnDuGAHgjhCCjk_qVKFz1vnGKr0_aem_WpGxVeRMLCqM9F54ADfybg 1 1
Klara Posted December 29, 2024 Author Posted December 29, 2024 Ne znam da li ste čuli za Bookatorium, čitalački klub (Klub kratkih priča)? Dobila sam preporuku, pa sam pomislila da bi zanimalo još nekoga. : ) S vremena na vreme ima i besplatnih radionica. Ova kreće od 3. januara: ''Ovo je prilika da započneš 2025. godinu s najboljom čitalačkom družinom. 😊 Odabrala sam za vas crème-de-la-crème savremenog kratkopričaša i priču zbog koje verujem da je većina učesnika Kluba kratkih priča brže-bolje nabavila Sondersovu zbirku Deseti decembar. Ako ste uvek zazirali od pojma „eksperimentalne književnosti“, pozivam vas da zajedno odškrinemo ta vrata. Dođite da vidite zašto je Džordž Sonders trenutno omiljeni autor američkog Njujorkera, a možda postane i vaš. Ovo je besplatan susret otvoren za sve. Priču i link za Zoom s daljim uputstvima dobijaš na mejl čim se prijaviš. Ukoliko ne stigneš na sastanak, narednog dana ti šaljem snimak. Vidimo se u petak, 3. januara u 19h! Sastanak traje oko 2h.'' Quote Klub kratkih priča nastao je iz želje da stvorim intelektualno bezbedan i inspirativan prostor za razgovore o književnosti i kulturi u dobrom društvu. Jednom sedmično u toku ciklusa šaljem ti odabranu kratku priču na mejl, a tvoje je samo da je pročitaš i pojaviš se na Zoomu. Ne moraš da brineš o tome kako ćeš predstaviti svoje utiske i šta ćeš reći jer je razgovor moderiran, postavljaju se konkretna pitanja i zajedno razmišljamo. Kratke priče ne zahtevaju mnogo tvog vremena, a mnoge od njih nikada nećeš zaboraviti jednom kad ih pročitaš s drugim ljudima. Kolektivno čitanje pretvara pasivnog čitaoca u aktivnog, zabavno je i provereno leči traumu od školskog pristupa književnoj analizi. Svaki član dobija člansku kartu i bukmarker oslikan akvarelom kao znak zahvalnosti za podršku i poverenje u ovaj projekat. Pridruži nam se! 🌻 https://www.bookatorium.com/klub-kratkih-prica/ Quote A ko je moderatorka? Zovem se Dajana Milovanov i doktorirala sam književnost na Odseku za komparativnu književnost. Vodim sajt i Instagram nalog Bookatorium gde pišem svoje utiske o knjigama, zabeleške i promišljam različite književne fenomene na prijemčiv način. Zajednica ljudi okupljenih na mom profilu aktivno je uključena u odabir tema kroz ankete, komentare i razgovore, te bih rekla da je Bookatorium mesto susreta s knjigama i ljudima koji ih vole. Prošlog jula pokrenula sam projekat zajedničkog čitanja kratkih priča u trajanju od deset nedelja i vaš velik odziv (preko 200 prijava) ohrabrio me je da nastavim i unapredim osnovni koncept i tako su nastali tematski ciklusi. Do sada smo čitali ljubavne priče, Kortasarove priče, priče iz Njujorkera, lirske priče i kontroverzne priče. 1
kud u maglu Simoviću Posted December 29, 2024 Posted December 29, 2024 6 knjiga na 3500 strana, pa ko će to ovde da čita!? 1
John Coltrane Posted January 2 Posted January 2 Slučajno naleteo, ne vidim da imamo književni "podcast"... 2
makondo Posted January 2 Posted January 2 Bella Freud, Sigmundova unuka, je dizajner pa je i njen podkast vezan za ulogu mode u životima njenih gostiju. Odslušala sam Zadie Smith I njene različite faze u oblačenju, nju volim 2
Recommended Posts