Mel Posted August 20 Posted August 20 14 minutes ago, napadaj said: Tako da se svi stanovi prodaju ili da se utvrdi njihova tržišna vrednost, pa da se ono što je naplaćeno, odnosno sredstva iz budžeta, srazmerno podeli onima koji su uplaćivali u stambeni fond, tj. njihovim naslednicima. To je smislena delimična pravda, a ne da jedni dobiju stanove, drugi ostanu bez ičega i još da im ovi prvi govore da bi mogli da prestanu da pričaju o tome. Kako da reshimo nepravdu onih koji su se shkolovali na drzavnim fakultetima, parama otetim od ljudi chija deca su postala pekari, medicinske sestre, frizerke, vozachi itd itd... Ovo je btw jedan common argument iz USA zashto fakulteti treba da se (masno) placaju. 1
le petit nicolas Posted August 20 Posted August 20 (edited) 45 minutes ago, Hamlet Strašni said: Mislim da je javno od res publica. Mada, moja poenta je da samo ime ne menja monogo na stvari. Društvena, državna, javna... Bitno je kako se svojinom upravlja. slazem se da je to najbitnije. ali, ponekad, nomen est omen. res publica se prevodi kao opste/zajednicko dobro. rec "zajednicko" je bliza nasoj reci zajednica, odnosno drustvo, nego "javno". poz Edited August 20 by le petit nicolas
Paul Gompitz Posted August 20 Posted August 20 19 minutes ago, stray cat said: . Posle bitke svi generali: ja mislim da su svi stanovi trebalo da pripadnu državi, pa bi se, možda, skupilo para (ne rasprodajom, već kirijom) ili bi jednostavno, bili stanovi da moja i naredne generacije dobiju krov nad glavom. Kao i generacija pre mene. +1 Jedna Njemacka se nije odrekla drzavnih stanova iz ddr-a. a nakon ujedinjenja je stav bio da treba zatrti sve sto mirisi na socijalizam. Fabrike su rusene do temelja jer na istoku nista ne valja. Koji procenat stambenih zajednica u Beogradu je u posljednjih 30 godina obnovio fasadu sredstvima stanara odnosno vlasnika stanova? Mizeran. Dobili smo umobolne nadogradnje jer su utrcali “investitori” koji su svakom vlasniku davali kes da im potpise saglasnost za nadogradnju. Eventualno se po tom dilu obnovila neka fasada, ali nadogradnje ubjedljivo vode. Stanari ili stvarno nemaju para jer mala penzija a veliki troskovi odrzavanja stana ili zive po principu fasadu smatram mojom samo dok zastakljujem terasu i probijam prozor, inace me ne zanima. 2
milfisland Posted August 20 Posted August 20 3 minutes ago, Paul Gompitz said: +1 Jedna Njemacka se nije odrekla drzavnih stanova iz ddr-a. a nakon ujedinjenja je stav bio da treba zatrti sve sto mirisi na socijalizam. Fabrike su rusene do temelja jer na istoku nista ne valja. Koji procenat stambenih zajednica u Beogradu je u posljednjih 30 godina obnovio fasadu sredstvima stanara odnosno vlasnika stanova? Mizeran. Dobili smo umobolne nadogradnje jer su utrcali “investitori” koji su svakom vlasniku davali kes da im potpise saglasnost za nadogradnju. Eventualno se po tom dilu obnovila neka fasada, ali nadogradnje ubjedljivo vode. Stanari ili stvarno nemaju para jer mala penzija a veliki troskovi odrzavanja stana ili zive po principu fasadu smatram mojom samo dok zastakljujem terasu i probijam prozor, inace me ne zanima. Recimo u Podgorici, na dosta većini starijih zgrada je obnovljena fasada, dodata uglavnom i demit izolacija koje nije bilo. Opština finansira 50%, a 50% stanari. Kad se podijeli to nije velika kinta. Čak ni za penzionere, a često im to djeca isfinansiraju jer su potencijalni naslednici, a i da je roditeljima komfornije i da su manji računi. Plus to sa demitom upada u neku energetsku efikasnost pa su tu dodatni popusti. Odavno tako fercera. 5
adam Posted August 20 Posted August 20 23 minutes ago, Svemir Zeka said: Izuzetno ružna opaska, a veoma lajkovana. Pa eto, to se prelilo na njihove potomke koji imaju kurac od stana, dok drugari rentaju dva otkupljena stana, vikendice, "placevi"....a ti plaćaš stogodišnji kredit za 35 kvm koje si jedva kupio. Jer su ti roditelji kupovali stan u sfrj. Nećemo da oladimo. ja ne znam koji je tvoj problem niti me interesuje al ako diskutujes, makar bi mogla pazljivo da procitas ono sto sam napisao. il si toliko popizdela da nisi ukapirala o kojim sam kreditima pricao. pricao sam o kreditima koje su ljudi birali umesto stanova u socijalistickoj jugoslaviji 70ih i 80ih godina proslog veka i davali su se ljudima koji preferiraju da naprave kucu i ostane