Jump to content
IGNORED

USA izbori 2024 - prognoze & play by play

braca

USA izbori 2024 - prognoze  

188 members have voted

1. 1. Vaš favorit :

This poll is closed to new votes

• Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 11/05/24 at 23:00

Recommended Posts

Posted (edited)
9 minutes ago, Gandalf said:

Demokrate/GOP dobiju izbore -> postave sudije koje su njima po volji -> sudije donose odluke koje odgovaraju izbornim pobednicima -> gubitnici kukaju kako smo na pragu fašizma/komunizma kada god im neka odluka nije po volji. Rinse and repeat.

Reklo bi se da je Tramp uspeo da jedne i druge učini za koju dužinu luđim.

Svakako nesto nije kako treba kad je ovako nesto pitanje za izbore, a ne definisano u zakonu i ustavu i ne dirano. 

Meni su ipak ludji oni koji ovu individuu kandiduju za izbore (steta sto je Kazablankas - Elite model look pandrknuo i izvukao se, imao bi svasta da kaze) i sve one sarlatane oko njega u sustini grebatore javnih para. Gde pujdaju masu na random ljude, eto i ove gastose u NBA.

Nema kucnog saveta na Anktartiku gde bi jedna zena sa slicnom biografijom prosla. I ne treba da bude.

Edited by Moonwalker
  • +1 1
Posted
2 minutes ago, Moonwalker said:

Pa i nije nesto, niti smo za primer u poredjenju sa drugim zemljama.
Brzo se vratilo, pardon strmoglavilo na druga podesenja, a nema koji belosvetski dziber ili autokrata da se ne kotira visoko ili bar kao «saljivdzija». 

Abortus je u Srbiji jos uvek dozvoljen, i vrlo siroko rasprostranjen. Da nije i u svesti naroda koliko je to podrazumevano pravo, ne sumnjam da bise Seseljugin mali i neki Amfilohije vec pobrinuli da menjaju zakonsku regulativu i u ovoj diktaturi bez slobodnh izbora, kao sto je vec ucinjeno u demokratskoj USA u seriji njihovih drzava.

Posted
5 minutes ago, Moonwalker said:

Svakako nesto nije kako treba kad je ovako nesto pitanje za izbore, a ne definisano u zakonu i ustavu i ne dirano.

a kako bi to trebalo da bude definisano zakonom ako nije izborno pitanje?

odluka vrhovnog suda oko abortusa se svodi na to da bi pravo na abortus valjalo regulisati zakonom. zakone izglasavaju izabrani organi, ili se to reguliše referendumima na državnom nivou.

Posted
10 minutes ago, Gandalf said:

Demokrate/GOP dobiju izbore -> postave sudije koje su njima po volji -> sudije donose odluke koje odgovaraju izbornim pobednicima -> gubitnici kukaju kako smo na pragu fašizma/komunizma kada god im neka odluka nije po volji. Rinse and repeat.

Reklo bi se da je Tramp uspeo da jedne i druge učini za koju dužinu luđim.

ali cini se da je "nekad" ( ne znam kad bih mogao da definisem npr pre izbora regana) ipak i pored stranacke pripadnosti postojao neki nivo u moralnom smislu.

ipak se postivao ustav, zakonske odredbe u vecoj meri nego sad.

meni je krah demokratije ( jer su primer i moramo vise traziti i zahtevati) da npr posle otkrivanja da se lagalo u vezi iraka niko krivicno/ politicki odgovara. pa sta je bio watergate?? egzemplar kako treba postupati. imali smo i kod regana olivera norta i tad je to vec pocelo u moralnom smuslu da opada.

da ne pricam o mladjem bushu ili klintonu koji izadje i kaze nisam trp'o( ili felacio?) a onda nadju njegov musper i nikom nista.

ovamo u britaniji, jebote mis bler, dika demokratije, on je valda bio optuzen za teska dela ali se izvukao( da ne pricamo o tome da najbolji pravnici cak ni u pocetnoj fazi karijare ne zele da idu kroz drzavne instirucije vec odmah idu u privatne kancelarije).

retko ko vise ima onaj trip da nesto prvo doprinese drustvu, da se tu dokaze i da onda ide u korporacije, advokatske kancelarije i sl.

mislim bilo je lresedana i zataskavanja svega i svacega ali ovo sto imamo poslednjih cak decenija je dno dna.

meni je oranz govno rezultat reganizma,  krajnji rezultat svega toga. te desnice koja je postala toliko bahata prvo unutar svog drustva pa onda i napolje.

i bojim se da ulazimo u te tramp likove, bez neke velike razlike u partijskon  pripadnosti, jos vise u buducnosti. 

mogu zamisliti kakvih frikova ce se ispiliti iz ovih politickih " primera" koje imamo danas.

