Jump to content
IGNORED

USA izbori 2024 - prognoze & play by play

braca

USA izbori 2024 - prognoze  

188 members have voted

1. 1. Vaš favorit :

This poll is closed to new votes

• Please sign in or register to vote in this poll.
  • Poll closed on 11/05/24 at 23:00

Recommended Posts

Posted
Just now, Gandalf said:

ovo je kritika kapitalizma, manje revolucionarna teorija. a iole proverivi deo teorije se smešta u (daleku?) budućnost.

Tačno, pa tako ispada da bi revolucionarna aktivnost morala da bude act of faith - da spasavaš kapitalizam od samog sebe jer ceniš (a ne možeš da dokažeš) da nas vodi u propast.

To je mnogo manje appealing od Marksove verzije u kojoj se kapitalizam revolucionarno pobeđuje/preobražava iz direktnih, ovosvetskih pobuda - jer je radnik previše eksploatisan.

Posted
2 hours ago, Amos said:

Ne baš

Pa znam, zato sam ga i pitao, jer je postavio kao da iza nje stoji mašina a ne čovek.

• +1 1
Posted
Just now, copkillah said:

Pa znam, zato sam ga i pitao, jer je postavio kao da iza nje stoji mašina a ne čovek.

A jebiga, nek stoji, možda neko ne zna. 

• +1 1
Posted

Potpuno su pogubljeni, 1 David Brooks mekano endorsuje Bernie Sandersa :ajde: 

Voters to Elites: Do You See Me Now?

... The rest of us need to look at this result with humility. American voters are not always wise, but they are generally sensible, and they have something to teach us. My initial thought is that I have to re-examine my own priors. I’m a moderate. I like it when Democratic candidates run to the center. But I have to confess that Harris did that pretty effectively and it didn’t work. Maybe the Democrats have to embrace a Bernie Sanders-style disruption — something that will make people like me feel uncomfortable.

Can the Democratic Party do this? Can the party of the universities, the affluent suburbs and the hipster urban cores do this? Well, Donald Trump hijacked a corporate party, which hardly seemed like a vehicle for proletarian revolt, and did exactly that. Those of us who condescend to Trump should feel humbled — he did something none of us could do.

But we are entering a period of white water. Trump is a sower of chaos, not fascism. Over the next few years, a plague of disorder will descend upon America, and maybe the world, shaking everything loose. If you hate polarization, just wait until we experience global disorder. But in chaos there’s opportunity for a new society and a new response to the Trumpian political, economic and psychological assault. These are the times that try people’s souls, and we’ll see what we are made of.

Posted
2 minutes ago, Weenie Pooh said:

Potpuno su pogubljeni...

:D 

Jesu!

Ali ne onitm nego tvoji ovdasnji oponenti :isuse:: pravi gubitnici tranzicije, vec оцвали :D i nepovratno zapetljani u floskule nazovi liberalnog nazora na svet po kome je, BTW ne samo komunizamtm nego i sve socijalisticko apsolutni bljak...

Ubedjeni da su sistemu potrebne i dovoljne samo kozmeticka doterivanja, sledeci izbori i pravi :isuse: kandidat, pa ce sve da bude cakum-pakum...

Nema svrhe kopati ili se pozivati na moderne teoreticare, njihov akademski :D aparat je nepopravljivo korumpiran: Vonegatov Illium je, BTW, bio, a jos uvek je - mutatis mutandis - jacatm slika postindustrijskog drustva nego sve moderne studije: razlikuju se samo takozvane elite, njihova elitnost nije hardverska nego softverska, ali se horde besperspektivnih prola - do juce svojim mehanicarskim vestinama nosilaca industrijskog razvoja i primata Zapada, najsposobnije radne snage koju je svet video - umnozavaju i bivaju ili zamenjene hordama nekih dalekih jeftinijih zemalja ili tehnoloskim razvojem koji je postao sam sebi svrha...

Sredine nema: ii revolucionarsnosttm, uspesno ubivena, ili okretanje oprobanim sredstvima poput nacionalizma, patriotizma, izmisljanja neprijatelja, sve u svemu 1 istorijski deja vu....

Cije posledice i razvoj niko danas ne moze da predvidi...

