Budja Posted August 22 Posted August 22 On 20. 8. 2024. at 14:42, *edited by mod said: Moj ćale je dobio taj neki kredit za stan preko firme. Firma je vojska koja je na Vračaru gradila svoju zgradu. Svašta je radio tamo pa čak išao i u Irak da gradi Sadamove bunkere. I zaista dok nisu umrli u tom zgradama su zaista većinom živela vojna lica odnosno njihove udovice. Neke veće detalje nemam sem da je to bio neki kredit koji nije mogao da se prevremeno otplati i koji je praktično pojela inflacija. Duboko u 90im pa i u 2000im je stizala ta neka smešno sitna rata, toliko mala da se plaćala jednom u cca 6 meseci kada se nakupi. Ja sam treci clan foruma kojemu je clan porodice radio za Irak. Moj otac je kod Basre proveo godinu dana 1985., valjda neko odovdonjavanje za vojni aerodrom, ne secam se bas, bio je hidras.
*edited by mod Posted August 22 Posted August 22 Moj je radio struju a bio je zaposlen u Vojnom Stambenom.
Budja Posted August 22 Posted August 22 On 20. 8. 2024. at 15:47, adam said: ja ne znam koji je tvoj problem niti me interesuje al ako diskutujes, makar bi mogla pazljivo da procitas ono sto sam napisao. il si toliko popizdela da nisi ukapirala o kojim sam kreditima pricao. pricao sam o kreditima koje su ljudi birali umesto stanova u socijalistickoj jugoslaviji 70ih i 80ih godina proslog veka i davali su se ljudima koji preferiraju da naprave kucu i ostane im kuca a ne samo stanarsko pravo. krediti na 20 godina koje je vecina tih ljudi otplatila pre ratova u jugoslaviji a oni koji nisu su profitirali od inflacije kao i drugi. i ako se prelilo na potomke, prelilo se tako da su nasledili roditeljsku kucu umesto roditeljskog stana. tako da ta tvoja prica blage veze nema s onim o cemu sam ja pricao. i kad smo ve kod toga - vecina ljudi koja je 'profitirala' od jeftinog otkupa stanova u tim stanovima zivi ili zive njihovi potomci. malo ko je rentijer i burzuj ako je nasledio stan od roditelja. morao je naslediti mnogo vise od tog stana a to nije ova prica. niti je iko ko je taj stan otkupio za malu kintu ucinio ista nezakonito. tim ljudima se nema sta zameriti i nisu zasluzili da se na njima istresaju oni kojima se to nije zalomilo. a ti ne moras da oladis al mozda je posle trideset godina ipak vreme da se na to stavi tacka. Problem je sto ovakvim stavom zapravo kazes da je postojao neki impicitni drustveni ugovor: mi vama stanove za sicu, a vi nama drustvenu imovinu. U tom smislu, malo je licemerno posle pricati nesto protiv "burzuja", "oligarha" i o "pljacki drustvene imovine". 1
Budja Posted August 22 Posted August 22 5 minutes ago, *edited by mod said: Moj je radio struju a bio je zaposlen u Vojnom Stambenom. Aeroinzenjering ovde.
