Paul Gompitz Posted August 20 Posted August 20 29 minutes ago, đorđe geprat said: to je bio deo principa solidarnosti. izdvajalo se iz dohodka/plate za razne stvari koje je neko dobijao a neko ne. obično onajko je imao (i stan, recimo) ili nije bio zainteresovan. Taj princip solidarnosti je bio u redu jer se smatralo da se ulaze u drzavnu imovinu. U trenutku kad je nekome omoguceno da stan otkupi za kikiriki a neko nije dobio nista iz solidarnosti se preslo u tesku nepravdu. 4 1
Mel Posted August 20 Posted August 20 3 minutes ago, Paul Gompitz said: Taj princip solidarnosti je bio u redu jer se smatralo da se ulaze u drzavnu imovinu. U trenutku kad je nekome omoguceno da stan otkupi za kikiriki a neko nije dobio nista iz solidarnosti se preslo u tesku nepravdu. Pricham iz perspektive nekog ko nije dobio nishta tih stanova solidarnosti - mnogo je manja ta "teshka nepravda" gde je toliko ishlo shirokom sloju stanovnishtva, nego ovo moderno prebogacenje gde kojekakvi Palme, Sinishe Mali i milion takvih imaju nekretnine i bogatstva koja ne mogu da izbroje. 5 1
đorđe geprat Posted August 20 Posted August 20 23 minutes ago, Paul Gompitz said: Taj princip solidarnosti je bio u redu jer se smatralo da se ulaze u drzavnu imovinu. U trenutku kad je nekome omoguceno da stan otkupi za kikiriki a neko nije dobio nista iz solidarnosti se preslo u tesku nepravdu. šta da ti kažem. i ja sam ulagao u odmarališta EDB u čanju budvi pa se nisam ofajdio jer sam imao zaostrog. nešto što možda ne znaš a napisao sam ranije. plate su bile limitirane. nisi mogao da ceo profit podeliš zaposlenima. ono što je izdvojeno za plate i slično bilo je tako da su plate i ostala davanja bila oraničena. sve preko toga je išlo u stanogradnju. tako da, praktično i nisi solidarisao nego je ta solidarnost iskazana kroz listu. ni ja nisam dobio stan od firme, onaj u gepratovoj je bio opštinski, opština je ponudila stanove u otkup, podneo sam zahtev sa podacima o stažu mome, ženinom i majčinom, opština je procenila starost zgrade i ostalo i rekla koliko to vredi. da ne detajišem dalje, bilo je tu nelogičnosti u vezi ostalih stanova no, oni su rekli da toliko stan košta, ja sam rekao OK. baš kao za ovaj plac ili lubenicu na pijaci.
Paul Gompitz Posted August 20 Posted August 20 Pretostavljam da je cijena stana bila niza od trzisne?
đorđe geprat Posted August 20 Posted August 20 19 minutes ago, Paul Gompitz said: Pretostavljam da je cijena stana bila niza od trzisne? da, par stotina DM. te godine mi je plata bila oko 20 DM, ženina u prosveti još manja a majčina penzia 5-6 DM. godina 1993. 2
duda Posted August 20 Posted August 20 @x500, osim građevisnke industrije, treba pomenuti i intelektualni rad vezan za tu industriju - projektovanje projeknta kuća u kojoj je pre rata radio moj suprug, imala je svojevremeno milionske ugovore sa Irakom, projektovali su bukvalno stotine hiljada kvadrata, vojni kompleks tzv KOL 7 oni su bili nosioci projekta, a sarađivali su mnogi biroi, iz cele yuge e sad, naravno, tu su bili uhljebi iz raznih centralnih kuća, uglavnom su ti sedeli u beogradu, preko kojih je išla cela priča sa plaćanjem i gde su oni lepo parče otkidali, ali to su barem bile neke firme, pa makar i uhljebi, a nije sve išlo na tri porodice kao sad dalje se na to što su naće kuće projektovale, nadovezivala naša operativa, naši materijali itd 3
Mel Posted August 20 Posted August 20 1 minute ago, duda said: @x500, osim građevisnke industrije, treba pomenuti i intelektualni rad vezan za tu industriju - projektovanje projeknta kuća u kojoj je pre rata radio moj suprug, imala je svojevremeno milionske ugovore sa Irakom, projektovali su bukvalno stotine hiljada kvadrata, vojni kompleks tzv KOL 7 oni su bili nosioci projekta, a sarađivali su mnogi biroi, iz cele yuge e sad, naravno, tu su bili uhljebi iz raznih centralnih kuća, uglavnom su ti sedeli u beogradu, preko kojih je išla cela priča sa plaćanjem i gde su oni lepo parče otkidali, ali to su barem bile neke firme, pa makar i uhljebi, a nije sve išlo na tri porodice kao sad dalje se na to što su naće kuće projektovale, nadovezivala naša operativa, naši materijali itd Sumnjam da je vishe nego shto otkidaju multikulti korporacije za koje niko nece reci da su paraziti, da su smeshna ekonomija, da imaju previshe duga itd itd. Sve potpisujem ovo sto pishesh, tako je bilo.
