Weenie Pooh Posted February 12 Posted February 12 (edited) Eugene Ludwig, Comptroller of the Currency u Klintonovo doba, piše za Politico o tome koliki su bullshit bili podaci o ekonomiji koja cveta za vreme Bajdenove administracije. Koristan podsetnik za sve one koji su ovde trubili o glupim glasačima koji dozvoljavaju da ih zalude alternativni mediji, umesto da prihvate da im u zemlji vlada blagostanje. VOTERS WERE RIGHT ABOUT THE ECONOMY. THE DATA WAS WRONG. Here’s why unemployment is higher, wages are lower and growth less robust than government statistics suggest. Ukratko: Statistike o nezaposlenosti brojale su sve koji rade part-time ili tezgare kao zaposlene. Beskućnici koji skrpe pokoji dolar fizikališući tu i tamo a uglavnom gladuju spadali su u kategoriju zaposlenih. Izdržavana lica koja ne traže aktivno posao takođe su se vodila kao zaposlena. To je razlika između zvanične stope nezaposlenosti od 4.2% i one realnije od 23.7%. Statistike o prosečnoj plati, za to vreme, nisu uračunavale ni part-tajmere ni tezgaše, nego samo redovno zaposlene. To je razlika izmneđu zvanične medijane od $61,900 godišnje i one realnije od $52,300, nekih +/-16%. Statistike o kontroli inflacije, tj. odnosu cena i zarada, bazirane su na CPI od $80,000 iako su prosečne zarade mnogo niže od te potrošačke korpe. Taj CPI uključuje relativno luksuznu robu i usluge čija je cena zaista rasla umereno. Ali za prosečnog Amerikanca mnogo su bitniji bazični troškovi (osnovna hrana, kirija, itd.) čija je cena rasla mnogo brže. To je razlika između zvanične inflacije od 4.1% i one realnije od 9.4%. Dok su mediji trubili da prosečna kupovna moć raste brže od cena, ona je u stvari efektivno pala za 4.3% samo u jednoj godini (2023). Tekst koji zaista ne bi smeli da propuste ovdašnji poštovaoci činjenica & borci protiv propagande. Edited February 12 by Weenie Pooh 1
Weenie Pooh Posted February 12 Posted February 12 On 21. 1. 2025. at 19:18, bios said: Nije mi se tako činilo uoči izbora, ali sad sam poprilično siguran da bi bilo koji bezlični bezveznjaković, Kamalin muški beli pandan, počistio ovog pajaca u novembru. Jbg, ipak je ovo društvo generalno rasističko i šovinističko. Neverovatna je sposobnost liberalnih opinion makera da se češu tamo gde njih svrbi, a nikako tamo gde svrbi ogromnu većinu populacije.
James Marshall Posted February 12 Posted February 12 8 minutes ago, Weenie Pooh said: Statistike o nezaposlenosti brojale su sve koji rade part-time ili tezgare kao zaposlene. Beskućnici koji skrpe pokoji dolar fizikališući tu i tamo a uglavnom gladuju spadali su u kategoriju zaposlenih. Izdržavana lica koja ne traže aktivno posao takođe su se vodila kao zaposlena. To je razlika između zvanične stope nezaposlenosti od 4.2% i one realnije od 23.7%. Ih kad je ovo kod nas uvedeno, suck it America, kakva smo avangarda 2
Weenie Pooh Posted February 12 Posted February 12 1 minute ago, James Marshall said: Ih kad je ovo kod nas uvedeno, suck it America, kakva smo avangarda Ne znam da li je kod nas ikad bila praksa da te ljude ubrajaš u zaposlene, a istovremeno njihove zarade zanemaruješ dok računaš prosečnu?
Weenie Pooh Posted February 13 Posted February 13 Naravno, ne treba zaboraviti da je upravo taj Poliltico koji se sad iščuđava nemilice sipao tekstove o tome kako glupi glasači ne kapiraju da Bidenomics kida.
