Arthur Kirkland Posted September 4 Posted September 4 (edited) Bora je bio pravi Srbin - u smislu da je leteo visoko i blistao u svom prajmu, a da se u svom padu nemilosrdno zabio u blato, valjajuci se pijan kao prase. Bas covek kontrasta i krajnosti, retko ko je bio indiferentan prema njemu Edited September 4 by Arthur Kirkland 2
Milosh76 Posted September 4 Posted September 4 29 minutes ago, bradilko said: bio sam i ja na njegovom ( tj riblja corba) koncertu. mozda 11, 12 godina sam imao. jel moguce da je svirao dzindzer tad? Dzindzer je dosao posle Rajka Kojica, znaci posle Muzicara, to je neka 84-85 godina, pa ti racunaj dalje Evo jedna eroCka 2
napadaj Posted September 4 Posted September 4 (edited) 21 minutes ago, harper lee said: Zato sto te podsetio na staru istinu da su najveca nemoralna govna ljudi koji pisu ode o moralu, gotovo uvek tudjem jer o svom radije ne bi. U crno-belom (no pun intended) svetu u kojem zive jednostavno je neizvodljivo da isti covek baljezga nacionalisticke gluposti u vreme kad to kao javna licnost ne smes nikako da radis cak i ako u te gluposti verujes jer mnogo klinaca slusa ono sto govoris ali takodje beskonacno dobar i nezan covek koji ce da zalegne za nekog koga uopste ne zna ako ni zbog cega drugog onda zbog toga sto mu je pogodjen osecaj za pravedno i ispravno. U normalnom i realnom svetu koji je odavno presao na full colour takvi ljudi su uobicajena pojava ili su makar bili, propadamo i u tom smislu. Takodje, u normalnom i realnom svetu se coveku koji pogresi pomogne da se uspravi i gresku ispravi, u crno-belom se greske nikad ne zaboravljaju i toliko zloupotrebljavaju da onaj ko je pogresio samo dalje srlja u sve vece greske, dok mu one ne postanu zivotna navika. Nekim ljudima je prosto isuvise vazno da postignu nemoguce, da budu u pravu, oni mrze greske kod drugih jer im stalno ponavljanje tih gresaka daje iluziju da su zapravo postigli nemoguce i da jesu u pravu. No, to je ipak samo jedna obicna i tuzna iluzija, to ce uvek i ostati. Bah, ne obraćam mnogo pažnje na to. U žanrovima koje slušam postoji toliko manijaka, bolesnika i psihopata, da ne bih slušao ogroman broj jako bitnih i velikih bendova kad bih brinuo o tim stvarima. Više mi je taj Rambov post izazvao nostalgiju poduprtu sa dva jaka piva od malopre. Borina lupetanja u poslednjih dosta godina jesu nebulozna, ali on nije bio zločinac, huškač, finansijer kriminalaca, ništa od toga, niti je iko otišao posle njegovog koncerta po uniformu i kalaš zakopan u dedinoj bašti da pobije pola bosanskog sela. On je samo postao ono o čemu je pevao - dvorska luda, rodoljub u službi režima - Čkalja, Maksim Gorki, Paja Patak. A čak ni to nije bio u nekoj velikoj meri, nego se tu i tamo pojavljivao kao totalno nebitna podrška i izgledao ko baba koja glasa zbog kila šećera. Edited September 4 by napadaj 7
Popular Post James Marshall Posted September 4 Popular Post Posted September 4 (edited) Bora Đorđević je bio mnogo štošta, pročitali smo dosta toga, napisano je dosta toga, zapravo ne znam kome je više nekrologa i epitafa napisano dok je bio živ - valjda je bio toliko veliki da čak i oni kojima je išao na živce su morali da konstatuju za početak veličinu i visinu odnosno dubinu ponora u koji je upao tokom života, odnosno upadao, pa su morali da se oproste od njega za života. Nekako sagledavajući njegovu karijeru ne mogu da lociram tačan trenutak kad je krenuo da se strmoglavljuje, i da li je ikada i prestao, već je to bio jedan slobodan pad. Već ste dosta toga fino locirali ovdje, neko je rekao da je već na "Bora priča gluposti" čitanjima poezije moglo da se vidi u kakva ludila i bedastoće srlja. Drugi momenat koji je neko od cijenjenih kolega pomenuo i oko koga se razvila fina rasprava jeste činjenica da muzički Riblja Čorba nije uopšte naivna muzička pojava, mada možda na prvi pogled to tako zvuči i izgleda, em rok, em to nikad nisu bile simfonije progroka kao što je pomenuti Tajm ili ono što je radio Kornelije Kovač ili već tada passe bluz rok Smaka koji je tehnički bio na jednom višem nivou, ali opet nije bilo bezazleno. Meni lično se više sviđalo sviranje Rajka Kojića jer je imalo te DIY hendriksovštine u zvuku gitare ali i stilski, Džindžeru nema šta da se zamjeri, njegovo peglanje je uvijek bilo izuzetno