Popular Post April Posted September 5 Popular Post Posted September 5 1 hour ago, Turnbull said: . Ovo je topik za pustanje muzike, sljokanje i plakanje i tako treba i da ostane. U sridu. Borini demoni nazad u ilovaču, a mi ćemo prisvojiti pesme uz koje smo odrastali i koje su naše isto koliko i njegove. 16
*edited by mod Posted September 5 Posted September 5 1 hour ago, giuseppe said: I Balašević je rekao čuveno 'jebo nas ko nas sastavi' za Slovence, a prema kosovskim Albancima je imao još gore ispade u inače sasvim filmičnoj prvoj knjizi - ali je mislim prilično rano skontao šta i kako i reterirao je, posle i obrnuo ćurak. Bora je išao iz lošeg u gore. Bora ja terao nizvodno. Da su vremena bila bolja sva je prilika da bi i on terao bolje. Pri tom ne mislim da je to dobra stvar. Sad da li je to bilo jer se umorio od kontriranja ili je nešto drugo to već ne znam.
Milošica Posted September 5 Posted September 5 (edited) 1 hour ago, giuseppe said: I Balašević je rekao čuveno 'jebo nas ko nas sastavi' za Slovence, a prema kosovskim Albancima je imao još gore ispade u inače sasvim filmičnoj prvoj knjizi - ali je mislim prilično rano skontao šta i kako i reterirao je, posle i obrnuo ćurak. Bora je išao iz lošeg u gore. Izgleda da mnogi umetnici iznose mišljenja više iz nekog egzibicionizma, a manje iz uverenja Edited September 5 by Milošica 1 1
Sammael Posted September 5 Posted September 5 Neka mu je laka zemlja, a ja sad mogu opet da uživam u pesmama uz koje sam odrastao a koje godinama nisam slušao. 2
Popular Post garcia Posted September 5 Popular Post Posted September 5 htedoh da napišem koju. nisam slušao riblju čorbu i nisam imao niti jedan njihov album/kasetu a opet sam znao dobar deo opusa jer su bili pa svepristuni. sećam se osnovne škole krajem osamdesetih, gde se školski drugovi lože na "bora priča gluposti", dok se starija ekipa loži na "lutku" i "pogledaj dom svoj..." ćale dolazi sa Gazimestana gde se dešavao narod, i kaže "video sam Boru Čorbu mrtvog pijanog u nekoj birtiji". to bio najveći utisak. ranih devedesetih me drug zove jer ima besplatan ufur (ćale mu bio pandur) na "Borino veče", gde u lokalnoj diskoteci, Bora sedi za barskom stolicom i peva svoje pesme preko razglasa sa koga ide ne matrica već normalan audio zapis njegovih pesama a glas sa mikrofona "ozgo". užasno zvuči ali mi skačemo, mislim da smo bili najmlađi u diskoteci. rane 2000, prošao peti oktobar, moj ćale zamenik predsednika opštine ispred DS-a, doveo Boru za badnje veče sa sve bendom u našu malu palanku na jugu. zove me ćale da sa kevom dođemo i upoznamo Boru. ja poveo i devojku, sadašnju ženu. ona nešto kivna na mene, našla mi pismo neke devojke koje sam, što bi rekla Anica Dobra u "Tito i ja", sačuvao samo zato što je lepo. ulazimo u bekstejdž, Bora sedi i na mobilnom se raspituje za neke kvote, kažu likovi iz okruženja da je strastveni kladioničar. mi stojimo, čekamo. on završava razgovor, skreće mu pažnju roadie "evo čoveka koji nas je pozvao", Bora skače sa stolice, rukuje se sa nama sa osmehom, i uz naklon mojoj kevi. odaje utisak neposrednog i ljubaznog čoveka. moj ćale i on se skontali na keca i razmenjuju šale i kalambure neko vreme. svirka dobra, tvrda, ide "jedino moje", grlimo se sa devojkom, oprašta mi za pismo, mirimo se. u korolji nabavljam akustičnu gitaru, a svirao sam do tada samo klavijature, vežbam, sviram i pevam čorbine hitove, svaka poštena pesmarica ih ima. volim "2 dinara druže", "ko te ljubi...", "prokleto sam" i tako, daleko od savršenog čoveka a ko je pa savršen. svakako obeležio živote većine i to uglavnom da pozitivan način, hteli to mi ili ne. žao mi ga je, laka mu zemlja. 17 1
kipo Posted September 5 Posted September 5 Ja sam progovorio 2-3 s njim pa on pomenu (kladjenje) tenis. Ja onako iskreno - jebes tenis, nemam pojma sta se tamo desava. On me tuzno pogleda i zavrsi sa mnom Inace, danas sjedimo u kafa ni i drugi dio dana pustamo Corbine pjesme. Jedva sam se sjetio ali jesam naposletku, divna pjesma. 5