James Marshall Posted February 13 Posted February 13 (edited) 6 minutes ago, Weenie Pooh said: Ne znam da li je kod nas ikad bila praksa da te ljude ubrajaš u zaposlene, a istovremeno njihove zarade zanemaruješ dok računaš prosečnu? Nisu zaposleni, ali nisu ni nezaposleni, to za prosječne plate nemam pojma ali ima godina i godina kako su naši tvikovali metodologiju https://vreme.com/dodatno/sta-se-krije-iza-statistike/ Čovek svoj status ne procenjuje u odnosu na prethodnu nedelju, nego na neki duži vremenski period. Ako sam ja prethodne nedelje radila sat vremena i bila plaćena za to u novcu ili naturi, ja sebe ne procenjujem kao zaposlenu, nego kao nezaposlenu, jer sam ostala 364 dana bila nezaposlena. Broj formalno zaposlenih prema ARS veći je za oko 730.000 od broja registrovanih zaposlenih, a razlika je najveća u broju samozaposlenih: ako kažem da sam pružila pomoć detetu u izradi domaćeg zadatka, prema metodologiji ankete ja sam zaposlena osoba. Edited February 13 by James Marshall 2
James Marshall Posted February 13 Posted February 13 Prilikom ankete o radnoj snazi, anketar prvo postavlja pitanje da li je osoba tokom protekle nedelje radila barem jedan sat i da li je za to bila plaćena. Ako osoba odgovori potvrdno, smatra se da je zaposlena. 1
Shan Jan Posted February 13 Posted February 13 1 hour ago, Weenie Pooh said: Eugene Ludwig, Comptroller of the Currency u Klintonovo doba, piše za Politico o tome koliki su bullshit bili podaci o ekonomiji koja cveta za vreme Bajdenove administracije. Koristan podsetnik za sve one koji su ovde trubili o glupim glasačima koji dozvoljavaju da ih zalude alternativni mediji, umesto da prihvate da im u zemlji vlada blagostanje. VOTERS WERE RIGHT ABOUT THE ECONOMY. THE DATA WAS WRONG. Here’s why unemployment is higher, wages are lower and growth less robust than government statistics suggest. Ukratko: Statistike o nezaposlenosti brojale su sve koji rade part-time ili tezgare kao zaposlene. Beskućnici koji skrpe pokoji dolar fizikališući tu i tamo a uglavnom gladuju spadali su u kategoriju zaposlenih. Izdržavana lica koja ne traže aktivno posao takođe su se vodila kao zaposlena. To je razlika između zvanične stope nezaposlenosti od 4.2% i one realnije od 23.7%. Statistike o prosečnoj plati, za to vreme, nisu uračunavale ni part-tajmere ni tezgaše, nego samo redovno zaposlene. To je razlika izmneđu zvanične medijane od $61,900 godišnje i one realnije od $52,300, nekih +/-16%. Statistike o kontroli inflacije, tj. odnosu cena i zarada, bazirane su na CPI od $80,000 iako su prosečne zarade mnogo niže od te potrošačke korpe. Taj CPI uključuje relativno luksuznu robu i usluge čija je cena zaista rasla umereno. Ali za prosečnog Amerikanca mnogo su bitniji bazični troškovi (osnovna hrana, kirija, itd.) čija je cena rasla mnogo brže. To je razlika između zvanične inflacije od 4.1% i one realnije od 9.4%. Dok su mediji trubili da prosečna kupovna moć raste brže od cena, ona je u stvari efektivno pala za 4.3% samo u jednoj godini (2023). Tekst koji zaista ne bi smeli da propuste ovdašnji poštovaoci činjenica & borci protiv propagande. Kao sto pise @James Marshall bukvalno isto ovo imas i u Srbiji. Kao i da politicko-bogatasko-mafijaska vrhuska postaje sve bogatija dok narod zivi sve gore. Samo sto smo mi navikli da nas vlast laze pa nije vest. Ja sve vise mislim da ce ovo da se resava revolucijama, previse se odvojila vlastela od realnosti, nisu ni svesni da treba da malo popuste plebsu.