čisto, to je bio dobar zvuk i on je često nosio njihove koncerte. Pomenuste i "Rekla je", to ne da nije naivna pjesma, već je izuzetno kompleksna i harmonski i ritmički, to nije pjesma za gitariste od 4 akorda u I vi IV V progresiji Što se mene tiče, ja sam u realnom vremenom počeo da slušam Čorbu (nehotice) tamo u njihovoj drugoj fazi, kada ih je njihova veličina već pojela a Bora počeo i već se prilagodio toj veličini i postao zanatlija rime, gdje je to već prešlo u šljaku i naviku i manirizam. Onda sam krenuo nazad prema počecima njihove diskografije, i stojim prav da je kao i u slučaju njegovog saborca iz prve faze RČ, Momčila Bajagića, prva četiri albuma najbolja faza, gdje je kasnije bilo dobrih izleta (van te prve faze je i najveća, ne možda najbolja ali svakako najveća pjesma RČ a bogami i rokenrola na Balkanu " Pogledaj dom svoj anđele", pjesma gdje je Borina sposobnost slikanja pjesničkih slika došla do vrhunca - taj tekst nema slovo viška), ali opet, prva četiri albuma su meni bar nivo iznad. "Buvlju pijacu", kraj te faze, sam vrtio prstom na gramofonu tokom rata u BiH jer jebiga, struje nije bilo, a bilo mi je stalo da ga lujem. U toj fazi Bora je bio ono što mu je najviše pasovalo, a gdje sam se i ja pronalazio, i razumijem što ga neki nikad nisu varili ili kapirali. Balašević je bio pjesnik starosjedilačkog, sedentarnog, pitomog mentaliteta, Šobić je imao svoju nišu a to su studentski život i život domca, a Bora je bio pjesnik provincijalaca i ljudi sa periferije u velikom gradu, u najvećem gradu na ovim prostorima, u Beogradu, što sam bio i ja. Zanimljivo mi je da je jedan sličan tome skončao kao i Bora, u blatu nacionalizma, Momo Kapor. A iznad svih njih sjenka velikog Arsena koji je, to je zapisano, imao posebnu slabost prema Bori, kao i Bora prema njemu. Harper pomenu kako ga je Arsen sjajno okaraterisao stihovima "Lako je mom drugu" a Bora mu se revanširao "Sretan sam što tol'ko vredim da kraj tebe ovde sedim/kud ćeš veće/Arsene Dediću/gaće unerediću/od sreće". Mislim, ako ga je stara baraba trpila i voljela, sigurno je u Bori bilo nešto što je vrijedilo. I kad je Arsen umro bilo je slično kao ovih dana, kraj nekog dugog, predugog, mučnog ljeta. Znam da je Bora došao u Beograd kao srednjoškolac, ali dok je sipao tu gorčinu Čačanina u Beogradu, tu je udarao u žicu koja je najbolje rezonirala. To je svijet žena koje su do jutra verne i zaslužuju ljubav do groba, svijet vinjaka i cigareta koje se lagano ubijaju, bandi došljaka koje se celu noć biju, pjesme o parovima o kojima šuška provincija cela jer je ona bila s onim muzikantom, o ženama koje treba ostaviti medicinskim sestrama i umornim borcima, o sendviču (oh ironije) koji služi da zavara glad i tri cigarete uz put, gdje taksisti gaze golubove a konobari otimaju kradu, o Soluncima vagon restorana (kakva slika, neponovljiva! ko zna koliko ljudi uopšte sad ni ne može da rastumači taj stih), naravno o piletini, pivu, pijanim kretenima u možda tom istom vozu, o umornom Turčinu koji je izazvao sudar, o beskrajno dugim i prokletim noćima. Kažem, razumijem ljude koji ne kapiraju ovaj sentiment, ali pored te identifikacije ti stihovi su imali i obrazovnu ulogu, gdje je opisivao taj život na margini, život periferije, koji je postojao, ma koliko nekom bio gadan, mene je donekle pripremio za dolazak u Beograd. Opet, ne znam je li neko prošao uglom Bulevara i Resavske/Generala Ždanova prije 10-20-30-40 godina a da mu u uvu nisu zazvonili stihovi "Čekaju te dole taksisti kod JAT-a", napisao je on i neke od najljepših stihova ovom gradu, na svoj način. Inače, upoznao sam čovjeka i par puta smo zablejali u nekim bekstejdževima, privatno je to bio jedan vrlo povučen, pristojan i vaspitan čovjek, potpuna suprotnost onom kakva mu je bila persona na sceni i u medijima. Ne znam šta mu je trebalo to da izigrava klovna. Vidim da su sad krenula i neka čitanja njegovog opusa iz vizure 2024. godine, čak i rane karijere, te mizoginija, te licemjerje, te rasizam, te ovo ono, naravno sad već je to već postalo manir i da se ne ponavljam koliko je to promašeno. Veliki opus zaslužuje da ga nadživi, pa i njegova brljanja nakon što je prošao svoj zenit. Ko hoće neka odvaja djelo od pokojnika, ja prvi nisam za to, ali bih se osjećao malo siromašnije kad bih svjesno potisnuo i naprasno zaboravio to što je vrijedilo iz tako bogate karijere. Malo ko je ovako surovo i istinito naslikao i opisao užas momenta razlaza, malo gdje se ovako uklopila muzika sa tekstom. Uvijek sam muku mučio sa sviranjem ove pjesme, ne samo jer je teška za sviranje, teška je u svakom pogledu. Doviđenja Borisave Đ. iz Čačka, hvala na na svim sjajnim pjesmama. Za ostalo, kažu da ima neki drugi sud. Edited September 4 by James Marshall 31 3 18
