Jump to content
IGNORED

О стамбеном питању у СФРЈ и откупу станова у друштвеној својини

Mr.Mxyzptlk

Recommended Posts

Posted
28 minutes ago, Mel said:

Drugo, opet je bila shiroka mera, i ne vidim bolji nachin da se to rasporedi nego ponuditi ljudima koji su vec tu ziveli da otkupe po tadashnjoj maltene trzishnoj ceni.

Tržišna cena prilikom prve ponude. A onda ko imao para dao sve što ima, ko nije, čekao da inflacija pojede i onda davao to što ima. Ko je imao nerava, čekao je poodmaklu inflaciju, pa kupio za 5 maraka.

• +1 2
Posted
Just now, Tihajeza said:

Tržišna cena prilikom prve ponude. A onda ko imao para dao sve što ima, ko nije, čekao da inflacija pojede i onda davao to što ima. Ko je imao nerava, čekao je poodmaklu inflaciju, pa kupio za 5 maraka.

Moja jedna tetka koja je jedina osoba koju znam da je imala i otkupila takav stan u celoj familiji, nije imala nego je cela familija pomogla da dodje do tog stana. udovica koja je izgubila dete, a nije imao ko da joj da tip da ce biti za 5 maraka niti znam za to. Ona je kupila za par hiljada maraka shto joj je tad bila za otprilike bash toliko potpuno nedostizna suma. Malo me smara ta pricha iz perspektive 2024te kako je socijalizma bio nepravedan a zivimo u jutru prvobitne akumulacije kapitala.

• +1 6
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

yebi ga, nema moderacije.

elem, živeo sam u opštinskom stanu i plaćao najam/kiriju onoliku koliko su tražili. to što nisu tražili neku ekonomsku, rentijersku, jasno je jer niko ne bi mogao a je podnese. a kao vlasnici stana koji su iznajmili (to je to, zar ne?) dužni su da plaćaju troškove održavanja i nadoknade štetu drugima. recimo ako padne deo fasade stanar nije kriv. i, tamo negde šezdesetih, mojoj tetki su o trošku opštine zamenili parket i uveli bojler kada je bio isključen pricip zajedničke tople vode.

kada je vrag odneo šalu, kada je vlasnicima stanova postalo komplikovano (zamisli službu u EDB koja bi morala da održava stotine stanova) i preskupo za održavanje jer su zgrade sve starije (ova moja u gepratovoj useljena 1927 bila je krš živi 1993.)  učinili su što su učinili.

to nema veze sa SFRJ, slobodan milošević je otkupio stan na vračaru u jeku balvan revolucije u krajini. nije imao važnijeg posla. drugo, kada sam u aprilu '93 dobio rešenje o otkupu i rok od 15 dana da uplatim sumu u dinarima, sačekao sam četrnaesti dan i u markama to je bila trećina vrednosti od pre 15 dana.

Posted

Mi smo nekad bili socijalistička država koja je za sitniš rasprodala svoje stanove i to baš kad je bila istorijska inflacija i to baš kad je pučanstvo referendumskom većinom rešilo da ratuje (i sve ih izgubi).

Zapadne, oduvek kapitalističke države i dan danas naplaćuju kiriju onima koji stanuju u državnim stanovima: imaju stanarsko pravo i ne mogu da ih otkupe.

• +1 3
Posted
8 minutes ago, stray cat said:

Mi smo nekad bili socijalistička država koja je za sitniš rasprodala svoje stanove i to baš kad je bila istorijska inflacija i to baš kad je pučanstvo referendumskom većinom rešilo da ratuje (i sve ih izgubi).

Zapadne, oduvek kapitalističke države i dan danas naplaćuju kiriju onima koji stanuju u državnim stanovima: imaju stanarsko pravo i ne mogu da ih otkupe.

Ili ih izbace u pizdu materinu kad reshe da dzentrifikuju kraj, ako tako izvuchesh kartu (gledala na delu), dok neki ceo zivot provedu u drzavnim ili korporacijskim stanovima sa smesno niskom cenom rente u poredjenju sa ljudima koji su kasnije pocheli da rentaju.

