Jump to content
IGNORED

О стамбеном питању у СФРЈ и откупу станова у друштвеној својини

Mr.Mxyzptlk

Recommended Posts

Posted

pa, upotrebila si sadasnje vreme u poslednjoj recenici proslog posta.

poz

Posted

Otkup stanova u drushtvenoj svojini takodje se nije desio za vakta SFRJ, istine radi.

Posted
9 hours ago, adam said:

Tako sto joj je mesecna bila 2.5 marke u to vreme. Ako cene stanova preracunavamo u marke, onda je fer da preracunamo i plate. 

"U to vreme" je odokativno, i o tome je rec.

Nije kroz celu 1992 i 1993 bila 2. 5 marke negro je kroz ogormnu inflaciju koju rast plata nije pratio dovele de 2.5 marke pred 1994.

I to jeste vazno posto je tvoja tvrdnja da su cene stanova u relativnom iznosu vece nego u vreme najveceg buma stanova u Britaniji pred kolaps 2008 (10 vs 7,8). Da jeste tako bilo, i pored neke stednje, niko te stanove ne bi mogao da otkupi a otkupljeni su svi.

Sad, ja se zaista ne secam detalja jer je moja porodica zivela u kuci izgradjenoj 6oih godina iz kredita tako da nismo prosli kroz tu situaciju.

Posted
50 minutes ago, le petit nicolas said:

pa, upotrebila si sadasnje vreme u poslednjoj recenici proslog posta.

poz

Moje generacije žive posledice sfrj, nemam ja šta da budem ponosna ili ne na nju. Kad se sve to dešavalo i privodilo kraju, nama je počinjao pubertet. Samo smo imali da trpimo šta nam se dešava. Tako da smo od tog čarobnog života imali nekih desetak godina, pre razvoja i apstraktnog mišljenja, tako da nismo mogli ni da shvatimo tu birokratsku mašineriju pseudopojmova, za kojima danas, evidentno, postoji jedan veliki nostalži sentiment. 

A tih trideset godina, nisu logičan nastavak onoga šta se dešavalo? Imala sam 24 godine kad je ubijen Đinđić, primera radi. 

• +1 1
Posted

Da parafraziramo onaj vic: pre rata Srbi nisu i.ali ništa a onda su došli komunisti i oduzeli im sve

• +1 3
Posted
4 minutes ago, Svemir Zeka said:

Moje generacije žive posledice sfrj, nemam ja šta da budem ponosna ili ne na nju. Kad se sve to dešavalo i privodilo kraju, nama je počinjao pubertet. Samo smo imali da trpimo šta nam se dešava. Tako da smo od tog čarobnog života imali nekih desetak godina, pre razvoja i apstraktnog mišljenja, tako da nismo mogli ni da shvatimo tu birokratsku mašineriju pseudopojmova, za kojima danas, evidentno, postoji jedan veliki nostalži sentiment. 

A tih trideset godina, nisu logičan nastavak onoga šta se dešavalo? Imala sam 24 godine kad je ubijen Đinđić, primera radi. 

Jesu. Ali to je stvarno globalnija pricha, neke ideje i dostignuca SFRJ postoje nezavisno sto deluje da bi bilo bolje za Srbiju da je nije bilo in the first place.

Posted

Ne negiram dostignuća sfrj, pitanje je samo koliko bi to i u drugačijem poretku donelo vreme u kome se dešavalo.

• +1 1
Posted
13 minutes ago, Svemir Zeka said:

samo bih rekla da ne mogu dalje da diskutujem sa ovakvim tekstovima, gde se (mozda zbog povrsnog citanja) brka ponos zbog sfrj i poslednjih 30 godina, konstatuje nostalgija za "birokratskom masinerijom pseudopojmova" - valjda iz pozicije sadasnjosti koja je toga lišena - i ignorise napomena da smo mozda nesto mogli i sami da uradimo tokom njih, to jest da nam za sve posle nije kriva samo sfrj.

aj, u postmodernom duhu: svakom svoja stvarnost.

poz

Posted

Daleko bilo da mi je za sve kriva sfrj, do juče mi nije bila ni za šta kriva :sad:

Ali kad pročitam ovaj topik, vidim koliko sam grešila u nekim opažanjima i zalagala se, da ne kažem raspravljala se, s vrlo vrlo pogrešnom, emocionalno zasićenom argumentacijom. Možda sam najviše tu razočarana - upravo u sebe samu.

• +1 1
  • Tužno 1
Posted
1 hour ago, Budja said:

Da jeste tako bilo, i pored neke stednje, niko te stanove ne bi mogao da otkupi a otkupljeni su svi

Kljucna rec - siva ekonomija.

Pocev od crne berze - dilovanje deviza, prodaja goriva na flase, prodaja cigara i duvana.

Klasican sverceraj - kupovina robe na sitno u okolnim zemljama i prodaja na domacem trzisu. 

Dodatni poslovi - deo ljudi je bio na tzv prinudnim odmorima i imali su puno slobodnog vremena. Neki su pili brlje i sl. Neki su radili dodatne poslove za dem (doduse male pare).

Spoiler

Drug je bio profesor u gimnaziji, ali je radio nocu kao cuvar u jednoj danas poznatoj modnoj kuci. 

Komsija, masinski inzenjer, je celu jesen klao svinje, pravio kobasice i sl po Kaludjerici i okolnim selima.

Majka jednog druga, bankarski cinovnik, je radila u kuhinji jedne kafane od 5pm do 11pm.

