Jump to content
IGNORED

USA izbori 2024 - prognoze & play by play

braca

USA izbori 2024 - prognoze  

188 members have voted

1. 1. Vaš favorit :

This poll is closed to new votes

• Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 11/05/24 at 23:00

Recommended Posts

Posted
26 minutes ago, Sammael said:

A šta misliš kako će se to reflektovati na globalno tržište kapitala, greenfield/brownfield investicije po svetu, cene energenata?

Ne usuđujem se da takve lagane zaključke donosim. 

Sa ovim nivoom javnog duga i stopom njegovog rasta koji ima SAD, put u ambis deluje neizbežno, i to neće uspeti da zaustave na Tramp ni Kamala. Niti će se uopšte mnogo baviti time da ga zaustave.

• +1 1
Posted
5 minutes ago, Sammael said:

Nema 5 minuta da si izjavio da je za svet bolje da Tramp pobedi. Nema šta da se učitava.

Mojne te jeftine spinove, bukvalno sam napisao da po toj logici, gde Amerikance naravno zanima samo svoje dupe i da ih boli kita za sve ostale, da iz te perspektive oni zaslužuju Trampa kao neku kaznu, jer što bi onda ostatku sveta značilo da Amerikancima interno bude bolje? Ako njih boli kita za nas, onda i nas boli kita za njih.

Takođe, već smo videli da svetu nije ništa bolje sa Trampom, ali nažalost nije postalo bolje ni sa njegovim naslednikom, pa je malo naivno verovati da će billo ko od njih dvoje doneti boljitak.

Posted (edited)
6 minutes ago, Moonwalker said:

Odlicno si me razumeo./s

Pa nije morala onoliko da se uživi u tu ulogu kaubojke, otprilike se ovako ofirala kao Gangula sa svojim četništvom koliko je zapravo on bio u DS-u uskurac, čisto da bude blizu vlasti a ne jer vjeruje u neku ideju (blisku stranci kojoj pripada). 

Opet se vraćam na osnovnu tezu, sem tog momenta gdje se realno zapalila, sve ostalo što sam je slušao kako priča zvuči kao nabiflana nastavnica na seminaru Ane Bučević, i to ne vrlo talentovana. Jednostavno mi je nešto off u njenim izlaganjima, od glasa preko intonacije i deliverija, vrišti mi neku neiskrenost. 

Edited by James Marshall
  • +1 2
Posted
2 minutes ago, copkillah said:

Mojne te jeftine spinove, bukvalno sam napisao da po toj logici, gde Amerikance naravno zanima samo svoje dupe i da ih boli kita za sve ostale, da iz te perspektive oni zaslužuju Trampa kao neku kaznu, jer što bi onda ostatku sveta značilo da Amerikancima interno bude bolje? Ako njih boli kita za nas, onda i nas boli kita za njih.

Takođe, već smo videli da svetu nije ništa bolje sa Trampom, ali nažalost nije postalo bolje ni sa njegovim naslednikom, pa je malo naivno verovati da će billo ko od njih dvoje doneti boljitak.

Tramp pobedi. Najavio je da će jedna od prvih stvari koje će uraditi biti dovođenje Kine u red i uvođenje još viših tarifa na kineske proizvode (pri tome ne razume da javni dug i spoljnotrgovinski deficit nisu iste stvari). Posledica toga je da Ameri moraju da višestruko skuplje plaćaju kinesku robu, a pošto nemaju izbora jer se gro stvari koje koriste i dalje proizvode u Kini, onda znači ili osteriti u SAD (neće se desiti), ili štampanje para i inflaciju. Na stranu što će to poskupeti američke proizvode u ostatku sveta da bi mogli da i dalje projektuju rast, što će finansijski gubici biti osigurani kod ne-američkih osiguranja pa će to izazvati globalni baterflaj efekat kao 2008, ali može da dovede i do poskupljenja kineskih proizvoda u ostatku sveta da bi Kinezi nadoknadili pad prodaje u SAD (pošto ostatak sveta prosto ne može to da nadoknadi povećanjem obima jer niko nema potrošačku ekonomiju kao SAD). Znači direktno nas i ostalu sirotinju udara po džepu. 