morgana Posted September 6 Posted September 6 (edited) On 5. 9. 2024. at 0:19, Budja said: I ima neke slicnosti izmeju ta tri fenomena (Sinise, Corbe i Lepe Brene), a to se opet nadovezuju na ono Marshallovo o provincijalcima u velikom gradu. Mogla bi @morgana da kaze koju rec na tu temu. cini mi se da si u pravu iako se auditorijumi brene i corbe ne poklapaju bas idealno ali morala bih da domislim. ipak, mislim da je bora dj produkt koji bismo - ako bi uopste bilo moguce odvojiti lik od djela, a nisam sigurna - u muzickom smislu prihvatali sa mnogo manje ograda da nije domaci. bluz, kantri, hartlend, bilo tematski tj poetski ili muzicki, su odavno stigli u gradove i postali urbani i legitimizirani (makar u talasima ako ne stalno), ovo nije nista drugacije. heroji, odmetnici, skitnice, desperadosi sto kaze zikica simic, samo sto je kontekst pomjeren od nekakve ikonicne amerike na tipicno, prozaicno srpsko predgradje, ali vala i veci dio grada. ne bih ja to nipodastavala u muzickom i poetskom smislu. nevoljenje je druga stvar. Edited September 6 by morgana 4
Ayatollah Posted September 6 Posted September 6 11 hours ago, giuseppe said: I Balašević je rekao čuveno 'jebo nas ko nas sastavi' za Slovence, a prema kosovskim Albancima je imao još gore ispade u inače sasvim filmičnoj prvoj knjizi - ali je mislim prilično rano skontao šta i kako i reterirao je, posle i obrnuo ćurak. Bora je išao iz lošeg u gore. Nije Balašević rekao samo to, već je i celu pesmu napisao sa sve pominjanjem kako Slovence mame habsburški kavezi i sličnim glupostima, pa ni on opet nije imao problem da ide tamo, i niko mu nikada nije otvoreno zamerao zbog toga, niti ga zbog toga prozivao. Evo uostalom teksta: Spoiler Laku noc braco Janezi Shvatam vas, sve su to geni Mame vas habsburski kavezi Neko je rodjen da seni Malo ste plebiscirali Pre tog ste puno rovarili Tovarisi, dugo ste svirali Dok se niste natovarili 'Ajte vi, braco Slovenci, Nemojte s tim da se salite Samo vas cekaju Nemci Samo im vi jos falite Kvarni ste, jadna vam majka, Nismo iz istog filma I decki iz treceg rajha Za vas su GG firma Ne kunem, ne kunem i ne pretim Sve ovo smatrajte salom Ja necu da vas se setim Ni kad budem gledao slalom Na nama svako ucari I vi ste tako odlucili Laku noc braco smucari Dobro ste mi se smucili Zelim vam mir i spokojstvo I slavu vasoj zastavi Bilo je zadovoljstvo Jeb'o nas ko nas sastavi Meni deluje da je tu dosta bilo do toga kako je ko od njih dvojice percipiran, tj. Bora kao srpski nacionalista, a Balašević kao projugoslovenski liberal, pa je onda postalo bitnije KO je rekao, a ne šta je rečeno. Ovo Balaševićevo su skoro svi zaboravili, a Borino za konjušare se pominjalo skoro svaki put kada se pominjalo da on živi u Sloveniji. 4 2
Milosh76 Posted September 6 Posted September 6 A ustvari to je njihov nacin da reaguju na situaciju sa Slovenijom pocetkom devedesetih. Posto su bili umetnici, pesnici, onda su kroz pesmu govorili sve, pa i politicke stavove. Bora malo manje suptilno, ali sustina je ista. Motiv je drugaciji, Djoletu je bilo vise zao, a Bori drago, a opet to ne menja cinjenicu da su obojica bili voljeni u Sloveniji i tada i dan danas. 6
giuseppe Posted September 6 Posted September 6 (edited) Razlika je objektivno i u tome što je Đole vrlo brzo skontao i unormalio se, i npr imao pesmu o Vukovaru na albumu iz 1993, što baš i nije bilo jednostavno i trebalo je imat muda, dok je Bora terao ono (četničko) svoje. A prvi posleratni sarajevski koncerti su nešto što niko sem Balaševića nije mogao, iz Srbije. Edit: ali je svakako strašno zanimljivo da su takva dva pesnika bila u istom bendu... Čudo da je i toliko potrajao Edited September 6 by giuseppe 6
Popular Post James Marshall Posted September 6 Popular Post Posted September 6 Ne znam, možda loše čitam, iskreno meni ova Balaševićeva gora uvreda za Slovence nego Borina, Bora ih je ispsovao na pasja kola i nazvao konjušarima, ĐB ih je namazao govnima grđe, nazvao ih je robovima/životinjama (šta god se drži u kavezima) i rekao da su nacisti bolji od njih. 11
Filozof manijak Posted September 6 Posted September 6 (edited) ne bih da pravdam nikog, ali tada su bila smutna vremena... Mnogi su povedeni tadašnjom propagandom slično mislili o Slovencima, Hrvatima, Muslimanima. Kasnije se pokajali što su bili zavedeni mržnjom. Ovo govorim o običnim ljudima iz svoje okoline. Kapiram da ni umetnici nisu bili pošteđeni izliva probuđenog nacionalizma u mozak. Meni je bitno da su se kasnije pokajali zbog svojih gluposti Edited September 6 by Filozof manijak 5
Milosh76 Posted September 6 Posted September 6 Ima nesto i do reputacije, drugih pesama, publike koja prati jednog i drugog... Sve to utice kako neko kapira te pesme i te odnose.
Recommended Posts