duda Posted August 20 Posted August 20 @le petit nicolas Moguće da je bilo zadruga u većim gradovima, u mom rodnom gradu toga nije bilo.
le petit nicolas Posted August 20 Posted August 20 (edited) @Paul Gompitz u 20. veku, u srbiji, to je malo verovatno. @duda moglo je da bude. to su osnivali zainteresovani gradjani. poz Edited August 20 by le petit nicolas
duda Posted August 20 Posted August 20 2 minutes ago, Paul Gompitz said: A nekoj drugoj porodici je trebalo ne 40 godina rada, nego tri generacije rada i stednje da bi kupila 60 kvadrata. U vreme kada su moji roditelji bili radno aktivni, spadali su u obrazovaniji sloj društva, plate su im dakle bile među višim, a imali su i neke pozicije u svojim firmama. Ako bi vukla neku paralelu sa današnjim vremenom, svakako bi bili u stanju da za svoga života zarade jebeni stan od 60 kvm. I sad treba da je privilegija što su na kraju svojih života imali taj stan ? Ili su nešto od nekoga ukrali, oteli nešto nekome ? Zbilja ne razumem tvoj post. 3
napadaj Posted August 20 Posted August 20 (edited) 1 hour ago, đorđe geprat said: fokusiraj se na "jovankinu vilu". tvrdim da će ana brnabić da je otkupi jednog dana. to će da bude prodaja za smešne pare. Može fokus na tu vilu. Pripadala je pretku mojih prijatelja, pa je oteta posle Drugog svetskog rata. Mogla bi da bude vraćena, red je. Edited August 20 by napadaj 2 1 1
đorđe geprat Posted August 20 Posted August 20 priča se bez veze. ljudi su otkupljivali stanove u kojima su nastavljali da žive. nikakav profit nisu ostvarili. da se ne ponavljam. ovde gde živim IMR je napravila stabenu kloniju. i samački hotel. od profita firme koji su napravili radnici. i solidarno, po nekim pravilima koje su usvojili dali ih nekim kolegama na korišćenje. šta se događalo pdevedesetih druga je priča koja nema veze sa solidarnošću u SFRJ. danas nemaš solidarnost u davanju krvi a koje je korisno za davaoca. 2
đorđe geprat Posted August 20 Posted August 20 1 minute ago, napadaj said: Može fokus na tu vilu. Pripadala je pretku mojih prijatelja, pa je oteta. Mogla bi da bude vraćena, red je. evo saće ana da je vrati
napadaj Posted August 20 Posted August 20 Ona može samo da je vrati državi, a lopovska država treba da je vrati pravim vlasnicima.
Paul Gompitz Posted August 20 Posted August 20 12 minutes ago, duda said: U vreme kada su moji roditelji bili radno aktivni, spadali su u obrazovaniji sloj društva, plate su im dakle bile među višim, a imali su i neke pozicije u svojim firmama. Ako bi vukla neku paralelu sa današnjim vremenom, svakako bi bili u stanju da za svoga života zarade jebeni stan od 60 kvm. I sad treba da je privilegija što su na kraju svojih života imali taj stan ? Ili su nešto od nekoga ukrali, oteli nešto nekome ? Zbilja ne razumem tvoj post. Hoces reci da su tvoji roditelji ostavili svojim nasljednicima dovoljno novca da se na trzistu kupi stan od 60 kvadrata? Zaradili njih dvoje za 40 godina rada u SFRJ? Ili su samo hipoteticki bili u stanju, ali nisu jer su novac potrosili na nesto drugo. Oni licno nisu nikome nista oteli, drzava je odlucila da drzavnu imovinu koja je pripadala svima, dodijeli nekima. 3 minutes ago, đorđe geprat said: priča se bez veze. ljudi su otkupljivali stanove u kojima su nastavljali da žive. nikakav profit nisu ostvarili. da se ne ponavljam. ovde gde živim IMR je napravila stabenu kloniju. i samački hotel. od profita firme koji su napravili radnici. i solidarno, po nekim pravilima koje su usvojili dali ih nekim kolegama na korišćenje. šta se događalo pdevedesetih druga je priča koja nema veze sa solidarnošću u SFRJ. danas nemaš solidarnost u davanju krvi a koje je korisno za davaoca. Naravno da su ostvarili. 1
Sestre Bronte Posted August 20 Posted August 20 bar je dodelila nekima, bolje i to nego da dodeli samo nekome 2
le petit nicolas Posted August 20 Posted August 20 (edited) @Paul Gompitz na koje trziste mislis? u sfrj nije bilo nista sto lici na danasnje trziste nekretnina. u bliskoj familiji imam: cetvoroclana porodica. radi samo otac, sss, u trgovini. pocetkom 1970-ih podize kredit, kupuje pedesetak kvm stana u naselju kotez neimar. otplacuje ga dvadesetak godina. poz Edited August 20 by le petit nicolas 1
