Jump to content
IGNORED

О стамбеном питању у СФРЈ и откупу станова у друштвеној својини

Mr.Mxyzptlk

Recommended Posts

Posted
3 minutes ago, stray cat said:

Generacija mojih roditelja je, nakon mnogo generacija pre nje, bila u mogućnosti da od države dobije stan za stanovanje, stanarsko pravo, ko je spominjao izbacivanje?

Jel znaš kako se radilo u Sloveniji ?

Slovenci su vazda bili drugačiji.

Forsirali su kredite i gradnju kuća. Radnik dobije od svoje firme povoljan kredit. I onda ga cca godinu dana tolerišu u firmi kolikogod mogu, pomažu i kolege, mislim na pokrivanje na poslu, da bi što više vremena mogao da posveti gradnji kuće.

I onda čovek ima kuću. U vlasništvu.

Sa stanovima je bilo otprilike ovako. Pričao mi otac jednom o tome.

Firma ima sredstva, ako je veća, cela zgrada se radi samo za tu firmu, ako je manja, pripadne joj nekoliko stanova u zgradi. Onda firma raspodeljuje te stanove svojim uposlenicima po internom pravilniku. Nije bilo šanse da se dođe na red za stan bez barem 20 godina staža . Tako je bilo u mom gradu . Kada rade i muž i žena, bila je mogućnost da se obezbede sredstva po pola iz oba preduzeća ili neke zamene, kako se već dogovaralo.

Te stanove je faktički finansiralo određeno preduzeće, ali su stanovi posle postajali "društveni" i njima je gazdovala stambena zajednica, tako nekako se to zvalo.

Šta ti misliš, kome je trebalo da pripadnu svi ti stanovi nakon što se sve raspalo ?

Posted

Sta smo sve devedesetih izgubili i na kakve su nas sve nacine opljackali i sad nam je kao nesto poklonjeno

• +1 3
Posted (edited)
12 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Drustvena svojina je, kao i samoupravljanje, izum SFRJ. Suštinski, društvo je upravljalo preko drzavnih organa raznih nivoa imovinom. Polagao sam društvenu svojinu na pravnom. Osim što je sve bilo komplikovanije, nema neke razlike. 

Inače ni sada nema državne svojine. Postoji javna svojina kao jedan od oblika svojine uz privatnu i zadruznu. Društvena svojina je ukinuta 2006. 

kao laik za pravo, razumem da "drustveno" nije nekog tamo drustva ni na nebu, ni na zemlji, da mora postojati vlasnik. ali, bilo je "razlicitih nivoa" i sam termin drustveno je asocirao na zajednicu, a ne neku apstraktnu i daleku drzavu.

sadasnje "javno" je, po mom misljenju, vrlo nesrecni doslovni prevod engleskog "public".

kod nas "javno" ima i druge konotacije, osim suprotnog od "tajno". zato ga vecina sebi prevodi kao "drzavno".

poz

Edited by le petit nicolas
Posted
7 minutes ago, Svemir Zeka said:

Ne bih da pričam o tvojim roditeljima, to je ružno, izdvajam samo ovo: u ovom sistemu ja nisam mogla da kupim stan. Sama, bez pomoći familije. 

U SFRJ su svuda bile slične plate.

I u BG i u nekoj bosanskom gradiću.

60 kvm u tom gradiću, ne može da kupi 10 kvm u BG.

Jbg, tako mi grah pao.

Sad bih ja mogla da kukam na tu temu, recimo.

Posted

Moj ćale je dobio taj neki kredit za stan preko firme. Firma je vojska koja je na Vračaru gradila svoju zgradu. Svašta je radio tamo pa čak išao i u Irak da gradi Sadamove bunkere. I zaista dok nisu umrli u tom zgradama su zaista većinom živela vojna lica odnosno njihove udovice.

Neke veće detalje nemam sem da je to bio neki kredit koji nije mogao da se prevremeno otplati i koji je praktično pojela inflacija. Duboko u 90im pa i u 2000im je stizala ta neka smešno sitna rata, toliko mala da se plaćala jednom u cca 6 meseci kada se nakupi.

Posted
1 minute ago, Filozof manijak said:

Imaš kuću, vrati stan!

I to je bilo, ima neproverenih priča da su neki stvarno i uradili.

2 minutes ago, duda said:

Forsirali su kredite i gradnju kuća. Radnik dobije od svoje firme povoljan kredit. I onda ga cca godinu dana tolerišu u firmi kolikogod mogu, pomažu i kolege, mislim na pokrivanje na poslu, da bi što više vremena mogao da posveti gradnji kuće.