duda Posted August 22 Posted August 22 (edited) Moj muž je kao mlad inženjer radio u Iraku na KOL 7. Projektantski nadzor. Edited August 22 by duda
x500 Posted August 22 Posted August 22 (edited) 1 hour ago, Budja said: Ja sam treci clan foruma kojemu je clan porodice radio za Irak +1 - tatko - Basra sredina 80tih +1 - ja - Erbil kraj prve decenije 2000tih 1 hour ago, Budja said: Problem je sto ovakvim stavom zapravo kazes da je postojao neki impicitni drustveni ugovor: mi vama stanove za sicu, a vi nama drustvenu imovinu. Da, velika veci ljudi je rekla - dobro sam prosao sa cenom stana. Kao u onom vicu gde covek menja gumu na autu. Pridje mu dasa i pita ga sta radi. - skidam gumu! Dasa uzme ciglu razbije prozor i krene da cupa radio - ti gumu, ja radio. Mislim da je posteno Najskuplji otkup Spoiler Najskuplji otkup, za koji ja znam, je stan od 96m2 na Bulevaru za 50.000 dem (placen iz devizne stednje, koja je vec bila prilicno blokirana) krajem leta 1991. Stan je pripadao Saveznim organima. Stan je prodat posle mesec dana za oko 300.000 dem. Otkup na rate Spoiler Deo ljudi je pravio ugovore o otkupu na rate jos 1992. Moj tas' je tako napravo ugovor gde je godisnje trebao da placa oko 1000 dem. Onda je krajem 93e za neku sicu platio ostatak duga. Najnizi otkup Spoiler Ocev kolega je bio zadrt i nije hteo da otkupi stan od 36m2 - "To je njihova ujdurma da uzmu pare pa ce opet da ih nacionalizuju". Na kraju je za 50ak dem otkupio stan pocetkom 94, pre Avramovog dinara Jos jedna zanimljivost - gde je zavrsio novac od otkupa stanova. Po mojoj slobodnoj proceni barem 500.000 jedinica je otkupljeno i neka je cena u proseku 500 dem. To je oko 250M dem izvucenih iz slamarica Masovna privatizacija firmi je pocela tek posle 1996 godine. U medjuvremenu se desila privatizacija kapitala tj. izvlacenje kapitala iz firmi. Edited August 22 by x500 3
Diplomac Posted August 22 Posted August 22 Gde su novci iz stambenog fonda nestali? Gde i iz penzionog! Čika Sloba je jednostavno pokupio su taj novac da finansira ratove.i svoje pulene. Zakoni o preduzećima iz 1992. i 1998. su, anpak, poslužili za prvobitnu akumulaciju kapitala. 4 1
adam Posted August 22 Posted August 22 (edited) 3 hours ago, Budja said: Problem je sto ovakvim stavom zapravo kazes da je postojao neki impicitni drustveni ugovor: mi vama stanove za sicu, a vi nama drustvenu imovinu. U tom smislu, malo je licemerno posle pricati nesto protiv "burzuja", "oligarha" i o "pljacki drustvene imovine". pa ne bih rekao da je pljacka drustvene imovine isto sto i otkup stanova od strane nosioca stanarskog prava za cenu koja je bila realna, cak i jaca, ako se poredi s platom tog doba. jebiga, ako radis za 30 maraka godisnje (slucaj moje majke, ekonomista u pristojnoj firmi), sto je problem da ti gajba kosta 300 maraka? ako cemo pravo, to je cak i poskupo za cene nekretnina devedesetih, cak in dvehiljaditih. ja kad sam ovde u londonu pocetkom milenijuma uzeo kredit, kuca je kostala nepunih mojih pet godisnjh plata. da ne govorim o tome da su ljudi ziveli u tim stanovima po 20-30 godina i sami ih odrzavali i u njih ozbiljno ulagali. nije kod nas postojala sluzba kao ovde u uk koja je zaduzena za odrzavanje stanova sto je otprilike sve osim krecenja. nego kad treba renovirati kupatilo, izvuci vlagu iz zidova, zameniti stolariju i ostale pikanterije, iskesira onaj ko u toj gajbi zivi. inflacija je u ovoj prici samo srecna okolnost, nista drugo. docim je privatizacija preduzeca bila jedna ozbiljna pljacka jer su se cene skidale namernim unistavanjem preduzeca, namestali su se tenderi, kralo se nemilice i sta sve jos ne. ja to ne bih poredio. kapiram ja da ljudi koji su u toj podeli osteceni smatraju da ako su svi placali u stambeni fond, trebalo je to resiti tako da svi dobiju svoje al solidarnost tako ne funkcionise. vecina ljudi je dobila stanove da bi dobili krov nad glavom. i te stanove su odrzavali tokom zivota i na kraju ih otkupili. pa sad posto su ih otkupili, zajebi solidarnost, hocu svoj deo. ja i dalje smatram da je jedna velika kosmicka pravda sto je vecina stanova zavrsila u rukama nosioca stanarskog prava a o oligarsima i lopurdama cu da lajem i dalje pa nek sam najveci licemer ikad. edit - dopunio da pojasnim Edited August 22 by adam 5 1