Posted (edited)
8 minutes ago, James Marshall said:

Opet se vraćam na osnovnu tezu, sem tog momenta gdje se realno zapalila, sve ostalo što sam je slušao kako priča zvuči kao nabiflana nastavnica na seminaru Ane Bučević, i to ne vrlo talentovana.

Mislis li da bi joj pomoglo da zvuci kao karijerni pravnik i tuzilac?

I ovako joj i u tom Ana Bucevic  izdanju lepe da je uppity.

Kad se nivo komunikacije jednom sroza do neke tacke, u skoku ga neces vratiti tamo gde je bio, nego postepeno i u Sizifovim mukama. To je cena toga.

Edited by Moonwalker
Posted

Nevjerovatno kako pokušavate da me uvučete u to da sam ja za republikanske politike samo zato jer me demokratski kandidat ne impresionira. Ništa jače od toga, daleko od toga da ženu nešto hejtujem, samo su mi njeni javni nastupi meh, vrlo vrlo neubjedljivi. Imao bih problem da mi neko kaže da podržavam naprednjake jer su mi Lazović i Dobrica potpuno neharizmatični i dosadni (ili Zelenović, Ponoš, Đilas, Miloš J, Marinika, whatever) ali ajde, ima dosta tih sa tom skrivenom agendom blaćenja opozicije u Srbiji koji kao glume neku nezavisnost, ali tek ovoliko bacakanje i svrstavanje u vezi sa američkim izborima, malo mi teško dopire do mozga. Ja sam po većini pitanja mnogo bliži demokratama nego republikancima, ali da jedna Kamala Haris za koju nismo znali ništa sem osnovnih biografskih podataka postane sveta krava u roku od mjesec dana od nominacije, stvarno mi je šok. To skoro pa idolopoklonstvo uopšte nije čak ni u skladu sa nekim osnovnim postulatima demokrata, to prije i ide uz ove republikance u posljednje vrijeme. 

Ali nije poenta čak ni u idolopoklonstvu, iako ne znam na čemu bi se ono baziralo, već na tome da ko god nije prihvatio kandidata 100%, taj je zapravo pobornik druge strane. Ta crno-bijela vizura nas je i dovela do toga da prihvatamo svakog polovnjaka samo zato što nije Onaj Drugi. 

• +1 5
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

Potpuno se slažem da je Kamala meh. Meni bi njen VP kandidat bio daleko bolji izbor.

• +1 6
Posted
2 minutes ago, Moonwalker said:

Mislis li da bi joj pomoglo da zvuci kao karijerni pravnik i tuzilac?

I ovako joj i u tom Ana Bucevic  izdanju lepe da je uppity.

Kad se nivo komunikacije jednom sroza do neke tacke, u skoku ga neces vratiti tamo gde je bio, nego postepeno i u Sizifovim mukama. To je cena toga.

Ne, opet dihotomija. I opet reaktivnost. Ona više nije pravnik i tužilac, ali ne treba ni da bude lajfkouč. Ona treba da bude političar, to je već neko vrijeme. Eno joj milion knjiga i videa sjajnih govora i nastupa velikih državnika iz prošlosti SAD, ali očigledno joj fali talenta, neka bude da se to zove harizma. 