Mani se, covece... :) 

• Vojvodo,serdare 1
Posted
53 minutes ago, Weenie Pooh said:

Tačno, ali nije (samo) suficit kuća sa bazenom doveo do gubitka revolucionarnog potencijala. Previše je jednostavno reći da je radnicima na zapadu previše dobro da bi se pobunili, kao što meni dragi Trećesvetski maoisti smatraju. Tačnije bi bilo reći da je takav razvoj i političkim i kulturnim i obrazovnim delovanjem bio uspešno sprečen.

ovaaj... par malih koraka do frojdovske superstrukture. :cool:

korisno kao objašnjenje zašto nema revolucije, a ima prednost da je manje empirijski proverivo od nekih Marksovih teza. sledeći korak je potraga za kvalitetnijim agentima revolucije među onima koji su tlačeni i tako se osećaju.

Posted
7 minutes ago, Gandalf said:

...potraga za kvalitetnijim agentima revolucije

Agenti revolucije... :D

Pa jos kvalitetni...

Jebote... :isuse:  

Posted
2 hours ago, Budja said:

i nastavlja, u svojoj agendi da nadje "deep parameters" ljudskog ponasanja putem anketa, Stefanie Stantcheva sa Harvarda (post je iz aprila 2024):

Jel' postoji istraživanje o percepciji odnosa inflacije i plate?

People believe that their wages are not keeping up with inflation and that that their living standards are declining.

The perception that wages don’t keep up with prices is amplified by the belief that wage raises during inflationary periods are not adjustments for inflation but instead due to job performance & progression.

People believe employers have substantial discretion rather than being subject to market forces. The belief is that when employers don't raise wages, it's because they choose to do so to keep their profits high.

Second, there is a clear perception that wages of higher-income people grow faster than others’ and are better able to keep pace with inflation.

Ovako glup kako jesam, ja sad ne znam jel' Budja ovo postavio ozbiljno ili ironično i da li treba da konsultujem Harvard što mi se priviđa da mi je plata zakucana dok su cene otišle u pm.

Posted (edited)
16 minutes ago, zorglub said:

Ovako glup kako jesam, ja sad ne znam jel' Budja ovo postavio ozbiljno ili ironično i da li treba da konsultujem Harvard što mi se priviđa da mi je plata zakucana dok su cene otišle u pm.

nije ti plata zakucana.

povećala ti se plata, ali misliš da ti je povećanje plate manje od povećanja cena. što će reći, u tripu si da ti se kupovna moć smanjila uprkos nominalno većoj plati. drugi faktor je to da za negativne pojave (inlfacija, u ovom slučaju) kriviš druge (Bajdena), dok su pozitivne pojave (povećanje plate) tvoja i samo tvoja zasluga. 

nešto od toga je tačno, nešto nije. u poređenju sa periodom pre Korone, siromašnijima i nižoj srednjoj klasi su plate skočile, srednjeklasnim i bogatunima su pale.

indices-of-individual-real-wages-by-inco

Edited by Gandalf
  • +1 1
  • Haha 2
Posted
1 minute ago, Gandalf said:

povećala ti se plata, ali misliš da ti je povećanje plate manje od povećanja cena. što će reći, u tripu si da ti se kupovna moć smanjila uprkos nominalno većoj plati.

:sign_lol:

• Haha 2
Posted

but the Democrat in that race has conceded. GOP essentially at 217.

Posted
1 hour ago, Gandalf said:

nije ti plata zakucana.

Svetlana iz računovodstva, ti li si?!

Posted
2 minutes ago, zorglub said:

Svetlana iz računovodstva, ti li si?!

valjda si pitao si za tumačenje date harvardske studije? ako je pak tebi lično plata plata zakucana, pa si u fazonu da to nekako potire rezultate studije -> https://tinyurl.com/5ah98yyd

Posted

Ima od pre mislim dve godine debata u Velikoj Britaniji, okačeno je na YT. Mick Lynch vođa sindikata železnice i neka žena iz Vlade (i još par ljudi, ali nema veze to), ne sećam se da li je bila ministarka. Uglavnom Mick je argumentovao da inflacija uništava zaposlene i da im treba povećanje plata jer je život postao nemoguć, a ova je otvoreno rekla da to nije moguće, da plate ne mogu da prate inflaciju jer će se upasti u spiralu inflacije - inflacija dovodi do većih plata, koje opet dovode do inflacije i tako dalje. Tako da, toliko o tome da je samo pitanje percepcije.

• +1 1
  • Create New...