Posted (edited)

Pa je li bilo definisano nekakvim pravnim aktom koji odgovara tom sistemu i koji je ukinut. Sa kojim motivom su obarali zakon ili amandman? Casnim?

Time su ucinili neravnopravnim stanovnike cele drzave. U nekoj ce da umiru kao muve, ukoliko nemaju para da se dokopaju druge kad im i ako im pomoc zatreba.
Porez i dalje moze da se ustedi dok zivot traje.

Svaka, pa i normalna trudnoca za zenu moze da postane rizicna.

Iz mog ugla oni ljudi iz GOPa su civilizacijsko smece sta im izlazi iz usta. 

7 minutes ago, Gandalf said:

a kako bi to trebalo da bude definisano zakonom ako nije izborno pitanje?

odluka vrhovnog suda oko abortusa se svodi na to da bi pravo na abortus valjalo regulisati zakonom. zakone izglasavaju izabrani organi, ili se to reguliše referendumima na državnom nivou.

Edited by Moonwalker
  • Hvala 1
Posted (edited)
8 minutes ago, bradilko said:

ali cini se da je "nekad" ( ne znam kad bih mogao da definisem npr pre izbora regana) ipak i pored stranacke pripadnosti postojao neki nivo u moralnom smislu.

ipak se postivao ustav, zakonske odredbe u vecoj meri nego sad.

meni je krah demokratije ( jer su primer i moramo vise traziti i zahtevati) da npr posle otkrivanja da se lagalo u vezi iraka niko krivicno/ politicki odgovara.

Kaze neka moja drugarica - Mi na istoku znamo da nas nista ne pitaju, a na zapsdu jos uvek misle da se nesto pitaju.

Ja sam sa istoka ali sam preveliki kontrol frik da mogu da podnesem ovo koliko se ne pitam ni u Srbiji ni bilo gde drugde, a ovo je sad sto zivimo jos i labudova pesma demokratije u nestajanju. Ne znam da li je bila bas veca, ali neki zaokret i gubljenje nekih tekovina su po meni definitivne. Sad je neki interregnum. Po meni nije smelo da se dozvoli ni ovo u Palestini ni ovo sa Rusijom i Ukrajinom.

Edited by Mel
Posted (edited)
43 minutes ago, dragance said:

Tačno je i jedno i drugo.

Nije, jer treća partija ne postoji. Jill Stein jedva da i tweetne koju između dva ciklusa. Ona je petparačka ratfuck operacija strogo namijenjena za predsjedničke izbore u koju Republikanci i njihovi donori ulažu neku sitnu lovu i advokatsku satnicu, i to zato jer nema socijalizam u imenu partije pa im je to probavljivo. I i to je sve. Nema tu ničega drugoga.

Edited by Roger Sanchez
  • +1 3
  • Haha 1
Posted
4 minutes ago, Moonwalker said:

Time su ucinili neravnopravnim stanovnike cele drzave. U nekoj ce da umiru kao muve, ukoliko nemaju para da se dokopaju druge kad im i ako im pomoc zatreba.
Porez i dalje moze da se ustedi dok zivot traje.

Svaka, pa i normalna trudnoca za zenu moze da postane rizicna.

'Ajde nam jos malo objasnjavajtm kako je nevaljalo baktati se s necim u sred 21. veka i najdrzave na celom svetu oko necega sto se i u najjadnijim pokojnim takozvanim komunjarskim zemljama smatralo normalnim...

Ma i sirotinjski, tek: zdravstvo, kakvo-takvo za sve, abortus, skolovanje, taj rad...

I ne zaboravi vrednostitm...

:fantom: 

Posted
2 minutes ago, Mel said:

Kaze neka moja drugarica - Mi na istoku znamo da nas nista ne pitaju, a na zapsdu jos uvek misle da se nesto ne pitaju.

Ja sam sa istoka ali sam preveliki kontrol frik da mogu da podnesem ovo koliko se ne pitam ni u Srbiji ni bilo gde drugde, a ovo je sad sto zivimo jos i labudova pesma demokratije u nestajanju. Ne znam da li ej bila bas veca, ali neki zaokret i gubljenje nekih tekovina su po meni definitivne. Sad je neki interregnum. PO meni nije smelo da se dozvoli ni ovo u Palestini ni ovo sa Rusijom i Ukrajinom.

ne znam bas sve to ali cini mi se da je posle pada berlinskog zida nastala nekakva prvo euforija a onda opsti pad u kvaliteru i stovanju zakona i moralnih pravila.

i avno proklamovani ciljevi su paa nemotivirajuci. 

mislim da smo posle pada berlinskoga zida bili napusteni, prepusteni sebi a realno nam je trebala nikad veca podrska.

Posted (edited)

U dijalog ces i uzajamno objasnjavanje sa nekim drugim.