x500 Posted August 20 Posted August 20 9 minutes ago, duda said: @x500, osim građevisnke industrije, treba pomenuti i intelektualni rad vezan za tu industriju - projektovanje Naravno. Imamo i naucni rad u gradjevini - najbolji primer je IMS. Odnosno radovi u oblasti prenapregnutih betona. Kao rezultat tog rada je nastala i kupola Beografskog sajma (hala 1), Zezeljev most u NS, most kod Beske i sl. Sada drugi grade mostove, a mi to placamo od nepostojecih para (kredita). 2
Њујоркер Posted August 20 Posted August 20 15 hours ago, đorđe geprat said: ko što rekoh posredne priče. tito je umro 81, par godina pre toga otišlo se u kurac. ja sam bio na zanatu u peridu '68 -'70. ajd' kad me vučeš za jezik da ti kažem da sam tri dana išao u školu a dva u dana na posao. subota je bila za školsku elektro radionicu. dva dana nedeljno rada barabar sa monrterima, kablovi, bandere i plata/satnica u rangu pripravnika. radni odnos na neodrđano / pripravnik nedelju dana po diplomiranja. i, izvesna unapređenja u KV statusu na svake 2 godine. o radničkom standardu i visini plate da ti ne pričam. kako posredne, kad sam ih svedok, a od kraja osamdesetih i aktivni ucesnik u politickom zivotu srbije (ne svojom voljom, po naredjenju smo sa skolske prakse svi izvedeni na zlobojev miting na staroj zeleznickoj stanici, ali je stari dobri njujo preko krovova prebegao kerovima i otisao kuci, niti skole, niti mitinga, milina bozija)? posredne bi bile da pricam sta je moj cale doziveo, odnosno isto sto i ti, zavrsio shup, isto elektricar, sa svojim elindom biva siban na terene da razvlaci kablove po celoj jugi, godinu dana proveo i u dojclandu, i on se takodje sa setom secao tih vremena, kao i zal sto nije ostao i nemackoj kad je vec imao sanse. bajers remors. @freakns hvala, da, ib ne kominterna, lapsus kalami. a ionako isti zlocinacki komunkurac izvinjavam se zbog skretanja s teme
brusli Posted August 20 Posted August 20 12 hours ago, x500 said: SFRJ je imala generalno neefikasnu ekonomiju i trosila je vise nego sto zaradjivala/stvarala. Razliku je pokrivala kroz "doznake od gasterarbajtera" i zaduzivanje. Krajem 70tih i pocetkom 80tih, od 1979-82, novac iz pozajmica je bio skup, zato je nastao problem sa strateskom uvoznom robom poput nafte, kafe i sl. E, a zamislite da se danas kamate podignu na nivoe kao 70-ih, pa nastao bi globalni ekonomski armagedon. 1
Paul Gompitz Posted August 20 Posted August 20 3 hours ago, Mel said: Pricham iz perspektive nekog ko nije dobio nishta tih stanova solidarnosti - mnogo je manja ta "teshka nepravda" gde je toliko ishlo shirokom sloju stanovnishtva, nego ovo moderno prebogacenje gde kojekakvi Palme, Sinishe Mali i milion takvih imaju nekretnine i bogatstva koja ne mogu da izbroje. Palma, Mali i ostali su se obogatili kradjom i za to ce nadam se jednog dana i krivicno odgovarati. Ako neko nesto ukrade to nije nepravda prema onome ko nije ukrao, to je kriminal. Nepravda je kad legalnim putem neko dobije nesto sto mu jednako pripada kao i onome koji to nije dobio. 2 hours ago, đorđe geprat said: da, par stotina DM. te godine mi je plata bila oko 20 DM, ženina u prosveti još manja a majčina penzia 5-6 DM. godina 1993. Dakle stan je kostao oko 15-20 tvojih plata. Nemoguca misija bilo gdje u bilo koje vrijeme. 2
mraki Posted August 20 Posted August 20 Odoste u off dok predednik lepo ručka šampitu u Pelivanu i širi ljubav… 4 1
đorđe geprat Posted August 20 Posted August 20 1 hour ago, Њујоркер said: izvinjavam se zbog skretanja s teme reč neću da beknem ovde ta temu kako je bilo nekad dok moderator ne prebaci sve ovo mimo našeg ludaka na prikladno mesto makar to bio fajt klub ili negde drugo na deponiji. @slepa živana, toliko mogu, izvini za moje pređašnje ispade. 1
Budja Posted August 20 Posted August 20 5 hours ago, Paul Gompitz said: Taj princip solidarnosti je bio u redu jer se smatralo da se ulaze u drzavnu imovinu. U trenutku kad je nekome omoguceno da stan otkupi za kikiriki a neko nije dobio nista iz solidarnosti se preslo u tesku nepravdu. Tacno, samo sto to nema vee sa SFRJ vec njenim naslednicama. 3
Mel Posted August 20 Posted August 20 3 minutes ago, Budja said: Tacno, samo sto to nema vee sa SFRJ vec njenim naslednicama. Prvo, svakako nije bila ideja kad su gradjeni ti stanovi to da se otkupljuju usred rata dok su ljudi na ivici gladi pa za neke nevisoke novce. Drugo, opet je bila shiroka mera, i ne vidim bolji nachin da se to rasporedi nego ponuditi ljudima koji su vec tu ziveli da otkupe po tadashnjoj maltene trzishnoj ceni. Ovo nazivanje prvobitne kapitalistichke akumulacije kapitala kriminalom, pa kao to nije teshka nepravda neo kriminal... ne znam prosto odakle bih pochela.
Recommended Posts