Firma ima sredstva, ako je veća, cela zgrada se radi samo za tu firmu, ako je manja, pripadne joj nekoliko stanova u zgradi. Onda firma raspodeljuje te stanove svojim uposlenicima po internom pravilniku. Nije bilo šanse da se dođe na red za stan bez barem 20 godina staža . Tako je bilo u mom gradu . Kada rade i muž i žena, bila je mogućnost da se obezbede sredstva po pola iz oba preduzeća ili neke zamene, kako se već dogovaralo.

Te stanove je faktički finansiralo određeno preduzeće, ali su stanovi posle postajali "društveni" i njima je gazdovala stambena zajednica, tako nekako se to zvalo.

Šta ti misliš, kome je trebalo da pripadnu svi ti stanovi nakon što se sve raspalo ?

Znam kako je to išlo (da ponovim da sam '72. godište), i moji su "otkupili" stan za smešne novce, ne baš za stotinak maraka, ali nije bilo ni 10K.

Nikad niko od firme nije dobio stan u vlasništvo, uvek da ga koristi, da stanuje, da ima stanarsko pravo, njegov je dok je živ. Konkretno znam da to i dalje postoji i u Sloveniji i u Austriji, stanarsko pravo. Ima ga i ovde, u nekim državnim firmama i ne može nikako da se "otkupi" takav stan, bar obični smrtnici.

Ja sam samo na početku ove diskusije otkucao da je generacija mojih roditelja uspela da nepovratno razjebe državu izgubivši sve ratove koje su vodili, a usput su rešili da podele međusobno, za sitne pare, stanove u kojima su živeli.

Posle bitke svi generali: ja mislim da su svi stanovi trebalo da pripadnu državi, pa bi se, možda, skupilo para (ne rasprodajom, već kirijom) ili bi jednostavno, bili stanovi da moja i naredne generacije dobiju krov nad glavom.

Kao i generacija pre mene.

• +1 1
Posted

@Svemir Zeka, nemoj pogrešno da me razumeš, hoću samo da kažem da se svašta izdešavalo u međuvremenu, a što je obesmislilo mnoga poređenja, pa sad deluje kao da poredimo babe i žabe

Neke nepravde su se desile jer sistem nije bio dobar, a neke su se dogodile zbog toliko kompleksnih okolnosti, da je teško pokazati na krivca.

• +1 1
Posted

@stray cat

Pa svi ti stanovi su i dalje tu, nisu propali, pa valjda su nakon roditelja, pripali njihovoj deci ?

Meni se čini da je to pravednije nego da su neki mangupi™ dobili šansu da gazduju tim fondom

• +1 1
Posted
12 minutes ago, le petit nicolas said:

kao laik za pravo, razumem da "drustveno" nije nekog tamo drustva ni na nebu, ni na zemlji, da mora postojati vlasnik. ali, bilo je "razlicitih nivoa" i sam termin drustveno je asocirao na zajednicu, a ne neku apstraktnu i daleku drzavu.

sadasnje "javno" je, po mom misljenju, vrlo nesrecni doslovni prevod engleskog "public".

kod nas "javno" ima i druge konotacije, osim suprotnog od "tajno". zato ga vecina sebi prevodi kao "drzavno".

poz

Mislim da je javno od  res publica. Mada, moja poenta je da samo ime ne menja monogo na stvari. Društvena, državna, javna... Bitno je kako se svojinom upravlja.

• +1 1
Posted
9 minutes ago, duda said:

U SFRJ su svuda bile slične plate.

I u BG i u nekoj bosanskom gradiću.

60 kvm u tom gradiću, ne može da kupi 10 kvm u BG.

Jbg, tako mi grah pao.

Sad bih ja mogla da kukam na tu temu, recimo.

Kažem, nije o tvojim roditeljima, već o konstataciji sa se u svakom sistemu može kupiti stan ako si dovoljno etabliran radno i obrazovno u društvu. Ne, ovaj sistem to ne dozvoljava. 

Inače, što se plata tiče, moja mama je radila u spomenutom Inexu, imala je visoku platu....kupili su na kraju taj stan. Onda je krenuo skok kamata takav da su oni u tom stančiću od 39kvm sa mnom jedinom skontali da ne mogu to da plaćaju. 

Zatim mi je majka padala po beogradskim pločnicima, lečena od ovog onog, na kraju završi kod psihijatra kao stresna reakcija. 

Obe familije, jedan i drugi deda daju silne pare da se taj dug pokrije.

I to su sve vesele osamdesete.

Tako da kad mi neko kaže da oladim....

(Nije odgovor tebi...)