duda Posted August 20 Posted August 20 1 minute ago, Paul Gompitz said: Hoces reci da su tvoji roditelji ostavili svojim nasljednicima dovoljno novca da se na trzistu kupi stan od 60 kvadrata? Zaradili njih dvoje za 40 godina rada u SFRJ? Ili su samo hipoteticki bili u stanju, ali nisu jer su novac potrosili na nesto drugo. Oni licno nisu nikome nista oteli, drzava je odlucila da drzavnu imovinu koja je pripadala svima, dodijeli nekima. Ne, uopšte me nisi dobro razumeo. Htela sam da kažem da bi moji roditelji (sa svojim obrazovanjem i radnom etikom) verovatno bili u stanju da zarade stan u bilo kom sistemu. Oni su imali relativno visoke plate (za ono vreme) i bio je visok i taj stambeni doprinos (procenat od plate). Obzirom da su imali samo mene, imali su pravo da dobiju dvosoban stan. Neko je imao više dece, pa je dobio i veći stan iako mu je doprinos možda bio manji. To je ta priča o solidarnosti. Činjenica jeste da je zloupotreba bilo mnogo, to je sigurno, ne sumnjam ni da se sistem izvitoperio, ali to je druga strana priče. Ja uopšte ne tvrdim da je sistem bio pravedan, daleko od toga. Ja samo tvrdim da su moji roditelji zaradili stan koji im je na kraju i pripao. 5
duda Posted August 20 Posted August 20 (edited) @Paul Gompitz Još da pojasnim. Da se npr mojim roditeljima nije odbijao taj stambeni doprinos već da im je plata za toliko bila viša (obavezan minimum je bio 2% a mnoge firme su internim odlukama povećavale taj procenat, da bi rešile stambena pitanja svojih radnika, takva je bila i firma moga oca ) od tih para za 2x40 godina, oni bi svakako otplatili stambeni kredit. Ed. Za celu vrednost tog stana za koji su mojih dvoje roditelja radili ceo život, ja ne mogu da kupim 20 kvm na periferiji Beograda. Nije sve onako kako na prvi pogled izgleda. Edited August 20 by duda 1
namenski Posted August 20 Posted August 20 1 hour ago, x500 said: Deca narodnog heroja RN su prodali kucu, ustvari plac na kome se kuca nlazlila za 7M DEM krajem 2001. Lep kapital da se pocne neki biznis ili da se iole pametan covek obezbedi za naredne 2-3 generacije minimum. Moj ujkatm, D.P., Narodni heroj, zavrsio 2 fakulteta, 1 pre rata, 1 posle rata, general-pukovnik, osnivac i glava 1 od najrenomiranijih naucnih institucija u bivsoj Yu, do kraja zivota ziveo u 4-sobnom stanu na Krstu, otkupio ga kad i svi, za nekih 300 DEM i umreo u njemu, deca stan zamenila za 2 manja, nista biznis, nista obezbedjenje generacija... Pa me zivo zanima sta i kome dokazujes ovakvim, iz debelog creva izvucenim primerima, osim sto... U stvari, bice da znas odlicno, samo ne ide to tako, treba vise da se podtrudis... Doduse, ne pada sneg...
adam Posted August 20 Posted August 20 2 hours ago, stray cat said: Mi smo nekad bili socijalistička država koja je za sitniš rasprodala svoje stanove i to baš kad je bila istorijska inflacija i to baš kad je pučanstvo referendumskom većinom rešilo da ratuje (i sve ih izgubi). Zapadne, oduvek kapitalističke države i dan danas naplaćuju kiriju onima koji stanuju u državnim stanovima: imaju stanarsko pravo i ne mogu da ih otkupe. osim britanije gde je tacerka odlucila da omoguci nosiocima stanarskog prava da te stanove otkupe za kintu nesto ispod trzisne vrednosti jer su placali kiriju pa je dobar deo ljudi to i uradio. a drzava umesto da tu kintu ulozi u gradnju novih stanova (sto su, naravno, obecavali) spickala na razne druge stvari pa sad fali stanova onoliko, cene su otisle u majcinu i klinci nemaju sanse da se skuce skoro do pred penziju. podrazumeva se da se ovde u uk kinta za gradnju drzavnih stanova izdvaja iz budzeta, odnosno iz poreza koji svi placaju. ljudi koji zive u svojim kucama i najcesce placaju kredite za te kuce decenijama, ne placaju zbog toga manji porez. kao sto su i kod nas svi izdvajali za stanogradnju nezavisno od toga da li imaju il nemaju kuce i stanove il sansu da ih dobiju. to sto smo mi ucarili za vreme nenormalne inflacije i otkupljivali stanove za kikiriki je jedna ogromna kosmicka pravda. nek je i mali covek nesto ucario u toj tranziciji. da nisu, znamo ko bi pokupio kajmak. pravda ili ne - meni je drago sto je sve ispalo bas tako. bas kao sto mi je bilo drago kad su radnici dobijali kintu posle prodaje fabrika. naravno, nekih fabrika pa je i tu frka i nepravda. al da nisu oni - znamo ko bi. pa mi i to super. nek je i pokoji mali covek ucario od te jebene tranzicije. usputna crtica - iz licnog iskustva (prijatelji, familija, komsije) najkivniji na kupovinu stanova za kikiriki su oni ( i njihovi potomci) koji su umesto stana uzeli kredit za kucu pa imali ozbiljne rate tokom otplacivanja (bila je ta mogucnost i razni su je izabrali zato sto su postajali trajni vlasnici kad otplate kredit) a ljudi po stanovima su isto to vlasnistvo dobili za kikiriki. dan danas pene na tu nepravdu. kapiram al jebiga, vreme je vise da olade. 9 2
Recommended Posts