kud u maglu Simoviću Posted August 20 Posted August 20 samo jedna napomena zbog diskusije, a i naslova stanovi su deljeni u sfrj preko fondova solidarnosti, a otkupljivani u doba srj počevši sa donošenjem zakona ‘92 a svi se sećamo tog perioda i inflacije od nekoliko stotina miliona % po meni je i to bio način muženja i izvlačenja novca iz slamarica jednako kao i dafinment/šticovani kurs i šta su već sve smišljali 1
duda Posted August 20 Posted August 20 4 minutes ago, makaronee said: Heh, roditelji su vratili ključeve dedinog i bakinog stana*, kad je baka umrla. U opštini nisu znali proceduru. *Društvena svojina, stanarsko pravo na osnovu boračkog, logorskog i radnog staža. Bila je praksa da se neko još pored dede i bake tu prijavi. Onda je na tome ostajalo stanarsko pravo. To je bio jedini način (pre nego je počeo otkup) da stan ostane u porodici. 2
Sestre Bronte Posted August 20 Posted August 20 moji nisu dobili nikakav stan ni od koga, samo nekoliko zaštićenih podstanara 1 1
napadaj Posted August 20 Posted August 20 4 minutes ago, đorđe geprat said: kako bi ovaj drugi bold mogao da se izvede a da ti ilitvoji roditelji ne budete oštećeni, nezadovoljni? jer tvoji roditelji su izdvajali novac za te stanove. Tako da se svi stanovi prodaju ili da se utvrdi njihova tržišna vrednost, pa da se ono što je naplaćeno, odnosno sredstva iz budžeta, srazmerno podeli onima koji su uplaćivali u stambeni fond, tj. njihovim naslednicima. To je smislena delimična pravda, a ne da jedni dobiju stanove, drugi ostanu bez ičega i još da im ovi prvi govore da bi mogli da prestanu da pričaju o tome. 3 2
duda Posted August 20 Posted August 20 3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: samo jedna napomena zbog diskusije, a i naslova stanovi su deljeni u sfrj preko fondova solidarnosti, a otkupljivani u doba srj počevši sa donošenjem zakona ‘92 a svi se sećamo tog perioda i inflacije od nekoliko stotina miliona % po meni je i to bio način muženja i izvlačenja novca iz slamarica jednako kao i dafinment/šticovani kurs i šta su već sve smišljali Jedna ispravka. Bilo je stanova iz tzv "solidarnosti", koji su kupovani preko tih fondova solidarnosti, ali većinu tih stanova su finansirala konkretna preduzeća za svoje radnike. 3
radisa Posted August 20 Posted August 20 (edited) 7 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: samo jedna napomena zbog diskusije, a i naslova stanovi su deljeni u sfrj preko fondova solidarnosti, a otkupljivani u doba srj počevši sa donošenjem zakona ‘92 a svi se sećamo tog perioda i inflacije od nekoliko stotina miliona % Naravno, svako je otkupljivao u skladu sa svojim mogućdnostima, pa se izvuklo od onih koji su koliko toliko imali... Rat je skupa rabota, a i nezajažlivih je bilo puno... Edited August 20 by radisa
Hamlet Strašni Posted August 20 Posted August 20 3 minutes ago, kud u maglu Simoviću said: samo jedna napomena zbog diskusije, a i naslova stanovi su deljeni u sfrj preko fondova solidarnosti, a otkupljivani u doba srj počevši sa donošenjem zakona ‘92 a svi se sećamo tog perioda i inflacije od nekoliko stotina miliona % po meni je i to bio način muženja i izvlačenja novca iz slamarica jednako kao i dafinment/šticovani kurs i šta su već sve smišljali Dodeljivani su i preko radnih organizacija i preko skupština opština. 1
slepa živana Posted August 20 Posted August 20 4 minutes ago, duda said: Bila je praksa da se neko još pored dede i bake tu prijavi. Onda je na tome ostajalo stanarsko pravo. To je bio jedini način (pre nego je počeo otkup) da stan ostane u porodici. bio je bar još jedan, takozvani fiktivni brak. 1
