Jump to content
IGNORED

О стамбеном питању у СФРЈ и откупу станова у друштвеној својини

Mr.Mxyzptlk

Recommended Posts

Posted (edited)
11 minutes ago, adam said:

blajburg propo. :cry:

Blajburg je bio neki kraj rata ne, chetnike su pojedinachno jurili komunista jos dugo posle.

A prema tom Blajburgu* mislim da su bezali i neki chetnici, ne dugo pre Blajburga porodica od supruga je tu imala neke chetnike koji su bezali, neki sa decom pred komunistima itd. Mislim da je od te porodice sa njegove strane jedino pretekao taj jedan deda, koji je bio rojalista i u chetnicima.

Al zato je sa moje strane deda jurio te neke chetnike po kraju, lokalne mladice i rodjake od onih koji su preziveli Bugare dok su partizani bili po Bosni. Posle su to partizani je li gurali u isti kos, sve chetnike onako djuture sa ustashama, podesca malo na ovaj narativ prihvacen na zapadu kako su komunistichki orci bili jedva bolji ili chak isti kao Hitler, a cestiti vermaht koji je bio regularna vojska pa tek da ne pominjemo jel...

*mislila sam u pravcu Blajburga tj zapada da su bezali, ne da su uchestvovali u Blajburgu

Edited by Mel
Posted
3 hours ago, Hamlet Strašni said:

Ali imaj na umu da su često radile dve osobe u porodici pa ako jedan supružnik dobije stan i drugi je zbrinut. Plus su i opstine zabrinjavale siromašnije ali i svoje radnike. Plus drzavne sluzbe, vojska itd. 

Ja sam izolovao jednu firmu od 1000 zaposlenih. Kako i koliko stanova je mogla da kupi za svoje radnike. I naravno, pod kojim uslovima se to desava - 3+3% izdvajanja i prosecan stan = 5 godisnjih plata.

Opstina sa socijalnim stanovima, ili drzava sa svoim cinovnicima: vojska, policija, sudstvo, prosveta, zdravstvo, drzavna uprava, ... nisu deo te price. 

Da, upravu si, veliki broj zena je radio, po mojoj proceni (na osnovu okoline u kojoj sam ziveo) 70+%. 

@le petit nicolas sta mislis ko je imao vise para za stanove - 1000 radnika u tekstulnoj industriji (recimo Kluz) ili 1000 radnika u banci (Beobanka), gradjevini (KomGrap) ili uvoz-izvoz (Genex).

Lekari u firmama je bio deo mera da se spece neosnovana bolovanja. Ljudi, pogotovo iz gradjevinskih firmi, su uzimali kraca bolovanja (bez komisije) da radili privatno na selu ili gradjevinu.

@Shan Jan mislim da si upravu kod jednog dela poredjenja nekad i sad.

Jedna cetvoroclana porodica je imala nadu da ce resiti problem stanovanja. Ili ce dobiti stan, ili ce nekako sklepati kucu, makar i u Kaludjerici. 

Danas nemaju nadu, a ni sansu, zato sto su stanovi skupi a primanja imaju malu kupovnu moc.

Na drugoj strani, jedan inzenjer samac koji je ziveo u decijoj sobi roditeljskog stana nikada nije mogao da bude dovoljno visoko rangiran da dobije stan.

Ali danas, uz napor, moze sebi da kupi stan za samostalan zivot. 

• +1 2
Posted
18 minutes ago, x500 said:

Na drugoj strani, jedan inzenjer samac koji je ziveo u decijoj sobi roditeljskog stana nikada nije mogao da bude dovoljno visoko rangiran da dobije stan.

Ne baš. Moj tata, inženjer samac je dobio stan odmah prve godine. Doduše, posao nije bio u Beogradu, firma je praktično izgradila celo novo naselje u gradu za svoje radnike.

Kada se oženio i dobio dete dobio je dvosoban stan umesto prvobitne garsonjere.

