Jump to content
IGNORED

Književnost u medijima, preporuke i predstavljanja


Klara

Recommended Posts

"Moja knjiga

 

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga.

 

Pored razgovora o samoj knjizi, u emisiji se daje portret gosta. Pričajući o knjizi koju voli, i o tome kako je ta knjiga postala deo njegovog životnog iskustva, svaki sagovornik govori o sebi i o svom shvatanju života i umetnosti."

 

https://www.rts.rs/radio/radio-beograd-1/emitovano.html?i=5633

  • Hvala 4
Link to comment

Emisija koju volim da pogledam, mada joj nikad nisam znala termin prikazivanja. Srecom postoji na yt, poslednju sam gledala Vesnu Goldsvorti, retko dragu i normalnu osobu i dobru spisateljicu. Inace su gosti uglavnom strani pisci.

 

 

 

 

  • +1 3
  • Hvala 2
Link to comment
On 21. 9. 2024. at 20:19, Stela said:

Emisija koju volim da pogledam, mada joj nikad nisam znala termin prikazivanja. Srecom postoji na yt, poslednju sam gledala Vesnu Goldsvorti, retko dragu i normalnu osobu i dobru spisateljicu. Inace su gosti uglavnom strani pisci.

 

 

 

 

 

kako lep, čist i razumljiv francuski sa obe strane - i novinarke i pisca :heart:

hvala puno za video!

  • +1 1
  • Wub 1
Link to comment
4 hours ago, giuseppe said:

hoćeš da ideš?

nisam ništa čitala od ove lepotice što bi reko vulin, ali volela bih da dođem u novi sad. mada bih radije slušala poeziju rokenrola, ako ima nešto uskoro

a hoću da ti donesem one dve zbirke pop poezije na kasetam što sam obećala 

Link to comment
16 minutes ago, giuseppe said:

@slepa živana Vidimo se tamo! 

 

Od mene dobijaš 'Uhvati zeca' u zamenu, fair trade  a nisam bio u novoj zgradi SKCNS još, eto dodatnog razloga

a ne, ne trgujem!!

 

hvala lepo :D

 

može jedino čokolada

  • +1 1
Link to comment

Radomir Putnik: „Baš-bunar” – testament očajnika

 

📻 Radio Beograd 3, 20:02

 

U emisiji Studije i ogledi, od 25. do 27. septembra možete slušati delove obimnijeg eseja Radomira Putnika o stvaralaštvu Aleksandra Popovića. U trećoj emisiji ovog ciklusa pročitaćemo Putnikov tekst „’Baš-bunar’ – testament očajnika”.

 

Drame-Aleksandar-Popovic_slika_O_1432725

 

Spoiler

Pozorišna drama Baš-bunar, poslednja koju je Aleksandar Popović napisao, ali i režirao u Zvezdara teatru, u recenzijama dnevnih novina i nedeljnika, kao i u kasnijim teatrološkim studijama, različito je tumačena. Na primer, Vladimir Stamenković i Dragana Besara proglasili su Baš-bunar farsom (Stamenković je to učinio oslanjajući se na scensko uprizorenje, a Besara na analizu dramskog teksta), Petar Volk je ovo delo označava kao tužnu komediju, Avdo Mujčinović ističe Popovića kao pisca koji dobro razume ljudski bol i patnju, za Ivana Medenicu predstava Baš-bunar ostvarena je kao zbir komičnih situacija i tako dalje.

 

Ovim tumačenjima Radomir Putnik dodaje: „Četvoro junaka Baš-bunara nalaze se u tragičnoj situaciji – kuće su im spaljene, a materijalna dobra ukradena. Uz ove nevolje, prinuđeni su da se kao izbeglice potucaju po prihvatnim centrima u kojima su još i dodatno poniženi. Premda se braća Manasije i Anastas razlikuju po karakteru, ne razlikuju se po mentalitetu. Obojica iskazuju doslednu tvrdoglavost i kainaveljevsku uzajamnu mržnju.

Njihove žene Dragoslava i Biserka jesu trpeljivije, ali u svemu su potčinjene muževima. Naizmeničnim pokazivanjem scena stradanja ove dve porodice, uvećanjem njihove patnje i poniženja koje doživljavaju u sredini u kojoj su rođeni, formirani i živeli svoje živote do izbijanja građanskog rata, kao i dodatnim mukama s kojima se susreću u izbegličkim centrima, obe porodice dovedene su na ivicu biološkog opstanka…

Da bi donekle relaksirao do krajnosti zaoštrenu tragičnu situaciju braće koja su u zavadi a koja, ipak, moraju da se ispomažu, Aleksandar Popović povremeno uvodi po koji komički element čime, s jedne strane, komentariše status izbeglica, dok s druge strane, pokazuje potpunu nezainteresovanost međunarodnih humanitarnih organizacija koje bi trebalo da zbrinjavaju beskućnike…

Iz ovih razloga Baš-bunar zaključuje spisateljski put Aleksandra Popovića koji je započeo lepršavom i pomalo naivnom farsom Ljubinko i Desanka, da bi se, posle četrdesetak godina, okončao ovom tragedijom koja je, u stvari, testament očajnika – svedoka vremena i protoka njegovih nezaustavljivih nužnosti”.

 

Posle bloka muzičkih emisija možete pratiti tekst Radomira Putnika „Aforizam u Dositeja i Aleksandra Popovića”.

 

 

  • +1 1
Link to comment
12 hours ago, slepa živana said:

nisam ništa čitala od ove lepotice što bi reko vulin,

Meni je Zec literatura "sfrj za početnike", to bih recimo preporučila rođenoj sestri koja 1991.godište. Evo baš ću sad da joj to kažem

  • +1 1
Link to comment

'uhvati zeca' se naslanja na fenomen 'moja genijalna prijateljica' elene ferante. fina za čitanje, zabavna i potresna. mene nervira što mnogo crno crta današnju bosnu. 

preporuka, svakako 

 

 

(btw, pročitala sam je posle laninog istupanja i posledičnog kensela oko palestina, pa mi je i to obojilo utisak)

 

  • +1 1
Link to comment

Mislim da ako hoće da se spozna Bosna, treba čitati Bekima i Pirketa. Mračno, ali tačno. 

 

Ok i Elvedin Nezirović, ali on je već moje godište, a to je premalo. S dužnim poštovanjem...

 

Edit.Pardon, stariji je, to objašnjava što ima nekog smisla

Edited by Svemir Zeka
  • +1 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...