Medjutim, najbolja stvar kod tih kapitalistichkih drzava je sto nikad nisu ishle u nevaljale ratove niti to danas rade. Shifra jachi tlachi.

Posted
1 minute ago, Mel said:

Ili ih izbace u pizdu materinu kad reshe da dzentrifikuju kraj, ako tako izvuchesh kartu (gledala na delu), dok neki ceo zivot provedu u drzavnim ili korporacijskim stanovima sa smesno niskom cenom rente u poredjenju sa ljudima koji su kasnije pocheli da rentaju.

Medjutim, najbolja stvar kod tih kapitalistichkih drzava je sto nikad nisu ishle u nevaljale ratove niti to danas rade. Shifra jachi tlachi.

Ne sporim ništa.

Poenta je da ih ne prodaju za smešne pare.

• +1 1
Posted
4 minutes ago, stray cat said:

Ne sporim ništa.

Pa to sigurno ne. Prodaja za smesne pare, otimanje i poklanjanje imovine, no taxes deals, i tome slichno su dilovi rezervisani za vladajucu kastu, a ne za populus.

Posted (edited)

Ne sporim ni to. Ali bar ostave nešto i za kasnije

Poenta je da je naša nekadašnja država uspela sve da rasproda za sitniš.

Edited by stray cat
  • +1 1
Posted (edited)
27 minutes ago, stray cat said:

Ne sporim ni to. Ali bar ostave nešto i za kasnije

Poenta je da je naša nekadašnja država uspela sve da rasproda za sitniš.

E, aj bre batali vise da promovises trzisnu ekonomiju... :isuse: 

Sta je trebalo da se uradi sa desetinama hiljada stanova u drustvenomtm vlasnistvu?

Da ih se privatizuje, proda raznim salfordima, tajkuneriji koja ce posle da ih (pre)prodaje sirotinji koju u to doba nije imao pas za sta da ujede, i to po pravimtm cenama...

Ovako ili onako, od svih slobodanovih pizdarija rasprodaja u bescenje takozvanog stambenog fonda ispala je paradoksalno najpravednijetm resenje koje je barem jednom - ne malom broju - ljudi ostavilo bukvalno krov nad glavom.

Sve da je tadasnja karikatura od drzave bila sposobna i spremna da taj ogromni broj stanova gurne u neki drzavni stabeni fond i krene sa naplatom stanarina, danas bi se doslo do trzisnetm visine stanarina koje ni 10-ti deo stanara, tadasnjih i sadasnjih ne bi mogao da placa.

A i zasto bi, kada su ti stanovi delom bili izgradjeni i iz sredstava koje su tiisti stanari izdvajali.

BTW, stanogradnja u pokojnoj SFRJ nije bila pokrivana samo iz takozvanih doprinosa, izdvajanja zaposlenih nego, cak i vecim delom od strane drzave.

Novi Beogradi i ostali mamutski stambeni projekti bili su drzavni, nema tih doprinosa koji bi pokrili njihovo finansiranje..

Edited by namenski
  • +1 1
Posted (edited)
48 minutes ago, stray cat said:

Ne sporim ništa.

svi ljudi s kojima se družim su otkupili stanove i i dalje žive u njima. taj otkup im je zapravo trošak. otkupili su ga, plaćaju porez na imanje nekretnine, platiće pun porez ako reše da kupe vikendicu i imaju trošak održavanja zgrade i sopstvenog stana. razumeš? država se rešila troška i zaradila kintu.

ofajdili su se oni koji su prodali imovinu i otišli iz zemlje, ako je to bila baš neka vredna otkupom stečena imovina.

olakšano je da neki unuk ili tečin mali mogu da koriste / naslede taj stan jer, da je ostalo po starom, posle smrti onoga ko je dobio taj stan (ako nije imao ženu/muža ili decu) taj stan bi bio vraćen davaocu. znam i slučajeve kada su dobijani veći stanovi a ustupani oni manji.

fokusiraj se na "jovankinu vilu". tvrdim da će ana brnabić da je otkupi jednog dana. to će da bude prodaja za smešne pare.

moderacijo, reaguj.