1 minute ago, namenski said:

'Ajde nam jos malo objasnjavajtm kako je nevaljalo baktati se s necim u sred 21. veka i najdrzave na celom svetu oko necega sto se i u najjadnijim pokojnim takozvanim komunjarskim zemljama smatralo normalnim...

Ma i sirotinjski, tek: zdravstvo, kakvo-takvo za sve, abortus, skolovanje, taj rad...

I ne zaboravi vrednostitm...

:fantom: 

Edited by Moonwalker
  • +1 2
  • Haha 1
Posted
Just now, bradilko said:

ne znam bas sve to ali cini mi se da je posle pada berlinskog zida nastala nekakva prvo euforija a onda opsti pad u kvaliteru i stovanju zakona i moralnih pravila.

i avno proklamovani ciljevi su paa nemotivirajuci. 

mislim da smo posle pada berlinskoga zida bili napusteni, prepusteni sebi a realno nam je trebala nikad veca podrska.

Pa Poljaci se fakat ne bi slozili ali cela ta zapadna Evropa je sluzila i kao izlog radnje za potlacene mase istoka. Ima malo i do toga da je prestao kompetitivni pritisak na opstenarodna prava. Ima malo i do globalizacije. Na zapadu vole da kazu - Nigde nam nije garantovano da ce osvojena prava biti zadrzana (po sistemu moras uvek da se boris). Eto makar deluje da su svesni toga.

Mi sami u Srbiji smo posle pada tog Berlinskog zida glasali da ostanu komunisti jer je narod Srbije bio ok sa tim. Tu je napravljena najbitnija greska, i posle je bilo dzabe pogotovo i zbog tog Kosova koje je trebalo priznati ali niko krsten nije hteo to da uradi dok nije doslo Ovo Zlo.

Posted
Just now, Moonwalker said:

Pa je li bilo definisano nekakvim pravnim aktom koji odgovara tom sistemu i koji je ukinut. Sa kojim motivom su obarali zakon ili amandman?

nije u pitanju bio zakon, već je oborena prethodna odluka vrhovnog suda. 

naime... barem od WWII, vrhovnim sudom su dominirali ljudi koji su bili za koju dužinu liberalniji od većine (belih) Amerikanaca. donosili su odluke koje su bile po volji liberalima, ali su takođe bile anti-demokratske obzirom da ne bi imale prođu na izborima. u suštini je vrhovni sud služio liberalima da proguraju mere koje nisu mogli da guraju na izborima.

to je tada imalo logike obzirom na visok nivo diskriminacije kojem su bile izložene neke skupine (crnci, LGBT, žene). konzervativni argument je da ta logika više nema nikakvog smisla, i da vrhovni sud ne bi trebalo da igra ulogu zakonodavnog organa.

Posted (edited)
15 minutes ago, Moonwalker said:

U dijalog ces i uzajamno objasnjavanje sa nekim drugim.

:D

A kamgu sloboda, jednakost, bratstvo?... :ohmy:

I - nemamo mi sta da uzajamno objasnjavamotm: seti se samo sopstvenih (i ne samo tvojih) stavova :isuse: kada na drugim temama zapenjeno krenes da objasnjavas kako je sve u redu u najboljem od najboljih svetova - ne mislim samo na SAD...

Kako je Kina 1 bljak, a SAD naprotiv, itd, itd...

Jebote, kako vas nije sramota: drndate nas na banalijama americkih izbora, banalijama poput zdravstva dostupnog svima, itd, itd..., sve tretirajuci to kao pitanje svih pitanja...

Banalijamatm koje su smatrane civilizacijskim dostignucem koje se podrazumevalo...

I koje se vise ne podrazumeva...

More bre... :D 

Edit: odoh da strepim sta ce i kako ce americki vrhovni sud... :fantom: 

Edited by namenski
  • +1 1
  • -1 3
Posted
5 minutes ago, Gandalf said:

u suštini je vrhovni sud služio liberalima da proguraju mere koje nisu mogli da guraju na izborima.

Lupetaš gluposti. I u vrijeme najveće težnje za progresom vrhovni sud nije ''gurao mere'' nego je obarao postojeće diskriminativne akte.

• +1 2
Posted
2 minutes ago, Roger Sanchez said:

Lupetaš gluposti. I u vrijeme najveće težnje za progresom vrhovni sud nije ''gurao mere'' nego je obarao postojeće diskriminativne akte.

https://en.wikipedia.org/wiki/Swann_v._Charlotte-Mecklenburg_Board_of_Education

Swann v. Charlotte-Mecklenburg Board of Education, 402 U.S. 1 (1971), was a landmark United States Supreme Court case dealing with the busing of students to promote integration in public schools. The Court held that busing was an appropriate remedy for the problem of racial imbalance in schools, even when the imbalance resulted from the selection of students based on geographic proximity to the school rather than from deliberate assignment based on race. This was done to ensure the schools would be "properly" integrated and that all students would receive equal educational opportunities regardless of their race.

• Create New...