milfisland Posted August 20 Posted August 20 Stanovi su se dobijali u SFRJ i uglavnom ih nije bio na tržištu. Čak i u turističkim centrima, kao BUdva posle zemljotresa 1979, gdje su izgrađene neke nove zgrade, bilo je ponešto na prodaju, al su kupili privilegovani. Elem, stanarsko pravo je u suštini bilo pravo korišćenja i bilo je nasledno. Stan si dobijao na osnovu kriterija gdje se pravila rang lista, uglavnom pozicija na poslu, koliko si im potreban, broj članova porodice i sl. Bio je stan i neka vrsta retain bonusa da dovedeš inžinjere ili slične specijaliste u firmu, posebno u neki pičkovac. Kuće su pravili oni koji nisu imali mogućnost da dobiju stan, mahom plavi okovratnici iz lošijih firmi. Posledično, danas su ulice u tim naseljima takve da ne mogu dvoje kola da se mimoiđu, trotoar je mislena imenica, jer niko neće da se odrekne metra livade. Uglavnom svi na septičke. Otkup, jbg... Kako ko prođe u životu. Al svakako makar je dio naroda dobio nešto. Zamisli da su stanovi podržavljeni i da danas Žvaljova ekipa odlučuje ko će i gdje stanovati po Srbiji. Ili bilo koja druga ekipa. A davno bi se sve isprodavalo ispod žita. 6
slepa živana Posted August 20 Posted August 20 4 minutes ago, Hamlet Strašni said: Dodeljivani su i preko radnih organizacija i preko skupština opština. i preko strukovnih udruženja. mnogi naši pisci i slikari su preko udruženja dobili stanove. pisci po centru, slikari po novom beogradu
Svemir Zeka Posted August 20 Posted August 20 Moj stric je radio u rafineriji u Pančevu, dobio stan od 90 kvm u tada novom naseljut Kotež koji je posle otkupio za tipa 500 DM.
đorđe geprat Posted August 20 Posted August 20 (edited) 14 minutes ago, napadaj said: Tako da se svi stanovi prodaju ili da se utvrdi njihova tržišna vrednost, pa da se ono što je naplaćeno, odnosno sredstva iz budžeta, srazmerno podeli onima koji su uplaćivali u stambeni fond, tj. njihovim naslednicima. To je smislena delimična pravda, a ne da jedni dobiju stanove, drugi ostanu bez ičega i još da im ovi prvi govore da bi mogli da prestanu da pričaju o tome. šta sa onima koji u tim stanovima žive 20 godina. ili više. moj deda je sa ženomi decom došao u gepratovu 1 septembra '27. kao stanar, plaćao kirijuvlasniku. vlasnik je bankrotirao, banka je '45 likvidirana, zgrada je predata opštini i mooji su, pai ja ostali tu do '93 kada smo otkupom od opštine postali vlasnicistana u zgradi staroj 66 godina, šta je trebalo učiniti te '93? u stanu smo živeli ja, žena i dvoje dece. Edited August 20 by đorđe geprat
milfisland Posted August 20 Posted August 20 Prilikom otkupa, koliko god bizarno djelovalo, u odnosu na tadašnje plate držan je neki omjer. Npr otkupiš stan za 500 DEM, otkupio si ga za 250 tada prosječnih plata od 2 DEM. 1
duda Posted August 20 Posted August 20 3 minutes ago, napadaj said: To je smislena delimična pravda, a ne da jedni dobiju stanove, drugi ostanu bez ičega i još da im ovi prvi govore da bi mogli da prestanu da pričaju o tome. Ja koliko znam, u mom malom gradu je bila maltene nepoznata pojava da neko ode u penziju a da nije rešio (na bilo koji način) svoje stambeno pitanje. Najgore su prošli oni koji su dogurali do nekih godina staža a stan nisu dobili do momenta u kome je sve puklo. Ja sam radila pre rata u građevinskoj firmi. Ta firma je radnicima davala kredite (mnogi su putovali na posao iz sela i na selu su želeli i da ostanu) za izgradnju kuća. Ja sam bila u komisiji koja je obilazila te gradnje, da bi se znalo da li se kredit koristi namenski i da li će firma dodeliti i narednu tranšu. Počeo je rat, a većina tih kredita nije bila otplaćena ni na trećinu. Bilo je tu svega i nemoguće bi bilo raščivijati ko je tu ućario a ko izgubio. 2 1
le petit nicolas Posted August 20 Posted August 20 (edited) ah, ta kosmicki pravicna trzisna vrednost. danas ovolika, sutra onolika, narocito u stabilnim drustvima kao sto je nase. da je 1.1.93. drzava pocela da "trzisno" prodaje stanove, dok naprave spiskove svih koji su uplacivali u stambene fondove, dok se svi pronadju, dok prikupe i overe papire, dok se nastampa para koliko nedostaje, dok im se isplati, dok podignu novac... mogli bi da kupe naslikanu kucu sare kej. te 93. poz Edited August 20 by le petit nicolas 5
Recommended Posts