im kuca a ne samo stanarsko pravo. krediti na 20 godina koje je vecina tih ljudi otplatila pre ratova u jugoslaviji a oni koji nisu su profitirali od inflacije kao i drugi. i ako se prelilo na potomke, prelilo se tako da su nasledili roditeljsku kucu umesto roditeljskog stana. tako da ta tvoja prica blage veze nema s onim o cemu sam ja pricao. i kad smo ve kod toga - vecina ljudi koja je 'profitirala' od jeftinog otkupa stanova u tim stanovima zivi ili zive njihovi potomci. malo ko je rentijer i burzuj ako je nasledio stan od roditelja. morao je naslediti mnogo vise od tog stana a to nije ova prica. niti je iko ko je taj stan otkupio za malu kintu ucinio ista nezakonito. tim ljudima se nema sta zameriti i nisu zasluzili da se na njima istresaju oni kojima se to nije zalomilo. a ti ne moras da oladis al mozda je posle trideset godina ipak vreme da se na to stavi tacka. 1 1
kud u maglu Simoviću Posted August 20 Posted August 20 25 minutes ago, duda said: Jedna ispravka. Bilo je stanova iz tzv "solidarnosti", koji su kupovani preko tih fondova solidarnosti, ali većinu tih stanova su finansirala konkretna preduzeća za svoje radnike. fond u koji su se skupljala sredstva se zvao fond stambene solidarnosti ili skraćeno fond solidarnosti, barem u firmi u kojoj su radili moji roditelji te ‘77 kada su moji dobili stan, identičan stan u istoj zgradi su dobili i glavni urednik tada najtiražnijeg nedeljnika u sfrj(i supruga lektor u politici), moji roditelji, ali i slovoslagač iz štamparije. samo u bloku u kome smo živeli njihova firma je u tom ciklusu kupila desetak stanova zgradu prekoputa smo zvali poštarska jel je svih 80ak stanova bilo podeljeno radnicima pošte. i to baš radnicima. zanimljivo bi bilo za saznati kako su se prema tim i takvim oblicima svojine odnosili u slovačkoj, mađarskoj, bugarskoj… 1 1
le petit nicolas Posted August 20 Posted August 20 (edited) zgradu u kojoj sam zivela 20 godina izgradila je tekstilna fabrika u kojoj je radio otac. u stanovima su ziveli direktori odseka, sefovi pogona, krojaci, vozaci, prodavci iz firminih prodavnica... poz Edited August 20 by le petit nicolas
Mel Posted August 20 Posted August 20 Ja ne bih imala nishta protiv da sam dobila i neki stan tj da su moji dobili na taj nachin. Samo ideja je bila da ce komunizam trajati, da ce neki ljudi reshiti stambeno pitanje preko firme, neki sami, svakako da nije bilo bash totoalno fer kako su neki ljudi ulazili u te stanove a neki ne, samo... ta drzava je omogucila da vecina ljudi taj stambeni problem nekako reshi. Ja onako smelo da ustanovim ipak lakshe nego ovaj sad sistem. Svakako ideja nije bila da ce Milosevic izvlachiti neku slamaricu tako shto ce te stanove prepisati na one koji su se u njima zatekli, ali gledajuci kako je privatizovana druga drzavna imovina, tipa fabrike moje majke, ovo sa stanovima je opet bolji scenario... 3
milfisland Posted August 20 Posted August 20 Nisu loše prošli ni oni koji su pravili kuće od kredita. Još u onoj inflaciji 80-tih rata se svela na kutiju cigara mjesečno. 1
Mel Posted August 20 Posted August 20 6 minutes ago, milfisland said: Nisu loše prošli ni oni koji su pravili kuće od kredita. Još u onoj inflaciji 80-tih rata se svela na kutiju cigara mjesečno. Moja majka i danas pricha o tim stanovima koje nisu dobili kad god bi ona izbila na chello liste, i o jednoj koleginici koja je kucu ukrovila kreditom firme koji nikad nije realno otplacen. Jbg, Svako bi zeleo da je taj loto bas njega zakachio. Da smo bolje chuvali Jugoslaviju mozda i bi. 2
namenski Posted August 20 Posted August 20 Sve je to kriv onaj valjevski majstor metalac, glodač, samoupravljač koji je na pauzi za rucak koleginicu... 3
Time Crisis Posted August 20 Posted August 20 2 hours ago, milfisland said: Nisu loše prošli ni oni koji su pravili kuće od kredita. Još u onoj inflaciji 80-tih rata se svela na kutiju cigara mjesečno. Sve je to imalo svoju cenu, most/ćuprija