Dobar poznanik, tehnolog u fabrici gume, je jednom nedeljno isao za Segedin da donese hranu, cigare i pice iz DFS, za jednog bogatijeg coveka. Plus je malo nosio i za sebe i poznanike/komsije. Imao je ciste zarade oko 100 dem nedeljno.

Deo ljudi je prodavao stvari iz kuce. Pocev od automobila, za koje nisu mogli da finansiraju gorivo, placeva i njiva, pa do skupljih komada gardarobe, HIFi, slika/goblena i nakita.

Spoiler

Zena koja me je cuvala kao dete je prodala/zalozila 2 burme i 1 prsten da platila otkup stana.

• +1 2
Posted (edited)

@Svemir Zeka

dala sam thumbs up za pogresno postavljenu zapetu posle apozicije. ima ta pojava nenamernih jezickih gresaka koje menjaju zeljeni smisao iskaza, psiholoski uzrokovanih, neko ime, ne mogu da se setim.

@x500 moji roditelji su prodali plac s nezavrsenom kucom nekim izbeglicama iz krajine i platili stan. (tu ocevu "investiciju" u blizini bgd sam zaboravila kad sam popunjavala imovinski karton jer nikog nije interesovala; ja sam otisla jednom, videla neke selendre na putu do, kucu u sred niceg-polja, i rekla da me to bas uopste ne zanima.)

poz

Edited by le petit nicolas
Posted

Znam na šta misliš, ali zapravo nije tako. 

Sad kad bih trebalo da detaljišem, ušla bih previše u privatno, a to ne bih htela. 

• +1 1
Posted (edited)

pao mi je kamen sa srca. ona ne možeda otkupi "jovankinu vilu".

Od otkupa po odredbama ovog zakona izuzima se stan:

4. koji se nalazi u zadužbini, odnosno koji je pripadao zadužbini koja bi mogla da nastavi sa ostvarivanjem ciljeva radi kojih je osnovana, zgradi podignutoj ili kupljenoj iz sredstava datih ili sakupljenih za dobrotvorne i druge društveno korisne svrhe (legati, pokloni sakupljeni prilozi i sl.) ili reprezentativnoj zgradi, koja se koristi za potrebe državnih organa i organa lokalne samouprave;

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-stanovanju.html

ako se zakon ne promeni zbog svih njih jer

Vlada Republike Srbije utvrđuje koji stanovi se nalaze u reprezentativnoj zgradi, u smislu stava 1. tačka 4. ovog člana.

Edited by đorđe geprat
Posted
4 hours ago, đorđe geprat said:

pao mi je kamen sa srca. ona ne možeda otkupi "jovankinu vilu".

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon-o-stanovanju.html

ako se zakon ne promeni zbog svih njih jer

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stanovanju:

- U članu 17 briše se stav 4.

Problem rešen :fantom:

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Sto se tice stambenog pitanja u vreme SFRJ, da ja znam:

• Dedi sa caletove strane su oduzeli ogromnu imovinu, neke silne hektare, kuce i trgovine, bila dobrostojeca porodica. Sto njega nije mnogo pogodilo jer je bio iskren komunista plus zavrsio kao oficir u JNA tako da je osim dobre plate, dobio od drzave i trosoban stan prekoputa Hajata.
  • Od njegove dece je moj cale sa mojom kevom dobio dvosoban stan od drzave jer su dosli u strani grad bez igde icega a imali dvoje dece. Cerka (moja tetka) i njen muz su dobili isto mali jednosoban stan od drzave u Beogradu, tad nisu imali dece. Stric jedini nije dobio nista ali on nije ni radio lencuga :D  
  • Deda sa majcine strane je pak bio iz sela iz Dalmacije i nisu imali nista kad su otisli u Sarajevo da tamo radi. Uznapredovao je do nekog nivoa sefa u drzavnoj gradjevinskoj firmi i sam krenuo da pravi kucu u Sarajevu. Za to je imao neki ultrapovoljni kredit ali je gradnja trajala relativno dugo. Keva kuka kako su se mucili zbog toga jedno vreme ali vise u smislu da su ziveli skromno a ne gladovali. Inace zanimljivo, malo je falilo da dobije otkaz i da ga vrate u selo jer je 50tih krstio decu u crkvi. Ipak su zalegle kolege za njega pa se izvukao. On the other hand, moja prababa sa caletove strane je provela 3 godine u zatvoru zbog antikomunistickog delovanja (bila uciteljica i odbijala da prestane da uci decu pravoslavlju i pricala okolo za kralja a protiv tita).
  • Njegova deca - moja tetka i ujko su isto dobili stanove od drzave u Sarajevu, sa velicinom u skladu sa kolicinom dece.
  • Malo dalje, familija mog zeta je u selo pravila kucu na osnovu kredita. Imali su manju u losijem stanju a onda napravili za par godina na sprat vecu za sebe i dvoje dece. Njihova tetka i njena familija slicna prica.

Bem li ga, sigurno je bilo i nepravdi, takodje neko je dobio stanove a drugi je morao da uzima kredit ili svojim kesom pravi. A neko prosto nije imao srece te je propustio pravo vreme. Ali cini mi se da je tada bilo lakse doci do krova nad glavom a i da je sistem opet bio, koliko god bilo nepravilnosti, vise fer nego ovaj covek je coveku vuk kapitalizam danas.

• +1 3
  • Hvala 1