• +1 4
  • Hvala 1
Posted (edited)

@x500 ne znam sto me pitas, u prvoj recenici sam rekla da je kluz glavnu lovu zaradjivao od padobrana. iz osnovne, geografija, se secam da je tekstilna industrija "niskoakumulativna" grana privrede. opste mesto.

ovo s ambulantom, da se sprece lazna bolovanja je, po mom misljenju, ruzna opaska. lazna bolovanja su kod nas uvek postojala, to je pitanje licne i radne etike. i danas, nema ih samo kod nasih "preduzetnika". doduse, kod njih nema ni pravih.

poz

Edited by le petit nicolas
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted

u okviru tekstilne industrije postoji i tehnički tekstil koji je jedini opstao na tlu Evrope

pomenuti padobrani su deo te industrije i ona je i dan danas sa relativno visokim profitom

u firmi u kojoj sam radio su se poslednji stanovi podelili 2002 g, poslednjih par godina su davali stanove zaslužnim pojedincima, pre toga svima redom

bilo je ovde svašta po firmama, teško je da se priča generalizuje

• +1 2
  • Hvala 1
  • 2 weeks later...
Posted

istražujući po topiku o knjigama naleteh na ovaj post

On 28. 1. 2022. at 14:28, I*m with the pilots said:

Pavao Pavličić "Padovi na krovu" - zbirka kratkih krimi priča. Zabavno, što bi Nemci rekli "kurzweilig", događaje uglavnom rešavaju obični ljudi. Uz to pomalo slika i tadašnje društvo u velikom gradu.

//Nisam znala da je sa novogradnjom u Zagrebu bila takva frka, da su ljudi odlazili da čuvaju stanove i pre useljenja i završetka zgrade, da neko ne bi obio i zamenio bravu.

zaista se dešavalo da posle dodele stanova po rang listi firme neko nezadovoljan utrči u nečiji stan. važilo je kao preporuka da, a si dobio ključeve u taj stan ubaciš astal, krevet..........jer bi to bivalo označeno kao provala. a ako onaj ko uđe u prazan stan unese nešto onda on tu kao bespravno živi pa potraje izbacivanje.

• Hvala 1
  • Tužno 1
Posted
4 hours ago, đorđe geprat said:

zaista se dešavalo da posle dodele stanova po rang listi firme neko nezadovoljan utrči u nečiji stan. važilo je kao preporuka da, a si dobio ključeve u taj stan ubaciš astal, krevet..........jer bi to bivalo označeno kao provala. a ako onaj ko uđe u prazan stan unese nešto onda on tu kao bespravno živi pa potraje izbacivanje.

pajlots nije gledala vruć vetar :D 

3 hours ago, Boksita said:

Naletih na ovo:

https://www.czkd.org/meta-content/uploads/2018/06/Publikacija-Gradove-smo-vam-podigli.pdf

Str. 127, Stambene politike u Jugoslaviji

jedan od urednika je marko miletić iz mašine.rs

volela bih da imam ovu knjigu. ima je na kupindu.

uskoro treba da se uselim u vilu koju mi je na raspolaganje ostavio socijalizam, pa se možda počastim :)

danke za link! 

• +1 2
Posted

sad se setih. davnih osamdesetih opština je dozvolila da se na mojoj zgradi u gepratovoj dozida potkrovlje sa 6 stanova. u firmi, nekakva za obezbeđenje, dodeljeni su noćnim čuvarim. cvrc, u jedan se uselila direktorova sekretarica. trajalo je mesecima dok se u stan nije useli onaj kome je dodeljen.

Posted (edited)
4 hours ago, slepa živana said:

volela bih da imam ovu knjigu. ima je na kupindu.

Mislim da cak mozes da je podignes besplatno na nekom od dogadjaja koje organizuje Samoobrazovni univerzitet Svetozar Markovic.

Edited by eumeswil
  • Hvala 1
Posted
On 14. 9. 2024. at 9:43, đorđe geprat said:

ovo je kod mene licno bio slucaj. Otac je dobio stan i morao je da spava u njemu dok nije bio skroz zavrsen bas iz razloga da neko ne utrci. Buduci da je bilo u vreme rata i preklapao se sa jednim od dolazaka izbeglica iz Hrvatske neki od stanova u nasoj zgradi su tako zauzeti pa je posle bilo mnogo mnogo peripetija da se to razresi.

• +1 1
  • Hvala 1