Budja Posted August 22 Posted August 22 3 hours ago, adam said: pa ne bih rekao da je pljacka drustvene imovine isto sto i otkup stanova od strane nosioca stanarskog prava za cenu koja je bila realna, cak i jaca, ako se poredi s platom tog doba. jebiga, ako radis za 30 maraka godisnje (slucaj moje majke, ekonomista u pristojnoj firmi), sto je problem da ti gajba kosta 300 maraka? ako cemo pravo, to je cak i poskupo za cene nekretnina devedesetih, cak in dvehiljaditih. ja kad sam ovde u londonu pocetkom milenijuma uzeo kredit, kuca je kostala nepunih mojih pet godisnjh plata. da ne govorim o tome da su ljudi ziveli u tim stanovima po 20-30 godina i sami ih odrzavali i u njih ozbiljno ulagali. nije kod nas postojala sluzba kao ovde u uk koja je zaduzena za odrzavanje stanova sto je otprilike sve osim krecenja. nego kad treba renovirati kupatilo, izvuci vlagu iz zidova, zameniti stolariju i ostale pikanterije, iskesira onaj ko u toj gajbi zivi. inflacija je u ovoj prici samo srecna okolnost, nista drugo. docim je privatizacija preduzeca bila jedna ozbiljna pljacka jer su se cene skidale namernim unistavanjem preduzeca, namestali su se tenderi, kralo se nemilice i sta sve jos ne. ja to ne bih poredio. kapiram ja da ljudi koji su u toj podeli osteceni smatraju da ako su svi placali u stambeni fond, trebalo je to resiti tako da svi dobiju svoje al solidarnost tako ne funkcionise. vecina ljudi je dobila stanove da bi dobili krov nad glavom. i te stanove su odrzavali tokom zivota i na kraju ih otkupili. pa sad posto su ih otkupili, zajebi solidarnost, hocu svoj deo. ja i dalje smatram da je jedna velika kosmicka pravda sto je vecina stanova zavrsila u rukama nosioca stanarskog prava a o oligarsima i lopurdama cu da lajem i dalje pa nek sam najveci licemer ikad. edit - dopunio da pojasnim Da li mozes da nam kazes kako si izracunao godisnju platu od 30 maraka?
radisa Posted August 22 Posted August 22 18 minutes ago, Budja said: Da li mozes da nam kazes kako si izracunao godisnju platu od 30 maraka? https://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G2006/Pdf/G20066004.pdf ovde imaš po godinama...po novom dinaru koji je bio 1:1 u mnogim delatnostima je prosečna godišnja neto plata za 1993 bila oko 40 dinara... Ako je imala ispodprosečnu platu za tu delatnost, vrlo lako je 30 DEM bila godišnja plata...
Budja Posted August 22 Posted August 22 Zarada prosecna u godini nista ne znaci, narocito ne za 1993. treba ti kurs svakog prvog u mesecu i plata tog meseca pa onda da racunas mesecno u markama. 1
radisa Posted August 22 Posted August 22 5 minutes ago, Budja said: Zarada prosecna u godini nista ne znaci, narocito ne za 1993. treba ti kurs svakog prvog u mesecu i plata tog meseca pa onda da racunas mesecno u markama. Mislis da zavod za statistiku ne ume da izracuna godisnju platu? 1
x500 Posted August 22 Posted August 22 30 minutes ago, Budja said: Da li mozes da nam kazes kako si izracunao godisnju platu od 30 maraka? Par crtica o 93oj - primalo se po pola plate, i vecinom u godini nije bilo 24 isplate. Firme poput BVK i BPK nisu imale vise od 10tak isplata. - od naloga za isplatu dok ne legegne plata na tekuci je trajalo barem 24 do 48 sati. U slucaju da je nalog dat u cetvrtak posle 1pm pare su na racunu tek u ponedeljak. Ko je imao racun u istoj banci racun kao i firma, onda je bilo nesto brze - banke su generalno bile bez kesha. Moja zena je prodavala 10 usd nedeljno (oko 15 dem) i kad uplati dinare u Beobanci, imali su da isplate 10tak ljudi koji su cekali satima.
Budja Posted August 22 Posted August 22 Just now, radisa said: Mislis da zavod za statistiku ne ume da izracuna godisnju platu? Kako ces godisnju prosecnu platu da prevedes u marke uz 36.000.000.000% inflacije i slicnog kretanja crnog kursa?
Recommended Posts