Radoye Posted February 13 Posted February 13 1 hour ago, Shan Jan said: Ja sve vise mislim da ce ovo da se resava revolucijama, previse se odvojila vlastela od realnosti, nisu ni svesni da treba da malo popuste plebsu. Ja vec ostrim vile i spremam baklje. 1
Venom Posted February 13 Posted February 13 6 hours ago, Weenie Pooh said: Eugene Ludwig, Comptroller of the Currency u Klintonovo doba, piše za Politico o tome koliki su bullshit bili podaci o ekonomiji koja cveta za vreme Bajdenove administracije. Koristan podsetnik za sve one koji su ovde trubili o glupim glasačima koji dozvoljavaju da ih zalude alternativni mediji, umesto da prihvate da im u zemlji vlada blagostanje. VOTERS WERE RIGHT ABOUT THE ECONOMY. THE DATA WAS WRONG. Here’s why unemployment is higher, wages are lower and growth less robust than government statistics suggest. Ukratko: Statistike o nezaposlenosti brojale su sve koji rade part-time ili tezgare kao zaposlene. Beskućnici koji skrpe pokoji dolar fizikališući tu i tamo a uglavnom gladuju spadali su u kategoriju zaposlenih. Izdržavana lica koja ne traže aktivno posao takođe su se vodila kao zaposlena. To je razlika između zvanične stope nezaposlenosti od 4.2% i one realnije od 23.7%. Statistike o prosečnoj plati, za to vreme, nisu uračunavale ni part-tajmere ni tezgaše, nego samo redovno zaposlene. To je razlika izmneđu zvanične medijane od $61,900 godišnje i one realnije od $52,300, nekih +/-16%. Statistike o kontroli inflacije, tj. odnosu cena i zarada, bazirane su na CPI od $80,000 iako su prosečne zarade mnogo niže od te potrošačke korpe. Taj CPI uključuje relativno luksuznu robu i usluge čija je cena zaista rasla umereno. Ali za prosečnog Amerikanca mnogo su bitniji bazični troškovi (osnovna hrana, kirija, itd.) čija je cena rasla mnogo brže. To je razlika između zvanične inflacije od 4.1% i one realnije od 9.4%. Dok su mediji trubili da prosečna kupovna moć raste brže od cena, ona je u stvari efektivno pala za 4.3% samo u jednoj godini (2023). Tekst koji zaista ne bi smeli da propuste ovdašnji poštovaoci činjenica & borci protiv propagande. U tekstu ne piše da su brojke u vreme Bidenove administracije bullshit. What we uncovered shocked us. The bottom line is that, for 20 years or more, including the months prior to the election, voter perception was more reflective of reality than the incumbent statistics Bidenova administracija ne traje 20 godina, i ovakve kritike nisu ništa novo. Nisu čak ni nešto posebno za Ameriku, čitao sam iste kritike za nemačke statistike pre 10+ godina. Da se ljudi koji su odustali od traženja posla više ne računaju u nezaposlene. I za ovo što kaže @James Marshall, nismo mi to izmislili nego preuzeli od drugih. Dakle kritika se konkretno odnosi i na Trumpovo vreme, Obamino i Busha juniora. 3 1
Sammael Posted February 13 Posted February 13 Broj ljudi ovde koji tvrde da je u Americi blagostanje je 0. Svakodnevno vidim šta društvo iz srednje tamo objavljuje, mnogi grcaju u studentskim dugovima još uvek, skupljaju se pare za lečenje, ne mogu da se priušte nekretnine, itd. Broj ljudi koji misle da će Tramp da nekako preokrene tu situaciju takođe gravitira nuli, zavisno od toga koje su se pilulice popile tog dana. Tramp samo može da razbuca sistem i napravi haos da bi nekako u tome profitirali on i njegova ekipica. Sigurno će dizanje carinskih stopa i cena sve uvozne robe (što je u SAD skoro sve pošto su prestali da proizvode i neke najbazičnije stvari) da poboljša kvalitet života prosečnog Rust Belt stanovnika. Amerika je u kurcu, al mislio sam da to ovde dosta ljudi podržava, šta je problem?
Roger Sanchez Posted February 13 Posted February 13 (edited) Meni su najbolje statistike te da je tuce jajaca jučer u NY koštalo od 12 do 20 baksa, inflacija je ovaj tjedan prebacila 3%, a Trampara je imao preko 54% podrške prošli tjedan. Edited February 13 by Roger Sanchez
Mel Posted February 13 Posted February 13 8 hours ago, James Marshall said: Prilikom ankete o radnoj snazi, anketar prvo postavlja pitanje da li je osoba tokom protekle nedelje radila barem jedan sat i da li je za to bila plaćena. Ako osoba odgovori potvrdno, smatra se da je zaposlena. Da znaci ne broje se zaposleni nego se broje nezaposleni as "oni koji aktivno traze posao i pri tome nisu imali ni jedan jedini placeni sat prosle nedelje" sto je nerealno, svako dete koje komsijama proseta kerove je tako zaposleno.
Mel Posted February 13 Posted February 13 37 minutes ago, Roger Sanchez said: Meni su najbolje statistike te da je tuce jajaca jučer u NY koštalo od 12 do 20 baksa, inflacija je ovaj tjedan prebacila 3%, a Trampara je imao preko 54% podrške prošli tjedan. Tako je bilo i sa SNSom u pocetku, svi su kukali kako se ekonomski ne moze izdrzati u Srbiji tokom one krize 2012te, onda j euzeo SNS i jedno vreme bilo je i gore ili bar ne bolje, i pticice nista nisu cvkutale koje su prethodno kukale kako se ne moze izdrzati. 1
Recommended Posts