x500 Posted August 21 Posted August 21 (edited) 14 hours ago, namenski said: i suze lijuci o propalim/unistenim fabrikama poput FMP koje su zaposljavale 5,000 ljudi, na drugom, 3 posta dalje o neefikasnoj soc. industriji Nisam ideoloski ostrascen i kritikujem ono sto smatram da je bilo lose, ali cu vrlo rado da pohvalim ono sto smatram da je bilo dobro. Jednostavno - imam slobodu da mislim (makar i pogresno) Zal za fabrikama nije zbog fabrika kao takvih vec zbog ljudi koji su u njima radili i time izdzavali sebe i svoje porodice. Uzgred, ja sam pisao o IPM (Industrija Precizne Mehanike) i znao sam dosta ljudi koji su tu radili i koji su ostali bez posla. Vrlo malo broj njih se snasao nakon toga. Nazalost, vecima je imala vrlo lose zivote (alkohol, kocka, rasturene porodice ...) FMP je u Zelezniku, i koliko znam privatizovana je od strane jednog politicara. ******* Sto se tice zidanja kuca, 1977 godine je za 30 miliona (statih), sto je bilo oko 30.000 dem, mogla da se sazida kuca od oko 80m2 korisne povrsine. Beobanka je davala kredite sa 3% kamate (izuzetno niska) na 17 godina sa ratom od oko 170.000 dinara (statih). Ta rata je bila oko 25% plate profesora u gimnaziji. U Beogradu je bio problem da se kupi plac za individualnu gradnju, u iole urbanijem delu grada. U manjim mestima su ljudi mogli lakse da dobiju dozvole za gradnju, pa samim tim i kredit. Poredjenja radi, SAD je 70tih kamata za kupovinu nekretnina bila od 7 do 12%. U Nemackoj su, takodje, bile slicne kamate. Doduse za rok otplate od 30, odnosno 20, godina. Edited August 21 by x500
Њујоркер Posted August 22 Posted August 22 On 20.8.2024. at 15:29, Filozof manijak said: Imaš kuću, vrati stan! Sto je i uradio moj cica Dragisa, pokoj mu njegovoj (crvenoj) dusi! Znam da ce se pre svega namenski, a i drugi forumasi iznendaiti, ja, iako sam licno antkomunststa, II svetski rat posmatram kao srpsku nesrecu i svakako ne mogu nikako da se svrtsam ni na jednu stranu, s obzirom da je moja porodica i bukvalno bila podeljena, pola u komunistima, a pola verna zakletvi Kralju i Otadzbini. S obzirom da ja licno nikada nisam upoznao ucesnike II svetskog rata, odnosno moje babe, dede i cukundede, jer su ili umrli pre vremena ili su bili streljani po zavrsetku rata (khm) na Petom puku, tadasnjim Krusicama (iltiti Krusiku), ja sam svoje svetonazore formirao na ugled na svoga oca, koji je uprkos tome sto nije bio clan SKS, uspeo da bude treci covek druge fabrike u Valjevu (Elinda). On, i njegov srednji brat su bili antikomunisti, a najstarij cica, pomenuti Dragisa, koji je bio direkotr Gose u Palanci je zapravo jedini u familiji, sticajem okolnosti, slavio nasu slavu, Svetog Stefana (cale mi se, da tako kazem, udao, pa smo u kuci uvek slavili Djudjevdan). E taj Dragisa, koji je od svojih para kupio stan u cenrtu Smederevske Palanke je VRATIO stan drzavi u toj istoj kampanji. Ne treba da pomnjiem kakve je bure sve to izazvalo u njegovoj kuci... Ali drug clan... Svi smo mi gresni. Ja se svojih cica, i mog oca, kakvi god oni bili ne odricem. Jedan je bio komunista do koske, ali je slavio slavu. Drugi je bio anarhista, koji je nadgrobnu plocu svojih roditelja razbio u besu, jer je imala petokarku zvezdu na sebi (istu plocu ce moj otac sa svojim najstarijim bratom obnoviti zbog postovanja sto su roditelji to bili). Na kraju, moj otac je bio nesto najblize demokratskom, antikomunista, koji je video sta je komunizam doneo njegovim roditeljima i njemu samom. Isto tako, ja se ne odricem ni svoje babe ni svog dede. Meni je zao sto ih nikad nisam upoznao. Deda je bo partizan, koji je tokom cetnicko-partizankse opsade Valjeva jeseni 41 bio zarobljen od strane Nacista i poslat u Borski rudnik, gde ce provesti, u teskim uslovima, ceo rat. Tu ce navuci tuberkulozu, a po "oslobodjenju", komunci ce ga nanovo regrutivati u KNOJ da se juri sa ostacima cetnika po Srbiji, gde ce njegovo zdravstveno stanje se jos vise pogosrtati. Umro je 1954. godine, taman kad je moj otac krenuo u skolu. Moja baba, inace clan KPJ od pre rata, a kcerka senatora Kraljevine Jugoslavije iz okruga Valjevskog (koji se, btw, nje odrekao u testamentu, mada to posle rata nije znacilo ic) je posle II svetskog rata i uspesne izvedene revoucije, se nasla kao podstanar u podkrovlju stana u Mionici gde je prala usrane gace drugovima iz okruznog komtiteta KP. Nisu joj veorvali zbog njenog "pedigrea". Umrla je 1972 , dve godine pre mene, pa nisam stigao da je pitam kako je uzivala u njenom komunistickom raju. A kako je njen najmljadji sin "uzivao":, znam. A i ja. . 1
zorglub Posted August 22 Posted August 22 On 20. 8. 2024. at 22:14, Sestre Bronte said: moji nisu dobili nikakav stan ni od koga, samo nekoliko zaštićenih podstanara 1
Recommended Posts