Edited by đorđe geprat
Posted
1 hour ago, stray cat said:

Jbt o čemu ti pričaš.

Dakle, moji roditelji su imali 2x40 godina staža. Tih 80 godina se plaćao stambeni doprinos. Nije bilo moguće neplaćati taj doprinos a kupiti stan na kredit.

Hoćeš da kažeš da je posle tih 80 godina trebalo da dvoje penzionera ostane na livadi ?

Trebalo je da nad tim stanom od 60 kvm dobiju vlasništvo bez pare i dinara a ne da ga otkupljuju.

• +1 4
  • -1 1
Posted

Obican covek je dobio mogucnost da otkupi stanove, koje su manje vise platili kroz doprinose, za ponudjenu cenu. Na stranu sto u "pravednom" drustvu nisu svi dobili ikakve ili adekvatne stanove. Dosta ljudi je moralo da se snalazi i da zida kuce po nelegalnim naseljima sa minimalnom infrastrukturom - detalji naprednog urabizma mogu da se vide od Ustanicke ulice do Smedereva. 

Mozda najvaznije, politicka elita je dobila mogucnost da za male pare otkupi luksuzne vile koje su imale, imaju jos uvek, milionske vrednosti. 

Deca narodnog heroja RN su prodali kucu, ustvari plac na kome se kuca nlazlila za 7M DEM krajem 2001. Lep kapital da se pocne neki biznis ili da se iole pametan covek obezbedi za naredne 2-3 generacije minimum.

Ili sta se desilo sa Diplomatskim stambenim, gde je nestao obroman broj luksuznih kuca i stanova. Gde je svaki objekat u proseku vredeo 1 milon referentne valute EUR/DEM.

Ili kako danas bivse fabrike postaju mesta za zidanje luksuznih objekata. Recimo kako je bivsa Gosina zgrada u Batutovoj postala objekat od 100tinak stanova. Ili Ravanicka ulica (ugao sa G.Vucica) gde je na prostoru bivse Morave mermer i Trudbenikove prizemljuse ogroman blok sa oko 200 stanova. 

Ili prostor IPM na uglu V.ilica i Mis Ibtijeve shoping centar. Sta nam treba fabrika sa 4.500 do 5000 radnika kad mozemo da kupujemo.

I najveci od svih - projekat BnV gde je drzavno zemljiste ustupljeno privatnim investitorima.

Pljacka se nastavlja, ali je bitno da li je porodica, otkupila stan za ponudjenu cenu ili je cena mogla da bude i veca. Taman da je bila i 100 puta veca ko bi na kraju imao koristi od tih para. Odnosno gde su pare, velike ili male, od otkupa potrosene?

• +1 3
  • Hvala 2
Posted

Nepravdi je bilo onoliko, to niko ne spori.

Moja poenta je sledeća.

Moji roditelji su mogli sa svoje dve plate da KUPE stan. Ali to nije bilo moguće u onom sistemu. Za 2x40 godina plaćanja stambenog doprinosa, dobili su stan od 60 kvm u običnoj stambenoj zgradi u malom gradu u Bosni.

Ne da su ga platili, nego su ga preplatili.

• +1 2
Posted (edited)

bilo je i firmi koje su zidale zgrade za svoje radnike. ljudi su to zaradili, kroz doprinose od plate ili kroz ukupnu zaradu firme.

pr. moja mama je od firme dobila garsonijeru. kad se udala, ja rodila... tatina firma im je "dala" stan u soliteru koji je izgradila, velicine propisane za troclanu porodicu, a mamin "miraz" je ustupljen tatinoj firmi i u njega se uselila druga porodica radnika.

@duda mogao se kupiti stan. postojale su stambene zadruge. e, sad, mozda ne svuda.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted
24 minutes ago, duda said:

Trebalo je da nad tim stanom od 60 kvm dobiju vlasništvo bez pare i dinara a ne da ga otkupljuju.

A nekoj drugoj porodici je trebalo ne 40 godina rada, nego tri generacije rada i stednje da bi kupila 60 kvadrata.

• +1 3
  • Hvala 1