Milosh76 Posted September 4 Posted September 4 47 minutes ago, napadaj said: Kad je krenula "Jedino moje", uspentrao sam se na binu i otpevao je u zagrljaju sa njim, iako ništa živo nisam video od alkohola. Samo za tebe... 1
Milošica Posted September 4 Posted September 4 19 minutes ago, harper lee said: Zato sto te podsetio na staru istinu da su najveca nemoralna govna ljudi koji pisu ode o moralu, gotovo uvek tudjem jer o svom radije ne bi. U crno-belom (no pun intended) svetu u kojem zive jednostavno je neizvodljivo da isti covek baljezga nacionalisticke gluposti u vreme kad to kao javna licnost ne smes nikako da radis cak i ako u te gluposti verujes jer mnogo klinaca slusa ono sto govoris ali takodje beskonacno dobar i nezan covek koji ce da zalegne za nekog koga uopste ne zna ako ni zbog cega drugog onda zbog toga sto mu je pogodjen osecaj za pravedno i ispravno. U normalnom i realnom svetu koji je odavno presao na full colour takvi ljudi su uobicajena pojava ili su makar bili, propadamo i u tom smislu. Takodje, u normalnom i realnom svetu se coveku koji pogresi pomogne da se uspravi i gresku ispravi, u crno-belom se greske nikad ne zaboravljaju i toliko zloupotrebljavaju da onaj ko je pogresio samo dalje srlja u sve vece greske, dok mu one ne postanu zivotna navika. Nekim ljudima je prosto isuvise vazno da postignu nemoguce, da budu u pravu, oni mrze greske kod drugih jer im stalno ponavljanje tih gresaka daje iluziju da su zapravo postigli nemoguce i da jesu u pravu. No, to je ipak samo jedna obicna i tuzna iluzija, to ce uvek i ostati. Uh, vrhunski post. Vrhunski. Da nismo ti i ja neprijatelji, sad bih ga stavio na bitne postove, ali i ovako bi trebalo da se pamti. 1 1
Sara Posted September 4 Posted September 4 Jutro kvari sinoc zapocete veze ... moja💙 Pokojna tetka slusala Corbu do besvesti, na max. 6
Caligula Posted September 4 Posted September 4 (edited) Secam se da sam pre tridesetak godina govorio kako ce Bora, ako pozivi dovoljno dugo, napisati nagluplju pesmu u univerzumu - pri tom mereci njegov pocetni kvalitet koji se dramaticno srozavao nizbrdo od neke tacke pocetkom devedesetih. Sulud vektor od natprosecnog vrha ka provaliji banalnog. Sjajan rok pesnik koji je poceo da umire jos pre trideset + godina - ali ono sto je i do tada dao je bilo dovoljno da postane i ostane legenda. Nesto kao put Nemanje Kusturice - od remek dela "Secas li se, Doli Bel" pa na dalje nizbrdo. Ofarbao mi je detinjstvo i tinejdzerske dane u dobre i postojane boje. Slava mu. Edited September 4 by Caligula 2
jezovuk Posted September 4 Posted September 4 Koncert na Omladinskom/OFKinom stadionu 2002 valjda. Ekipa iz srednje. Svirka onako, jebemliga ni ne sećam se. Kaže ortak posle koncerta 'dobar je ovaj Bora, treba mu otići na sahranu kad umre'. Urezalo mi se, kao neko tužno proročanstvo i konstatacija već očiglednog propadanja. Počivaj u miru legendo. 1
ronin Posted September 4 Posted September 4 (edited) 3 minutes ago, *edited by mod said: Zna li se ko je menadžer kog Rambo pominje? Verovatno Maksud Ćatoviić zvani Maksa... Edited September 4 by ronin 1
kud u maglu Simoviću Posted September 4 Posted September 4 @napadaj da, jeste bio huškač Quote E moj druze Zagrebacki Eto nas kod vas u pljacki Mi cemo vas opljackati A vi cete svi plakati Spoiler 1 2
radnik Posted September 4 Posted September 4 Nije to huskanje. Vise neki neukusni humor, sprdnja... sa stvarima sa kojima se (pristojni ljudi) ne sprda. Meni na to lici, nema tu mrznje. 6
Milošica Posted September 4 Posted September 4 15 minutes ago, radnik said: Nije to huskanje. Vise neki neukusni humor, sprdnja... sa stvarima sa kojima se (pristojni ljudi) ne sprda. Meni na to lici, nema tu mrznje. Apsolutno. Samo se treba vraćati na onaj odličan post (pri tome mog neprijatelja) harpera.
Recommended Posts