• +1 1
Posted
18 minutes ago, Filozof manijak said:

Imaš kuću, vrati stan!

jedan glup demagoškipokušaj koji je, naravski, propao. koje je godine to lansirano? ne sećam se

16 minutes ago, duda said:

zgrada broj 11 u gepratovoj gradila sa za račun minela iz ripnja. njihovi radnici sa porodicama su tu useljeni. stanovi, dvosobni i jednosobni, ništa posebno za brače parove sa jednim ili dva deteta. zgrada je završena '59. znao sam sve te ljude, decu naročito. a stanove su otkupljivali kao penzioneri 30 i nešto godina kasnije i sad, to su nekakvi profiteri, ajte molim vas

u mojoj zgradi šest stanova u potkrovlju (najveći 60 m2 finansiral je neka zaštitarska firma. negde osamdesetih. opet, skromni, porodični ljudi. jedan je prodao da bikupio nešto veće u železniku.

Posted

Ma znam @Svemir Zeka, zato sam ti i rekla da smo ovde po malo sve pomešali i poredimo neuporedivo.

Ja sam pričala o svojim roditeljima a evo nisam spomenula svoga teču.

Koji je radio sam(tetka bila domaćica) i bio bravar, ali u BG.

Sad njegova deca imaju stan na Višnjičkoj Banji koji vredi bar 5 puta više od stana koji je ostao meni.

Ali to je prosto tako, niko tu nije kriv, takve su bile okolnosti.

• +1 1
Posted
1 minute ago, Svemir Zeka said:

Kažem, nije o tvojim roditeljima, već o konstataciji sa se u svakom sistemu može kupiti stan ako si dovoljno etabliran radno i obrazovno u društvu. Ne, ovaj sistem to ne dozvoljava. 

Inače, što se plata tiče, moja mama je radila u spomenutom Inexu, imala je visoku platu....kupili su na kraju taj stan. Onda je krenuo skok kamata takav da su oni u tom stančiću od 39kvm sa mnom jedinom skontali da ne mogu to da plaćaju. 

Zatim mi je majka padala po beogradskim pločnicima, lečena od ovog onog, na kraju završi kod psihijatra kao stresna reakcija. 

Obe familije, jedan i drugi deda daju silne pare da se taj dug pokrije.

I to su sve vesele osamdesete.

Tako da kad mi neko kaže da oladim....

(Nije odgovor tebi...)

Beograd je tad bio skup, mi smo osamdesetih napustili Beograd, jer moji nisu imali sanse ni za stan koji je trebalo odavno da im dodele, niti su im dali kredit (sad vidim verovatno i bolje tako).

Zato su po unutrasnjosti ljudi mnogo lakse kupovali placeve i zidali kuce.

Ipak je to bio sistem u kome je vecina ljudi sa sela dosla do svoje nekretnine, pa makar kakve takve, a sad to nije sluchaj.

• +1 1
Posted

Heh, roditelji su vratili ključeve dedinog i bakinog stana*, kad je baka umrla.

U opštini nisu znali proceduru.

*Društvena svojina, stanarsko pravo na osnovu boračkog, logorskog i radnog staža.

• +1 1
Posted
16 minutes ago, stray cat said:

I to je bilo, ima neproverenih priča da su neki stvarno i uradili.

Znam kako je to išlo (da ponovim da sam '72. godište), i moji su "otkupili" stan za smešne novce, ne baš za stotinak maraka, ali nije bilo ni 10K.

Nikad niko od firme nije dobio stan u vlasništvo, uvek da ga koristi, da stanuje, da ima stanarsko pravo, njegov je dok je živ. Konkretno znam da to i dalje postoji i u Sloveniji i u Austriji, stanarsko pravo. Ima ga i ovde, u nekim državnim firmama i ne može nikako da se "otkupi" takav stan, bar obični smrtnici.

Ja sam samo na početku ove diskusije otkucao da je generacija mojih roditelja uspela da nepovratno razjebe državu izgubivši sve ratove koje su vodili, a usput su rešili da podele međusobno, za sitne pare, stanove u kojima su živeli.

Posle bitke svi generali: ja mislim da su svi stanovi trebalo da pripadnu državi, pa bi se, možda, skupilo para (ne rasprodajom, već kirijom) ili bi jednostavno, bili stanovi da moja i naredne generacije dobiju krov nad glavom.

Kao i generacija pre mene.

onda bi stvarno morao da znaš da, jednom dobijen stan od firme/države ostaje dok je zgrada živa na korišćenju toj porodici. smrću roditelja, ti bi nasledio taj stan kao korisnik, posle tebe tvoja deca.

kako bi ovaj drugi bold mogao da se izvede a da ti  ilitvoji roditelji ne budete oštećeni, nezadovoljni? jer tvoji roditelji su izdvajali novac za te stanove.