I kao što rekoh, treba joj direktnih odgovora i preuzimanja odgovornosti i odlučnosti da se zauzme za svoje politike a ne da razmišlja šta će joj lijepiti, ona upravo radi suprotno, podilazi masama, ali dobro, jasno je meni da će u Americi uvijek neki korpo-birokrata imati više šanse od nekog Bernija, taj film smo gledali 2016. I vidjeli smo kako je prošlo. Tu moram da skinem kapu Donaldu, pa me razapnite, Crooked je bio idealan epitet za Hilari Kilari. I morala je da bude ona kandidat, iz tog kruga američkog političkog rojaltija. Ali to je problem SAD i njihovog političkog sistema. Opet se vraćam na temu, Kamala sa svim tim svojim kompromisima u priči jednostavno zvuči kao neko ko samo gleda da se negdje ne oklizne i ne zajebe i zato djeluje kao da ide po minskom polju, sva neubjedljiva. Legitimna taktika, pogotovo s obzirom na to kakva budaletina joj je preko puta, sklona samoubistvima razne vrste, ali meni se to jednostavno ne dopada, ne ostavlja mi utisak. 

• +1 1
Posted (edited)
3 minutes ago, James Marshall said:

Tu moram da skinem kapu Donaldu, pa me razapnite,

Na cemu mu tacno skidas kapu?
Kojoj to konkretnoj politici u te 4 godine? 
Evo objasni mi da ne buda da ucitavam bilo sta.

Edited by Moonwalker
Posted (edited)
3 minutes ago, Moonwalker said:

Na cemu mu tacno skidas kapu?
Kojoj to konkretnoj politici u te 4 godine? 
Evo objasni mi da ne buda da ucitavam bilo sta.

Bukvalno piše u nastavku rečenice. 

6 minutes ago, James Marshall said:

Tu moram da skinem kapu Donaldu, pa me razapnite, Crooked je bio idealan epitet za Hilari Kilari.

Edited by James Marshall
Posted (edited)
5 minutes ago, James Marshall said:

Bukvalno piše u nastavku rečenice. 

Ja ne vidim nista sem crooked Hilari.

A Donald i ekipa oko njega su sta tacno?

Edited by Moonwalker
Posted

Pa na tome mu samo i čestitam, tu ju je definisao 1/1, to mu je možda i najlucidniji momenat njegove političke karijere. I to što je to gazio i forsirao, to je bio u skladu sa njegovom političkom filozofijom i nastupom vrhunski PR momenat.

Ovo sad što pokušava da zalijepi Comrade Kamala i šta već fejluje samo tako. 

• Haha 1
Posted
3 minutes ago, Moonwalker said:

Ja ne vidim nista sem crooked Hilari.

A Donald i ekipa oko njega su sta? 

E o ovom sektašenju pričamo: da ne bi bio proglašen za trampovca, moraš u svakom postu u kome kritikuješ drugi kartel, moraš da naglasiš kako je i ova druga strana ovakva ili onakva.

Prosto pitanje, da li je "crooked" na svaki način dobar epitet za Hilari Klinton?

• Hvala 1
Posted
4 minutes ago, copkillah said:

E o ovom sektašenju pričamo: da ne bi bio proglašen za trampovca, moraš u svakom postu u kome kritikuješ drugi kartel, moraš da naglasiš kako je i ova druga strana ovakva ili onakva.

Prosto pitanje, da li je "crooked" na svaki način dobar epitet za Hilari Klinton?

Još će da ispadne da treba da volimo Hilari jer je bila protivnik Trampu na američkim (namjerno ovo ponavljam, ovu očitu informaciju) izborima. 

• +1 2
Posted (edited)
8 minutes ago, James Marshall said:

Pa na tome mu samo i čestitam, tu ju je definisao 1/1, to mu je možda i najlucidniji momenat njegove političke karijere. I to što je to gazio i forsirao, to je bio u skladu sa njegovom političkom filozofijom i nastupom vrhunski PR momenat.

Ovo sad što pokušava da zalijepi Comrade Kamala i šta već fejluje samo tako. 

Koja je to vrhunska PR taktika koju ona ne primenjuje, a koja bi prelomila umesto ovog dosadnog mrsomudjenja.

Sta to ona treba da kaze za Donalda i drustvo pa da to bude PR breakthrough i da donese rezultat. Da se edukujem malo.

Edited by Moonwalker
  • Create New...